FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 23:17 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: miód kremowany
Post: 09 lutego 2014, 12:12 - ndz 

Rejestracja: 09 lutego 2014, 12:05 - ndz
Posty: 3
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Lublin
Witam. Mam zamiar kupic kremownice do kremowania miodu o pojemnośći 60l.
czy ktoś z was mógłby mi podać odpowiednie dla tej maszyny sposoby kremowania ? :D słyszałem o takim sposobie jak szczepienie na wpół przetopionym miodem rzepakowym. co o tym sądzicie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lutego 2014, 14:29 - ndz 
Najlepiej byłoby zaszczepiać odmianowo takim samym, ale może być każdy byle drobno krystaliczny. Lub rozpocząć kremowanie po rozpoczęciu krystalizacji.


Na górę
  
 
Post: 11 lutego 2014, 14:06 - wt 

Rejestracja: 09 lutego 2014, 12:05 - ndz
Posty: 3
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Lublin
a w jaki sposób się kremuje taka maszyną ? bo słyszałem kilka wersji i pewnie każdą bym próbował, ale chce poznać opinie innych. Czy kremować przez kilka dni włączając kremownicę co kilka godzin na parę minut, czy raz przez dłuższy czas wystarczy (1godz) ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2014, 15:45 - wt 
Zadaniem mieszania miodu podczas kremowania jest kruszenie powstających kryształków by nie dopuścić do powstania grubych kryształków które łącząc się tworzą zwartą bryłę. Nawet Rzepakowy nie skrystalizuje w ciągu kilku godzin.Ja kremownicę podłączam pod wyłącznik czasowy który raz na dobę załącza na pięć minut.


Na górę
  
 
Post: 11 lutego 2014, 16:05 - wt 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
wazne aby mieszadlo powoli sie obracalo i mialo duza powierzchnie robocza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lutego 2014, 14:46 - sob 

Rejestracja: 09 lutego 2014, 12:05 - ndz
Posty: 3
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Lublin
a czy do kremowania miodów odmianowych takich jak spadź czy akacja lub lipa dodajecie, tak mniej więcej 1/3 objętości miodu rzepakowego (zaczynającego krystalizacje lub lekko przetopionego) ? takie kremowania widziałem u jednego pszczelarza w Niemczech.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lutego 2014, 16:39 - sob 

Rejestracja: 22 marca 2009, 18:21 - ndz
Posty: 153
Lokalizacja: Ostrołęka
Kilka lat temu wykonałem kremowarkę ze stali kwasoodpornej służącą mi również jako odstojnik.Pojemność 300 l .Kremowaniu poddaję tylko miód rzepakowy , można ewentualnie jeszcze kremować miód majowy , ponieważ potrafi krystalizować się na twardo .Według mnie innych nie ma sensu.Kremowanego miodu niczym nie szczepię.Czekam aż zacznie się ścinać co trwa ok tygodnia i włączam mieszadło na kilkanaście minut z przerwami.W sumie mieszadło pracuje kilkanaście godzin i nalewam w słoiki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lutego 2014, 00:39 - ndz 
Do zazczepienia wystarczy dodać jedną dziesiątą miodu kremowego.
Ja też czekam aż sam zacznie krystalizować.


Na górę
  
 
Post: 16 lutego 2014, 16:44 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Lisek117 pisze:
a czy do kremowania miodów odmianowych takich jak spadź czy akacja lub lipa dodajecie, tak mniej więcej 1/3 objętości miodu rzepakowego (zaczynającego krystalizacje lub lekko przetopionego) ? takie kremowania widziałem u jednego pszczelarza w Niemczech.
to chyba masz wtedy wielokwiatowy nie odmianowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 maja 2014, 19:36 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sierpnia 2010, 12:56 - czw
Posty: 752
Lokalizacja: Dabrowno / Mazury
Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
potrzebuje porady. niestety nie ma mnie w miejscu gdzie jest moja pasieka. nastawilem kremownice w niedziele na cykl 48h .
we wtorek sasiad ponowil cykl, dzisiaj jednak jak byl tam sprawdzic stwierdzil ze smiglo nie ma sily krecic miodem.
nie wiem co zastane jak jutro dojade do pracowni, czy miod faktycznie moze byc tak gesty ze kremownica nie ma sily krecic? jak potem nakladac takie miod ?

_________________
www.pasiekadabrowno.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji