FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

miód kremowany
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=13&t=12062
Strona 1 z 1

Autor:  Lisek117 [ 09 lutego 2014, 12:12 - ndz ]
Tytuł:  miód kremowany

Witam. Mam zamiar kupic kremownice do kremowania miodu o pojemnośći 60l.
czy ktoś z was mógłby mi podać odpowiednie dla tej maszyny sposoby kremowania ? :D słyszałem o takim sposobie jak szczepienie na wpół przetopionym miodem rzepakowym. co o tym sądzicie ?

Autor:  Boczniak [ 09 lutego 2014, 14:29 - ndz ]
Tytuł:  Re: miód kremowany

Najlepiej byłoby zaszczepiać odmianowo takim samym, ale może być każdy byle drobno krystaliczny. Lub rozpocząć kremowanie po rozpoczęciu krystalizacji.

Autor:  Lisek117 [ 11 lutego 2014, 14:06 - wt ]
Tytuł:  Re: miód kremowany

a w jaki sposób się kremuje taka maszyną ? bo słyszałem kilka wersji i pewnie każdą bym próbował, ale chce poznać opinie innych. Czy kremować przez kilka dni włączając kremownicę co kilka godzin na parę minut, czy raz przez dłuższy czas wystarczy (1godz) ?

Autor:  Boczniak [ 11 lutego 2014, 15:45 - wt ]
Tytuł:  Re: miód kremowany

Zadaniem mieszania miodu podczas kremowania jest kruszenie powstających kryształków by nie dopuścić do powstania grubych kryształków które łącząc się tworzą zwartą bryłę. Nawet Rzepakowy nie skrystalizuje w ciągu kilku godzin.Ja kremownicę podłączam pod wyłącznik czasowy który raz na dobę załącza na pięć minut.

Autor:  jino2 [ 11 lutego 2014, 16:05 - wt ]
Tytuł:  Re: miód kremowany

wazne aby mieszadlo powoli sie obracalo i mialo duza powierzchnie robocza.

Autor:  Lisek117 [ 15 lutego 2014, 14:46 - sob ]
Tytuł:  Re: miód kremowany

a czy do kremowania miodów odmianowych takich jak spadź czy akacja lub lipa dodajecie, tak mniej więcej 1/3 objętości miodu rzepakowego (zaczynającego krystalizacje lub lekko przetopionego) ? takie kremowania widziałem u jednego pszczelarza w Niemczech.

Autor:  Czarnotrzewiak [ 15 lutego 2014, 16:39 - sob ]
Tytuł:  Re: miód kremowany

Kilka lat temu wykonałem kremowarkę ze stali kwasoodpornej służącą mi również jako odstojnik.Pojemność 300 l .Kremowaniu poddaję tylko miód rzepakowy , można ewentualnie jeszcze kremować miód majowy , ponieważ potrafi krystalizować się na twardo .Według mnie innych nie ma sensu.Kremowanego miodu niczym nie szczepię.Czekam aż zacznie się ścinać co trwa ok tygodnia i włączam mieszadło na kilkanaście minut z przerwami.W sumie mieszadło pracuje kilkanaście godzin i nalewam w słoiki.

Autor:  Boczniak [ 16 lutego 2014, 00:39 - ndz ]
Tytuł:  Re: miód kremowany

Do zazczepienia wystarczy dodać jedną dziesiątą miodu kremowego.
Ja też czekam aż sam zacznie krystalizować.

Autor:  robert-a [ 16 lutego 2014, 16:44 - ndz ]
Tytuł:  Re: miód kremowany

Lisek117 pisze:
a czy do kremowania miodów odmianowych takich jak spadź czy akacja lub lipa dodajecie, tak mniej więcej 1/3 objętości miodu rzepakowego (zaczynającego krystalizacje lub lekko przetopionego) ? takie kremowania widziałem u jednego pszczelarza w Niemczech.
to chyba masz wtedy wielokwiatowy nie odmianowy.

Autor:  Trajanus [ 29 maja 2014, 19:36 - czw ]
Tytuł:  Re: miód kremowany

potrzebuje porady. niestety nie ma mnie w miejscu gdzie jest moja pasieka. nastawilem kremownice w niedziele na cykl 48h .
we wtorek sasiad ponowil cykl, dzisiaj jednak jak byl tam sprawdzic stwierdzil ze smiglo nie ma sily krecic miodem.
nie wiem co zastane jak jutro dojade do pracowni, czy miod faktycznie moze byc tak gesty ze kremownica nie ma sily krecic? jak potem nakladac takie miod ?

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/