FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Miód i cukier http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=100&t=18280 |
Strona 1 z 3 |
Autor: | Marcinek [ 16 sierpnia 2016, 23:48 - wt ] |
Tytuł: | Miód i cukier |
Tak sobie siedzę i myślę bo coś mi tu nie gra z tym miodem a w szczególności z tym wiosennym. Tak więc postaram się przedstawić problem i może ktoś mi to wyjaśni. Teraz karmimy (no, za chwileczkę) pszczółki na zimę - tzw zalewanie ula aby pokarmu starczyło im na zimę. W zimie sobie tworzą kłąb i żywią się tym co im podaliśmy na jesień, jednak na wiosnę podajemy im ciasto czy tez coś innego (miód z cukrem). Mając okazję podejrzeć pasiekę po zimie zauważyłem, że w ramkach (po bokach) jest sporo ciasta oraz pokarmu podanego jesienią. Zaczyna się pożytek - pokarm z jesieni zalega na bokach ramek a i ciasto jest spotykane. Pszczółki wczesną wiosną dopadają kwiatki i inny pożytek znosząc go do ula i upychając w ramkach. Jest pełno i ciach !!! - odsklepiamy wszystko jak leci - wirujemy. I tu pojawia się moje zasadnicze pytanie - czy to miód czy miód z pokarmem (inwent, cukier itp). Z moich przemyśleń to ten pokarm z jesieni i ciasto z wiosny - nie szpeci miodu. Wiadomo, ze do pożywiania się pszczół - wolą one jeść to co jest odsklepione (czyli miód wiosenny) niż to co podaliśmy jesienią i jest zasklepione. Czy mam uważać, że wiosenny miód to takie troszkę - miodo-cukrzenie? |
Autor: | Tamten [ 17 sierpnia 2016, 03:10 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
No, tak, to jest trochę problem. Dlatego ja pierwszy miód albo trochę niżej cenię, uprzedzając klientów, że mogą w nim być resztki zapasu zimowego, albo zachowuję dla siebie. Staram się też jakoś oddzielić cukier od nowego nektaru, np. osobno odwirowując ramki z zapasem, jeśli już są stare. Ale idealnie się tego zrobić nie da. Staram się też nie dawać za dużo cukru na zimę, ale to też trudno wyczuć, żeby nie było za mało. |
Autor: | Rob [ 17 sierpnia 2016, 06:51 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Jeśli zostają całe ramki z zapasem zimowym to je wycofuję. Przydają się do odkładów. W ulu pozostają te na których był czerw, a ramek z czerwiem nie kręcę. Pierwszym miodem do kręcenia jest u mnie jest rzepak, gdy zaczyna kwitnąć to już raczej nie ma śladu po zapasie zimowym i w najlepsze trwa wymiana ramek na węzę |
Autor: | Ks. Tomasz [ 17 sierpnia 2016, 09:23 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Zapasów z gniazda się nie wiruje na wiosnę. Jak masz za duzo pokarmu z zimy to zabierz dla odkladów, albo przesuń koło czerwiu i zniknie w mgnieniu oka. |
Autor: | Marcinek [ 17 sierpnia 2016, 10:11 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Dobre pomysły. Dzięki. ![]() Jednak nie wszyscy tak robią. Czytałem na forum dyskusję na temat wirowania czerwu i jak z niego wynika - są zwolennicy i przeciwnicy. Z drugiej zaś strony taki miodek - jest lekko "oszukany". Będąc na jednym ze spotkań - podsłuchałem rozmowę jak szybko się wzbogacić za pomocą inwentu, cukru. To smutne. Ja mając zaledwie dwa ule - pozyskuje miodek głównie dla siebie i nie myślę o sprzedaży - u mnie córka wszystko wciąga - zamiast słodyczy ze sklepu. 1, 2 łyżeczki dziennie i ..... uśmiech na twarzy. ![]() Dziękuję za rady - na pewno zastosuję aby mieć 100% miodek. ![]() |
Autor: | balwro [ 17 sierpnia 2016, 11:54 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Przede wszystkim dużo zależy od doświadczenia pszczelarza. Jeśli właściwie do ilości pszczół zostało ustawione gniazdo to nie ma problemu. Przed pierwszym pożytkiem zostaną tylko wianki nad czerwiem pokarmu zimowego który pszczoły spożytkują przed zalewaniem nadstawki. Gorzej wygląda sytuacja jak gniazdo na zimę zostało źle ustawione, zbyt obszerne. Wówczas poza gniazdem na wiosnę są ramki od góry do dołu poszyte zimowym pokarmem.Nie pozostaje nic innego jak przed pożytkiem osunąć je z ula. Dodatkowo aby przyspieszyć spożycie przez pszczoły zimowych zapasów po wiosennym oblocie co kilka dni odsklepia się część pokarmu zimowego.Wpływa to stymulująco na czerwienie matki i jednocześnie szybciej są spożytkowane zimowe zapasy. Jeśli przestrzega się reguł to miód wiosenny nie ma prawa być zafałszowany pokarmem zimowym. |
Autor: | pasiekakrakowska [ 17 sierpnia 2016, 13:04 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Zimuj na 8 ramkach wielkopolskich, myślę że Twój problem z cukrem w miodzie się skończy. |
Autor: | robi00 [ 17 sierpnia 2016, 16:43 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Ja na zime daję syrop z 10kg cukru i pszczołom wystarcza, wiosną do kwietnia pszczoły co zostanie zjedzą a w kwietniu ewentualnie daję nieco syropu jak jest długo zimno i nie kwitną wierzby. Jak ktoś karmi na zimę po 20kg cukru to o 10 litrów ma więcej miodu wiosennego ![]() |
Autor: | full-light [ 17 sierpnia 2016, 17:39 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Marcinek pisze: Jednak nie wszyscy tak robią. Czytałem na forum dyskusję na temat wirowania czerwu i jak z niego wynika - są zwolennicy i przeciwnicy. Z drugiej zaś strony taki miodek - jest lekko "oszukany". Nie znam NIKOGO kto byłby zwolennikiem wirowania czerwiu,i nie spotkałem się z takimi w pisami na forach, chyba że ![]() ![]() Marcinek pisze: Będąc na jednym ze spotkań - podsłuchałem rozmowę jak szybko się wzbogacić za pomocą inwentu, cukru. To smutne. Być może widzieli młodego i postanowili urządzić sobie twoim kosztem jajca. A ty łyknąłeś to jak pelikan. |
Autor: | astroludek [ 17 sierpnia 2016, 17:54 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Albo jak Reksio szynkę ![]() |
Autor: | Kosut [ 17 sierpnia 2016, 20:39 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Marcinek wydaje mi się że chcąc zabłysnąć na forum podważasz zaufanie do wielu porządnych ludzi. Marcinek pisze: Będąc na jednym ze spotkań - podsłuchałem rozmowę jak szybko się wzbogacić za pomocą inwentu, cukru. To smutne. Konkretnie gdzie było to spotkanie i kogo podsłuchałeś bo robi się to żałosne i nie tylko ten Twój post mam na myśli ludzie starają Ci się pomagać w Twoich bzdetach a Ty się własnie tak odwdzięczasz środowisku pszczelarskiemu.
|
Autor: | wojciechmoro [ 17 sierpnia 2016, 21:02 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
cukrownicy byli są i będą |
Autor: | Jarek [ 17 sierpnia 2016, 21:13 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Wystarczy, że odsklepia się pokarm w gnieździe do czasu pojawienia się świeżego nakropu. Dopiero wtedy daje się nadstawkę. Jeśli w gnieździe i tak zostanie dużo pokarmu (oznacza to, że daliśmy go za dużo na zimę) to go zabieramy. Pokarm z gniazda zostawiamy na wszelki wypadek dla odkladów, wirujemy tylko z nadstawek. |
Autor: | Dariuszdawid08 [ 17 sierpnia 2016, 21:16 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Przed zimą oznaczam pineską ramki, na których pszczoły będą zimować. W sezonie wiruję te ramki oddzielnie - taki miód zostawiam sobie (cukier jest niewyczuwalny), ewentualnym nadmiarem podkarmiam pszczoły po zakończeniu pożytków lub przerabiam na miód pitny. Często oznaczone ramki daję do odkładów, ewentualnie rojów. Wcale nie ma z tym tak dużo roboty, do 20 uli spokojnie można działać tą metodą. Niby istnieje możliwość przeniesienia jakiejś części cukru do np. nadstawki, ale temu już zapobiec nie mogę. |
Autor: | Marcinek [ 17 sierpnia 2016, 23:02 - śr ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
pasiekakrakowska pisze: Zimuj na 8 ramkach wielkopolskich, myślę że Twój problem z cukrem w miodzie się skończy. Mam Warszawiaka Zwykłego.
|
Autor: | pasiekakrakowska [ 18 sierpnia 2016, 07:40 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
w warszawiakach też można ścieśnić gniazdo na zimę i na wiosnę tych ramek nie bierzesz do wirowanie. Zimuj na 7 ramkach. |
Autor: | Marcinek [ 18 sierpnia 2016, 10:25 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Muszę zabrać 3 ramki. Przełoźe je do wolnej przestrzeni - niech sobie przeniosą do gniazda co jest w tych ramkach. |
Autor: | PawelKS3 [ 09 września 2016, 09:14 - pt ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Czy zakarmiał ktoś z was pszczoły na zimę tyko ciastem? |
Autor: | gaara_luki [ 09 września 2016, 14:00 - pt ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
PawelKS3, a czy to się opłaca? |
Autor: | idzia12 [ 09 września 2016, 14:15 - pt ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Ja nie próbowałam, z braku możliwości. Wiem jednak kto karmi. Pan Matula, niemieckim ciastem i sobie chwali. Pasiekę ma dużą i z tego żyje to musi być opłacalne i bezpieczne. Troszkę podyskutowaliśmy sobie na ten temat. 20 kg po lipach na rodzinę. |
Autor: | PawelKS3 [ 09 września 2016, 15:52 - pt ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
gaara_luki pisze: PawelKS3, a czy to się opłaca? Nie o to chodzi czy się opłaca, sytuacja mnie zmusza do tego żeby tak zakarmić kilka uli. |
Autor: | paraglider [ 10 września 2016, 10:10 - sob ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
idzia12 pisze: 20 kg po lipach na rodzinę. ...i wcale to nie jest tak dużo , biorąc pod uwagę jaką armię młodzieży trzeba wykarmić do zimy a przecież musi jeszcze zostać pokarm na rozwój wiosenny . |
Autor: | wiesiek33 [ 10 września 2016, 10:28 - sob ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
paraglider pisze: idzia12 pisze: 20 kg po lipach na rodzinę. ...i wcale to nie jest tak dużo , biorąc pod uwagę jaką armię młodzieży trzeba wykarmić do zimy a przecież musi jeszcze zostać pokarm na rozwój wiosenny . |
Autor: | andrzejkowalski100 [ 10 września 2016, 11:10 - sob ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Moim skromnym zdaniem ilość pokarmu zimowego podawana do rodziny pszczelej powinna być monitorowana przez pszczelarza . Jedna rodzina pobierze więcej druga mniej a powodów takiego stanu co niemiara. Nie spotkałem dwóch identycznych rodzin . Wielkość pasieki wymusza określone postepowanie .Gospodaruję aktualnie na 21 rodzinach każdą traktuję indywidualnie i jeszcze nie było potrzeby podania więcej jak 10kg cukru na rodzinę. Licząc 3 zł za kg cukru to naprawdę mniej niż 1 słoik 0,9 miodu na rodzinkę . Pozdrawiam ![]() |
Autor: | kalope [ 29 grudnia 2016, 02:47 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Marcinek pisze: Ja mając zaledwie dwa ule - pozyskuje miodek głównie dla siebie i nie myślę o sprzedaży - u mnie córka wszystko wciąga - zamiast słodyczy ze sklepu. 1, 2 łyżeczki dziennie i ..... uśmiech na twarzy. ![]() Nie wiem czy to jakiś temat tabu, czy co, że nikt o tym nie pisze, no ale miód z syropu cukrowego to również miód i na własne potrzeby warto go robić choćby po to żeby przy niedostatecznej ilości innych miodów zastępować nim cukier spożywczy - niezdrową sacharozę. Nigdzie nie znalazłem żadnego opracowania na temat miodu cukrowego ale jest sporo na temat ziołomiodów z których wynika, że wartość odżywcza jak i biologiczna ziołomiodu z syropu cukrowego i miodu naturalnego jest podobna. Również zawartość niezdrowej sacharozy (główny składnik cukru buraczanego) spada do 2-3% w miodzie jak i ziołomiodzie. |
Autor: | staszekg [ 29 grudnia 2016, 09:11 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
kalope, Masz jakieś poparcie dla Twoich wywodów /naukowe,badawcze?/ |
Autor: | kudlaty [ 29 grudnia 2016, 09:57 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
kalope pisze: Również zawartość niezdrowej sacharozy (główny składnik cukru buraczanego) spada do 2-3% w miodzie jak i ziołomiodzie. baju baj prosze pana, ciekawe zwłaszcza że w większości skupów dopuszczalna zawartość sacharozy w próbkach jest do 5% czyli by wychodziło na to że nic tylko cukier ładować i do skupu pchać "miót" buraczany |
Autor: | bagisek1 [ 29 grudnia 2016, 11:13 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
kudlaty pisze: "miót" buraczany Staszek i z dopiskiem nazwy producenta " Burak miodowy" ![]() |
Autor: | beekate [ 29 grudnia 2016, 11:20 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
kalope, weź nie kombinuj, zorganizuj sobie jeszcze 3 ule - pszczółki same przyniosą wszystko co najlepsze, jeszcze dla rodziny dalszej i znajomych starczy. |
Autor: | kalope [ 29 grudnia 2016, 14:56 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Przecież pisałem, że sporo informacji można znaleźć o ziołomiodach z syropu cukrowego z których wynika że walorami odżywczo leczniczymi niczym nie ustępują a nawet przewyższają miody nektarowe oraz spadziowe ![]() Tu przykładowa Garść informacji o ziołomiodach i pierwsze kilka zdań z niniejszego opracowania dotyczące tego o czym pisałem wyżej: Kod: Zawartość sacharozy już w 5-6 tygodniu składowania ziołomiodu spada i osiąga wskaźnik obowiązujący dla miodów nektarowych (2-5%). Natomiast ilość mikroelementów pozostaje niezmieniona i wielokrotnie przewyższa wskaźniki charakteryzujące najlepsze miody spadziowe.
|
Autor: | bo lubię [ 29 grudnia 2016, 17:04 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Niektórych to i pipka z silikonu zadowoli,jezeli chcesz cukromiód zamiast miodu to tobie pszczoły nie potrzebne wystarczy Ci cukier ,zioła i "xyz" i już jesteś ustawiony bo osiągniesz cel którego pszczoły nie przeskoczą,ba ,nawet żaden szanujący się pszczelarz. kalope pisze: można znaleźć o ziołomiodach z syropu cukrowego z których Jeszcze raz ,do osiągnięcia tego celu niepotrzebne tobie pszczoły
wynika że walorami odżywczo leczniczymi niczym nie ustępują a nawet przewyższają |
Autor: | manio [ 29 grudnia 2016, 17:14 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
jeszcze lepszymi "walorami odżywczo leczniczymi" odznacza się równie naturalne połączenie cukru , wody , drożdży i ziół ( choć te ostatnie można sobie odpuścić ) . Tu rosyjski filmik " Uzyskiwanie spirytusu dla potrzeb pszczelarskich" Cukier im lepszy tym destylat mniej dekiel odrywa, drożdże też lepiej gorzelniane stosować , przeżywają większe stężenia. Do kupienia w sklepach ogrodniczych. Pszczoły i tu ( jak przy "produkcji" oszukańczej berbeluchy czyli ziołomiodu) zbędne . u nas się to nazywa poetycko "oddech puszczy" . Pięknie co ? |
Autor: | emka24 [ 29 grudnia 2016, 18:05 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Są naukowe opracowania o ziołomiodach.W wykonaniu są pracochłonne i wymagają przestrzegania reżimu higienicznego. W skrócie pożywka cukrowo- ziołowa, przerobiona przez pszczoły(ziołomiód)jest bardzo wartościowa i nie można jej porównywać do modu z tymi samymi ziołami.Innymi słowy miód z pokrzywą ma się nijak do ziołomiodu pokrzywowego. Ziołomiody wytwarzane są przez pszczoły, w pasiekach i dziwię się,że to u pszczelarzy napotykają taki opór,przecież jest to okazja do dodatkowego (uczciwego)zarobku-po sezonie kończonym w lipcu,wykorzystując pszczołę wiszącą pod ulami lub gdy spadź nie dopisze. Sprzedawcy spożywczaka sprzedają chemię,prasę ,chociaż to nie art.spożywcze ,ale zarobek. Jeśli jest wyraźnie zaznaczone,że jest to ziołomiód i jeśli na zadawane pytania udzielana jest uczciwa i rzetelna odpowiedź, to ja widzę tu tylko korzysci. |
Autor: | henry650 [ 29 grudnia 2016, 18:26 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
emka24, ale jak zrobisz miód z pokrzywa i dasz do przerobienia jeszcze raz dla pszczołke to chyba nic tego nie przebije i tak dla hobby mozna na miodzie robic rózne cuda a nie na chemi albo cukrze henry |
Autor: | emka24 [ 29 grudnia 2016, 18:42 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Po co wymyślasz koło.Napisałem,że są opracowania na ten temat .W jednym z poprzednich roczników PASIEKI był cały cykl artykułów na ten temat . Potwierdzasz tylko to co napisałem,że pszczelarze nie wiedzą nic o ziołomiodach i piszą potem takie posty. http://pasieka24.pl/index.php/pasieka-c ... -chemiczny |
Autor: | henry650 [ 29 grudnia 2016, 18:47 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Dla tego powstaja takie dziwne tematy henry |
Autor: | manio [ 29 grudnia 2016, 18:55 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
To nie kwestia wiedzy , tylko zasad. Dla mnie to oszustwo , a nawet profesorów duży u nas urodzaj, coś tam pewnie nawet piszą bo maja takie zamówienie od sponsora. Syrop to syrop , jakby go ładnie nie nazywał . |
Autor: | emka24 [ 29 grudnia 2016, 19:02 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Co ma jedno do drugiego? a już to trzecie o idiotach po co? |
Autor: | manio [ 29 grudnia 2016, 19:06 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Wolnoć Tomku..... Smacznego syropu z pokrzywą życzę . Wolę być idiotą niż oszustem. Istotnym parametrem miodu jest jego aktywność enzymatyczna, a jedną z metod wykrywania fałszowania miodu jest badanie tego parametru. Właśnie w celu wykrycia fałszowania miodu syropem , gdzie sama analiza składu chemicznego nie jest rozstrzygająca. Ziołomiody to tandetna namiastka miodu i sponsorowane artykuły tego nie zmienią. |
Autor: | emka24 [ 29 grudnia 2016, 19:17 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
wiedza to wiedza i przyda się każdemu i nie tylko w tym temacie,a zasady kolegi to zasady kolegi.I to chyba całe wytłumaczenie. |
Autor: | waldwielki41 [ 29 grudnia 2016, 20:04 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Na początku tego tematu autor podaje , że sacharoza jest szkodliwa. Chciałbym wiedzieć na co szkodzi i czy w ogóle szkodzi ? Może podacie jakieś przykłady . Pozdrawiam Waldek |
Autor: | manio [ 29 grudnia 2016, 20:58 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
waldwielki41 pisze: Może podacie jakieś przykłady . 1.Cukier może osłabiać system immunologiczny i przeszkodzić mu w obronie przeciw chorobom infekcyjnym.[1,2] 2.Cukier zakłóca równowagę chemiczną organizmu: powoduje deficyt chromu i miedzi oraz przeszkadza we wchłanianiu wapna i magnezu. [3,4,5,6] 3.Cukier może powodować gwałtowne podniesienie się poziomu adrenaliny, być przyczyną nadaktywności, niepokoju, trudności z koncentracją i chorowitości u dzieci. [7,8] 4.Cukier może znacząco podnosić ogólny poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz wzrost poziomu "złego" cholesterolu i obniżenie "dobrego" cholesterolu. 5.Cukier przyczynia się do utraty elastyczności i funkcjonalności tkanek. (13) 6.Cukier karmi komórki rakowe i odkryto jego związek z rozwojem raka piersi, jajników, prostaty, okrężnicy, trzustki, dróg żółciowych, płuc, woreczka żółciowego i żołądka. [14,15,16,17,18,19,20] 7.Cukier może podnieść poziom glukozy w organizmie i w ten sposób spowodować reaktywną hipoglikemię. [21,22] 8.Cukier osłabia wzrok. [23] 9.Cukier może wywoływać wiele problemów z poziomem kwasowości przewodu pokarmowego m. in.: zakwaszenie przewodu pokarmowego, niestrawność, złą przyswajalność u pacjentów z dysfunkcjami jelit, podwyższenie ryzyka choroby Crohna oraz owrzodzenia jelita grubego. [24,25,26,27,28] 10.Cukier może powodować przedwczesne starzenie się. [29] 11.Cukier może prowadzić do alkoholizmu. [30] 12.Cukier może powodować zakwaszenie śliny i przyczyniać się do zniszczenia zębów i paradentozy. [31,32,33] 13.Cukier ma swój udział w powstawaniu otyłości. [34] 14.Cukier może powodować choroby systemu autoimmunologicznego takie jak: artretyzm, astma, stwardnienie rozsiane. [35,36,37] 15.Cukier w znaczący sposób przyczynia się do niekontrolowanego wzrostu Candida Albicans (infekcje grzybiczne) [38] 16.Cukier może powodować powstawanie kamieni żółciowych [39] 17.Cukier może powodować zapalenie wyrostka robaczkowego. [40] 18.Cukier może powodować powstawanie hemoroidów. [41] 19.Cukier może powodować powstawanie żylaków. [42] 20.Cukier może podnosić poziom glukozy i insuliny u zażywających doustne tabletki antykoncepcyjne. [43] 21.Cukier może przyczyniać się do powstawania osteoporozy. [44] 22.Cukier może obniżać twoją wrażliwość na insulinę dopuszczając do jej nienormalnie wysokiego poziomu w organizmie i w ten sposób spowodować ostatecznie cukrzycę. [45,46,47] 23.Cukier może obniżać ilość witaminy E w krwi. [48] 24.Cukier może podnosić ciśnienie krwi. [49] 25.Cukier może wywoływać senność i obniżać aktywność u dzieci. [50] 26.Wysokie spożycie cukru zwiększa ilość produktów końcowych jego przetwarzania (AGEs)(cząsteczki cukru przywierają i ten sposób niszczą białko w organizmie). [51] 27.Cukier może zakłócać przyswajalność białek. [52] 28.Cukier powoduje alergie pokarmowe. [53] 29.Cukier może powodować toksyczność krwi podczas ciąży. [54] 30.Cukier może przyczyniać się do powstawania egzemy u dzieci. [55] 31.Cukier może powodować powstanie arteriosklerozy i chorób kardiologicznych. [56,57] 32.Cukier może uszkadzać strukturę DNA. [58] 33.Cukier może zmieniać strukturę białek i całkowicie zmieniać sposób ich działania w twoim ciele. [59,60] 34.Cukier powoduje szybsze starzenie się skóry zmieniając strukturę kolagenu. [61] 35.Cukier może powodować powstanie katarakty i krótkowzroczności. [62,63] 36.Cukier może powodować rozedmę płuc. [64] 37.Duże ilości spożywanego cukru mogą osłabić fizjologiczną homeostazę wielu układów w organizmie człowieka. [65] 38.Cukier obniża wydajność enzymów. [66] 39.Spożycie cukru jest wyższe u osób z chorobą Parkinsona. [67] 40.Cukier może powodować powiększenie się wątroby przez nadmierny podział jej komórek oraz jej otłuszczenie. [68,69] 41.Cukier może powodować powiększenie się nerek i ich zmiany np. tworzenie się kamieni nerkowych. [70,71] 42.Cukier może powodować zniszczenie trzustki. [72] 43.Cukier może zwiększyć ilość zatrzymywanych płynów w organizmie. [73] 44.Cukier jest wrogiem numer jeden pracy jelit. [74] 45.Cukier może upośledzać funkcjonowanie naczyń włosowatych. [75] 46.Cukier może powodować problemy ze ścięgnami. [76] 47.Cukier powoduje bóle głowy, włączając w to migreny. [77] 48.Rafinowany cukier w diecie obniża wydajność uczenia się, niekorzystnie wpływa na wyniki w nauce oraz może przyczyniać się do powstawania trudności w nauce.[78,79] 49.Cukier może powodować wzrost częstotliwości fal delta, alfa i theta w mózgu, co z kolei negatywnie wpływa na sprawność myślenia. [80] 50.Cukier może powodować depresję. [81] 51.Cukier zwiększa ryzyko podagry. [82] 52.Cukier może zwiększać ryzyko zachorowania na Alzheimera. [83] 53.Cukier może zaburzać równowagę hormonalną np: podnosić poziom estradiolu u młodych mężczyzn, pogarszać PMS, oraz obniżać działanie hormonu wzrostu. [84,85,86,87] 54.Cukier może powodować zawroty głowy. [88] 55.Obfita w cukier dieta może powodować wzrost wolnych rodników i oksydantów . [89] 56.Dieta wysokocukrowa u osób z chorobami naczyniowymi znacząco zwiększa lepkość płytek krwi. [90] 57.Wysokie spożycie cukru może powodować istotne skrócenie trwania okresu ciąży wśród młodocianych i jest związane z dwukrotnie większym ryzykiem urodzenia noworodka o niskiej wadze. [91,92] 58.Cukier jest substancją uzależniającą. [93] 59.Cukier może być równie odurzający, jak alkohol. [94] 60.Cukier podawany wcześniakom może wywoływać u nich produkcję dwutlenku węgla. [95] 61.Obniżenie spożycia cukru może podnieść poziom emocjonalnej stabilności. [96] 62.Ciało przerabia od 2 to 5 razy więcej cukru, niż skrobi w tłuszcz . [97] 63.Szybkie wchłonięcie cukru sprzyja objadaniu się. [98] 64.Cukier może niekorzystne wpływać na symptomy u dzieci z deficytem uwagi (ADHD). [99] 65.Cukier niekorzystnie działa na skład elektrolitów w moczu. [100] 66.Cukier może obniżać sprawność działania nadnerczy. [101] 67.Cukier ma potencjał wywoływania nieprawidłowych procesów metabolicznych u normalnie zdrowej jednostki i sprzyja rozwojowi chronicznych zwyrodnieniowych chorób. [102] 68.Karmienie dożylne słodzoną wodą może spowodować odcięcie dopływu tlenu do mózgu. [103] 69.Cukier zwiększa ryzyko polio. [104] 70.Duża ilość spożytego cukru może spowodować atak epileptyczny. [105] 71.Cukier wywołuje wysokie ciśnienie u ludzi z nadwagą. [106] 72.Na oddziałach intensywnej opieki: ograniczenie cukru ratuje życie. [107] 73.Cukier może powodować śmierć komórek. [108] 74.Na rehabilitacyjnych obozach dla młodzieży, gdzie stosowano dietę o niskiej zawartości cukru, zaobserwowano 44% spadek antyspołecznych zachowań. [109] 75.Cukier odwadnia noworodki.[110] 76.Cukier może powodować choroby dziąseł. [111] |
Autor: | Marian. [ 29 grudnia 2016, 21:07 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
manio, to ja już mam prawie 70-tkę i całe życie jem bardzo dużo słodkiego i cukier łyżkami a o miodzie nie wspomnę, jeszcze funkcjonuję normalnie, nie jestem alkoholikiem, nie palę od 35 lat i jeszcze mogę , to na co szkodzi ten cukier? |
Autor: | manio [ 29 grudnia 2016, 21:11 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Wszystko zależy od proporcji : człowiek aktywny fizycznie , sprawny może jeść co chce i ile chce bo organizm wszystko spali ![]() |
Autor: | zento [ 29 grudnia 2016, 21:51 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Marian., nasze organizmy są obliczone na 120do 140 lat aktywnego życia, z pracą, seksem i dobrym samopoczuciem. I tak żyli w tybecie, gdzie żywili się tylko mlekiem i mięsem z jaków, tj do 140 lat aktywnego życia, obecnie mają do dyspozycji mąkę i cukier i ich życie skróciło się do lat przeżywanych w europie. Tak na nas działają cukry!?!?! |
Autor: | andrzejkowalski100 [ 29 grudnia 2016, 22:02 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
emka24, pisze Ziołomiody wytwarzane są przez pszczoły, w pasiekach i dziwię się,że to u pszczelarzy napotykają taki opór,przecież jest to okazja do dodatkowego (uczciwego)zarobku-po sezonie kończonym w lipcu,wykorzystując pszczołę wiszącą pod ulami lub gdy spadź nie dopisze. co na to pszczoły? Pozdrawiam ![]() |
Autor: | henry650 [ 29 grudnia 2016, 22:07 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
Opór jest bo to COŚ nie powinno miec nazwy ziołomiód tylko wyrób miodopodobny tak jak w przypadku wyrobów czekoladopodobnych henry |
Autor: | baru0 [ 29 grudnia 2016, 22:38 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
henry650 pisze: Opór jest bo to COŚ nie powinno miec nazwy ziołomiód tylko wyrób miodopodobny tak jak w przypadku wyrobów czekoladopodobnych Tu się zgodzę A dla emka24, ![]() ![]() Nie jest to prosta sprawa i raczej nie dla spadziowców -bo nie znasz dnia ani godziny ![]() ![]() |
Autor: | waldwielki41 [ 29 grudnia 2016, 22:55 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
zento pisze: Marian., nasze organizmy są obliczone na 120do 140 lat aktywnego życia, z pracą, seksem i dobrym samopoczuciem. I tak żyli w tybecie, gdzie żywili się tylko mlekiem i mięsem z jaków, tj do 140 lat aktywnego życia, obecnie mają do dyspozycji mąkę i cukier i ich życie skróciło się do lat przeżywanych w europie. Tak na nas działają cukry!?!?! Większych bzdur już dawno nie czytałem . Organizm człowieka starzeje się po 35 roku życia i bez pomocy medycyny i farmakologii większość umarłaby przed 40-stką . Tylko wyjątki bez pomocy powyższych pożyłyby dłużej . Poczytaj trochę zanim zaczniesz powielać sensacje z kolorowych brukowców dla kobiet. Manio . Dziękuję za obszerny wykład na temat szkodliwości cukru . Umieść to na naklejkach ze swoim miodem jako ostrzeżenie , a pójdziesz z torbami. I nie mów mi że miód jest zdrowy . To cukier i to cukier. Pozdrawiam Waldek |
Autor: | manio [ 29 grudnia 2016, 23:02 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód i cukier |
waldwielki41 pisze: I nie mów mi że miód jest zdrowy . To cukier i to cukier. Pozdrawiam Waldek Wszystko z umiarem i nie zaszkodzi ![]() |
Strona 1 z 3 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |