FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 16:03 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: 30 lipca 2019, 15:45 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 marca 2012, 14:11 - czw
Posty: 23
Lokalizacja: Białystok
Ule na jakich gospodaruję: wp18
Jak podaje dr. Wanda Ostrowska w książce "Gospodarka Pasieczna" w rozdziale 4 "Zapasy zimowe i ich uzupełnianie" sztuczne przerabianie syropu cukrowego można przeprowadzić mając mieszaninę 74,6% cukru, 7,4% miodu wielokwiatowego i 18% wody utrzymując temperaturę 35-40 stopni przez okres 10-12 dni. Przez okres "dojrzewania" pokarmu miesza się syrop dwa razy dziennie. Produktem końcowym ma być syrop z zestawem cukrów zbliżony do miodu.

Zwróciłem na tą metodę uwagę nie chcąc zakarmiać pszczół syropem składającym się wyłącznie z sacharozy. Jednakże jest to informacja podana bardzo skrótowo a w Internecie nie znalazłem podobnej.
Może jest to alternatywa dla stosowania inwertu?

Czy ktoś stosował u siebie te rozwiązanie?
A jeżeli tak, to z jakim skutkiem?

_________________
pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 lipca 2019, 15:06 - śr 

Rejestracja: 01 stycznia 2014, 23:06 - śr
Posty: 254
Ule na jakich gospodaruję: WZ
Miejscowość z jakiej piszesz: Podbeskidzie
Asper, można takie rzeczy robić tylko po co?? co chcesz uzyskać przez takie zabawy?Nie masz co robić? Nie kombinuj, tylko mieszaj cukier z wodą i to wszystko. Możesz dodac jeszcze jakies zioła ale też nie koniecznie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 lipca 2019, 15:21 - śr 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
To taki "inwert dla ubogich" , wtedy nie było prawdziwych inwertów , ale i nie było warrozy. Można było sobie pozwolić na późne ( po wrzosach) zakarmianie . Dzisiaj im wcześniej zaczniesz małym stężeniem ( 1:1) tym lepiej pszczoły inwertują podany cukier , a przy okazji złudzenie pożytku zachęca je do doniesienia pyłku i resztek nektaru Tak przygotowane zapasy są zdecydowanie lesze niż najlepszy inwert . To recepta na pełen sukces zimowli , oczywiście w połączeniu ze zwalczaniem warrozy. Historyjka p. Ostrowskiej warta poczytania tylko jako ciekawostka bez praktycznej potrzeby stosowania .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 sierpnia 2019, 01:59 - śr 

Rejestracja: 09 lipca 2010, 19:25 - pt
Posty: 589
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: inny
:arrow: bardzo dobra metoda :pl: dla tych którzy jej nie rozumieją podpowiem ENZYMY, a nowoczesny inwert to nędzna namiastka :tasak:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 sierpnia 2019, 16:58 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 czerwca 2019, 17:27 - ndz
Posty: 433
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Białystok
manio pisze:
Dzisiaj im wcześniej zaczniesz małym stężeniem ( 1:1) tym lepiej pszczoły inwertują podany cukier , a przy okazji złudzenie pożytku zachęca je do doniesienia pyłku i resztek nektaru

manio, szkoła Jerzego , czy uczył się od Ciebie :)
Bo ja za jego poradą , również od kilku lat zmieniłem karmienie proporcji cukier - woda z 3:2 , na 1:1.
Pszczoły chyba zadowolone żadnych problemów z zimowlą. Robię porcję 5 litrów i bardzo szybko znika pokarm z podkarmiaczek.Wczesniej po 20.07 były podkarmiane słoiczkami a od 20.08 zalewam gniazdo w ilości 12-15 kg cukru. Do konca sierpnia rodzinki dostają zimową porcję.
Jasne ze maja dużo do odparowania i przerobienia ,ale gdy czynią to pszczoły letnie rodzinie nic sie nie dzieje.

_________________
"Jeśli chcesz coś, czego nie miałeś wcześniej, musisz zrobić to, czego nigdy nie robiłeś."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 sierpnia 2019, 17:06 - śr 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Bagisek. pisze:
szkoła Jerzego , czy uczył się od Ciebie :)

my obaj po tej samej szkole bo nasi ojcowie też byli pszczelarzami. To historyczne dziedzictwo sprawdzone przez pokolenia , a współczesne pszczoły reagują identycznie pozytywnie jak te sprzed 60 lat. Kto nie spróbował to i tak nie uwierzy na słowo.
pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 sierpnia 2019, 17:20 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 czerwca 2019, 17:27 - ndz
Posty: 433
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Białystok
manio :brawo: Jerzy powiedział ze jego tata karmił 1:1 , On też więc dzięki jego poradom u mnie to zdaje egzamin.
:thank:
Podlaska szkoła :mrgreen:

_________________
"Jeśli chcesz coś, czego nie miałeś wcześniej, musisz zrobić to, czego nigdy nie robiłeś."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 sierpnia 2019, 17:30 - śr 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
mazurska szkoła , bo Jerzy pochodzi z Ełku i tu pszczelarzy :) , na Podlasiu jest tylko w delegacji :haha: i żonę odwiedza . To "książkowe" zalecenia Ostrowskiej zamieszczone w "Pszczelarstwie na Białostocczyźnie" - wtedy Mazury było na Podlasiu , ale wątpię aby mój tato czytał wtedy to czytał. Ja też przeczytałem dopiero niedawno po wznowieniu książki. To tylko utwierdziło mnie w słuszności obserwacji pozytywnych efektów. To nie to samo co zalać ul syropem na koniec września.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 sierpnia 2019, 17:42 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 czerwca 2019, 17:27 - ndz
Posty: 433
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Białystok
manio, Niech będzie Mazurska szkoła :mrgreen:
Przy syropie 3:2 było dość dużo w komórkach nie przerobionego dobrze syropu.Może inni muszą zalewać we wrześniu bo wirują miód,albo to co zostało wlane w sierpniu :mrgreen:

_________________
"Jeśli chcesz coś, czego nie miałeś wcześniej, musisz zrobić to, czego nigdy nie robiłeś."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 sierpnia 2019, 17:56 - śr 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Można by pewnie i 3:2 wcześniej podawać, czytałem jednak że w takim przypadku pszczoły donoszą wody żeby przerobić taki syrop - co dodaje pracy i powoduje większe zużycie cukru w procesie . Trochę nie chciało mi się w to wierzyć, ale artykuł był w "Pszczelarstwie" i nie pisał go posterunkowy car. Na forum oczywiście wyśmieli :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ale co mi tam śmiech :haha:
Kiedyś po zakarmieniu lipcowo-sierpniowym wywożona pszczoły na wrzos zabierając zalane ramki i dając susz. Potem już nie trzeba było zakarmiać , ewentualnie jakieś drobne litr czy trzy. Nawłoci wtedy nie było , ale gdyby nie lenistwo to bym mógł taki manewr wykonać na nawłoć bo na wrzosy to chyba za sucho i straty w pszczole były duże jak pamiętam z opowieści bo sam już nie woziłem bałem się warrozy.
Nawłoci u mnie sporo w jednej z pasiek , ale na marnej piaszczystej ziemi VI klasy to głównie pyłek noszą , dziwię się że w ogóle kwitnie bo rok skrajnie pustynny. Co wezmą to ich, nie będę rabował na siłę. Na dobrych ziemiach nawłoć nie rośnie bo albo krowy zjedzą , albo maszyny skoszą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 sierpnia 2019, 20:18 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 września 2013, 22:31 - sob
Posty: 578
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej 19 cm
Ja też od zeszłego roku dokarmiam syropem 1-1 i jest dobrze. Pszczółki przezimowały w 100%. Dostają w dawkach po 4l bo takie mam podkarmiaczki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji