maniek_mb pisze:
Witam to tylko przypadek.
Zakładam że odkłady nabyłeś w zeszlym roku a był to rok na tym terenie z duża ilością dni deszczowych także o grzybice nietrudno. Znam osobiście pracowników tej pasieki także celowo tego niedostałeś ale napewno odkłady były super ( siła ) w stosunku do tych co z przykrością oferują inni producenci.
Pozdrawiam
Mam nadzieję że to był przypadek... dwa lata temu zaopatrzyłem się w matki pszczele właśnie z Lubania na szczęście wywiozłem je w odkładach w inne miejsce i się okazało że z dwóch zakupionych matek odkłady własne oba odkłady poszły na straty - te same objawy dwie inne matki które przyszły z południa polski -odkłady własne dzisiaj są silnymi rodzinami. Myślałem że to moja wina może umnie coś nie tak albo moje pszczoły, więc w zeszłym roku zrobiłem kolejne odkłady z tych samych rodzin pszczelich odkłady umieściłem w nowych ulach a efekt jest taki jak wyżej pisałem - jak dla mnie to trochę za dużo tych przypadków, nie twierdzę że celowo dostałem grzybicę ale boję się że nad tym interesem matek i odkładów nikt nie sprawuje kontroli jakości i sprzedaje się to co się ma. Sam robiłem reklamę tej firmie ale coś mi ię zdaje że się przejechałem - i mi to już wystarczy