FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 27 kwietnia 2024, 16:18 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: 31 lipca 2014, 13:40 - czw 

Rejestracja: 28 czerwca 2013, 08:22 - pt
Posty: 35
Ule na jakich gospodaruję: wz
Witam,
Zasłyszałem opinie, że pszczoły nie przerobią ciasta na zapas zimowy czy na woszczynę.
Czy to możliwe? Według mnie cukier to cukier.
Konrad


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 lipca 2014, 14:46 - czw 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Bzdury. Przerabiają i na zapas i budują woszczyznę korzystając z cukru z ciasta (choćby w ulikach weselnych). Tyle że idzie im to dużo wolniej i nie wiem ile by potrzebowała rodzina by przenieść zapas rzędu 10kg do gniazda.
W przyszłym sezonie będę kombinować z karmieniem na rozwój w sierpniu za pomocą ciasta bo syrop jest upierdliwy.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 lipca 2014, 14:55 - czw 

Rejestracja: 28 czerwca 2013, 08:22 - pt
Posty: 35
Ule na jakich gospodaruję: wz
Na rozwój już ćwiczyłem - nie analizując aspektu ekonomicznego - super sprawa. W zeszłym roku na wyjazd 14 dniowy dałem po 2,5 kg ciasta wymiotły prawie wszystko. I matka czerwiła fajnie. No i nie ma rabunków


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 lipca 2014, 15:14 - czw 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
A analizując aspekt ekonomiczny spróbuję dać cukier puder do inwertu i całość zapakować w worek foliowy. Cukier zmielę patentem ze szlifierką, koszt kilograma wyjdzie śmieszny.
Najtrudniej będzie utrafić z ilością i wyrobić.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 sierpnia 2014, 09:42 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 773
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Panowie, ciasto inwertowo-cukrowe jest bardzo proste w wykonaniu z pomocą zwykłej kuchenki gazowej i łyżeczki octu:
Cytuj:
Ciasto inwertowe należy wymieszać na wolnym ogniu:

4kg cukru
1 litr wody
2 łyżki octu spirytusowego 10%
Składniki mieszać aż do zagotowania; gotować przez 5 min. Im dłużej trzymamy na ogniu tym twardsze ciasto wyjdzie.

Po zagotowaniu należy odstawić ciasto z palnika i mieszać do uzyskania białej mazistej cieczy. Można dosypać dodatkowo połowę wagi cukru do gorącego ciasta (przyspiesza to stygnięcie i krzepnięcie). Ciasto wylać do foremki (np na papier woskowy, lub do woreczków). Poczekać do ostygnięcia.

_________________
https://play.google.com/store/apps/developer?id=BigBee - Moje aplikacje dla pszczelarzy
http://blog.bigbee.eu - Mój blog


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 sierpnia 2014, 10:20 - pt 
Sol Bąk pisze:
Ciasto inwertowe

co to jest ciasto inwertowe :?: :?: :?:
Nie ma takiego
ciasto to dostało zrobione NA INWERCIE a nie na miodzie
inwert jest rozkładany chemicznie a cukier jest inwertowany rozkładany przez pszczoły tak zwana inwertaza
ocet tylko to przyśpiesza
Nigdy bym nie polecał takiego ciasta co opisałeś
prosty skład
5 kg mączki + litr miodu i masz ciasto prawdziwe nie jakieś paplociny gotowane
wiesz jak łatwo przypalić i zrobić karmel a to zabójstwo dla pszczół


Na górę
  
 
Post: 01 sierpnia 2014, 11:06 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 773
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
BoCiAnK, to ciasto co napisałem jest ciastem powszechnie stosowanym na zachodzie i w USA. Jest to inwersja chemiczna z użyciem kwasu octowego i w efekcie tego procesu powstaje cisto glikozowo-fruktozowe z dodatkiem sacharozy, która nie zdąży się inwertować.
BoCiAnK pisze:
Nigdy bym nie polecał takiego ciasta co opisałeś

Możesz wiedzieć dlaczego?

_________________
https://play.google.com/store/apps/developer?id=BigBee - Moje aplikacje dla pszczelarzy
http://blog.bigbee.eu - Mój blog


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji