FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Czy jest ktoś dobry z matmy ?
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=1&t=13925
Strona 1 z 1

Autor:  tczkast [ 30 sierpnia 2014, 21:04 - sob ]
Tytuł:  Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Potrzebuję przełącznika ile w 1 litrze syropu 3:2 jest suchej masy cukru. Czy ktoś może mi to przybliżyć.

Pozdrawiam tczkast

Autor:  Odnowiciel [ 30 sierpnia 2014, 21:11 - sob ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Ale co chcesz przełanczać

Autor:  Mariuszczs [ 30 sierpnia 2014, 21:11 - sob ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Tyle ile wsypiesz

Autor:  Odnowiciel [ 30 sierpnia 2014, 21:14 - sob ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

0.7kg.

Autor:  Mariuszczs [ 30 sierpnia 2014, 22:03 - sob ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Matematycznie to chyba tak ( chociaż szkoły to ja nie pamiętam )
Przykładowo dajesz 3 kilo cukru i 2 litry ( czyli dwa kilo ) wody. W sumie 5 kilo.

5x0,7 = 3,5

ale 5 x 0,6 = 3

Autor:  Odnowiciel [ 30 sierpnia 2014, 22:11 - sob ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Dokładniej to 0.75kgcukru
Bo z6 kg.cukru i 4 lit. wody to masz8litrów syropu.
Pozdrawiam.

Autor:  Mariuszczs [ 30 sierpnia 2014, 22:14 - sob ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

tczkast pytał o litr co przeoczyłem ....

Autor:  Dominikkuchniak [ 30 sierpnia 2014, 22:21 - sob ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Zależy ile kto przyjmie jaka z 1 kilograma cukru wychodzi ilość w litrach, ale np niech będzie 0.65 l.

3x0,65 + 2 = 1,95+2=3,95l
3kg cukru/3,95=0,75949...................kg cukru w jednym litrze syropu

Chyba że się mylę :wink:

Autor:  gaara_luki [ 30 sierpnia 2014, 23:01 - sob ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

"Pszczelarstwo to może być biznes" Jerzy Wilde Janusz Cichoń piszą:
"W praktyce zachodzi konieczność określenia objętości syropu, jaka powstaje po wymieszaniu kreślonej ilości cukru i wody. Używamy wówczas następującej formuły:
ilość roztworu (syropu) w l = użyta woda w l + cukier w kg/1.65"

Niestety nie ma podanych informacji o jaką gęstość chodzi. Ja próbowałem na 3:2 ale wychodziło mi więcej syropu w praktyce niż z obliczeń.

Autor:  Roberto2 [ 31 sierpnia 2014, 08:22 - ndz ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Witam
W 1L syropu 3:2 jest prawie 1kg suchej masy
1kg cukru powoduje zwiększenie objętości o 0,625L-(Jan Cieślak Domowy wyrób win)
czyli:
1L dzielimy na 5 części bo (3:2) dalej 2 cz wody=0,4L
1L=0,4 woda+0,6Lcukier(~1kg)
Dokładnie jest to 0,6:0,625=0,96kg

Autor:  Odnowiciel [ 31 sierpnia 2014, 08:31 - ndz ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Roberto2 pisze:
Witam
W 1L syropu 3:2 jest prawie 1kg suchej masy
1kg cukru powoduje zwiększenie objętości o 0,625L czyli:
1L dzielimy na 5 części bo (3:2) dalej 2 cz wody=0,4L
1L=0,4 woda+0,6Lcukier(~1kg)


Masło maślane

Autor:  Roberto2 [ 31 sierpnia 2014, 08:35 - ndz ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Odnowiciel pisze:
Dokładniej to 0.75kgcukru
Bo z6 kg.cukru i 4 lit. wody to masz8litrów syropu.
Pozdrawiam.

Aby napewno???

Autor:  emka24 [ 31 sierpnia 2014, 08:37 - ndz ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Może to będzie pomocne:
Obrazek

Obrazek

Autor:  Roberto2 [ 31 sierpnia 2014, 08:45 - ndz ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

To teraz pytanie. 3:2 objętościowo( w litrach) czy wagowo( w kg) ?

Autor:  emka24 [ 31 sierpnia 2014, 08:50 - ndz ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Roberto2,
wagowo-przeczytaj nad 2-gą tabelą.

Autor:  Roberto2 [ 31 sierpnia 2014, 09:03 - ndz ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Fakt zgadza się. Liczyłem objętościowo

Autor:  emka24 [ 31 sierpnia 2014, 09:08 - ndz ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Roberto2,
To jest obojetne bo 3:2 to 3:2 ,obojetne czy wagowo czy objętościowo,ale wagowo wygodniej.

Autor:  Roberto2 [ 31 sierpnia 2014, 09:20 - ndz ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Nie jest obojętne bo 1kg cukru nierówna się 1L cukru

Autor:  emka24 [ 31 sierpnia 2014, 09:26 - ndz ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Niestety masz rację.

Autor:  tczkast [ 31 sierpnia 2014, 18:23 - ndz ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Odnowiciel pisze:
Ale co chcesz przełanczać

Chodziło oczywiście o przelicznik. Pisałem z telefonu i słownik zrobił psikusa :)

Autor:  tczkast [ 31 sierpnia 2014, 18:28 - ndz ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

No i jak widać obliczenia wychodzą różne - tabelka nie ma 3:2
Kurczę dalej nie wiem :(

Autor:  bonluk [ 31 sierpnia 2014, 18:45 - ndz ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Obrazek

jak chcesz mam w exelu

Autor:  emka24 [ 31 sierpnia 2014, 18:49 - ndz ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

tczkast pisze:
tabelka nie ma 3:2
Kurczę dalej nie wiem

Przeczytaj pod pierwszą tabelką.

Autor:  tapi [ 31 sierpnia 2014, 19:52 - ndz ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Syrop 3:2, sporządzony z 3kg cukru 2l wody ma objętość 3.93 l - patrz tabelka wyżej podana przez boniuka. Zatem 1l tego syropu zawiera: 3 / 3.93 = 0.76 kg suchej masy.
Dla syropu 1:1 mamy: 1kg cukru + 1l wody daje 1.6 l, w 1l takiego roztworu mamy: 1 /1.6 = 0.63 kg suchej masy, itd.
tapi.

Autor:  Odnowiciel [ 31 sierpnia 2014, 20:18 - ndz ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

No i po 20 postach wyszło wam to samo co napisałem w drugim poście :lol:
Pozdrawiam

Autor:  XxSebastianxX [ 02 września 2014, 20:20 - wt ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Witam

Ja wiem że jest 0,75 kg cukru.

Pozdrawiam

Autor:  Jacety [ 03 września 2014, 07:31 - śr ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

emka24 pisze:
Roberto2,
To jest obojetne bo 3:2 to 3:2 ,obojetne czy wagowo czy objętościowo,ale wagowo wygodniej.


Idź do szkoły.
Niezależnie od mieszanych substancji: masy się dodają, objętności już nie koniecznie (na pewno nie w przypadku roztworów).

Autor:  Jacety [ 03 września 2014, 07:40 - śr ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

c:w=3:2
3kg c + 2kg w = 5 kg roztworu /:5

3/5 kg c + 2/5 kg w = 1 kg roztworu

3/5kg = 0,6kg

seban1237,
0,75 kg cukru to jest w roztworze 3:1 bo 0,75=3/4 więc
3/4 kg c + 1/4 kg w = 1 kg roztworu

Autor:  Eugeniusz64 [ 03 września 2014, 08:15 - śr ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Jacety pisze:
.....
Niezależnie od mieszanych substancji: masy się dodają, objętności już nie koniecznie (na pewno nie w przypadku roztworów).


I dlatego:
w 1 kg roztworu jest 0,6 kg cukru
a w 1 litrze roztworu około 0,75 kg cukru ( wg tabelki zamieszczonej przez emka24 0,77kg, wg wzoru podanego przez gaara_luki 0,78kg).

Pozdrawiam,

Autor:  grzechu7 [ 03 września 2014, 13:12 - śr ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

W tych 3 tabelkach macie Państwo wszystko co potrzeba.

Autor:  waldwielki41 [ 04 września 2014, 13:28 - czw ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Zeście się tu wszyscy naliczyli , a na ki grzyb to komu potrzebne 3: 2 to jest 3:2 i koniec kropka .Po co wam coś innego ? Nudzicie się? :)

Autor:  asan [ 04 września 2014, 14:57 - czw ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Ile cukru w przeliczeniu na suchą masę dasz przy podkarmiaczce 2,5L jeśli nie wiesz ile cukru jest w litrze ?

Autor:  Dominikkuchniak [ 04 września 2014, 15:01 - czw ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Ale w sumie czy dasz 3:2 czy 2:3 to pszczoły odparuja wodę do takiego samego poziomu. A przed zima i tak trzeba sprawdzić stan zapasów i ewentualnie podkarmiac dalej

Autor:  tczkast [ 04 września 2014, 17:14 - czw ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

asan pisze:
Ile cukru w przeliczeniu na suchą masę dasz przy podkarmiaczce 2,5L jeśli nie wiesz ile cukru jest w litrze ?

Właśnie po to mi to potrzebne :brawo: asan,

Dominikkuchniak pisze:
Ale w sumie czy dasz 3:2 czy 2:3 to pszczoły odparuja wodę do takiego samego poziomu.

Słusznie, ale masz świadomość ile suchej masy wpakowałeś do ula.

Dominikkuchniak pisze:
A przed zima i tak trzeba sprawdzić stan zapasów i ewentualnie podkarmiac dalej

Fakt, ale wiedząc wcześniej ile wpakowałeś do ula nawet po zużyciu pokarmu wstępnie oceniasz stan rodziny, a jeśli masz świadomość, że wpakowałeś 10-12 kg suchej masy do ula to zimą możesz spać spokojnie (głód nie powinien wystąpić) :D, a wiosną zawsze możesz dać ciacho.
Oczywiście piszę o moim przypadku ul wielkopolski Krainka

Poza tym chyba lepiej być świadomym i i znać odpowiedź na niby tak proste (choć nie dla wszystkich włącznie ze mną bo nie wiedziałem jak to policzyć) pytanie. :D
Pozdrawiam tczkast

Autor:  6Cichy [ 04 września 2014, 18:35 - czw ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

koledzy to proszę powiedzieć ile powinien wskazywać arometr przy syropie 3:2 lub jak to wyliczyć?

Autor:  grzechu7 [ 04 września 2014, 23:14 - czw ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

asan pisze:
Ile cukru w przeliczeniu na suchą masę dasz przy podkarmiaczce 2,5L jeśli nie wiesz ile cukru jest w litrze ?


Przecież nie musicie się koledzy sugerować litrami i podkarmiaczkami .
Masz 3 ule kupujesz 45 kg cukru z przeznaczeniem ,że po 15 kg na/ul i mieszasz partię np. 6 kg w stosunku3/2 i to co wyjdzie (litry syropu) rozlewasz do 3 uli po równo. Chyba prościej się nie da, albo w drugą stronę i mieszasz daną partię , rozlewasz do podkarmiaczek po równo 2,5 litra ,a to co zostało przeznaczasz na dolewkę do drugiej partii .

Autor:  asan [ 05 września 2014, 08:06 - pt ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

grzechu7, a co w przypadku gdy podkarmiaczka w rodzinie A jest już sucha, w rodzinie B jest w połowie napełniona, w rodzinie C prawie pełna ?
Zawsze Ci pobierają równo ? :)

Autor:  kudlaty [ 05 września 2014, 09:28 - pt ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

asan pisze:
grzechu7, a co w przypadku gdy podkarmiaczka w rodzinie A jest już sucha, w rodzinie B jest w połowie napełniona, w rodzinie C prawie pełna ?
Zawsze Ci pobierają równo ? :)


ale macie problemy, zaglądacie codziennie do uli i z miarką sprawdzacie ile pobrały :?: karmie 5l wiadrami normalna rodzina do 24h bierze tą dawke ale zabieram wiadra po 48h, dostają następną partie, którą zabieram po 72h, po pobraniu trzeciej dawki robie stop z karmieniem i wyrywkowy przegląd i decyduje co dalej
rodziny które biorą wolno lub wcale są zaznaczane celem sprawdzenia jaki jest tego powod ot cała filonzonfia :P
stężenia procentowe są zbędne bo rodziny mają być zakarmione często dla jednej 10kg to dużo(własny zapas etc) dla innej 15kg mało

Autor:  grzechu7 [ 05 września 2014, 11:54 - pt ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

asan pisze:
Zawsze Ci pobierają równo ? :)


Nie ma dużej różnicy bo rodziny traktujemy jednakowo w lipcu mają być o podobnej sile ,a jak jest pół wiaderka różnicy to coś nie halo i się sprawdza ,samo zerkniecie pod powałkę,wyciągnięcie skrajnej ramki i już wszystko państwo wiedzą.

Autor:  paraglider [ 05 września 2014, 12:18 - pt ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

kudlaty pisze:
ale macie problemy, zaglądacie codziennie do uli i z miarką sprawdzacie ile pobrały :?:

Do problemu dorzuciłbym jeszcze pytanie : A ile jest tego cukru w cukrze ? /" Poszukiwany , poszukiwana "/- bo w miodzie jest go zdecydowanie więcej / prawie 80 % / .
A czy jest coś słodszego od cukru ?
Oczywiście , stewia cukrowa - 30 razy słodsza - więc po co cukier ?
I tak bez końca .....
Nie ma życia bez problemów !
paraglider .

Autor:  asan [ 05 września 2014, 12:50 - pt ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Stewia nie zawiera cukru :-D
No i co komu przeszkadza że ktoś chce wiedzieć ile cukru w syropie, albo ile syropu na kilogram ?

Autor:  kolopik [ 05 września 2014, 20:10 - pt ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

asan pisze:
No i co komu przeszkadza że ktoś chce wiedzieć ile cukru w syropie, albo ile syropu na kilogram ?

Mi nie przeszkadza, że ktoś się uwielbia zbędną wiedzą faszerować.
Ja wiem, że jak dam, 10 kg cukru na 10 rodzin po równo i nie ważne w jakiej proporcji "c" do "w". to każda rodzina dostanie po 1 kg.
A jak nie po równo daję, bo tak daję to tyż wiem ile porcji 0,75 kg cukru każda rodzinka dostała.
Dlaczego 0,75 ? Dlatego, że mam taką miarkę wody, gdy do niej dam 15 kg cukru to wyjdzie mi 20 porcji syropu. Porcja=0,9 l.

Autor:  roman2 [ 05 września 2014, 22:06 - pt ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Może wszystkim się przydać to wyjaśnienie. Jeżeli chcesz wiedzieć ile cukru jest w 1 litrze syropu, to z proporcji możesz to obliczyć:
Niech x- ilość kg cukru
y - ilość litrów wody (przyjmujemy, że 1 litr wody ma masę 1kg)
z- ilość litrów otrzymanego roztworu
to zawartość cukru w 1 litrze roztworu - W = x : z

Np zmieszasz 12 kg cukru z 8 litrami wody to otrzymasz 15,72 l syropu.
to w i litrze roztworu jest W = 12:15,72 =0,72 kg cukru.
Zakładam, że dane w tabeli podanej wyżej są prawdziwe.

Autor:  lalux5 [ 05 września 2014, 23:01 - pt ]
Tytuł:  Re: Czy jest ktoś dobry z matmy ?

Zawsze mówiłem , że efekt reformy szkolnictwa zobaczymy w krótkim czasie . Nie myliłem się :thank:

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/