FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

miod kremowany
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=13&t=15540
Strona 1 z 1

Autor:  Slawczak [ 26 czerwca 2015, 00:02 - pt ]
Tytuł:  miod kremowany

Witam

kremuje miód od niedawna, ostatnio chciałem skremowac miod całkiem skrystalizowany i niestety mimo ,ze ma konsystencje skremowanego to czuć pod zębami grudki, kryształki.
Dawniej kremowałem miod który zaczynał krystalizować i takiego problemu nie miałem.
Co zrobić w takim przypadku? czy go lekko podgrzać i jeszcze raz kremowac?
Podpowiedzcie cos proszę

pzdr

Autor:  Buba [ 26 czerwca 2015, 00:22 - pt ]
Tytuł:  Re: miod kremowany

Jak kremowałeś, jaka temperatura i czas?

Autor:  Slawczak [ 26 czerwca 2015, 00:24 - pt ]
Tytuł:  Re: miod kremowany

temperatura pokojowa, kremownica wlasnej roboty, wspomne ze poprzednie kremowalem tak samo i super wychodzil
kremuje juz z przerwami 3 dzien i dalej to samo

Autor:  Buba [ 26 czerwca 2015, 20:25 - pt ]
Tytuł:  Re: miod kremowany

Zrób to samo podgrzewając miód do temperatury 30-40, tylko nie przegrzej..

Autor:  Dario [ 15 września 2024, 20:48 - ndz ]
Tytuł:  Re: miod kremowany

Odgrzewany temat.
Chcę skremować miód rzepakowy z truskawkami liofilizowanymi, jakie zastosować proporcje ?
Czy te proporcje są takie same do innych dodatków jak np. kakao?

Autor:  Tadeusz 1 [ 03 października 2024, 09:43 - czw ]
Tytuł:  Re: miod kremowany

Myślę, że 5 % ale próba smakowa wiele Ci podpowie.

Autor:  baru0 [ 03 października 2024, 13:18 - czw ]
Tytuł:  Re: miod kremowany

Wykład prof. Dżugan polecam.

Autor:  Dario [ 14 listopada 2024, 09:59 - czw ]
Tytuł:  Re: miod kremowany

Witam.
Możecie mi z koledzy opisać mi jaki wpływ na skremowany miód ma niska temperatura np niższa niż 12⁰C, czy miód będzie za bardzo zapowietrzony, w smaku gumowaty?
Pozdrawiam.

Autor:  Dario [ 14 listopada 2024, 20:08 - czw ]
Tytuł:  Re: miod kremowany

Może w moim poście wyraziłem się mało precyzyjnie.
Chodzi mi o to jaka ma być minimalna, temperatura pomieszczenia w którym
się kremuje kremownicą bez płaszcza, miód rzepakowy dekrystalizowany aby rezultat był najlepszy.
Dziękuję za rady.

Autor:  Lenin [ 14 listopada 2024, 20:57 - czw ]
Tytuł:  Re: miod kremowany

Ja kremuję w temp ok 20*C a później przetrzymuję w chłodni +9-11*C Nie ma najmniejszego problemu. Robiłem doświadczenia to po 4 latach w chłodni jest taki sam jak wtedy gdy go wkładałem . Znajomy badał to praktycznie nie różni się od świeżo pozyskanego jeżeli chodzi o HMF.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/