FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 16:44 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: 24 lipca 2014, 22:08 - czw 

Rejestracja: 29 maja 2013, 22:11 - śr
Posty: 95
Lokalizacja: Dublin
Ule na jakich gospodaruję: national/wielkopolski
Witam
Z braku miodarki zostal mi caly korpus miodu rzepakowego. Miód skrystalizował w ramkach. Eksperymentowalem z podgrzewaniem ramek do 35-40 stopni i wirowaniem. Wyszlo z tego jak sie domyslacie wielkie nic. Skończyło sie na przepychaniu ciepłego miodu pół kryształ pół płynny przez sita. Mam teraz garnek miodu. Na spodzie garnka osiadł kryształ, wyżej miód płynny a z wierzchu zbieram co wypłynie. Problem jest gdy probuje miodu. Na zębach zostają drobinki wosku.
Nie mam zabardzo pomysłu jak sobie z tym domowym sposobem poradzić.
Narazie wymyśliłem że powlewam wszystko w słoiki i bedę kąpał w cieplej wodzie aż kryształ sie nie rozpusci - potem zbiore wosk z powierzchni.
\
Pomóżcie proszę bo znowu glupot narobie.
pozdrawiam Maciek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lipca 2014, 22:15 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8665
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
no to nie pozostaje nic innego jak dekrystalizacja do 40 stopni jak będzie płynny to wosk będziesz mógł zebrać z góry i będzie ok
ew zostawić jak jest i zużyć do własnych celów bo od wosku jeszcze nikt nie umarł :P

_________________
xyz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lipca 2014, 22:38 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 maja 2014, 21:13 - śr
Posty: 1424
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
kudlaty pisze:
zużyć do własnych celów
Tylko nie do podkarmiania, bo ten sam numer zrobi:) Pozdrawiam.

_________________
Życie jest poszukiwaniem właściwego konserwanta...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lipca 2014, 22:52 - czw 

Rejestracja: 29 maja 2013, 22:11 - śr
Posty: 95
Lokalizacja: Dublin
Ule na jakich gospodaruję: national/wielkopolski
Czyli w sloiki i do wody? termometr w wodę i na ogień? Ile to moze trwać? W innym temacie ktos napisal ze miod w 40 stopniach dekrystalizuje tydzien


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lipca 2014, 00:01 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 maja 2014, 21:13 - śr
Posty: 1424
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Rzepakowcy Ci powiedzą, co i jak. Na pewno 45 st przekroczyć nie możesz. Pozdrawiam.

_________________
Życie jest poszukiwaniem właściwego konserwanta...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lipca 2014, 07:48 - pt 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Zależy od ilości, słoik to pewnie kilka godzin maks. Te 4 dni to pewnie dla beczki.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lipca 2014, 16:01 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Nie pakuj w słoiki całość rozpuści zbierz wosk przefiltruj i wtedy rozlewaj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lipca 2014, 07:44 - wt 

Rejestracja: 12 kwietnia 2011, 21:12 - wt
Posty: 182
Lokalizacja: Staszów, świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Ja kiedyś bawiłem się grzałką do akwarium. Nalewasz wodę do pojemnika, wkładasz słoiki i grzałkę i zostawiasz na noc. Przy temp 34-36 st. rano masz płynny, a miód nie straci właściwości.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lipca 2014, 23:32 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Z tego korpusu to ile masz tego miodu w garnku ? Jak rozlejesz w słoiki to będziesz się babrał z każdym po kolei i tak nigdy nie oczyścisz. Rzepak o tej porze to jak smalec ciekawe doświadczenie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji