FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
19,5% http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=13&t=1676 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | nogoglaszczka76 [ 04 czerwca 2009, 21:16 - czw ] |
Tytuł: | 19,5% |
Mam pytanie odnośnie zawartości wody w miodzie.Jak w temacie w jednej beczce aerometr wskazał taką zawartość wody{19,5%}.Czego w związku z tym mogę się spodziewać?Niby norma wynosi 20% ale to wielka różnica nie jest. Poza tym jak rozkłada się ta zawartość na beczkę.Czy procent wody w całej będzie jednakowy?Czytałem ,że z wierzchu zbiera się rzadszy.Być może miał ktoś taki przypadek,ciekaw jestem co się z takim miodem stanie. |
Autor: | Pawel_T [ 05 czerwca 2009, 07:40 - pt ] |
Tytuł: | |
możliwe ze sfermentuje, pociągnie sobie trochę wilgoci z powietrza jak nie będzie dokręcony i po ptokach ![]() |
Autor: | birkut [ 05 czerwca 2009, 17:34 - pt ] |
Tytuł: | |
20 to norma dopuszczalna na zachodzie jest mniej restrykcyjna ty podając ze masz 19,5 masz jeszcze lepszą a co do fermentacji jak nie zabezpieczysz to mozesz robic trojaki połtoraki i tem podobne jak mawia paweł |
Autor: | Ted07 [ 05 czerwca 2009, 21:40 - pt ] |
Tytuł: | |
Ile kosztuje taki aerometr, można go bez problemu kupić? |
Autor: | Pawel_T [ 05 czerwca 2009, 22:01 - pt ] |
Tytuł: | |
Ted07 pisze: Ile kosztuje taki aerometr, można go bez problemu kupić?
zobacz na refrektometr w Łysonia, około 300zł ale naprawdę zabawka warta tej ceny |
Autor: | BoCiAnK [ 06 czerwca 2009, 10:46 - sob ] |
Tytuł: | |
Norma normą jeżeli to masz w beczce to dla dobra sprawy weź i zbierz z samego wierchu 2-3 cm miodu i już po kłopocie Miód ten możesz spożyć z rodziną lub dać znajomym / zrobić sobie Pitny Zawsze jest tak że na wierchu zbiera się rzadszy miód Warto mieć tak zwany odstojnik albo zrób go sam z beczki 120l wprawiając nad dnem zawór kulowy Miód Na zawartość wody bada się po dokładnym jego wymieszaniu to nie tak że ktoś Ci nabierze z górnej warstwy i powie Coś mi to Przywiózł A nieświadomy pszczelarz się czerwieni Miód należy Solidnie wymieszać do dna bo na górze będziesz miał 19%a na dnie 14% a w sumie da Ci to 17 % czyli Idealną Normę Reflaktometr kupisz nawet za 150 zł tylko poszukaj dobrze w Necie ![]() |
Autor: | nogoglaszczka76 [ 06 czerwca 2009, 21:38 - sob ] |
Tytuł: | |
Ted07 pisze: Ile kosztuje taki aerometr, można go bez problemu kupić?
Aerometr jest tani-30zł.,można kupić w sklepie internetowym "Anna",pod nazwą chyba przyrząd do badania wody w miodzie.Produkcji czeskiej,bardzo dokładny,skala ładnie widoczna,tyle że trzeba na 5 minut w miodzie zostawić żeby dobrze zatonął. Dziękuję za rady. Odstojniki zrobiłem z bek 200l{dobra rzecz}.Jednak zamontowałem zawory klapkowe od Łysonia{mogłyby wystawać bardziej ze 3 cm. od beki},miałem do tej pory kulowy ale byłem niezadowolony-w kuli krystalizował się miód, jak lałem dozował mi do każdego słoika kawałki,wyglądało to jakby coś pływało w miodzie.Ludziom potem trudno tłumaczyć. Bociank z beki leje do słoików i tak przechowuje więc teoretycznie problem może pojawić się z tymi paroma słoikami z wierzcu?Będę obserwował go co z nim będzie się działo. Nie było wyboru pszczoły się wyroiły miód został pogoda jest jaka jest,zaczął się krystalizować w ramkach przy okazji zaciągnął trochę wody z powietrza i tyle.Biorę taki jaki jest,najwyżej nakarmię nim z powrotem pszczoły. |
Autor: | nogoglaszczka76 [ 07 czerwca 2009, 08:31 - ndz ] |
Tytuł: | |
Przy okazji wkleje zdjęcia dla zainteresowanych jak wygląda i działa aerometr.Trzeba dodać,że do dokładnego pomiaru potrzebna jest jeszcze jedna dość kosztowna rzecz-termometr.Ja używam takiego jak na zdjęciu,specjalistycznego termometru do akwarium za 2,50zł. Na zdjęciu przyrząd wskazuje 18,8 na skali w temperaturze 16 C czyli wg.dołączonej instrukcji miód ma 19,2% wody.Aerometr wyskalowany jest do mierzenia w temp.20C,jeżeli miód jest cieplejszy na każdy stopień powyżej odejmujemy jedną kreskę ze skali,jeżeli chłodniejszy dodajemy{instrukcja}. |
Autor: | nogoglaszczka76 [ 07 czerwca 2009, 08:34 - ndz ] |
Tytuł: | |
ZD |
Autor: | youreck [ 07 czerwca 2009, 08:43 - ndz ] |
Tytuł: | |
Obawiam się, że areometr nie jest w tym wypadku urządzeniem zbyt dokładnym i mam poważne wątpliwości, czy w przypadku miodu można mówić o "czułości" w granicach 1 %. Zauważ, że areometr mierzy tylko gęstość (w zasadzie można powiedzieć, że ciężar właściwy) cieczy. W przypadku miodów ciężar właściwy może się zmieniać nie tylko w przypadku zmiany zawartości wody ale i zmiany odmiany. Różne miody mają różny ciężar właściwy. |
Autor: | nogoglaszczka76 [ 07 czerwca 2009, 09:19 - ndz ] |
Tytuł: | |
youreck pisze: Obawiam się, że areometr nie jest w tym wypadku urządzeniem zbyt dokładnym i mam poważne wątpliwości, czy w przypadku miodu można mówić o "czułości" w granicach 1 %.
Zauważ, że areometr mierzy tylko gęstość (w zasadzie można powiedzieć, że ciężar właściwy) cieczy. W przypadku miodów ciężar właściwy może się zmieniać nie tylko w przypadku zmiany zawartości wody ale i zmiany odmiany. Różne miody mają różny ciężar właściwy. Youreck ja tego nie produkuję.Urządzania takie to nie nowość.Gdyby to było produkcji chińskiej to bym się z tobą zgodził.Dokładność tego wg.instrukcji 0,2%{w tym jest na pewno uwzględniony ciężar właściwy},nie wiem jaką mają refraktometry.Dawniej kiedy nie było elektroniki te mierniki powszechnie były stosowane w różnych laboratoriach{alkohol,solanka,chyba też elektrolit}. Co mi więcej potrzeba?Choćby dokładność była 0,3 to na moje potrzeby wystarczy.Miód który badałem mam i będę go obserwował.Nauka wymaga czasu.W miarę możliwości opiszę co się z nim dzieje. |
Autor: | youreck [ 07 czerwca 2009, 10:02 - ndz ] |
Tytuł: | |
nogoglaszczka76, nie miałem nic złego na myśli. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że ten miód może mieć równie dobrze 18 albo 21 % wody. W pewnym okresie swojego życia miałem dużo do czynienia z areometrami, nawet sam je produkowałem. Są to urządzenia proste i dokładne. W laboratoriach używane do dzisiaj. Jednak mają ograniczenia - mierzą nie mniej i nie więcej tylko gęstość cieczy, w uproszczeniu można przyjąć, że ciężar właściwy. Tymczasem ciężar właściwy miodu nie zależy tylko od zawartości wody. Mówię tylko, że trzeba podchodzić z rezerwą do wskazań tego urządzenia w miodzie, czy tak zwanych "winomierzy". Pozdrawiam Cię serdecznie. |
Autor: | nogoglaszczka76 [ 07 czerwca 2009, 14:38 - ndz ] |
Tytuł: | |
Wszystko się zgadza,stąd tolerancja 0,2% w instrukcji. |
Autor: | nogoglaszczka76 [ 07 czerwca 2009, 16:46 - ndz ] |
Tytuł: | |
youreck pisze: nogoglaszczka76, nie miałem nic złego na myśli. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że ten miód może mieć równie dobrze 18 albo 21 % wody.
Pozdrawiam Cię serdecznie. Yurek ja się rzadko złoszczę w dyskusji jednak jestem dociekliwy.Znalazłem bez problemu na allegro refraktometr nadający się do miodu za 150zł.W opisie {instrukcji}widnieje:tolerancja 0,2% więc tyle samo co mój aerometr.Ja również używałem tych mierników wcześniej{powiem wprost do bimbru}.Przy tym obliczałem ile wody dolać aby otrzymać roztwór 40 lub 50%,pomimo gorszej dokładności niż te do miodu wielkich rozbieżności nie było. Co do dokładności aerometru o której piszesz to miód ten{19,2%} może mieć 19,0-19,4%{według dołączonej instrukcji}nie zakładam przy tym złej woli producenta. Wniosek z tego taki ,że oba urządzenia są na równi dokładne.Aerometr jest może staroświecki ale nie ustępuje refraktometrowi. |
Autor: | youreck [ 07 czerwca 2009, 17:05 - ndz ] |
Tytuł: | |
Widzę, że masz wyrobione zdanie i ciężko będzie Cię przekonać, więc rezygnuję ![]() Powiem tylko, że mojego doświadczenia dokładność takiego pomiaru byłoby dobrze jeśli byłaby mniejsza niż 2% a nie 0,2. 0,2% to wg. mnie fikcja. Można tak oznaczyć zawartość wody w wódce, bo jest to roztwór dwuskładnikowy. W wieloskładnikowym to tak, jak przepowiadać pogodę na podstawie tego, ile drzewa noszą Indianie. Oczywiście zrobisz jak uważasz ![]() |
Autor: | nogoglaszczka76 [ 07 czerwca 2009, 19:51 - ndz ] |
Tytuł: | |
Skala jest bardzo wyraźna 15-23% z czego 1cm-1%wody.Gdyby aparacik miał aż takie rozbieżności jak piszesz to po co by go produkowali specjalnie do miodu!?Byłoby to bezużyteczne. ![]() Wszystko się jednak zgadza.Obaj mamy rację,chemik wytłumaczył mi skąd wziąłeś te 2%.Skala ma ok. 8 cm. Patrząc na nią w minimetrach{tak też jest podzielona}wyjdzie jakieś 80 jednostek z czego twoje 2-2,5% dokładności aerometru to dwie jednostki na skali{0,2%podane w instrukcji to też chodzi o dwie jednostki na skali!!!}. Nie jestem chemikiem i lepiej tego nie wytłumaczę,wiem tylko że dokładność tego przyrządu w zupełności wystarczy w pasiece. Co ty na to Yourek? |
Autor: | youreck [ 07 czerwca 2009, 20:59 - ndz ] |
Tytuł: | |
A ja na to, że chemik chyba nie zrozumiał istoty problemu... Nie chodzi o podziałki, chodzi o samą zasadę działania. Areometr mierzy ciężar właściwy (powtórzę, że to w skrócie). Można go dokładnie wyskalować do jednego roztworu (na przykład alkoholu w wodzie, kwasu siarkowego w wodzie itp.). Jeśli w roztworze są różne substancje, a tak jest w miodzie czy winie, może on pokazać tylko przybliżone wartości. W miodzie są różne cukry, mające różny ciężar właściwy. Producent tego areometru zmuszony był przy jego skalowaniu do przyjęcia jakiejś średniego stosunku glukozy do fruktozy (pomijam inne cukry). Dla przykładu : 100g glukozy rozpuszczone w 100g wody będzie miało inny ciężar właściwy niż 100g fruktozy rozpuszczonej w 100g wody. Tak samo będzie z innymi cukrami i innymi składnikami miodu. Rozumiesz już problem? Różne miody mają różny stosunek glukoza/fruktoza. Zapewnienia producenta? Wspomniałem już, że pracowałem w wytwórni szkła laboratoryjnego i proces produkcji i skalowania znam od podszewki. Nie jest moim zamiarem przekonanie Cię do mojego zdania. Jeśli ufasz temu przyrządowi, to mi nic do tego. Mogę tylko życzyć Ci powodzenia ![]() |
Autor: | nogoglaszczka76 [ 07 czerwca 2009, 22:31 - ndz ] |
Tytuł: | |
Dziękuję.Jak będę miał okazję porównam wskazania aerometru z refraktometrem w różnych miodach.Pozostaje mi jeszcze oko i ucho{dojrzały miód przy nalewaniu charakterystycznie skwierczy}na których polegałem do tej pory i z tymi na razie mogę skonfrontować wskazania miarki.Na razie nie oszukuje,miód wydawał mi się trochę rzadki i wyszło ok.19%,obawiałem się tego lecz dziś jestem spokojniejszy.Wczoraj lałem go w słoiki był już mętny,dziś już stoi,konsystencja wydaje się być masłowata bez żadnego kremowania,NAJLEPSZY MIÓD,tego czego się obawiałem może okazać się rewelacją.No,ale na ostateczną ocenę poczekam jeszcze parę dni. Miewałem już taki w przeszłości,klienci się zabijali,ale cóż nie wiedziałem jak sukces powtórzyć.Starałem się brać tylko całe zasklepione ramki,miód był bardzo gęsty ale po skrystalizowaniu był dość twardy i kaszkowaty{1/2wielkopolska}.Nikt nie potrafił wytłumaczyć mi dlaczego.Podejrzewałem,że chodzi tu o wodę ale myślałem im mniej jej będzie tym lepszy miód,a tu niespodzianka, kto wie może właśnie okolice 19% to złoty środek.Opiszę dla zainteresowanych co z tym miodem będzie. Ps.Yourek ta miarka tak czy tak się przyda do tych eksperymentów.Wypraktykuję co pokazuje i co potem jest.Chemik orientował się ,że miód jest roztworem niejednorodnym, i mówił twoim głosem,jednak był bardziej ufny producentowi i stwierdził że skoro do miodu to wyprodukowali to jakąś dokładność ma.To już zgadnę,że glukoza, fruktoza są podobne w miodzie występują też inne cukry{szczególnie spadziowy}.Wahania ich ciężaru nie są chyba aż tak kolosalne,myślę,że ten który produkuje te urządzenia wziął to pod uwagę i stąd tolerancja.Co? |
Autor: | Roki Balboa [ 09 czerwca 2009, 21:48 - wt ] |
Tytuł: | |
Proponuje nie szukać żadnych urządzeń do mierzenia zawartości wody , wystarczy kupić wiosło i początkowo przez kilka dni 2-3 razy go wymieszać . Nigdny nie miałem problemu i z każdym miodem . |
Autor: | Marko [ 14 czerwca 2009, 22:05 - ndz ] |
Tytuł: | |
pelny smak miodu wyczuwa sie przy zawartości wody ponizej 18,5% klijenci to docenią przy zawartości 19,5% przy długim przechowywaniu w temperaturze pokojowej miód straci smak i zapach a rzepakowy zacznie rozwarstwiać się i fermentować |
Autor: | Marko [ 14 czerwca 2009, 22:14 - ndz ] |
Tytuł: | |
kup sobie refraktometr około 300 zł a będziesz brał miód nie zasklepiony jak ja dzsiaj akacjowy 17,5% jeżeli go nie zniszczysz wystarczy ci na lata |
Autor: | BoCiAnK [ 16 czerwca 2009, 22:40 - wt ] |
Tytuł: | |
Marko pisze: kup sobie refraktometr około 300 zł a będziesz brał miód nie zasklepiony jak ja dzsiaj akacjowy 17,5% jeżeli go nie zniszczysz wystarczy ci na lata
Jeżeli po danym pożytku wysapią dni nie pogody deszcz i zimno przez okres 4-5 dni to bez reflaktomertu miód ten będzie miał 15-17 % pszczoły nie wylatując z ula a mając miód (nektar czy spadź ) pobierają z niego wodę do robienia papki przy karmieniu czerwiu tylko nie zwlekać z byt długo bo może nie być już nic ![]() Marko Jak Może się rozwarstwić Miód Rzepakowy ?? jako miód odmianowy jednorodny roślinnie moim zdaniem rozwarstwić się mogą miody mieszane i to nie przez pszczoły tylko pszczelarza a to już inna polemika ![]() |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |