d@niel_25 pisze:
krzysglo pisze:
Ja stosuje do rozpuszczania cukru "herbatę" wywar z kilku ziół ktróre sam zbieram lub kupuję w aptece:
wrotycz
piołun
krwawnik
koński szczaw
pokrzywa
skrzyp polny
mięta
dostałem ten skład około 19 lat temu od pszczelarza z Prudnika. On tak stosował. Ja, w zależności od czasu, stosuję zawsze rok rocznie, napewno jako pierwszą i drugą dawke do zakarmiania. Później zależy od czasu. Jak go mam to całość zakarmiam takim syropem.
A może mógłby Pan podać dokładniejsze daweki to znaczy ile czego wziąć ?? Będę wdzięczny
Daniel
Wszystkie zioła możesz zastosować torebka ziół zalać litrem wody zaparzyć potrzymać z 30 min pod przykryciem i przecedzić do syropu wliczając wywar nie jest tak warzne stężenie jak kolejność dawania przykład
- Skrzyp Polny - działa doskonale na grzybicę pasowało by by pszczoły syrop z nim zjadały na wiosnę wtedy gdy już matka czerwi a na polu zdarzają się pluchy i wiosenne deszcze ule po zimie są częściowo nasiąknięte wilgocią co sprzyja Grzybicy więc powinno się go dawać jako pierwszy w pokarmie
-Kobylak ( potoczny Szczaw Koński ) - zapobiega Nosemozie - która daje się we znaki pod koniec zimowli -- ja daję go jako drugi w kolejce po Skrzypie
-Piołun , Dziurawiec , Pokrzywa , i wiele innych - mają działanie regulujące prace układu pokarmowego ,wzmacniające ,uodparniające, dezynfekujące , itp itd daje się je jako ostatnie w dawkach pokarmu -- zjadane są przez pszczoły jako pierwsze