FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 17 września 2024, 18:09 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Ule na jakich gospodaruję: 25
Miejscowość z jakiej piszesz: Nowy Targ
Witam,

Mam do dyspozycji 30 arów własnego pola na ktorym siałem w tym roku facelie, około 5 arów na których rośnie przegorzan, i okoły hektara nieużytków.

Mam dylemat bo nie wiem co posiać na tych 30 arach na przyszły rok. Ziemia gliniasta V klasy. Doradzicie? Wolałbym posadzić jakieś byliny bo nie posiadam traktora itp.

Co do tego hektara nieużytków to sytuacja wygląda tak ze nie moge ich wyorać, bo nie należą do mnie. Ten hektar leży odłogiem już ponad 20 lat bo właściciele mieszkają w Ameryce na stałę i nie zamieżają wracać do kraju. Wiec szkoda żeby ten kawał pola sie marnował. Mam taki pomysł żeby zasadzic tam kilkanaście krzewów śnieguliczki białej i niech sie rozrasta. Do tego potraktować punktowo część tego pola roundupem i wysiać tam zmijowiec grecki i też niech sie rozsiewa.

P.S. W miejscu w którym mieszkam wszystko kwitnie z opóżnieniem około 2 tygodni. W pasiece mam 15 rodzin.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 12r
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
sb0455 pisze:
Wolałbym posadzić jakieś byliny bo nie posiadam traktora itp.

Temat nie jest prosty.
Jak nie masz czym uprawić to siew nie wchodzi w grę, musiałbyś przygotować sadzonki i próbować nasadzeń - pracochlonne.

Jeśli przegorzan dobrze radzi sobie z Twoją glebą to myślę że to ok strategia próbować rozsadzać siewki jesienią lub wczesną wiosną.

Ja mam rożnik przerośnięty ale tylko na poletku 15mx15m gdzie o niego zadbałem pierwszy rok wygląda dobrze, niestety tam gdzie siałem z ręki i nie odchwaściłem/podlałem - jest bida.

maq123 pisze:
sb0455 pisze:
Wolałbym posadzić jakieś byliny bo nie posiadam traktora itp.

Temat nie jest prosty.
Jak nie masz czym uprawić to siew nie wchodzi w grę, musiałbyś przygotować sadzonki i próbować nasadzeń - pracochlonne.

Jeśli przegorzan dobrze radzi sobie z Twoją glebą to myślę że to ok strategia próbować rozsadzać siewki jesienią lub wczesną wiosną.

Ja mam rożnik przerośnięty ale tylko na poletku 15mx15m gdzie o niego zadbałem pierwszy rok wygląda dobrze, niestety tam gdzie siałem z ręki i nie odchwaściłem/podlałem - jest bida.

Co do tego traktora to moge cos ogarnąć i przygotować ziemie tak jak trzeba. Chodzi mi o to że nie chce tego robic co rok bo to są za duże koszta. Chciałbym raz posadzić i żeby rosło przez pare lat.

Co do tego Różnik przerośniety to w jaki sposób go sadziłeś i czy on w tym samym roku kwitine czy dopiero na drugi rok?

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rokietnica
A może jakieś sadzonki drzew? Śnieguliczka na pewno się przyjmie, u mnie w tym roku to śnieguliczke więcej motyle oblatuja jak pszczoły

Awatar użytkownika

sb0455 pisze:
Co do tego traktora to moge cos ogarnąć i przygotować ziemie tak jak trzeba. Chodzi mi o to że nie chce tego robic co rok bo to są za duże koszta. Chciałbym raz posadzić i żeby rosło przez pare lat.

Co do tego Różnik przerośniety to w jaki sposób go sadziłeś i czy on w tym samym roku kwitine czy dopiero na drugi rok?

Powiem Ci to co mi powiedział pan Wojciech Morawski i to jest dobra rada.
Jak chcesz obsiac bylinami wiekszy areał to zacznij od mniejszego poletka, jak wyjdzie uprawa - pozyskaj nasiona i wtedy obsiewaj wiekszy areał.

To że wysiejesz byline to nie znaczy ze juz nic nie trzeba robic, jak ja mocno zachwasci to moze wyginac i tyle z uprawy.

Roznika sialem w uprawiona glebe w rzedach co 120cm.
Kwitnie od drugiego roku, w 2-3 roku nabiera pełnej siły.
W miedzyrzedziach sialem rosline jednoroczna - werbesine.
Zrobilem linie kroplujaca i raz na dwa tygodnie podlewałem kilka godzin.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Ja rożnika siałem do małych doniczek plastikowych i następnie po kilku tygodniach sadziłem na nieużytkach bez specjalnego przygotowania gleby. Dzisiaj po kilku latach rośliny mają chyba z trzy metry wysokości , ale mało jest kwiatów. Roślina sama słabo się rozrasta na boki. Czyli rośliny duże , ale pożytek mały. Osobiście uważam , że ten sam cel a nawet więcej można osiągnąć mniejszym nakładem pracy wysiewając zamiast rożnika inną roślinę np. nawłoć ale kanadyjską. Ważne , aby była to kanadyjska bo tylko ta jest mocno inwazyjna i szybko opanuje teren. Kwitnie w tym samym okresie co rożnik , ale pyłku i miodu daje więcej.

Awatar użytkownika

lech pisze:
Ważne , aby była to kanadyjska bo tylko ta jest mocno inwazyjna i szybko opanuje teren.

Ochrona środowiska naturalnego, mówi Ci to coś?

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
To lepiej posiać lebiodke pospolitą cześć czyli oregano ale nasion nie ma w dużych ilosciach

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
maq123 pisze:
lech pisze:
Ważne , aby była to kanadyjska bo tylko ta jest mocno inwazyjna i szybko opanuje teren.

Wolę , aby nieużytki opanowała kanadyjska nawłoć jak krajowe pokrzywy.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Białystok
lech pisze:
maq123 pisze:
lech pisze:

Wolę , aby nieużytki opanowała kanadyjska nawłoć jak krajowe pokrzywy.

Nawłoć to jedna z paskudniejszych roślin. Bardziej degraduje środowisko chyba tylko randap.

Ule na jakich gospodaruję: WP
Miejscowość z jakiej piszesz: Mazowieckie,Nadarzyn
Jeżeli teren jest gliniasty to zacznij na jesieni od przygotowania go pod uprawy. Zacznij od wapnowania.
Na tym ha dopóki stan prawny jest niejasny nie sadź krzewów ( chyba, że płacisz za niego podatki i masz w planach procedurę zasiedzenia, bądź zakupu od właścicieli ).
Przygotuj na jesieni ziemie pod zasiew. Ja bym po całości wczesną wiosną zasiała facelie z odmianami nostrzyka jednorocznego i dwuletniego plus jeszcze gorczyca. Najpierw będziesz miał gorczyce, potem facelie, potem nostrzyk jednoroczny, a na kolejny rok nie musisz nic robić bo masz nostrzyk dwuletni, jednoroczny i może część pozostałych roślin.
I tak może zostać na dziko, podobno nie uprawiany nostrzyk nie daje tak dużych plonów, ale i tak jest jedną z bardziej miododajnych roślin.
Gdzieś czytałam, że nostrzyk można również wysiewać z chabrem, ale to może wypowie się ktoś kto tak uprawiał. Ciekawe, czy można byłoby dodać do takiej mieszanki również ogórecznik.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
Można ale można posiać z kolendrą i wtedy będzie dopłata nie stety bez nawożenia słabo rośnie kolendra facelia ogórecznik i tym podobne nostrzyk daje radę zwłaszcza dwóletni ale przy 29 stopniach to też nie nektaruje zbytnio a może się mylę i tylko moje pszczoły nie zbyt chętnie nosiły

Anka2024 pisze:
Jeżeli teren jest gliniasty to zacznij na jesieni od przygotowania go pod uprawy. Zacznij od wapnowania.
Na tym ha dopóki stan prawny jest niejasny nie sadź krzewów ( chyba, że płacisz za niego podatki i masz w planach procedurę zasiedzenia, bądź zakupu od właścicieli ).
Przygotuj na jesieni ziemie pod zasiew. Ja bym po całości wczesną wiosną zasiała facelie z odmianami nostrzyka jednorocznego i dwuletniego plus jeszcze gorczyca. Najpierw będziesz miał gorczyce, potem facelie, potem nostrzyk jednoroczny, a na kolejny rok nie musisz nic robić bo masz nostrzyk dwuletni, jednoroczny i może część pozostałych roślin.
I tak może zostać na dziko, podobno nie uprawiany nostrzyk nie daje tak dużych plonów, ale i tak jest jedną z bardziej miododajnych roślin.
Gdzieś czytałam, że nostrzyk można również wysiewać z chabrem, ale to może wypowie się ktoś kto tak uprawiał. Ciekawe, czy można byłoby dodać do takiej mieszanki również ogórecznik.

Mozesz mi napisać ile kg nasion potrzebuje gorczycy faceli i nostrzyka jednorocznego na 30 arów?

Ule na jakich gospodaruję: WP
Miejscowość z jakiej piszesz: Mazowieckie,Nadarzyn
sb0455 pisze:

Mozesz mi napisać ile kg nasion potrzebuje gorczycy faceli i nostrzyka jednorocznego na 30 arów?

Na 1 ha dawałam 20kg nostrzyka, 2 kg facelii, 3 kg gorczycy.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]