www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 16 grudnia 2018, 16:37 - ndz
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 383 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
Post: 11 października 2018, 21:16 - czw 

Rejestracja: 11 stycznia 2015, 18:34 - ndz
Posty: 190
Ule na jakich gospodaruję: wp
Miejscowość z jakiej piszesz: Biała Rawska
baru0 pisze:
Synthos xps 300
A dla czego,czy najmniej zgryzają :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 października 2018, 07:37 - pt 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 11:44 - czw
Posty: 3043
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
bialywoj pisze:
1. BASF 3000cs/BASF3035cs

Po 4 latach użytkowania 5 z 10 dadantów jakie zrobiłem nadają się do wyrzucenia
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 października 2018, 19:57 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 września 2016, 22:04 - sob
Posty: 122
Ule na jakich gospodaruję: warszawski poszerzany
Miejscowość z jakiej piszesz: Białystok
mendalinho pisze:
bialywoj pisze:
1. BASF 3000cs/BASF3035cs

Po 4 latach użytkowania 5 z 10 dadantów jakie zrobiłem nadają się do wyrzucenia
Pozdrawiam

A mógłbyś skonkretyzować? Nadają się do wyrzucenia, bo....
- Pszczoły strasznie (głęboko) zgryzły i są dziury?
- Za miękki?
- "Utlenił" się styrodur i rozpada się (kruszy)?
- Nie trzymają połączenia?
Dotyczy to tylko BASF'a czy też innych producentów?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 października 2018, 22:07 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 2895
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
sylwek000 pisze:
baru0 pisze:
Synthos xps 300
A dla czego,czy najmniej zgryzają :?:

Zgryzanie to cecha rodzin.Mam korpusy z 5cm gr i tylko jedna rodzina potrafiła "zdemolować" korpus za sezon . Dosłownie wżarły się na połowę grubości .
Reszta nie powiem że bez śladu ale chyba po czterech latach jeszcze nie mam do wyrzucenia nic .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 października 2018, 22:13 - pt 

Rejestracja: 21 grudnia 2016, 15:38 - śr
Posty: 992
Ule na jakich gospodaruję: wz
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
baru0 pisze:
sylwek000 pisze:
baru0 pisze:
Synthos xps 300
A dla czego,czy najmniej zgryzają :?:

Zgryzanie to cecha rodzin.Mam korpusy z 5cm gr i tylko jedna rodzina potrafiła "zdemolować" korpus za sezon . Dosłownie wżarły się na połowę grubości .
Reszta nie powiem że bez śladu ale chyba po czterech latach jeszcze nie mam do wyrzucenia nic .


mam małe doświadczenie, bo tylko pierwszy sezon, allleee to chyba będzie bajka.
Wewnątrz korpusu wklejone mam "wkładki" z grubej "folii" jak klisza do prześwietleń i pomalowane z zewnątrz, wręgi drewniane.
I jestem zachwycony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 października 2018, 08:41 - sob 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 11:44 - czw
Posty: 3043
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
bialywoj pisze:
A mógłbyś skonkretyzować? Nadają się do wyrzucenia, bo....
- Pszczoły strasznie (głęboko) zgryzły i są dziury?
- Za miękki?
- "Utlenił" się styrodur i rozpada się (kruszy)?
- Nie trzymają połączenia?
Dotyczy to tylko BASF'a czy też innych producentów?

Ściany podgryzają
Zrobiły sobie dodatkowe wyloty przy wkładce wylotowej
To je w sumie dyskwalifikuje.
W środku każdy korpus był zabezpieczany lakierem spożywczym Alvisept. i h..ja to dało.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 października 2018, 16:37 - sob 

Rejestracja: 11 stycznia 2015, 18:34 - ndz
Posty: 190
Ule na jakich gospodaruję: wp
Miejscowość z jakiej piszesz: Biała Rawska
Bartek.pl pisze:
Wewnątrz korpusu wklejone mam "wkładki" z grubej "folii
A jakim klejem przyklejałeś :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 października 2018, 18:25 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2963
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
mendalinho, Śmiem twierdzić że masz za silne rodziny do tego typu ula :haha:
Nikt mnie nie powie że styrodur to materiał nadający się na ule i nie mam zamiaru z nikim się kopać z tego powodu w czymś takim można trzymać tylko odkłady pilnując tylko aby nie miały za ciasno bo wezmą się za poszerzanie jak nie wylotka to całej kubatury .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 października 2018, 20:02 - sob 

Rejestracja: 21 grudnia 2016, 15:38 - śr
Posty: 992
Ule na jakich gospodaruję: wz
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
sylwek000 pisze:
Bartek.pl pisze:
Wewnątrz korpusu wklejone mam "wkładki" z grubej "folii
A jakim klejem przyklejałeś :?:


zwykła pianka- rozsmarowana i rozsmarowana jeszcze raz :-) + deska i pustak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 października 2018, 20:15 - sob 

Rejestracja: 21 grudnia 2016, 15:38 - śr
Posty: 992
Ule na jakich gospodaruję: wz
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
wiesiek33 pisze:
Nikt mnie nie powie że styrodur to materiał nadający się na ule i nie mam zamiaru z nikim się kopać z tego powodu w czymś takim można trzymać tylko odkłady pilnując tylko aby nie miały za ciasno bo wezmą się za poszerzanie jak nie wylotka to całej kubatury .

Nie chodzi o kopanie, bo to nie jest materiał na ule, tylko ocieplenie posadzek czy budynków.
Jednak oklejony folią czy jeszcze lepiej sklejką wytrzyma bardzo długo, a wylotek jest w dennicy nie w korpusie.
100% wytrzymalszy i bardziej naturalny jest z drewna ale i ten ma wiele zalet.
MI się bardziej podoba niż klepkowy dwuścienny z ociepleniem w środku :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 października 2018, 00:27 - ndz 

Rejestracja: 11 stycznia 2015, 18:34 - ndz
Posty: 190
Ule na jakich gospodaruję: wp
Miejscowość z jakiej piszesz: Biała Rawska
Bartek.pl pisze:
sylwek000 pisze:
Bartek.pl pisze:
Wewnątrz korpusu wklejone mam "wkładki" z grubej "folii
A jakim klejem przyklejałeś :?:


zwykła pianka- rozsmarowana i rozsmarowana jeszcze raz :-) + deska i pustak.

Dzięki za odpowiedz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 października 2018, 09:23 - ndz 

Rejestracja: 23 stycznia 2011, 10:55 - ndz
Posty: 10
Lokalizacja: białystok
mam styrodury 12 ramkowe dadanty ok.5 lat wożę na pożytki i nic mi się nie rozsypało i nic nie jest do wyrzucenia .Zauważyłem że najlepszy jest styrodur litewski bo ma najbardziej gładką powierzchnię Ule robię sam .Wręgi drewniane, dobry klej ,dobre wkręty,w środku maluję propolisem z alkoholem,zewnątrz farba fasadowa, dennice drewniane pełne Korpusy mam ze styroduru litewskiego 4 cm a nadstawki,daszki styrodur różnych producentów/darmowy materiał/i dlatego mam porównanie Pasieka liczy ok.25 uli i w tym roku wszystkie to styrodury.Jeżeli ktoś ma trochę zdolności i sprzętu no i czasu to ten materiał polecam .Waga ,cena ,łatwość wykonania to atuty uli z tego materiału a że wymagają trochę lżejszego traktowania to jest nic w porównaniu do zalet.Nie robię tych uli na sprzedaż ażeby była jasność

_________________
jg23


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2018, 08:24 - ndz 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 04 kwietnia 2016, 08:23 - pn
Posty: 2
Ule na jakich gospodaruję: wz wl
Miejscowość z jakiej piszesz: BIELANY DUŻE
Witam.Gdzie można kupić styrodur bez felcowy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2018, 09:51 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lipca 2016, 12:43 - czw
Posty: 443
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Konopiska
Na Allegro jest firma co handluje styrodurem tym co jest w Castoramie. Tylko od nich z przesyłką jest taniej niż w Castoramie jak nie ma promocji. Mają i 2 i 3 cm bez felcu.

_________________
Pozdrawiam
Sławek
Moje psiaki: http://www.cavaliery.com


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2018, 18:23 - ndz 

Rejestracja: 31 sierpnia 2016, 07:54 - śr
Posty: 41
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: PODHALE
Witam.Mam takie pytanie ,czym tniecie styrodur.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2018, 18:23 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 2895
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
Formatówką najlepiej.

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2018, 18:27 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 01:01 - czw
Posty: 2131
Lokalizacja: Sędziszów (Kraków)
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D + Wl
baru0 pisze:
Formatówką najlepiej.
Cięcie tarczą różnie się kończy, czasem idzie dobrze a czasem przypala i topi. Zależy od tarczy, obrotów...

_________________
Pozdrawiam, Józef.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 grudnia 2018, 18:52 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 2895
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
Trochę tego pociąłem ,profesjonalna formatówka da Ci
-bezpieczeństwo
-idealne ,wymiary i kanty .
-szybkość
koszt zależy od okolicy .U mnie słoik lub dwa zależy od ilości .
Można na zwykłej pile ale trzeba żeby cięty kawałek… "dociskać "do prowadnicy w kierunku od piły ,inaczej grozi wyrwaniem, materiału .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2018, 07:22 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 sierpnia 2017, 07:10 - pn
Posty: 101
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Będzin
Jak zamówisz to w uwagach napisz że potrzebujesz ładny na ule. Jeszcze mi się nie zdarzyło aby przyszedł brudny czy poobijany :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2018, 08:46 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 2895
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
Pytanie, co warte ;
https://allegro.pl/nixel-klej-do-styrop ... 86e07808c5
lub
https://allegro.pl/klej-do-styropianu-w ... 2cf9f64d2e
do teraz kleiłem klejem polimerowym ,który potrafił tak skleić że płyta pękała w innym miejscu niż klejenie ,przy próbie rozerwania .Wada długi czas schnięcia .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2018, 08:47 - pn 

Rejestracja: 31 sierpnia 2016, 07:54 - śr
Posty: 41
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: PODHALE
A krajzegą pójdzie czy będzie targać.Tarcza tnąca makity.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2018, 09:34 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 2895
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
baru0 pisze:
ale trzeba żeby cięty kawałek… "dociskać "do prowadnicy w kierunku od piły ,inaczej grozi wyrwaniem, materiału .

Kawałek który zostaje musi być luźno albo lekko odwodzony.
Podstawa przy tym wszystkim ,uwaga ,ostrożność " i ręce daleko od piły , bo naprawdę nie trudno o wypadek ,to materiał "niebezpieczny do cięcia "

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2018, 09:55 - pn 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 23 listopada 2018, 19:03 - pt
Posty: 15
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Roztocze
https://www.youtube.com/watch?v=xUQlDpBiCJ4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2018, 11:07 - pn 

Rejestracja: 14 czerwca 2016, 07:15 - wt
Posty: 278
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Białystok
baru0 pisze:
Pytanie, co warte ;
https://allegro.pl/nixel-klej-do-styrop ... 86e07808c5
lub
https://allegro.pl/klej-do-styropianu-w ... 2cf9f64d2e
do teraz kleiłem klejem polimerowym ,który potrafił tak skleić że płyta pękała w innym miejscu niż klejenie ,przy próbie rozerwania .Wada długi czas schnięcia .

Nie kombinuj baru0. Co to za wada, długi czas schnięcia? Polimerowy jest tani, wydajny i dobrze łączy, także z drewnem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2018, 12:08 - pn 

Rejestracja: 21 grudnia 2016, 15:38 - śr
Posty: 992
Ule na jakich gospodaruję: wz
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
I broń Boże nie odkręcaj tej "prowadnicy rozdzielającej rzaz po cięciu piły"
:nonono:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2018, 16:24 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 2895
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
Gdy się docisnie do piły, nie pomoże święty Boże. Acha ważne żeby piła była jak najmniejsza wtedy lepiej prowadzić.

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 grudnia 2018, 18:55 - pn 

Rejestracja: 23 stycznia 2011, 10:55 - ndz
Posty: 10
Lokalizacja: białystok
tylko drut oporowy i zwykły prostownik /nie elektroniczny/ Równo szybko i co najważniejsze bezpiecznie Ciąłem piłą i drutem i piły nikomu nie polecam kto ceni własne ręce

_________________
jg23


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 grudnia 2018, 07:10 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 sierpnia 2017, 07:10 - pn
Posty: 101
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Będzin
A ja tnę u stolarza-meblarza na pile i na niczym tak równo i do kąta nie dotniesz. Nigdy nie było problemu i mało tego używa tępej piły bo ostrej szkoda :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 grudnia 2018, 13:38 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1638
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
baru0 pisze:
Gdy się docisnie do piły, nie pomoże święty Boże. Acha ważne żeby piła była jak najmniejsza wtedy lepiej prowadzić.
Ale regulator obrotów pomoże o ile ktoś tnie jednowazówką ,o falowniku nie wspomnę.

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz -się uśmiałem.
https://www.windy.com/pl/-Menu/tools?ra ... i:pressure


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 grudnia 2018, 13:43 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 2895
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
Hjozo pisze:
A ja tnę u stolarza-meblarza na pile i na niczym tak równo i do kąta nie dotniesz.

Ja też tnę w zakładzie ,ale jak trzeba awaryjnie to właśnie tak jak mówiłem .
Uważać bo deska to pikuś naprzeciw styroduru .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 grudnia 2018, 19:21 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 5464
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, dadant
przy styrodurze na pile tak można palce pogubić jak i zęby jak odbije, jak tnę to badziewie to piła minimalnie wystawiona nad materiał i gołymi rękami tego nie trzymam żeby nie podkusiło żeby trzymać jak odbije :mrgreen: chwila nieuwagi jak zklinuje i wszystko lata :załamka:

_________________
Człowiek, który dla interesu poświęca swój honor, traci i swój honor i swój interes


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 grudnia 2018, 20:59 - wt 

Rejestracja: 21 grudnia 2016, 15:38 - śr
Posty: 992
Ule na jakich gospodaruję: wz
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
kudlaty pisze:
chwila nieuwagi jak zklinuje i wszystko lata

i po kilku takich sklinowaniach nowa piła, przekładnia jakoś słabo to znosi :bosie:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2018, 07:35 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 kwietnia 2013, 12:55 - ndz
Posty: 29
Lokalizacja: Pruszków / mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej 12 ramkowy
Polecam wyrzynarkę z wąskim ostrzem. Tne przy dużym kątowniku jako prowadzenie stopy wyrzynarki. Ważne aby ostrze było zamontowane prostopadle do powierzchni tnacej. Potem takie cięcie tylko delikatnie liźnę papierem ściernym na kostce i do klejenia. A kleje pianka montażowa z pistoletu gdzie mogę regulować ilość podawanej piany. W tym roku ostatnie 9 korpusów że styroduru i przerzucam się na deski 25mm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 383 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: mendalinho i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji