FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 27 kwietnia 2024, 09:29 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: 17 czerwca 2014, 12:34 - wt 

Rejestracja: 26 lipca 2013, 10:02 - pt
Posty: 59
Lokalizacja: zachodnia Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: WP/Wkp
Witam
Już jakiś czas temu zaczął krystalizować mi w słoikach mój pierwszy miód.
Krystalizacja jak krystalizacja ale na jego powierzchni pozostała niewielka warstwa miodu nieskrystalizowanego. Czy to normalne? Czy ona też się po jakimś czasie skrystalizuje (zanim miód zostanie zjedzony oczywiście :) )
pozdr.
MK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2014, 14:06 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2009, 20:09 - czw
Posty: 879
Lokalizacja: Jakubowice/opolskie
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
miód powinien być skrystalizowany w całości, ta cienka warstwa jest pewnie wynikiem wysokiej temperatury przechowywania, ale nie ma się co przejmować :)

_________________
https://www.facebook.com/miodyfinezja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2014, 17:01 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 23:40 - śr
Posty: 1088
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
Może też być wynikiem zbyt wczesnego odwirowania miodku ( miód nie dojrzały, rzadki), ale taki miód zazwyczaj fermentuje. Chyba, że z gniazda po zimie coś w nim jest???:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2014, 23:21 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 15:51 - ndz
Posty: 2941
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
zbycho81 pisze:
Może też być wynikiem zbyt wczesnego odwirowania miodku ( miód nie dojrzały, rzadki)
i to jest to, mar219, jak będziesz ten miód trzymał w miarę chłodnym i ciemnym miejscu nic się nie powinno dziać, ale jeśli masz tam ciepło to mogą zacząć puchnąć wieczka z czasem...

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 czerwca 2014, 10:18 - śr 

Rejestracja: 26 lipca 2013, 10:02 - pt
Posty: 59
Lokalizacja: zachodnia Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: WP/Wkp
Miód był dojrzały. Przy wirowaniu sprawdzałem refraktometrem i było ok 18%. Czyli w normie.
pozdr
MK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lipca 2014, 22:31 - pn 

Rejestracja: 13 stycznia 2011, 16:40 - czw
Posty: 976
Lokalizacja: Bilgoraj
Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Przy dużej zawartości sacharozy może wystąpić takie rozwarstwienie jak również przy niedojrzałym miodzie

_________________
STANI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lipca 2014, 23:35 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
baniak pisze:
miód powinien być skrystalizowany w całości, ta cienka warstwa jest pewnie wynikiem wysokiej temperatury przechowywania, ale nie ma się co przejmować :)
Skąd taka teoria przecież bywa ze miód się nie wymiesza i mamy w słoiku 2 frakcje. Jeśli kolegamar219, sam wirował i wlał do słoika .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji