FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 10:54 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post: 09 kwietnia 2020, 11:28 - czw 

Rejestracja: 10 maja 2016, 17:07 - wt
Posty: 374
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Beskidy
Ktoś niedawno tu pytał co zrobić z syropem z pokarmem zimowym, pozostałym po wytopie starych ramek, przy okazji wiosennego zwężania gniazda. Nie umiem znaleźć wątku, zatem zakładam nowy. Otóż, podobno dając go do konsumpcji pszczołom czynimy więcej szkody niż pożytku, chociaż ja dawałem do twista z wodą do ula, gdzieś 25%, żeby pszczołom trochę wodę posłodzić i żadnych złych skutków nie zauważyłem. Może czysty syrop to rzeczywiście toksyczny zajzajer, ale w ilościach przyprawowych chyba szkody nie czyni.
Niestety w tym roku z racji powiększania się pasieki miałem tyle syropu, że w powyższy sposób utylizować się tego nie dało. Przetrzymywać plastry z pokarmem do odkładów za bardzo mi nie wychodziło, bo do maja albo zapleśniały albo zabezpieczyła je motylica. No i buszując po internecie napotkałem się na filmik, w którym ukraiński pszczelarz zalewa ten syrop po wytopie wodą, dodaje drożdzy i jabcok (miodcok?) za parę tygodni zrobiony. Ma to nawet swoją nazwę, ale mi umknęłą. Podobno na Ukrainie to powszechna praktyka.
W tym roku zrobiłem podobnie - syrop przecedziłem, wcześniej przygotowałem matkę drożdzową, dodałem wody i czekałem. Wszystko na oko, ale oczywiście czyściutko i higienicznie.
Dziś nadejszła wiekopomna chwila... zlałem miodcaka znad osadu. Nalałem szklanicę i... mniut w gębie! Alkoholu naciągnęło to może z 5-7%, fermentacja już spokojna ale trwa nadal, więc jest i cukier resztkowy który nadaje miodcakowi ślachetności. W język przyjemnie szczypią bąbelki. Nie wygląda zbyt pięknie, bo klarowne to to nie jest, ale z kostkami lodu smakuje wybornie w te upalne dni...


Pozdrawiam Beeskit


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 kwietnia 2020, 12:38 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8665
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
łooo pieronie!n a jo wszystko zawsze do oczyszczalni wysyłałem przez portal czasu w łazience :roll: i znowu zek stratny jes :oops: ale jak to takie dobre że mniam mniam to może i się zużyje. sam pic nie będę gości napoje i będę patrzył na efekty :mrgreen: jak dobre to może i sam skosztuje :wink: :haha: :haha: :haha:

_________________
xyz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 kwietnia 2020, 13:10 - czw 

Rejestracja: 10 maja 2016, 17:07 - wt
Posty: 374
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Beskidy
Cuż.... Château Cheval to to nie jest, ale na pewno lepiej to przepuścić przez własny przewód niż łazienkowy

Pozdrawiam Beeskit


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji