www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 20 czerwca 2019, 02:36 - czw
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 956 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna
Autor Wiadomość
Post: 05 stycznia 2014, 17:36 - ndz 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 17:48 - pt
Posty: 2132
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Mam takie coś na dachu, z biegiem lat fobi się mieksze. A ekologiczny jest jak papa ;)
Na daszek dałbym pape, a pod nia izolację

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2014, 17:49 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1873
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
O jakiej izolacji pod papą piszesz ?.

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz -się uśmiałem,ale i tak jestem za legalizacją.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2014, 17:53 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 16:46 - wt
Posty: 2288
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
O takie cos to najlepiej pytać u źródła czyli dekarza lub murarza czym by okrył papą czy czymś takim odpowiedź mi wyszła papą. Wyjaśnił ze przy spadzie i dużej powierzchni i zalecanej wentylacji to coś takiego albo blachę falista na ule mam sobie dać spokój i zostać przy papie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2014, 18:04 - ndz 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 17:48 - pt
Posty: 2132
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
bo lubię, styropian. Albo oddzielnie klejony albo jako cześć papy. Chodzi o to żeby ciepło było zatrzymywane na zewnątrz. Btw warto też pomalować pape na biało.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2014, 18:25 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1873
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Tę płytę przyniósł mi kolega ,ja skłaniam się do papy nawierzchniowej 5mm gr, bo taką mam tylko nie chciałbym inwestować w farbę aluminiową ,sama papa potęguje nagrzewanie,może faktycznie wapnem wypećkać i po problemie w letnią porę.Taki mam daszek w środku styropian .


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz -się uśmiałem,ale i tak jestem za legalizacją.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2014, 18:51 - ndz 
bo lubię pisze:
Stosował ktoś może takie pokrycie bitumiczne ,rajcuje mnie ta wentylacja pod pokryciem,kilka stopni mniej w przenikaniu latem na słońcu,cienia u mnie nie zaznają przez kilka lat.Zauważyłem że pod wpływem gorącego powietrza z "pistoletu" można tą fale wyprostować, lecz gdy przykręcone chyba nie powinno się odkształcać ?.

Pokryłem odpadami tej płyty jeden ul (już go nie używam) podgrzewając ją palnikiem do wyprostowania. Pokrycie jest już ponad pięć lat i jest w bardzo dobrym stanie, chociaż na dachu budynku po 12 latach wierzchnia warstwa (kolor) już zeszła i w czasie większego deszczu przemięka na tyle że są wilgotne plamy ale nawet nic nie kapie, gwarancja była na 15 lat.
Wadą tej płyty są wydzielające się smrody, po nowo zrobionym dachem wróble założyły trzy gniazda, po słonecznych, gorących dniach smród na poddaszu był okropny a wszystkie pisklęta w gniazdach martwe.


Na górę
  
 
Post: 14 stycznia 2014, 21:03 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1873
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Dłubałem sobie dzisiaj stojaki pod ule,jak widać na zdjęciu będą stały parami ,i pytanie mam ,do pół korpusu mam 120cm ,zostawić ,czy uciąć nogi ?.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz -się uśmiałem,ale i tak jestem za legalizacją.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2014, 21:29 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 01:01 - czw
Posty: 2374
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D (szczątkowo wlkp)
A załaduj sobie do tego pół-korpusu 15 kg balastu... i sobie dźwignij...

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef - pszczelarz na 10 ulach za stodołą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2014, 21:59 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 14:51 - ndz
Posty: 2953
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
bo lubię, tak umocowane nogi się rozlożą zaraz przy peirwszym wiekszym pożytku.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2014, 22:09 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1873
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Pawełek., przecież gołym okiem wydać że nie skończone i na 100% się nie rozjadą ,w tej wysokości wylotek jest na 50 cm ,a ostatni pół korpus 120cm i nie wiem czy dobrze ,czy też mogę jeszcze uciąć.

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz -się uśmiałem,ale i tak jestem za legalizacją.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2014, 22:12 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 14:51 - ndz
Posty: 2953
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
bo lubię pisze:
Pawełek., przecież gołym okiem wydać że nie skończone i na 100% się nie rozjadą ,w tej wysokości wylotek jest na 50 cm ,a ostatni pół korpus 120cm i nie wiem czy dobrze ,czy też mogę jeszcze uciąć.
pisałeś dłubałem więc sądziłem że już są skonczone.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2014, 22:55 - wt 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 00:03 - ndz
Posty: 3081
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Jak będzie stał na miękkim ,to coś szerszego na dole powinno być. Jak na twardym to ta kwestia jest ok. Do swojej wysokości pomierz postaw ul i zobacz czy wygodnie. Przypuszczam jednak że może być za dużo. Gdzieś czytałam o 60cm. Teraz jednak ludzie są wyżsi. Obciąć zawsze można jeszcze.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2014, 23:15 - wt 

Rejestracja: 10 stycznia 2014, 22:19 - pt
Posty: 241
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
idzia12 pisze:
Obciąć zawsze można jeszcze.


Tnę trzeci raz i wciąż za krótkie!
Taki żart, stolarski...

_________________
To musiało nastąpić! Zakładam pasiekę :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2014, 23:53 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 15:26 - wt
Posty: 756
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Mnie się widzi, że to trzeba wzmocnić nie tylko tak, żeby się nie rozjechały nóżki, ale też, żeby się całość w bok nie bujnęła pod ciężarem. I wydaje mi się, że lepiej jest, kiedy stojak jest tak skonstruowany, że nóżki są obciążone, nie łączenia. Ale ja nie stolarz :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 stycznia 2014, 17:02 - czw 

Rejestracja: 07 marca 2013, 16:54 - czw
Posty: 624
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Witam,
oto co udało mi się zrobić:
- zszywacz SENCO działa jak nowy po wbiciu ok 8500szt zszywek 35mm, kilkanaście bądź nawet kilkadziesiąt razy trafiłem na wkręt w ramie (czasem iskry poszły) i nic mu się nie stało
- piła DWT też działa bez problemu, byłą włączana i wyłączana kilkaset razy przy docinaniu klepki
- boazeria jest bardzo dobrej jakości, niestety nie jest jednakowego wymiaru, nie mierzyłem ale jakoś ma szerokość od 90 - 100mm co nie zawsze umożliwia przygotowanie wcześniej odpowiednich klepek i za każdym razem włączałem piłę. Może ja nie umiem sobie z tym poradzić ale nie przeszkadzało mi to. Odpadów mam ponad 1,5 worka trocin i ze 2 worki odpadów klepek, które sobie jeszcze wykorzystam jakoś. Próbowałem jak sprawdzą się w podkurzaczu i stwierdzam że bardzo fajny dają dym. Nie liczyłem ile metrów klepki mi poszło, ale chyba ze 40 to na pewno.
Piła 950zł, zszywacz 450 + zszywki 70, boazeria 360zł, kantówka 200mb 140zł, wkręty 3.5kg 60zł, to razem ok 2tys, do tego na daszki papę lub blachę muszę kupić i jakąś farbę. Nie liczyłem prądu i pewnie jeszcze o czymś zapomniałem.
To wszystko za 12 WP stojaków (dennica+korpus+2 nadstawki+daszek) oraz 2 wlkp (dennica+korpus+nadstawka+daszek).
Jak dokupię kantówki to zrobię jeszcze nadstawek tak by mieć po 3 na ul i 8 uli wlkp. Wtedy cena zszywacza i piły się rozłoży i będzie jeszcze tanie.
Polecam wszystkim robić ule samemu. :D


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2014, 17:32 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1873
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Teoretycznie jestem przygotowany do sezonu, teoretycznie, ponieważ pozostało mi zakupić i wprawić węzę no i najważniejsze, zasiedlić ule pszczołami .Daszki , część z papy , blachy i te co na zdjęciu.W sumie jestem bardzo szczęśliwy :D :D :D a jeszcze jak je zapełnię będę skakał jak baranek na łące :D :D :D


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz -się uśmiałem,ale i tak jestem za legalizacją.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2014, 18:25 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1455
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
A po co ci te otwory w tych dennicach?

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2014, 19:04 - śr 
bo lubię,
Regał na ramki było ciut inaczej przemyśleć. Ten jest dobry ale na ramki bez plastrów bo można szybko je policzyć.


Na górę
  
 
Post: 26 lutego 2014, 20:54 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1873
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Daj pomysła, bo myślę nad tym co piszesz i nie wiem jak .Na razie je tak upchałem, lecz docelowo chciałem wieszać po 15 sztuk ,przerwa 10cm itd. ,jak sprawdzałem to po skosie wychodzą,lecz tylko po skosie ,zrobić większy dystans między półkami ?, będzie praktyczniej ?.

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awatar.To nie jest tak jak myślisz -się uśmiałem,ale i tak jestem za legalizacją.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2014, 21:05 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 14:51 - ndz
Posty: 2953
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
bo lubię, pomysl regał tak żeby ramki dało się wkładać i wyjmować od frontu, ramki opierając o wąsa który będzie z tyłu i dolną beleczkę ramki na regale.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2014, 21:21 - śr 
bo lubię pisze:
Daj pomysła, bo myślę nad tym co piszesz i nie wiem jak

Tak jak pisze Pawełek., i jeszcze powinien być szczelnie obudowany jak szafa "pancerna" abyś miał możność co jakiś czas motylicy wyprawić balangę paskiem spalanej siarki.


Na górę
  
 
Post: 02 marca 2014, 18:55 - ndz 

Rejestracja: 02 marca 2014, 18:08 - ndz
Posty: 8
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Ostrów
Jako że zaczynam przygodę z pszczołami i będzie to pasieka hobbystyczna (3-4 rodziny), w celu redukcji kosztów, postanowiłem zrobić ul samemu.
Dzięki zdjęciom adidara idzie w miarę bezproblemowo ;)
Jest tylko jeden szczegół, na który nie bardzo mogę się zgodzić, mianowicie użycie do zatkania dziurek, które są w boazerii, klejem poliuretanowym.
Dlaczego?
Otóż na odwrocie tego kleju, oprócz całej litanii uczuleń, alergii, etc. jest napisane: "Ograniczone dowody działania rakotwórczego"
Wolałbym mieć w miarę zdrowy miód, po to go robię.
Macie jakieś alternatywy do uszczelnienia ula? Już bardziej pasuje mi silikon, chociaż wolałbym coś naturalnego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 marca 2014, 18:58 - ndz 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 17:48 - pt
Posty: 2132
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Poczytaj o co chodzi z tym ostrzezeniem. A dziurki zalep woskiem albo zostaw, pszczoły zakitują

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 marca 2014, 19:12 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1455
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
robert1234 pisze:
Jest tylko jeden szczegół, na który nie bardzo mogę się zgodzić, mianowicie użycie do zatkania dziurek, które są w boazerii, klejem poliuretanowym.

Jakich dziurek? Czy chodzi ci o te rowki z tyłu?

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 marca 2014, 20:10 - ndz 

Rejestracja: 02 marca 2014, 18:08 - ndz
Posty: 8
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Ostrów
Poczytałem, ale niczego nowego się nie dowiedziałem, coś przeoczyłem?
O jakim wosku mówisz?

Chodzi mi o dziurki które zostają po frezowanej boazerii, tutaj jest opis w albumie:
https://picasaweb.google.com/adidarszczecin/BudowaUlaOcieplanego#5397747424545488722


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 marca 2014, 20:29 - ndz 

Rejestracja: 21 sierpnia 2011, 20:19 - ndz
Posty: 205
Lokalizacja: mazury
robert1234 pisze:
Poczytałem, ale niczego nowego się nie dowiedziałem, coś przeoczyłem?
O jakim wosku mówisz?

Chodzi mi o dziurki które zostają po frezowanej boazerii, tutaj jest opis w albumie:
https://picasaweb.google.com/adidarszczecin/BudowaUlaOcieplanego#5397747424545488722

Nie za mało tych wkrętów? trzeba było dać po 2 gwoździe na każdym końcu deski, bo będą się "łódkować".

_________________
Pozdrawiam Gabriel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 marca 2014, 20:43 - ndz 

Rejestracja: 02 marca 2014, 18:08 - ndz
Posty: 8
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Ostrów
gabriel11 pisze:
robert1234 pisze:
Poczytałem, ale niczego nowego się nie dowiedziałem, coś przeoczyłem?
O jakim wosku mówisz?

Chodzi mi o dziurki które zostają po frezowanej boazerii, tutaj jest opis w albumie:
https://picasaweb.google.com/adidarszczecin/BudowaUlaOcieplanego#5397747424545488722

Nie za mało tych wkrętów? trzeba było dać po 2 gwoździe na każdym końcu deski, bo będą się "łódkować".


U mnie będą po dwa wkręty na każdym końcu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 marca 2014, 20:48 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2012, 09:29 - pn
Posty: 977
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
gabriel11 pisze:
trzeba było dać po 2 gwoździe na każdym końcu deski, bo będą się "łódkować".

Nie będzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 marca 2014, 17:06 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 01:01 - czw
Posty: 2374
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D (szczątkowo wlkp)
robert1234 pisze:
...
Chodzi mi o dziurki które zostają po frezowanej boazerii, tutaj jest opis w albumie:
https://picasaweb.google.com/adidarszczecin/BudowaUlaOcieplanego#5397747424545488722

Te rowki (dziurki?) zostaw tak jak są, niczym nie trzeba ich zalepiać.
Pszczoły same trochę zakitują, a czego nie zakitują to może tak zostać i w niczym nie będzie przeszkadzać.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef - pszczelarz na 10 ulach za stodołą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 marca 2014, 17:53 - pn 

Rejestracja: 25 września 2012, 15:47 - wt
Posty: 1035
Lokalizacja: Łódż
Ule na jakich gospodaruję: wlk
[quote="JM"]Chodzi mi o dziurki które zostają po frezowanej boazerii, tutaj jest opis w albumie.

Zaszpachluj szpachlówką poliestrową.Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2014, 21:11 - wt 

Rejestracja: 02 marca 2014, 18:08 - ndz
Posty: 8
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Ostrów
Jeszcze jedno pytanie.
W opisie adidara jest napisane:
"Rama dolna musi być o 2 mm z każdej strony większa- tak by korpus nachodził bez używania siły. Czyli górna 40 cm i 44 cm listwy, a dolna 40,2cm i 44,2cm"

Jeżeli zrobię dolną ramę o 2 mm większą, to odstęp pszczeli na dole będzie wynosił 9,5 mm. Mi wyszedł 1 cm.
Nic się nie stanie, może tak zostać, czy cos poprawiac w następnych korpusach?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2014, 21:47 - wt 

Rejestracja: 23 lutego 2014, 18:04 - ndz
Posty: 455
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Władysławów
Ja kończę właśnie budować swoje korpusy wielkopolskie i zauważyłem duży mankament. Odstęp pomiędzy korpusami jest zbyt duży 15 - 17 mm (między górna a dolną ramką). Chciałbym się dowiedzieć jakie mogą być tego konsekwencje i czy konieczne są poprawki.
pozdrawiam

_________________
Robiąc byle co stajesz się byle kim.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2014, 22:07 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 14:51 - ndz
Posty: 2953
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
yanek_113 pisze:
Ja kończę właśnie budować swoje korpusy wielkopolskie i zauważyłem duży mankament. Odstęp pomiędzy korpusami jest zbyt duży 15 - 17 mm (między górna a dolną ramką). Chciałbym się dowiedzieć jakie mogą być tego konsekwencje i czy konieczne są poprawki.
pozdrawiam
teoretycznie nic się nie stanie, mogą tylko czasem chcieć zabudowac woskiem, i jesli planujesz zimować na dwóch korpusach musisz zwracać uwagę żeby kłab koniecznie wiązał się tak żeby obejmował oba koprusy.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2014, 22:36 - wt 

Rejestracja: 23 lutego 2014, 18:04 - ndz
Posty: 455
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Władysławów
jesli planujesz zimować na dwóch korpusach musisz zwracać uwagę żeby kłab koniecznie wiązał się tak żeby obejmował oba koprusy.

a czy mogę mieć wpływ na to jak się uwieszą? Niekiedy pszczelarze piszą, że kłąb uwiązał się wysoko albo zaraz pod powałką czy to wina pszczelarza?

_________________
Robiąc byle co stajesz się byle kim.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 marca 2014, 07:47 - śr 

Rejestracja: 12 kwietnia 2011, 20:12 - wt
Posty: 184
Lokalizacja: Staszów, świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Robert 1234
Nie powinieneś mieć problemu. Też robiłem wg rysunku adidara i na 40 uli żaden nie nadbudowuje woszczyny na bokach ramek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 maja 2014, 11:22 - ndz 

Rejestracja: 07 marca 2013, 16:54 - czw
Posty: 624
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Takie małe nowości u mnie:


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 maja 2014, 19:01 - śr 

Rejestracja: 30 czerwca 2012, 17:36 - sob
Posty: 305
Lokalizacja: piotrkow tryb/oprzezow
Ule na jakich gospodaruję: WZ WLKP
jak zrobic ramy na korpus tak zeby byly laczone z ....? Trojkatow pod jakim kontem trzeba ciac 45*.
majac kantowke 40mm/18mm dlugosci 436mm zaciac to na ten kat 45* otrzymam sirodek na 400mm?czy inny wymiar bedzie potrzebny?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2015, 19:02 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1455
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Widziałem u znajomego że ramy korpusu wykonuję w ten sposób że frezuje końce ram i łączy na tak zwane połączenie boczne. chodzi mi o to zaznaczone kółkiem na obrazku a jak ustawi kąt to każdy narożnik skręca wtedy wkrętem i mówi że to lepsze niż tradycyjne łączenia. A wy jak myślicie?


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2015, 18:42 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 kwietnia 2014, 22:07 - wt
Posty: 328
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
Witam,rozpoczynam budowę ula wielkopolskiego 10 ramek.
Ramy robię z listwy 30mmx30mm,ocieplanie styropian 3cm, ściany zewnętrzne i wewnętrzne, boazeria gr.10mm szerokość krycia 9cm.
W związku z tym mam pytanie jakiej długości powinny być klepki wew.i zew.
jeżeli wewnętrzne klepki chcę zlicować do górnej ramy.
Proszę o pomoc ponieważ materiał mam już zgromadzony i chęci są do roboty.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2015, 19:16 - sob 

Rejestracja: 05 grudnia 2010, 20:54 - ndz
Posty: 1490
Lokalizacja: Wołów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
skibi pisze, jak zrobic ramy na korpus tak zeby byly laczone z ....? Trojkatow pod jakim kontem trzeba ciac 45*.
skibi ja tnę pod kontem 45 stopni i wychodzi to tak
Obrazek
nie wiem czy widać wyraźnie

_________________
Odkłady pszczele: wielkopolskie i dadant tel.693305282 lub PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2015, 20:17 - sob 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 00:05 - czw
Posty: 915
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
kkrzysztof1963 pisze:
W związku z tym mam pytanie jakiej długości powinny być klepki wew.i zew.
jeżeli wewnętrzne klepki chcę zlicować do górnej ramy.
Proszę o pomoc ponieważ materiał mam już zgromadzony i chęci są do roboty.

Wewnątrz 26cm zewnątrz 27cm .Nie możesz licować wewnętrznych klepek z ramą bo na czym będziesz wieszał ramki .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2015, 20:21 - sob 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 00:05 - czw
Posty: 915
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
kkrzysztof1963, Proponuję przejrzeć temat od początku a wszystkiego się dowiesz i rozwieje to twoje wątpliwości .
Pozdrawiam!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2015, 23:41 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 kwietnia 2014, 22:07 - wt
Posty: 328
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
Skuter pisze:
kkrzysztof1963 pisze:
W związku z tym mam pytanie jakiej długości powinny być klepki wew.i zew.
jeżeli wewnętrzne klepki chcę zlicować do górnej ramy.
Proszę o pomoc ponieważ materiał mam już zgromadzony i chęci są do roboty.

Wewnątrz 26cm zewnątrz 27cm .Nie możesz licować wewnętrznych klepek z ramą bo na czym będziesz wieszał ramki .


A gdybym na górną ramę nabił listewkę 1cmx2cm?

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2015, 23:44 - sob 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5204
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
kkrzysztof1963, Jak chcesz kombinować z listewkami to tu masz gotowe rozwiązanie http://cynig.blogspot.com/2013/02/korpusy-korpusy.html

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 grudnia 2015, 23:49 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 kwietnia 2014, 22:07 - wt
Posty: 328
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
Cynig,i rozmiary klepek zostają 26cm wew. 27cm zew.
a półnadstawka 14wew i 15 zew?

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 grudnia 2015, 00:10 - ndz 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5204
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
napiszę ci dokładnie jutro, żeby czegoś nie poknocić. Zmierzę z korpusu.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 grudnia 2015, 06:34 - ndz 

Rejestracja: 26 lutego 2015, 13:05 - czw
Posty: 32
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: woj.Pomorskie
powoli birem się za robienie ula wielkopolskiego również ale myślę nad tym żeby wewnątrz i zewnątrz dać taki sam wymiar klepek ale na górę i dół przykleić oraz przykręcić wręgi drewniane żeby woda w jak najmniejszym stopniu podchodziła pod klepki lub ew dać wręgi na samą górę a klepka zew cm dłuższą co myślicie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 grudnia 2015, 08:51 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 kwietnia 2014, 22:07 - wt
Posty: 328
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
CYNIG pisze:
napiszę ci dokładnie jutro, żeby czegoś nie poknocić. Zmierzę z korpusu.

Super w takim razie czekam.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 grudnia 2015, 18:00 - ndz 

Rejestracja: 04 stycznia 2008, 11:39 - pt
Posty: 109
Lokalizacja: Olkusz
Tu masz budowe ula - możesz zkorzystać :http://pszczelarstwo.neostrada.pl/index.htm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 grudnia 2015, 18:32 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 kwietnia 2014, 22:07 - wt
Posty: 328
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
EmilM,tam jest napisane głębokość ula 270mm,czyli klepka wew.260mm i nabita litewka 10mm czy klepka wew.270mm i 10mm listewka nabita.Jak to rozumieć.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 956 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach      Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

   Producent sprzętu pszczelarskiego   



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji