FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 24 sierpnia 2025, 00:02 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

mam ochotę troche poeksperymentować przy budowie ula, proszę o uwagi i przemyslenia co do rozwoju rodziny w takim ulu. Załozenia: ul ma pełnić funkcję ula na odkłady w celu wzmacniania rodzin dodatkowymi ramkami z czerwiem a także do odbudowy węzy, pełnic też ma funkcje ula pogladowego szklanego, chce również odebrać nieco miodu i pyłku. ul 11 ramkowy w związku z zastosowaniem na środku korpusu ramki z siatką jako przegroda do trzymania 2 rodzin. ramka wlk 1/1 w górnej części korpusu, w dolnej częsci korpusu ramka wlk 1/2, odległośc między spodem dolnej ramki a spodem korpusu 2 cm, dennica wysoka wew.wysok. 14,5 cm spod dennnicy wysówana sklejka do podglądu warozy i czyszczenia nad spodem 2cm siatka, od siatki do wierzchu dennicy 12,5cm , góra dennicy felcowana w celu osadzenia listewek (snozów jak to w dennicy optimal) pszczoły mogły tam się "wyżywać" budując dziką robotę trutową, od góry dennicy nakladana opcjonalnie szufladka w formie dennicy z sklejką u gory i poławiaczem pylku w tylnej cześci sklejki, wysokość miedzy siatką dennicy a spodem górnej ramki wlk 1/1 wynosi 29 cm a zatem mozliwość zawieszenia pod pierwszą ramką drugiej 1/1 wlk i zostają 2 cm do siatki. jeśli chodzi o sam korpus to wykonany z ramy drewnainej szyby z 4 stron gr 4mm , od zewnetrznej strony korpusu wsuwana sklejka na każdą ścianę z wyjatkiem ściany poludniowej sklejka dwustronnie malowana jedna strona na bialo druga na czarno. przy rozwoju rodziny oraz w okresie zimowym sklejka czarną strona na zewnątrz w celu docieplenia, w przypadku silnego rozwoju rodziny białą stroną na zewnatrz (odbicie promieni). w przedniej i tylnej ścianie otwory wentylacyjne, w przedniej ścianie dodatkowy wlot zamykany. Daszek normalny. prosze o uwagi i pytania. odpowiem dzisiaj do 16 i w poniedzialek od rana. pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
oj chyba myślałeś nad tym wynalazkiem dosyć długo, ja proponuje postawić pasiekę powyżej 10 rodzin i kilka lat ją poobserwować wtedy zobaczysz czy warto coś takiego robić,
pamiętaj, że nowy ul zupełnie inaczej pracuje niż ul w którym pszczoły już są kilka lat, nie wiem czy wogóle dobrze Cię rozumiem, że ramke 1/2 chcesz dać na dół i dlaczego to wszystko na 11 ramek, do tego wszystkiego malowanie czegoś na biało lub czarno jest niepotrzebne bo w lato zdrowej rodziny nie jesteś w stanie utrzymać w czymś takim, nastrój rojowy już podczas pierwszego pożytku, jak chcesz sobie zrobić taki ul to pomysl np o ulu z pleksi, kiedyś gdzieś był taki ul pokazany,normalny ul wlkp korpusowy

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
nie wiem czy wogóle dobrze Cię rozumiem, że ramke 1/2 chcesz dać na dół i dlaczego to wszystko na 11 ramek,

tak ramke 1/2 chcę dać na dół w przypadku zimy gniazdo pójdzie do góry, na dolnej ramce chce w sezonie mieć matke i niech czerwi na ramce 1/2, jeśli chodzi o 11 ramek to dlaczego 10 albo 12 a nie 11 pozatym w przypadku 2 odkladów środkowa ramka 6 jest zbrojona siatką i uniemożliwia przechodzenie pszczół, później wystarczy wyjąć beleczkę z pod ramki i łączymy rodziny. jeśli chodzi o pleksę to byłoby to za proste. jestem świeżym milosnikiem pszczelarzenia, nie ukrywam że lubie eksperymentować ale wolę do tematu podejść z doswiadczeniem iinych pszczelarzy. dziekuje za uwagi i czekam na jeszcze

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Cześć Olku.
Ciekaw jestem czy skonstruowałeś wymyślony przez siebie ul. Piszę dlatego ponieważ wczoraj będąc u swego przyjaciela pszczelarza,oglądałem podobne rozwiązanie w jednym ze starych uli jakie posiada. W ulu tym trzyma dwie rodziny przedzielone przegrodą z podwójnej siatki, każda rodzina jest na 6-ciu ramkach dadanowskich. Latem na gniazdach umieszcza kratę odgrodową i wspólną miodnię półnadstawkową . Pszczoły z obu gniazd zgodnie współpracują i znoszą sporo miodu. Lączy pszczoły przez usunięcie przegrody.
Może też warto pomyśleć w Twoim przypadku o wspólnej miodni?
Pozdrawiam - Janusz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]