www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 19 września 2019, 06:03 - czw
api-inhalacje.pl FERENC FRANCISZEK KNIEJA Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 311 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
Post: 06 marca 2012, 12:14 - wt 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 11:44 - czw
Posty: 3060
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
kolopik pisze:
a ciężki ul to stabilny ul, nic go nie ruszy, nawet złodziej.

kolopik, platforme też miałem cięzką jakieś 300kg a chłopaki do lasu z 300 metrów ja potargali :haha: Dla nich to nie problem pasiekę ukraść
Masz racje od zewnątrz ta deska 2cm na warszawiaka to nic w srodku 1cm starczy ale jak dał 2cm tez dobrze.jak mu pasuje.pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2012, 12:20 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 stycznia 2010, 23:15 - czw
Posty: 1140
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
kolopik pisze:
Prawdopodobnie nie ma zamiaru jeździć z nimi na wycieczki krajoznawczo-turystyczne a ciężki ul to stabilny ul, nic go nie ruszy, nawet złodziej.


Święte słowa kolopik, wycieczke krajoznawczo-turystyczną to bedę robił z moimi dziećmi pszczelarstwem zaraziłem sie w ubiegłym roku, jeden taki leżak wielkopolski kupiłem używany i na wzór niego zrobiłem drugi teraz jestem na etapie budowy trzeciego. Niestety więcej mieć (przynajmniej na chwilę obecną) nie mogę bo mam je w ogródku działkowym u taty - wiadomo nie wszytkim sąsiadom może się to podobać.
koledzy decha dechą, ale czy ten styropian jest OK?
Ul na którym się wzorowałem ma już swoje latka i tam w środku jest chyba sieczka, albo paproć (sam nie wiem) ja dałem styropian 5 cm bo taki pozostał mi po budowie - miałem jeszcze 10, ale to już chyba przesada by była :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2012, 12:26 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 14:51 - ndz
Posty: 2946
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
jak dałeś styropian to pamiętaj o odpowiedniej wentylacji w daszku i dość dużym wylocie, inaczej będzie problem z zapleśniałymi ściankami po zimowli.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2012, 12:32 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 stycznia 2010, 23:15 - czw
Posty: 1140
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Oooo i o taką odpowiedź mi chodziło :D
W daszku mam dwa otory po przeciwnych stronach każdy po 3,5 cm średnicy, a wylotek to narazie wielka dziura 4 cm na 25 cm i przygotowuję wkładki na lato wieksze, a na zimę mniejsze.
Pozdrawiam tczkast


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2012, 13:03 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 14:51 - ndz
Posty: 2946
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
otwory wystarczą, a wylotek to nie lepiej np 2 cm na 30 czy 40, albo 2,5 cm na 30? i wtedy będzie potrzebna jedna wkładka na zimę.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2012, 14:30 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 stycznia 2010, 23:15 - czw
Posty: 1140
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Ja planuję zrobić dwie wkładki do wylotka 25mm wysoki i 230mm długą na lato, a na zimę słyszałem, ze potrzeba około jednego cm2 na jedną ramkę nie wiem ile w tym prawdy, ale planuję zrobic drugą wkładke o wysokości 10mm i 200 mm długą w razie czego przytkam jeszcze trochę kawałkiem styropianu. Nasi dziadkowie kiedyś mieli tak malutkie wylotki i jakoś im te pszczólki ładnie zimowały.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2012, 17:38 - wt 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 15:37 - pn
Posty: 3039
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
Tomasz2020 pisze:
Zrobiłem ramę ula wz i od dolnej beleczki ramki do dennicy ul bedzie miał 20mm... wylotek zrobilem na srodku 3mm x 300mm i dopatrzylem sie ze przez wylotek widac ramki... czy to w niczym nie przeszkadza? Ocieplac słoma czy styropianem???

następnym razem to ten 1 cm wytnij w dennicy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2012, 17:43 - wt 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 15:37 - pn
Posty: 3039
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
tczkast pisze:
Ja planuję zrobić dwie wkładki do wylotka 25mm wysoki i 230mm długą na lato, a na zimę słyszałem, ze potrzeba około jednego cm2 na jedną ramkę nie wiem ile w tym prawdy, ale planuję zrobic drugą wkładke o wysokości 10mm i 200 mm długą w razie czego przytkam jeszcze trochę kawałkiem styropianu. Nasi dziadkowie kiedyś mieli tak malutkie wylotki i jakoś im te pszczólki ładnie zimowały.

po co latem wkładka? zrób jedną obrotową, którą będziesz wkładał dla ocieplenia i ochrony przed rabunkiem. a wielkość otworu wylotowego zależy którą stroną włożysz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2012, 18:50 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 września 2007, 20:16 - ndz
Posty: 412
Lokalizacja: ożarów maz-Wola Wodynska
Ule na jakich gospodaruję: wz,wielkopolski
Nie widzę w tym nic niewłaściwego ,budując tak masywny ul leżak jest szansa ze doczeka on kolejnego pokolenia ,czy leżaki wykonane przez naszych ojców, dziadkow są z deseczek 10mm? chyba raczej nie ja budując swoje leżaki mam z desek 1" i mi to w niczym nie przeszkadza ,tak jak napisał kolopik ja z tymi ulami po pasiece nie tańcze Niektóre moje stare leżaki W-Z są podwójne to dopiero waga a nogi są dębowe :mrgreen: :pl: Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2012, 22:26 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 sierpnia 2011, 10:49 - pn
Posty: 664
Lokalizacja: Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
kolopik pisze:
a ciężki ul to stabilny ul, nic go nie ruszy, nawet złodziej.
ha ha ha :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2012, 22:58 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 14:51 - ndz
Posty: 2946
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Cytuj:
kolopik pisze:
a ciężki ul to stabilny ul, nic go nie ruszy, nawet złodziej.


ruszy, tylko jeszcze Cię przeklnie przy okazji ze 20x :haha: :haha:

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2012, 23:31 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 września 2007, 20:16 - ndz
Posty: 412
Lokalizacja: ożarów maz-Wola Wodynska
Ule na jakich gospodaruję: wz,wielkopolski
Kolego Pawełek mało jest rzec zy których nie idzie zrobić czasami pewne sprawy są utrudnione mó pokazany ul żeby przestawic z miejsca na miejsce trzeba 4 [czterech ]raczej konkretnych facetów :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2012, 00:31 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 14:51 - ndz
Posty: 2946
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
no tak, tylko ja wychodzę z założenia że jak mają go ukraść to i tak ukradną, a taki ciężki to tylko problem dla mnie jak go zabrać do czyszczenia czy dezynfekcji, albo przestawić w inne miejsce.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2012, 08:16 - śr 
tczkast pisze:
Zastosowałem styropian o grubości 5 cm na ścianki i na dennicę taki akurat miałem. Co o tym sądzicie?


Starczyłby 3 cm nawet 2 jak napisali koledzy bo przy desce 2 cm grubej ściany mają łącznie 9 cm. Nie zaszkodzi i nie pomoże w niczym taka grubość ścian, pytanie tylko jeszcze na jakiej zabudowie zimnej czy ciepłej?


Na górę
  
 
Post: 07 marca 2012, 08:21 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 15:47 - pt
Posty: 4190
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Jeśli mają ukraść - na pewno. Tylko wybiorą nowsze i lżejsze WL niż leciwe WZ. Tym samym po przełożeniu pszczół w tym roku, stare ule uszczelnię i wywiozę do znajomego na działkę. Najpierw postawię puste, nich ludzi się przyzwyczajają, później może uda się zasiedlić odkładami. Nowych WL bałbym się zostawić bez nadzoru.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2012, 19:55 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 20:17 - sob
Posty: 1940
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
i na ciężki ul jest sposób, był taki przypadek że ula nie ruszyli, ul się został ale bez środka czyli ramek i pszczół, i po co się przerywać

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2012, 00:26 - wt 

Rejestracja: 13 maja 2011, 22:18 - pt
Posty: 54
Lokalizacja: Paulinów 3, 97-216 Czerniewice
Ule na jakich gospodaruję: WZ
A co byście powiedzieli na ocieplenie wełną drzewną jest lekka i przepuszcza wilgoć. A tak a pro po grubości desek rozbierałem dzisiaj WZ jakąś słabą samoróbkę dostałem na pamiątkę od wujka gdyby nie to to bym go wyrzucił bo ul w strasznym stanie robiony od siekierki, ale ku mojemu zaskoczeniu wewnętrzna skrzynia jest robiona z desek 50mm :shock:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2012, 15:21 - wt 

Rejestracja: 13 maja 2011, 22:18 - pt
Posty: 54
Lokalizacja: Paulinów 3, 97-216 Czerniewice
Ule na jakich gospodaruję: WZ
A to moje warszawiaki jeden już w użyciu drugi świeżo po remoncie a trzeci dopiero zaczynam remontować
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2012, 04:33 - śr 
kapselek, widzę że ściany uli jak w moich starych warszawiakach identyczne. Jedna rada :nonono: :luzik: jeśli masz niezasiedlone jeszcze te ule to zwiększ wyloty do 12 cm na długość szczególnie w tym szarym co pokazałeś i ew. w innych jakie będziesz remontował. Nie ma co tych uli przerabiać bardziej w sensie wycinana większych jeszcze wylotów i stosowania wkładki bo jak zwiększysz oba wyloty do 12 cm na długość i odpowiednio będziesz w nich gospodarował też będzie dobrze. :wink:


Na górę
  
 
Post: 27 marca 2012, 22:07 - wt 
MODERATOR

Rejestracja: 20 maja 2009, 17:07 - śr
Posty: 1681
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
Witam wszystkich serdecznie.
Powiedzcie mi Panowie ( jeżeli są Panie to i do nich kierowane jest to pytanie ;)), czy są wg Was różnice w konstrukcyjnym usytuowaniu wylotka prostopadle i równoległe do podwieszonych ramek. Czy przemawia coś może bardziej za jednym niż za drugim rozwiązaniem ? Może coś w kierunku cyrkulacji powietrza ? Pozdrawiam.

_________________
Matki i odkłady pszczele

Ramki pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 marca 2012, 05:32 - śr 
xsiek, chodzi ci p to czy jest różnica jeśli wylot jest ustawiony na zabudowę ciepłą czy zimną? są ogromne różnice. Zabudowa zimna na ramce wz jest zawsze korzystniejsza. :wink:


Na górę
  
 
Post: 28 marca 2012, 05:35 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 14:51 - ndz
Posty: 2946
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
xsiek, temat dla ciebie jako odpowiedź na twoje pytanie
viewtopic.php?f=9&t=1336&hilit=zabudowa+ciep%C5%82a+zimna

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 marca 2012, 09:13 - śr 
MODERATOR

Rejestracja: 20 maja 2009, 17:07 - śr
Posty: 1681
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
Jak zwał tak zwał... chodzi o to samo ;) temat przeoczyłem zatem dzięki wam wielkie za przytoczenie... pozdrawiam

_________________
Matki i odkłady pszczele

Ramki pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 kwietnia 2012, 15:22 - pn 

Rejestracja: 09 kwietnia 2012, 15:17 - pn
Posty: 1
Ule na jakich gospodaruję: Warszawski Zwykły
Kolego BoCiAnK Czy zbudował bys mi takich pare Uli(4)....Jak coś prosze pisac na gg(41663222)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 kwietnia 2012, 15:29 - pn 
Kolego jestem teraz u Bogdana i mówi że jest to realne ale zimą tego roku do odbioru na wiosnę 2013. :wink:


Na górę
  
 
Post: 11 maja 2012, 20:32 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1451
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Zaczołem budować ul warszawski zwykły w celu powiekszenia pasieki na ktorej narazie mam 2 ule warszawskie zwykle zdjecie nie za dobre jakosciowo bo robilo sie juz ciemno i bylo robione telefonem


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 maja 2012, 20:35 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1451
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Brakuje jeszcze daszka i dennicy no i zasiedli sie go pszczółkami....:)

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 maja 2012, 21:07 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 14:51 - ndz
Posty: 2946
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Tomasz2020, puki nie masz jeszcze dennicy i boków pomyśl z zapasowym wylocie z drugiej strony ula i jakimś otworze np na szerokość deski w jednym ze szczytów przy dennicy do podłożenia kartonu albo wymiecenia osypu czy jakiś śmieci z ula, przydatna sprawa.
np, z mojej galerii;
https://plus.google.com/photos/10191835 ... htGmoZmWKA

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 maja 2012, 22:03 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1451
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Wszystko bedzie z boków deski sa tylko narazie przykrecone na 3/4 wysokosci ula... Ul ma 80cm dlugosci 20 ramek sie zmiesci.

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lipca 2012, 19:46 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1451
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Skończony ul już dawno temu... Zasiedlony odkładem obecnie odkład na 10 Ramkach...


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lipca 2012, 20:21 - pt 
Tomasz2020 pisze:
Zaczołem budować ul warszawski zwykły w celu powiekszenia pasieki na ktorej narazie mam 2 ule warszawskie


Kolego. Nie chcę Ci sugerować ani Cię namawiać. Zadam Ci pytanie na które powinieneś odpowiedzieć nie mnie a sobie. Ule leżaki są wspaniałe i są poezją pszczelarstwa, sam w nich gospodarowałem i nadal to robię i choć mam 63 latka to spróbowałem wielkopolskiego półkorpusa. Pytanie moje jest takie; czy chcesz pszczelarzyć jak Twój Ojcieć, Dziadek, Pradziadek czyli konserwatywnie ? Czy gospodarzyć nowocześnie, na jednej ramce w całej pasiece? Robić przeglądy szybko, sprawnie, produkować miody czysto odmianowe, nie mieć problemów z rójkami i wirowaniem miodu z ramek zaczerwionych ? Wiedz, że obecne linie ras pszczół wymagają dużych objętości uli a leżaki nie zawsze to gwarantują.
Oczywiście, jesteś młodym pszczelarzem to najlepsza nauka płynie z leżaków ale do tej nauki wystarczą CI 2-3 a dalej próbuj i ucz się na korpusach. To moja rada.
Pozdrawiam. -kolopik-


Na górę
  
 
Post: 27 lipca 2012, 20:50 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1451
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Kolopik Mam zamiar gospodarować na korpusach i na WZ. Ten ul WZ na 20 ramek + nadstawka co teraz zrobiłem to sobie go zostawie a te 2 co jeszcze mam to mam zamiar zlikwidować bo są już nie za bardzo....Robie obecnie ule wielkopolskie ale z braku czasu skończe je w zimie... Ul Wlkp Korpus gniazdowy standardowy +3 Nadstawki 1/2. Wiem że w ulach korpusowych można łatwo odzielic miód od czerwiu...Myslałem zrobić WZ tyle że korpusowy... Nadstawki na ramke 240/160

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lipca 2012, 21:05 - pt 
Tomasz2020 pisze:
Ul Wlkp Korpus gniazdowy standardowy +3 Nadstawki


Spróbuj same pólkorpusy. Nie będziesz musiał dygać 50-ciu kg tylko 20.


Na górę
  
 
Post: 28 lipca 2012, 09:16 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1451
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Nie...nikt mnie do tego nie przekona, to mój wybór i ja to tak widzę...cały korpus na gniazdo + 3X1/2 to dla mnie optymalny skład ula... A gdzie ja to będę dźwigał...:)
Postawie i będzie stał...:)

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lipca 2012, 15:44 - sob 
Tomasz2020 pisze:
A gdzie ja to będę dźwigał..


Twój układ to utopia, zrozumiał bym 2 korpusy + pólkorpus.
Powiedz jak widzisz wymianę starych ramek ? Gdzie ich umieścisz po zamianie na węzę ? W dwie połówki ? To i tak nie unikniesz dźwigania bo dwa półkorpusy z pełną ramką są cięższe od korpusa z tymi samymi ramkami a kratą odgrodową będziesz musiał operować, przeglądy w dolnym robić. Więc nie piernicz, że postawisz i będzie stał.


Na górę
  
 
Post: 28 lipca 2012, 16:28 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1451
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Bez obrazy,urazy ale to jaki ja wybrałem ul to tylko i wyłącznie moja sprawa. . . :)Jesli ci sie dobrze gospodaruje na jednakowych ramkach to dobrze twoja sprawa i życze powodzenia :) i nie musisz zmuszać innych do swoich przekonań... każdemu odpowiada inna gospodarka... mi odpowiada taka jaką przedstawilem bo obserwowalem taka gospodarke... :) Dużo ludzi na tym forum też gospodaruje w taki sposób i nie nażekają...wrecz przeciwnie... na małym korpusie mozna wychwycic nawet najmniejszy pozytek.

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lipca 2012, 16:38 - sob 
Nie zmuszam Cię do moich przekonań-jedynie dobrze radzę. Ale jak nie odpowiada Ci nauka na czyichś sukcesach to ucz się na własnych błędach. Twój wybór.


Na górę
  
 
Post: 28 lipca 2012, 17:11 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1451
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Jak będę chciał sobie zrobić przegląd to sobie zdejmę po kolei daszek, małe korpusy w zależności ile ich będzie i odstawie na bok... są leciutkie nie tak jak duże korpusy ciężkie, potem sobie zdejmę kratę, zrobię przegląd, poskładam do kupy i finito...

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lipca 2012, 00:03 - ndz 
Tomasz2020 pisze:
małe korpusy w zależności ile ich będzie i odstawie na bok...
ciekawe jak je zdejmiesz pojedynczo jak je zmostkują bo dwa korpusy 1/2 to nie to samo co cały korpus wlkp. Mało tego jeden korpus wlkp gniazdowy jako gniazdo w sezonie to mało. :wink:


Na górę
  
 
Post: 29 lipca 2012, 08:46 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 07:27 - czw
Posty: 1451
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
A co ja będę mięso chodował na kotlety???... po co ma matka czerwic na dwóch korpusach jak tej powierzchni nie zaczerwi... Ramke z gniazda jak bede chcial wycowac to ja dam nad krate w dwie połówki a jak bede chciał matke ograniczyc w czerwieniu to ja wpuszcze na maly korpus... Prosze administratora o przeniesienie tej dyskusji do odpowiedniego dzialu gdyz ten temat dotyczy budowy ula wz a nie gospodarki w ulach korpusowych... z góry dziekuje:)

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lipca 2012, 10:30 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 14:51 - ndz
Posty: 2946
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Tomasz2020, teoria teorią a następny sezon cię uświadomi że nie wszystko jest tak jak sobie to planujesz.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lipca 2012, 12:51 - ndz 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 07:52 - ndz
Posty: 1884
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
Tomasz2020 pisze:
A co ja będę mięso chodował na kotlety???... po co ma matka czerwic na dwóch korpusach jak tej powierzchni nie zaczerwi... Ramke z gniazda jak bede chcial wycowac to ja dam nad krate w dwie połówki a jak bede chciał matke ograniczyc w czerwieniu to ja wpuszcze na maly korpus... Prosze administratora o przeniesienie tej dyskusji do odpowiedniego dzialu gdyz ten temat dotyczy budowy ula wz a nie gospodarki w ulach korpusowych... z góry dziekuje:)

Koledzy podpowiadaja Tobie dobrze to sa praktycy a za tym miesem to mazesz na jesieni jeszcze zatesknic.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 listopada 2012, 20:22 - pt 

Rejestracja: 31 października 2012, 08:40 - śr
Posty: 1
Ule na jakich gospodaruję: WARSZAWSKI ZWYKŁY
A generalnie, jakie macie zdanie o ulach na dwa roje? Co za, co przeciw? Remontuję jeden taki i zastanawiam się czy dwa roje tam wsadzić czy jeden.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 listopada 2012, 20:46 - pt 
IZIS pisze:
A generalnie, jakie macie zdanie o ulach na dwa roje?

Takie samo jak o jednym pokoju na dwa młode małżeństwa.


Na górę
  
 
Post: 02 listopada 2012, 21:03 - pt 
MODERATOR

Rejestracja: 20 maja 2009, 17:07 - śr
Posty: 1681
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
:haha: :haha: z początku może być ciekawie :haha:

_________________
Matki i odkłady pszczele

Ramki pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 listopada 2012, 21:10 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 16:46 - wt
Posty: 2283
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Jak małżeństwa to tak :haha: jak pszczoły to chyba szkoda ryzykować. A gdzie dać miodnie? takie ule dla sentymentu i jako ciekawostkę można trzymać nawet trzeba bo to nasze dziedzictwo :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 listopada 2012, 21:12 - pt 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 19:47 - czw
Posty: 11496
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
IZIS pisze:
A generalnie, jakie macie zdanie o ulach na dwa roje? Co za, co przeciw? Remontuję jeden taki i zastanawiam się czy dwa roje tam wsadzić czy jeden.

pszczoły lubią się zalatywać i zawsze jedna rodzina jest silniejsza i się lubi roić :wink:

_________________
odkłady pszczele Na 2017 <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 listopada 2012, 21:14 - pt 
robert-a pisze:
A gdzie dać miodnie? takie ule dla sentymentu i jako ciekawostkę można trzymać nawet trzeba bo to nasze dziedzictwo

Zapewniam Cię, że są tacy fachowcy co z tym typem gospodarki dobrze sobie radzą. Ale ja w sposób żartobliwy przedstawiłem swoje zdanie.


Na górę
  
 
Post: 02 listopada 2012, 21:24 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 16:46 - wt
Posty: 2283
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Skoro taki powstał na pewno miał jakiś sens, potrzeba matką wynalazku. Ale żart i porównanie fajne. Niech mu ktoś doradzi kto miał z takimi styczność jak i po co 2 rodziny :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 listopada 2012, 22:05 - pt 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 19:47 - czw
Posty: 11496
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
robert-a pisze:
Skoro taki powstał na pewno miał jakiś sens, potrzeba matką wynalazku. Ale żart i porównanie fajne. Niech mu ktoś doradzi kto miał z takimi styczność jak i po co 2 rodziny :)

KOlego miałem kilka dwurodzinnych i wiem jak to jest
kiedyś na wiele spraw patrzono inaczej
dziś inaczej Czemu dziś takich nikt nie robi :wink: no chyba ze na zlecenie

_________________
odkłady pszczele Na 2017 <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 311 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Producent sprzętu pszczelarskiego   



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji