www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2019, 04:23 - śr
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: 30 lipca 2019, 14:45 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 marca 2012, 13:11 - czw
Posty: 20
Lokalizacja: Białystok
Ule na jakich gospodaruję: wp18
Jak podaje dr. Wanda Ostrowska w książce "Gospodarka Pasieczna" w rozdziale 4 "Zapasy zimowe i ich uzupełnianie" sztuczne przerabianie syropu cukrowego można przeprowadzić mając mieszaninę 74,6% cukru, 7,4% miodu wielokwiatowego i 18% wody utrzymując temperaturę 35-40 stopni przez okres 10-12 dni. Przez okres "dojrzewania" pokarmu miesza się syrop dwa razy dziennie. Produktem końcowym ma być syrop z zestawem cukrów zbliżony do miodu.

Zwróciłem na tą metodę uwagę nie chcąc zakarmiać pszczół syropem składającym się wyłącznie z sacharozy. Jednakże jest to informacja podana bardzo skrótowo a w Internecie nie znalazłem podobnej.
Może jest to alternatywa dla stosowania inwertu?

Czy ktoś stosował u siebie te rozwiązanie?
A jeżeli tak, to z jakim skutkiem?

_________________
pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 lipca 2019, 14:06 - śr 

Rejestracja: 01 stycznia 2014, 22:06 - śr
Posty: 212
Ule na jakich gospodaruję: WZ i WP
Miejscowość z jakiej piszesz: Podbeskidzie
Asper, można takie rzeczy robić tylko po co?? co chcesz uzyskać przez takie zabawy?Nie masz co robić? Nie kombinuj, tylko mieszaj cukier z wodą i to wszystko. Możesz dodac jeszcze jakies zioła ale też nie koniecznie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 lipca 2019, 14:21 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 22:35 - śr
Posty: 2684
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
To taki "inwert dla ubogich" , wtedy nie było prawdziwych inwertów , ale i nie było warrozy. Można było sobie pozwolić na późne ( po wrzosach) zakarmianie . Dzisiaj im wcześniej zaczniesz małym stężeniem ( 1:1) tym lepiej pszczoły inwertują podany cukier , a przy okazji złudzenie pożytku zachęca je do doniesienia pyłku i resztek nektaru Tak przygotowane zapasy są zdecydowanie lesze niż najlepszy inwert . To recepta na pełen sukces zimowli , oczywiście w połączeniu ze zwalczaniem warrozy. Historyjka p. Ostrowskiej warta poczytania tylko jako ciekawostka bez praktycznej potrzeby stosowania .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 sierpnia 2019, 00:59 - śr 

Rejestracja: 09 lipca 2010, 18:25 - pt
Posty: 581
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: inny
:arrow: bardzo dobra metoda :pl: dla tych którzy jej nie rozumieją podpowiem ENZYMY, a nowoczesny inwert to nędzna namiastka :tasak:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach      Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

   Producent sprzętu pszczelarskiego   



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji