FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
miod kremowany http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=13&t=15540 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Slawczak [ 26 czerwca 2015, 00:02 - pt ] |
Tytuł: | miod kremowany |
Witam kremuje miód od niedawna, ostatnio chciałem skremowac miod całkiem skrystalizowany i niestety mimo ,ze ma konsystencje skremowanego to czuć pod zębami grudki, kryształki. Dawniej kremowałem miod który zaczynał krystalizować i takiego problemu nie miałem. Co zrobić w takim przypadku? czy go lekko podgrzać i jeszcze raz kremowac? Podpowiedzcie cos proszę pzdr |
Autor: | Buba [ 26 czerwca 2015, 00:22 - pt ] |
Tytuł: | Re: miod kremowany |
Jak kremowałeś, jaka temperatura i czas? |
Autor: | Slawczak [ 26 czerwca 2015, 00:24 - pt ] |
Tytuł: | Re: miod kremowany |
temperatura pokojowa, kremownica wlasnej roboty, wspomne ze poprzednie kremowalem tak samo i super wychodzil kremuje juz z przerwami 3 dzien i dalej to samo |
Autor: | Buba [ 26 czerwca 2015, 20:25 - pt ] |
Tytuł: | Re: miod kremowany |
Zrób to samo podgrzewając miód do temperatury 30-40, tylko nie przegrzej.. |
Autor: | Dario [ 15 września 2024, 20:48 - ndz ] |
Tytuł: | Re: miod kremowany |
Odgrzewany temat. Chcę skremować miód rzepakowy z truskawkami liofilizowanymi, jakie zastosować proporcje ? Czy te proporcje są takie same do innych dodatków jak np. kakao? |
Autor: | Tadeusz 1 [ 03 października 2024, 09:43 - czw ] |
Tytuł: | Re: miod kremowany |
Myślę, że 5 % ale próba smakowa wiele Ci podpowie. |
Autor: | baru0 [ 03 października 2024, 13:18 - czw ] |
Tytuł: | Re: miod kremowany |
Wykład prof. Dżugan polecam. |
Autor: | Dario [ 14 listopada 2024, 09:59 - czw ] |
Tytuł: | Re: miod kremowany |
Witam. Możecie mi z koledzy opisać mi jaki wpływ na skremowany miód ma niska temperatura np niższa niż 12⁰C, czy miód będzie za bardzo zapowietrzony, w smaku gumowaty? Pozdrawiam. |
Autor: | Dario [ 14 listopada 2024, 20:08 - czw ] |
Tytuł: | Re: miod kremowany |
Może w moim poście wyraziłem się mało precyzyjnie. Chodzi mi o to jaka ma być minimalna, temperatura pomieszczenia w którym się kremuje kremownicą bez płaszcza, miód rzepakowy dekrystalizowany aby rezultat był najlepszy. Dziękuję za rady. |
Autor: | Lenin [ 14 listopada 2024, 20:57 - czw ] |
Tytuł: | Re: miod kremowany |
Ja kremuję w temp ok 20*C a później przetrzymuję w chłodni +9-11*C Nie ma najmniejszego problemu. Robiłem doświadczenia to po 4 latach w chłodni jest taki sam jak wtedy gdy go wkładałem . Znajomy badał to praktycznie nie różni się od świeżo pozyskanego jeżeli chodzi o HMF. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |