FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 17 czerwca 2025, 19:09 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Amorfa
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Witam !!!! Jak już wcześnie pisałem moja okolica jest bardzo uboga w pożytki gleby są piaszczyste, Co sądzicie gdy bym spróbował wzbogacić ją rośliną o nazwie ,, Amorfa"
Podobno nie jest przeciwna jeżeli chodzi o jakość gleby .. Ale nie wiem jaką ma wydajność miodową stąd moja prożba czy warto próbować ??? Pzdrawiam

Tytuł:
Amorfa jest pyłko i miododajna średnia miodu to ok. 40kg/h , a pyłku ok. 20kg/h

odpowiednio prowadzona nadaję się na parkany plotowe
Amorfa :wink:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Dziękuje Wielki Administratorze zawsze powtarzan ze na ciebie można zawsze liczyć
Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pencherznica

Tytuł: Re: Amorfa
stantom20 pisze:
Witam !!!! Jak już wcześnie pisałem moja okolica jest bardzo uboga w pożytki gleby są piaszczyste,

Skozystaj z Tego Tematu tu Marek opisał :wink:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Pawle T żeczywiście wspaniały krzew i przy okazji miał bym wspaniały zywopłot ale jak byś mógł to napisz coś o wydajności ??? pozdrawiam

Tytuł:
stantom20 pisze:
Pawle T żeczywiście wspaniały krzew i przy okazji miał bym wspaniały zywopłot ale jak byś mógł to napisz coś o wydajności ??? pozdrawiam

Oto masz Fragmęnt przekopjowany ;;;

"
Przeprowadzono ocenę 20 wybranych gatunków roślin pod kątem ich wartości pszczelarskiej, badając porę i obfitość kwitnienia, obfitość nektarowania oraz intensywność oblotu przez pszczoły miodne i inne owady. Określone na podstawie 3-letnich badań przeciętne wydajności cukrowe dla katalpy, brzoskwini, moreli, oliwnika i jarząbu mieściły się w granicach 6-14 kg/ha, ałyczy, głogu, klonu i bożodrzewu 20-40 kg/ha, a pęcherznicy i amorfy 60-70 kg/ha. Wszystkie wymienione gatunki drzew i krzewów, także te o niższej wydajności nektarowej stanowią cenny składnik naszej flory miododajnej. Niektóre z nich, jak amorfa czy ałycza, nadają się do pszczelarskiego zagaspodarowywania różnych wolnych skrawków gruntów nawet bardzo słabych.

Tytuł:
Witam !!! Tu są do sprzedania sadzonki Amorfy

TUUUUUUUUUU

Tytuł: amorfa
mam amorfę po 2zł takiej samej wielkości jak oferowana na allegro,są też inne drzewka i krzewy miododajne,również nasiona ;kontakt najlepiej po godz.20- 691 783 735, 032 240 20 11 chetnie udzielę informacji,z braku czasu nie piszę na forum ale też łatwiej mi jest udzielać informacji w bezpośredniej rozmowie

Tytuł:
Zauważyłem że amfora może kwitnąć dwa razy do roku , mam u siebie trzy krzewy i w ub.r. złamała mi jednego burza , wiec musiałem go przyciąć i właśnie po takim czymś puściła nowe pędy i ponownie zakwitła . Bez namysłu zrobilem to z pozostałymi które też zakwitły ponownie .

Ryszard B.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Ja bym również zwrócił uwagę na przegorzan u mnie rośnie zazwyczaj przy siatce aby go można było złapać do niej jak urośnie duży krzak w lato, jest chętnie oblatywany przez pszczoły, dobrze radzi sobie z ubogimi glebami, dobrze rośnie w słonecznych miejscach, dobry system korzeniowy, również taki dziko posadzony gdzieś w trawie gdzie nikt nie ingeruje rośnie latami i co roku kwitnie. Dobrymi roślinami w pasiece są jeszcze melisa, serdecznik, mikołajek i trojeść aczkolwiek szczególnie te dwa pierwsze dobrze nektarują przy wilgotnej glebie, więc w dni upalne warto te rośliny zaopatrywać w wodę aby coś z nich było.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]