www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 24 września 2018, 14:59 - pn
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ramki
Post: 23 lipca 2010, 16:00 - pt 
Witam !
1 . Czy Ramka Dadant gniazdowa ma wymiary 435 x 300 mm
2. Ramka Dadant - półnadstawkowa 35mm szeroka ma wymiary 435x ..... ? i czy będzie się nadawała do nadstawki żeby było tyle samo ramek co w rodni .
3. Czy Ramka Dadant - półnadstawkowa hoffmanowska ma wymiary 435 x 115
4. Jeśli macie jakieś namiary na ramki Ramka Dadant - półnadstawkowa w tej samej szerokości co ramka gniazdowa :oczko:

Pozdrawiam Tazon


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 23 lipca 2010, 20:05 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 14:51 - ndz
Posty: 2954
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
na pytanie 2 sam sobie odpowiedziałeś w 3,

Tazon pisze:
i czy będzie się nadawała do nadstawki żeby było tyle samo ramek co w rodni .


chyba oczywiste że nie, ramki gniazdowe mają 25mm szerokości, a nadstawkowe chcesz dać 35mm, chyba logiczne że ich się nie zmieści tyle samo, wejdzie Ci ich 8,

masz i czytaj

http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/vie ... iary+ramek

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 24 lipca 2010, 15:54 - sob 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 19:47 - czw
Posty: 11420
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
Pawełek pisze:

chyba oczywiste że nie, ramki gniazdowe mają 25mm szerokości, a nadstawkowe chcesz dać 35mm, chyba logiczne że ich się nie zmieści tyle samo, wejdzie Ci ich 8,


No Tak przy wymiarze 400mm ale np ja robiłem sobie ule gdzie wymiary gniazda z szerokości miały 450mm i tam mieściło się 12 ramek - ale nigdy nie dawałem 12 tylko 11 a tym jedenastym było ramko pracy - potem je wyciągałem rozszerzając plastry (uliczki )skrajne do 15 mm
W Nadstawce mieści się 10 ramek 35mm A ul wygląda tak jak ten o z numerkiem 6
Obrazek

_________________
odkłady pszczele Na 2017 <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 24 lipca 2010, 16:14 - sob 
Ile ramek maksymalnie Może być w Stojaku Dadanowskim jako gniazdowych lub Wielkopolskim ?


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 24 lipca 2010, 20:30 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 14:51 - ndz
Posty: 2954
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Tazon pisze:
Ile ramek maksymalnie Może być w Stojaku Dadanowskim jako gniazdowych lub Wielkopolskim ?


jakie sobie zrobisz takie będzie, masz rację Bogdanie ale on pytał czy będzie tyle samo i w gnieździe i w nadstawce,

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 25 lipca 2010, 11:54 - ndz 

Rejestracja: 25 stycznia 2009, 20:29 - ndz
Posty: 140
Lokalizacja: mazowsze
typowa ramka 1/2 D ma wymiar 435 na 145 a nie 115 i nie ma znaczenia czy hofmanowska czy zwykła


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 25 lipca 2010, 11:56 - ndz 

Rejestracja: 14 marca 2009, 15:53 - sob
Posty: 988
Ule na jakich gospodaruję: brak
Maksymalnie to może być ile chcesz, ale weś pod uwagę ciężar takiego korpusu który będziesz musiał zdejmować. W praktyce w korpusie gniazdowym nie stosuje się więcej jak 10 ramek. W wielkopolskim czasami 12. A teraz jakie masz ule ?

_________________
Internetowy pszczelarz z kilkoma wirtualnymi rodzinami + kolejne cztery w pokrzywach za stodołą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 25 lipca 2010, 12:20 - ndz 
pewex, Teraz mam ule apipol ale są kijowe jak się wiruje miód to wyrywa węzę z ramki i to mnie bardzo denerwuje i też chcę w następnym sezonie powiększyć pasiekę i mam zamiar sobie sam zrobić ule po nie będę wydawał kosmicznych pieniędzy na ule.

Znajomy ma ule warszawskie wszystkie w korpusach to sobie pomyśl ile musi ważyć jeden korpus i to 12ramkowe a do nadstawki sobie tworzy ramki szerokie 35mm i wchodzi 10 ramek nadstawka pełna miodu waży 30kg + pszczoły :oczko:

Mi to nie przeszkadza ile będzie ważył korpus po tak mam dość siły i to nie będzie mnie obciążać w praktyce :uśmiech:

Ja zrobię jak
Cytuj:
BoCiAnK ale np ja robiłem sobie ule gdzie wymiary gniazda z szerokości miały 450mm i tam mieściło się 12 ramek - ale nigdy nie dawałem 12 tylko 11 a tym jedenastym było ramko pracy - potem je wyciągałem rozszerzając plastry (uliczki )skrajne do 15 mm


Pozdrawiam Tazon


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 25 lipca 2010, 12:49 - ndz 
a co ma ul wspólnego z wirowaniem miodu? całe ule do miodarki wsadzasz?


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 25 lipca 2010, 12:56 - ndz 
birkut pisze:
a co ma ul wspólnego z wirowaniem miodu? całe ule do miodarki wsadzasz?


Tak hihihi nowoczesne odciąganie miodu :leży_uśmiech:

Oto mi chodzi jak wiruje miód to z ramkę wyrywa susz po ramki są składane a nie drutowane i dlatego wyrywa :oczko: i jest więcej roboty przy przeglądzie.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 25 lipca 2010, 13:05 - ndz 

Rejestracja: 17 stycznia 2009, 08:59 - sob
Posty: 494
Lokalizacja: Mazańcowice
Jak mam rozumieć to składanie?
Chyba że są z tytanu albo czegoś jeszcze twardszego i nie można otworów powiercić żeby przeszedł drut? :leży_uśmiech:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 25 lipca 2010, 14:56 - ndz 
Alex23p pisze:
Jak mam rozumieć to składanie?
Chyba że są z tytanu albo czegoś jeszcze twardszego i nie można otworów powiercić żeby przeszedł drut? :leży_uśmiech:


Ramki apipolowskie są składane :śmieję się z ciebie:

Są sobie 4 beleczki gdzie pomiędzy się wsuwa węzę i się składa w plastikowe uchwyty :oczko:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 25 lipca 2010, 15:40 - ndz 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 19:47 - czw
Posty: 11420
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
Tazon pisze:
Alex23p pisze:
Jak mam rozumieć to składanie?
Chyba że są z tytanu albo czegoś jeszcze twardszego i nie można otworów powiercić żeby przeszedł drut? :leży_uśmiech:


Ramki apipolowskie są składane :śmieję się z ciebie:

Są sobie 4 beleczki gdzie pomiędzy się wsuwa węzę i się składa w plastikowe uchwyty :oczko:


Ramki Apipolu składana mają jedna wadę aby je dać do miodni musi wpierw być przeczerwiona inaczej zalana miodem wyleci na wirówce
Można samemu robić lub zlecić wykonanie drewnianych gdzie węzę będzie się wtapiać w drut taka nie wyleci no chyba że ktoś będzie wirował na maksa od zaraz

_________________
odkłady pszczele Na 2017 <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 25 lipca 2010, 18:19 - ndz 
poważnie? są takie ramki,? niemożliwe? , nie wierzę? , przecież kilka dni temu napisałem ze w rowki które są w ramkach można włozyć węzę to forum ociekało lanym moczem tak prawie wszyscy rżeli ze smiechu że wymyśliłem cuda niewidy


Na górę
  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 18 sierpnia 2018, 23:10 - sob 

Rejestracja: 23 marca 2017, 22:44 - czw
Posty: 120
Ule na jakich gospodaruję: stojaki wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Gronowo Elbląskie
Czy było By zainteresowanie ramkami o zwiększonej ilości otworów na drut np zamiast4 5 lub 6 mógłbym rozpocząć produkcję./


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 18 sierpnia 2018, 23:19 - sob 

Rejestracja: 23 marca 2017, 22:44 - czw
Posty: 120
Ule na jakich gospodaruję: stojaki wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Gronowo Elbląskie
Czy było By zainteresowanie ramkami o zwiększonej ilości otworów na drut np zamiast4 5 lub 6 mógłbym rozpocząć produkcję./


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 19 sierpnia 2018, 08:11 - ndz 

Rejestracja: 15 września 2009, 10:54 - wt
Posty: 1130
Lokalizacja: Ruszajny
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie 1+3*1/2
Portos, chcesz wygryzc konkurencję sprzedając ramki z większą ilością otworów? ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 19 sierpnia 2018, 08:16 - ndz 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 września 2013, 09:18 - ndz
Posty: 3687
Lokalizacja: Beskid Żywiecki/woj. Śląskie/powiat Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: Dadant, wielkopolski
Portos, w ramce wlkp i niskich nie ma potrzeby większej ilości otworów. Jedynie warszawiaki jak się na bocznych belkach drutuje i Dadant pełny . No, ewentualnie LN pełny (448x232).

_________________
Pozdrawiam całą brać pszczelarską,
BARciak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 19 sierpnia 2018, 09:05 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 17:07 - pn
Posty: 1800
Lokalizacja: Srodek / Niemiec
Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Portos pisze:
Czy było By zainteresowanie ramkami o zwiększonej ilości otworów na drut np zamiast4 5 lub 6 mógłbym rozpocząć produkcję./

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Czesc
wroc na ziemie ...
to tak jakbys 5 kolo do samochodu chcial wmontowywac wszystkim w samochodach ..................zrozumiales jak nie to zrozumiesz po czasie.poz d

_________________
http://www.buckfast-zucht.de/index.php?seite=shop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 19 sierpnia 2018, 11:46 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 01:01 - czw
Posty: 2012
Lokalizacja: Sędziszów (Kraków)
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D + Wl
Już swego czasu kupiłem gdzieś nieopacznie ramki do 1/2 D z 6 otworkami na druty i jak się później zorientowałem, to kląłem na czym świat stoi, bo nijak nie szło już zadrutować na 4, a na 6 jest więcej roboty, trudniej naciągnąć i w ogóle bez sensu.

_________________
Pozdrawiam, Józef.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 19 sierpnia 2018, 11:49 - ndz 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 września 2013, 09:18 - ndz
Posty: 3687
Lokalizacja: Beskid Żywiecki/woj. Śląskie/powiat Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: Dadant, wielkopolski
JM, 1/2D mam na 4 i na 6 drutów.
Przy 6 odległości między drutami są na tyle małe, że węza się nie faluje. Przy 4 otworach bywa różnie. To się tyczy tylko "długich" ramek.

_________________
Pozdrawiam całą brać pszczelarską,
BARciak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 19 sierpnia 2018, 12:36 - ndz 

Rejestracja: 15 września 2009, 10:54 - wt
Posty: 1130
Lokalizacja: Ruszajny
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie 1+3*1/2
Ja 1/2 D drutuje poziomo i jest wszystko okej.
Weza potrafi się falowac tylko jeśli da się za dużo ramek z węzą do słabych rodzin.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 19 sierpnia 2018, 12:41 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2009, 19:09 - czw
Posty: 887
Lokalizacja: Jakubowice/opolskie
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Ja mam w gnieździe i nadstawce 6 otworów i może to więcej pracy ale ramki równo odbudowane i nic się nie wylamuje

_________________
https://www.facebook.com/miodyfinezja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 19 sierpnia 2018, 19:29 - ndz 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 września 2013, 09:18 - ndz
Posty: 3687
Lokalizacja: Beskid Żywiecki/woj. Śląskie/powiat Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: Dadant, wielkopolski
Jarek pisze:
Weza potrafi się falowac tylko jeśli da się za dużo ramek z węzą do słabych rodzin.


Nie tylko.
To zależy od jakości węzy, jak się przechowuje ramki z nie odbudowaną węzą, lub najczęściej jedno i drugie.

_________________
Pozdrawiam całą brać pszczelarską,
BARciak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 19 sierpnia 2018, 20:31 - ndz 

Rejestracja: 23 marca 2017, 22:44 - czw
Posty: 120
Ule na jakich gospodaruję: stojaki wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Gronowo Elbląskie
W miodni stosuję wyłącznie nieczerwione ramki w upalny dzień zdażało się że pełny plaster luzował się na 4 drutach na6nigdy się to nie zdaża podobnie .ma się sprawa w miodarkach na 6 drutach nigdy węza nie faluje się Roboty zdrutowaniem trochę więcej uważąm jednak że efekt to rekompensuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 19 sierpnia 2018, 22:06 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 5393
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, dadant
Portos pisze:
W miodni stosuję wyłącznie nieczerwione ramki w upalny dzień zdażało się że pełny plaster luzował się na 4 drutach na6nigdy się to nie zdaża podobnie .ma się sprawa w miodarkach na 6 drutach nigdy węza nie faluje się Roboty zdrutowaniem trochę więcej uważąm jednak że efekt to rekompensuje.
nie wiedziałem o co chodzi z drutowaniem do czasu aż nie kupiłem sobie dadanta, już drugi rok go mam i od samego początku nie pasowało mi coś w ramce wielkopolskiej jak zobaczyłem rozstaw drutów w dadancie, znajomy też namowił mnie na 5 drutów w wielkopolskiej ramce standard 26cm i powiem po jednym sezonie że jest super ani jednego plastra nie wyłamałem a większość plastrów była nowa nieczerwiona nie spotkałem się też z pofalowaną węzą jest wszystko jak w chwili wtopienia a wcześniej miewałem różne przygody z tym zwłaszcza przy wysokich temperaturach albo intensywnym pożytku,
polecam zrobić sobie choć jedną taką ramkę i pomacać jakie fajne :haha:
innego drutowania niż na 5 do wielkopolskiego u mnie już nie będzie

_________________
Człowiek, który dla interesu poświęca swój honor, traci i swój honor i swój interes


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 19 sierpnia 2018, 22:57 - ndz 

Rejestracja: 23 marca 2017, 22:44 - czw
Posty: 120
Ule na jakich gospodaruję: stojaki wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Gronowo Elbląskie
Własnie o taką opinie mi chodziło Kogoś kto wiejakie zalety wynikają ze zwiększonej ilości drutów .a nie o jakieś bzdurzenie o piątym kole.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 20 sierpnia 2018, 05:13 - pn 

Rejestracja: 15 września 2009, 10:54 - wt
Posty: 1130
Lokalizacja: Ruszajny
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie 1+3*1/2
Portos pisze:
Własnie o taką opinie mi chodziło Kogoś kto wiejakie zalety wynikają ze zwiększonej ilości drutów .a nie o jakieś bzdurzenie o piątym kole.

Po prostu dostałeś od kudlaty opinię taką jaką chciałeś i dlatego Ci się podoba.
Ja wlkp mam 4 druty a w dadancie 5 i nic mi się nie łamie ani nie wypada.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 20 sierpnia 2018, 08:13 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 5393
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, dadant
Jarek,
wcześniej przy 4 drutach też mi nie wypadało nic, od 3 lat miałem problemy z nierówną zabudową plastrów zwłaszcza przy dużym pożytku, potrafiły zjechać po drutach albo się odkształcić od ciężaru miodu, najpierw zacząłem karbować drut (polecam) a później dołożyłem 5 drut i teraz wg mnie jest super, nie trzymam w ulach ramek koloru asfaltu tylko mam jasny susz używam w sezonie dużo węzy która trafia zarówno do gniazda jak i miodni,
przy tej ilości drutów można nawet przechowywać wtopioną węze poziomo i nic się nie dzieje,
sprawa dotyczy ramki wielkopolskiej standard przypuszczam że w niższych nic się nie dzieje mogę to powiedzieć na podstawie LN 3/4 gdzie były 3 druty poziomo oraz wielkopolski 1/2 oraz 16cm bo mam trochę takich,
trzeba najpierw chwycić do ręki dadanta drutowanego na 6 a później wielkopolski na 4 i gołym okiem widać że coś nie pasuje w drutowaniu u wielkopolskiej, ramki robię sobie sam na własne potrzeby więc dowolnie mogę sobie wymyślać, ktoś kto kupuje nie ma tej możliwości dlatego nawet sam siebie musi oszukiwać że tak jest dobrze :mrgreen: a nie jest, 4 są dostępne w handlu bo tak się ludzie nauczyli i małpują jeden po drugim
PS "problem" przełożenia drutu przez dodatkowe 2 dziurki i 30cm więcej drutu nie spędza mi snu z powiek, śpię dobrze :P

_________________
Człowiek, który dla interesu poświęca swój honor, traci i swój honor i swój interes


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 20 sierpnia 2018, 19:01 - pn 

Rejestracja: 15 września 2009, 10:54 - wt
Posty: 1130
Lokalizacja: Ruszajny
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie 1+3*1/2
Tez sam robię ramki.
Węza splynela mi z drutów tylko raz i ewidentnie była to wina węzy. Tam gdzie nie splynela to pszczoły nie chciały jej odbudowywac.
Czasem jak wloze za dużo ramek w nadstawce do słabej rodziny to potrafi się coś wygiac.
Możliwe, że tu jeden drut więcej mógłby pomóc.
Jednak w tym roku wziąłem się za odbudowę ramek. Do silnych rodzin wkładalem pełne korpusy węzy, do słabszych nadstawki i wszystkie zostały ładnie odbudowane.
Wyjątkiem była jedna rodzina która się wyroila i dodana węzą w ramkach się wygięła.
Tylko nadstawkowe drutuje poziomo, może jakbym dał pionowo i jeden drut więcej nie byłoby trzeba tych ramek poprawiać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 20 sierpnia 2018, 20:01 - pn 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 21 października 2017, 21:31 - sob
Posty: 24
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie leżaki
Miejscowość z jakiej piszesz: Wrocław
U mnie problemu z wyginaniem się węzy nie ma, a kupuję tą zwykłą cienką od lysonia. Tylko czasem zdarza się, ze zżerają plastry, gdy w innych ulach jest ok i dużo miodu noszą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Ramki
Post: 20 sierpnia 2018, 23:49 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 5393
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, dadant
Jarek pisze:
Tez sam robię ramki.
Węza splynela mi z drutów tylko raz i ewidentnie była to wina węzy. Tam gdzie nie splynela to pszczoły nie chciały jej odbudowywac.
Czasem jak wloze za dużo ramek w nadstawce do słabej rodziny to potrafi się coś wygiac.
Możliwe, że tu jeden drut więcej mógłby pomóc.
Jednak w tym roku wziąłem się za odbudowę ramek. Do silnych rodzin wkładalem pełne korpusy węzy, do słabszych nadstawki i wszystkie zostały ładnie odbudowane.
Wyjątkiem była jedna rodzina która się wyroila i dodana węzą w ramkach się wygięła.
Tylko nadstawkowe drutuje poziomo, może jakbym dał pionowo i jeden drut więcej nie byłoby trzeba tych ramek poprawiać.

rocznie daję ok 1,5 tys ramek do odbudowy czasem więcej więc jakieś blade pojęcie moge mieć w temacie i nie dlatego że dużo rodzin tylko dużo węzy daje, "znajomy" ma ok 60 rodzin w ubiegłym roku mówi mi że ciągną węzę jak szalone jak się zapytałem ile to mi powiedział że już 200 ma odrobione a to był lipiec takiemu nic nie zjedzie jak w ulu asfalt,
nikogo do niczego nie namawiam róbta co chceta można i na 3 drutach trzymać będzie taniej

_________________
Człowiek, który dla interesu poświęca swój honor, traci i swój honor i swój interes


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji