www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 18 listopada 2019, 18:38 - pn
api-inhalacje.pl FERENC FRANCISZEK KNIEJA Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ] 
Autor Wiadomość
Post: 30 sierpnia 2014, 20:04 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 stycznia 2010, 23:15 - czw
Posty: 1141
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Potrzebuję przełącznika ile w 1 litrze syropu 3:2 jest suchej masy cukru. Czy ktoś może mi to przybliżyć.

Pozdrawiam tczkast


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sierpnia 2014, 20:11 - sob 

Rejestracja: 31 sierpnia 2007, 20:56 - pt
Posty: 860
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Ale co chcesz przełanczać


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sierpnia 2014, 20:11 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3392
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Tyle ile wsypiesz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sierpnia 2014, 20:14 - sob 

Rejestracja: 31 sierpnia 2007, 20:56 - pt
Posty: 860
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: dadant
0.7kg.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sierpnia 2014, 21:03 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3392
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Matematycznie to chyba tak ( chociaż szkoły to ja nie pamiętam )
Przykładowo dajesz 3 kilo cukru i 2 litry ( czyli dwa kilo ) wody. W sumie 5 kilo.

5x0,7 = 3,5

ale 5 x 0,6 = 3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sierpnia 2014, 21:11 - sob 

Rejestracja: 31 sierpnia 2007, 20:56 - pt
Posty: 860
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Dokładniej to 0.75kgcukru
Bo z6 kg.cukru i 4 lit. wody to masz8litrów syropu.
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sierpnia 2014, 21:14 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3392
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
tczkast pytał o litr co przeoczyłem ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sierpnia 2014, 21:21 - sob 

Rejestracja: 07 marca 2013, 16:54 - czw
Posty: 615
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Zależy ile kto przyjmie jaka z 1 kilograma cukru wychodzi ilość w litrach, ale np niech będzie 0.65 l.

3x0,65 + 2 = 1,95+2=3,95l
3kg cukru/3,95=0,75949...................kg cukru w jednym litrze syropu

Chyba że się mylę :wink:

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sierpnia 2014, 22:01 - sob 

Rejestracja: 03 lutego 2011, 21:15 - czw
Posty: 115
Lokalizacja: Naruszewo
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
"Pszczelarstwo to może być biznes" Jerzy Wilde Janusz Cichoń piszą:
"W praktyce zachodzi konieczność określenia objętości syropu, jaka powstaje po wymieszaniu kreślonej ilości cukru i wody. Używamy wówczas następującej formuły:
ilość roztworu (syropu) w l = użyta woda w l + cukier w kg/1.65"

Niestety nie ma podanych informacji o jaką gęstość chodzi. Ja próbowałem na 3:2 ale wychodziło mi więcej syropu w praktyce niż z obliczeń.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2014, 07:22 - ndz 

Rejestracja: 10 maja 2014, 12:30 - sob
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Miejscowość z jakiej piszesz: W-wa
Witam
W 1L syropu 3:2 jest prawie 1kg suchej masy
1kg cukru powoduje zwiększenie objętości o 0,625L-(Jan Cieślak Domowy wyrób win)
czyli:
1L dzielimy na 5 części bo (3:2) dalej 2 cz wody=0,4L
1L=0,4 woda+0,6Lcukier(~1kg)
Dokładnie jest to 0,6:0,625=0,96kg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2014, 07:31 - ndz 

Rejestracja: 31 sierpnia 2007, 20:56 - pt
Posty: 860
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Roberto2 pisze:
Witam
W 1L syropu 3:2 jest prawie 1kg suchej masy
1kg cukru powoduje zwiększenie objętości o 0,625L czyli:
1L dzielimy na 5 części bo (3:2) dalej 2 cz wody=0,4L
1L=0,4 woda+0,6Lcukier(~1kg)


Masło maślane


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2014, 07:35 - ndz 

Rejestracja: 10 maja 2014, 12:30 - sob
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Miejscowość z jakiej piszesz: W-wa
Odnowiciel pisze:
Dokładniej to 0.75kgcukru
Bo z6 kg.cukru i 4 lit. wody to masz8litrów syropu.
Pozdrawiam.

Aby napewno???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2014, 07:37 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 2430
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
Może to będzie pomocne:
Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2014, 07:45 - ndz 

Rejestracja: 10 maja 2014, 12:30 - sob
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Miejscowość z jakiej piszesz: W-wa
To teraz pytanie. 3:2 objętościowo( w litrach) czy wagowo( w kg) ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2014, 07:50 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 2430
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
Roberto2,
wagowo-przeczytaj nad 2-gą tabelą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2014, 08:03 - ndz 

Rejestracja: 10 maja 2014, 12:30 - sob
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Miejscowość z jakiej piszesz: W-wa
Fakt zgadza się. Liczyłem objętościowo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2014, 08:08 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 2430
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
Roberto2,
To jest obojetne bo 3:2 to 3:2 ,obojetne czy wagowo czy objętościowo,ale wagowo wygodniej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2014, 08:20 - ndz 

Rejestracja: 10 maja 2014, 12:30 - sob
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Miejscowość z jakiej piszesz: W-wa
Nie jest obojętne bo 1kg cukru nierówna się 1L cukru


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2014, 08:26 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 2430
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
Niestety masz rację.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2014, 17:23 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 stycznia 2010, 23:15 - czw
Posty: 1141
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Odnowiciel pisze:
Ale co chcesz przełanczać

Chodziło oczywiście o przelicznik. Pisałem z telefonu i słownik zrobił psikusa :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2014, 17:28 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 stycznia 2010, 23:15 - czw
Posty: 1141
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
No i jak widać obliczenia wychodzą różne - tabelka nie ma 3:2
Kurczę dalej nie wiem :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2014, 17:45 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 kwietnia 2011, 15:05 - czw
Posty: 1060
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Obrazek

jak chcesz mam w exelu

_________________
Pasieka "Łapa" http://llapka.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2014, 17:49 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 2430
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
tczkast pisze:
tabelka nie ma 3:2
Kurczę dalej nie wiem

Przeczytaj pod pierwszą tabelką.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2014, 18:52 - ndz 

Rejestracja: 17 stycznia 2010, 19:22 - ndz
Posty: 105
Lokalizacja: mazury
Ule na jakich gospodaruję: WLP. Ostr, L3/4
Syrop 3:2, sporządzony z 3kg cukru 2l wody ma objętość 3.93 l - patrz tabelka wyżej podana przez boniuka. Zatem 1l tego syropu zawiera: 3 / 3.93 = 0.76 kg suchej masy.
Dla syropu 1:1 mamy: 1kg cukru + 1l wody daje 1.6 l, w 1l takiego roztworu mamy: 1 /1.6 = 0.63 kg suchej masy, itd.
tapi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2014, 19:18 - ndz 

Rejestracja: 31 sierpnia 2007, 20:56 - pt
Posty: 860
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: dadant
No i po 20 postach wyszło wam to samo co napisałem w drugim poście :lol:
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 września 2014, 19:20 - wt 

Rejestracja: 04 listopada 2012, 17:05 - ndz
Posty: 1653
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 2x1/2+1/2,Wlkp 1+3x1/2
Witam

Ja wiem że jest 0,75 kg cukru.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 września 2014, 06:31 - śr 

Rejestracja: 13 lipca 2012, 11:37 - pt
Posty: 91
Lokalizacja: Na wsch od Wwa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
emka24 pisze:
Roberto2,
To jest obojetne bo 3:2 to 3:2 ,obojetne czy wagowo czy objętościowo,ale wagowo wygodniej.


Idź do szkoły.
Niezależnie od mieszanych substancji: masy się dodają, objętności już nie koniecznie (na pewno nie w przypadku roztworów).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 września 2014, 06:40 - śr 

Rejestracja: 13 lipca 2012, 11:37 - pt
Posty: 91
Lokalizacja: Na wsch od Wwa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
c:w=3:2
3kg c + 2kg w = 5 kg roztworu /:5

3/5 kg c + 2/5 kg w = 1 kg roztworu

3/5kg = 0,6kg

seban1237,
0,75 kg cukru to jest w roztworze 3:1 bo 0,75=3/4 więc
3/4 kg c + 1/4 kg w = 1 kg roztworu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 września 2014, 07:15 - śr 

Rejestracja: 07 listopada 2013, 17:05 - czw
Posty: 6
Lokalizacja: Targowo gm. Dźwierzuty
Ule na jakich gospodaruję: korpusowe
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Jacety pisze:
.....
Niezależnie od mieszanych substancji: masy się dodają, objętności już nie koniecznie (na pewno nie w przypadku roztworów).


I dlatego:
w 1 kg roztworu jest 0,6 kg cukru
a w 1 litrze roztworu około 0,75 kg cukru ( wg tabelki zamieszczonej przez emka24 0,77kg, wg wzoru podanego przez gaara_luki 0,78kg).

Pozdrawiam,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 września 2014, 12:12 - śr 
W tych 3 tabelkach macie Państwo wszystko co potrzeba.


Na górę
  
 
Post: 04 września 2014, 12:28 - czw 

Rejestracja: 11 maja 2014, 19:40 - ndz
Posty: 371
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Nakło
Zeście się tu wszyscy naliczyli , a na ki grzyb to komu potrzebne 3: 2 to jest 3:2 i koniec kropka .Po co wam coś innego ? Nudzicie się? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 września 2014, 13:57 - czw 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 17:48 - pt
Posty: 2114
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Ile cukru w przeliczeniu na suchą masę dasz przy podkarmiaczce 2,5L jeśli nie wiesz ile cukru jest w litrze ?

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 września 2014, 14:01 - czw 

Rejestracja: 07 marca 2013, 16:54 - czw
Posty: 615
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Ale w sumie czy dasz 3:2 czy 2:3 to pszczoły odparuja wodę do takiego samego poziomu. A przed zima i tak trzeba sprawdzić stan zapasów i ewentualnie podkarmiac dalej

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 września 2014, 16:14 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 stycznia 2010, 23:15 - czw
Posty: 1141
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
asan pisze:
Ile cukru w przeliczeniu na suchą masę dasz przy podkarmiaczce 2,5L jeśli nie wiesz ile cukru jest w litrze ?

Właśnie po to mi to potrzebne :brawo: asan,

Dominikkuchniak pisze:
Ale w sumie czy dasz 3:2 czy 2:3 to pszczoły odparuja wodę do takiego samego poziomu.

Słusznie, ale masz świadomość ile suchej masy wpakowałeś do ula.

Dominikkuchniak pisze:
A przed zima i tak trzeba sprawdzić stan zapasów i ewentualnie podkarmiac dalej

Fakt, ale wiedząc wcześniej ile wpakowałeś do ula nawet po zużyciu pokarmu wstępnie oceniasz stan rodziny, a jeśli masz świadomość, że wpakowałeś 10-12 kg suchej masy do ula to zimą możesz spać spokojnie (głód nie powinien wystąpić) :D, a wiosną zawsze możesz dać ciacho.
Oczywiście piszę o moim przypadku ul wielkopolski Krainka

Poza tym chyba lepiej być świadomym i i znać odpowiedź na niby tak proste (choć nie dla wszystkich włącznie ze mną bo nie wiedziałem jak to policzyć) pytanie. :D
Pozdrawiam tczkast


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 września 2014, 17:35 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 grudnia 2010, 12:04 - pn
Posty: 1002
Lokalizacja: olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
koledzy to proszę powiedzieć ile powinien wskazywać arometr przy syropie 3:2 lub jak to wyliczyć?

_________________
Ule Langstroth, Dadant stanowią 90% uli używanych w pszczelarstwie światowym pozostałe 10%stanowią tysiące modeli i form ozdobnych. J.Guth


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 września 2014, 22:14 - czw 
asan pisze:
Ile cukru w przeliczeniu na suchą masę dasz przy podkarmiaczce 2,5L jeśli nie wiesz ile cukru jest w litrze ?


Przecież nie musicie się koledzy sugerować litrami i podkarmiaczkami .
Masz 3 ule kupujesz 45 kg cukru z przeznaczeniem ,że po 15 kg na/ul i mieszasz partię np. 6 kg w stosunku3/2 i to co wyjdzie (litry syropu) rozlewasz do 3 uli po równo. Chyba prościej się nie da, albo w drugą stronę i mieszasz daną partię , rozlewasz do podkarmiaczek po równo 2,5 litra ,a to co zostało przeznaczasz na dolewkę do drugiej partii .


Na górę
  
 
Post: 05 września 2014, 07:06 - pt 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 17:48 - pt
Posty: 2114
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
grzechu7, a co w przypadku gdy podkarmiaczka w rodzinie A jest już sucha, w rodzinie B jest w połowie napełniona, w rodzinie C prawie pełna ?
Zawsze Ci pobierają równo ? :)

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 września 2014, 08:28 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 6351
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, dadant
asan pisze:
grzechu7, a co w przypadku gdy podkarmiaczka w rodzinie A jest już sucha, w rodzinie B jest w połowie napełniona, w rodzinie C prawie pełna ?
Zawsze Ci pobierają równo ? :)


ale macie problemy, zaglądacie codziennie do uli i z miarką sprawdzacie ile pobrały :?: karmie 5l wiadrami normalna rodzina do 24h bierze tą dawke ale zabieram wiadra po 48h, dostają następną partie, którą zabieram po 72h, po pobraniu trzeciej dawki robie stop z karmieniem i wyrywkowy przegląd i decyduje co dalej
rodziny które biorą wolno lub wcale są zaznaczane celem sprawdzenia jaki jest tego powod ot cała filonzonfia :P
stężenia procentowe są zbędne bo rodziny mają być zakarmione często dla jednej 10kg to dużo(własny zapas etc) dla innej 15kg mało

_________________
ci co potrafią robią to, ci którzy nie potrafią uczą innych


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 września 2014, 10:54 - pt 
asan pisze:
Zawsze Ci pobierają równo ? :)


Nie ma dużej różnicy bo rodziny traktujemy jednakowo w lipcu mają być o podobnej sile ,a jak jest pół wiaderka różnicy to coś nie halo i się sprawdza ,samo zerkniecie pod powałkę,wyciągnięcie skrajnej ramki i już wszystko państwo wiedzą.


Na górę
  
 
Post: 05 września 2014, 11:18 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 22:00 - pn
Posty: 3815
Lokalizacja: stare polichno
kudlaty pisze:
ale macie problemy, zaglądacie codziennie do uli i z miarką sprawdzacie ile pobrały :?:

Do problemu dorzuciłbym jeszcze pytanie : A ile jest tego cukru w cukrze ? /" Poszukiwany , poszukiwana "/- bo w miodzie jest go zdecydowanie więcej / prawie 80 % / .
A czy jest coś słodszego od cukru ?
Oczywiście , stewia cukrowa - 30 razy słodsza - więc po co cukier ?
I tak bez końca .....
Nie ma życia bez problemów !
paraglider .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 września 2014, 11:50 - pt 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 17:48 - pt
Posty: 2114
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Stewia nie zawiera cukru :-D
No i co komu przeszkadza że ktoś chce wiedzieć ile cukru w syropie, albo ile syropu na kilogram ?

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 września 2014, 19:10 - pt 
asan pisze:
No i co komu przeszkadza że ktoś chce wiedzieć ile cukru w syropie, albo ile syropu na kilogram ?

Mi nie przeszkadza, że ktoś się uwielbia zbędną wiedzą faszerować.
Ja wiem, że jak dam, 10 kg cukru na 10 rodzin po równo i nie ważne w jakiej proporcji "c" do "w". to każda rodzina dostanie po 1 kg.
A jak nie po równo daję, bo tak daję to tyż wiem ile porcji 0,75 kg cukru każda rodzinka dostała.
Dlaczego 0,75 ? Dlatego, że mam taką miarkę wody, gdy do niej dam 15 kg cukru to wyjdzie mi 20 porcji syropu. Porcja=0,9 l.


Na górę
  
 
Post: 05 września 2014, 21:06 - pt 

Rejestracja: 20 kwietnia 2012, 21:00 - pt
Posty: 234
Lokalizacja: nad Pilicą
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Może wszystkim się przydać to wyjaśnienie. Jeżeli chcesz wiedzieć ile cukru jest w 1 litrze syropu, to z proporcji możesz to obliczyć:
Niech x- ilość kg cukru
y - ilość litrów wody (przyjmujemy, że 1 litr wody ma masę 1kg)
z- ilość litrów otrzymanego roztworu
to zawartość cukru w 1 litrze roztworu - W = x : z

Np zmieszasz 12 kg cukru z 8 litrami wody to otrzymasz 15,72 l syropu.
to w i litrze roztworu jest W = 12:15,72 =0,72 kg cukru.
Zakładam, że dane w tabeli podanej wyżej są prawdziwe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 września 2014, 22:01 - pt 

Rejestracja: 23 października 2007, 17:57 - wt
Posty: 799
Lokalizacja: MAŁOPOLSKA
Zawsze mówiłem , że efekt reformy szkolnictwa zobaczymy w krótkim czasie . Nie myliłem się :thank:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Producent sprzętu pszczelarskiego   



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji