FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 29 marca 2024, 16:46 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: 15 listopada 2020, 11:04 - ndz 

Rejestracja: 18 września 2016, 19:02 - ndz
Posty: 1737
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie
w zeszłym roku jak i w tym późno-letni miód brzydko, nierówno krystalizuje, co jest powodem i jak temu zaradzić w przyszłości
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 listopada 2020, 12:24 - ndz 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6405
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Pajej, Może przez związek byś przebadał u Bartnika lub gdzieś bliżej . Takie badanie trochę kosztuje ale masz wiedzę .
Puki były prostsze procedury to korzystałem z tego .
Tak na oko to dowiesz się że różne cukry,albo że przegrzewasz lub zafałszowany . :wink: .
Powiem tak że nie wiele trzeba żeby doszło do zafałszowania ,bo jak komuś padają pszczoły i karmi a Twoje zrabują to mogą i kilkanaście kilo przynieść.
Taki przypadek wystąpił koło mnie w tamtym roku ,tylko że gość pilnował i nie doszło do wyrabowania wszystkiego.

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 listopada 2020, 12:47 - ndz 

Rejestracja: 18 września 2016, 19:02 - ndz
Posty: 1737
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie
ten miodek to mieszanka gryki z nawłocią. 2 rok z rzędu takie cyrki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 listopada 2020, 14:17 - ndz 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6405
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
A zawartość wody ile ?
dostałem raz miód zkrystalizowany ,rzepakowy ,ładnie skrystalizowany .
Za jakiś czas górka na wieczku popuściłem psyknęło ,tak ze dwa razy, później już nie dało się dokręcić .Zebrałem od góry to luźniejsze . Resztę zakręciłem podgrzałem i sprawdziłem zawartość wody było chyba ponad 20. Może ta nawłoć też za rzadka.

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 listopada 2020, 15:29 - ndz 

Rejestracja: 18 września 2016, 19:02 - ndz
Posty: 1737
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie
nie mam możliwości sprawdzenia zawartości wody. :( dzwoniłem do kolegi ma to samo też mu tak krystalizuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 listopada 2020, 16:25 - ndz 

Rejestracja: 03 grudnia 2012, 20:56 - pn
Posty: 405
Lokalizacja: Warmia
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadant
Być może przyczyna jest inna, ale tak wygląda typowy, przegrzany miód jak już dłużej postoi i zacznie krystalizować. Czasem takie widuję na sklepowych półkach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 listopada 2020, 17:21 - ndz 

Rejestracja: 18 września 2016, 19:02 - ndz
Posty: 1737
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie
tak wygląda na przegrzany, ale ja go niczym nie podgrzewałem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 listopada 2020, 23:13 - ndz 

Rejestracja: 25 grudnia 2013, 20:29 - śr
Posty: 2539
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
Pajej pisze:
ten miodek to mieszanka gryki z nawłocią. 2 rok z rzędu takie cyrki

I tu mamy podpowiedż .
Miód gryczany zawiera więcej wody niż inne miody, gdyż poszyty potrafi mieć nawet jej do 20-22% (badane refraktometrem).
Jest jednym z miodów, jakich nie należy wirować z plastrów, jeśli nie są one w 90-95% poszyte a z pozostałych 5-10% niezasklepionych komórek nie wykapuje miód przy silnym potrząśnięciu ramką.
Miód gryczany krystalizuje wolno, dając zwykle rozwarstwienie na dolną grubokrystaliczną warstwę i górną, płynną. Nie wpływa to na jakość oraz właściwości miodu.
Połączenie z nawłocią która może też zawierać dużo wody nie jest najlepszym rozwiązaniem . Krystalizacja takiej mieszanki może przebiegać i wyglądać tak jak na załączonym obrazku.
Pozdrawiam :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 listopada 2020, 23:15 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 listopada 2016, 14:38 - ndz
Posty: 227
Lokalizacja: Mazowsze, południowe okolice W-wy
Ule na jakich gospodaruję: klasyczny stojak wlkp + 1wz
Miejscowość z jakiej piszesz: Łazy, pow. piaseczyń
Pajej pisze:
tak wygląda na przegrzany, ale ja go niczym nie podgrzewałem

Prawdopodobnie karmiłeś pszczoły podgrzewanym/upłynnianym miodem w okresie bezpożytkowym. Pszczoły nie zużyły na bieżące potrzeby tylko przeniosły do miodni i pomieszały z miodem.

_________________
Pozdrawiam,
Leonard


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 listopada 2020, 08:59 - pn 

Rejestracja: 18 września 2016, 19:02 - ndz
Posty: 1737
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie
andrzejkowalski100 pisze:
Pajej pisze:
ten miodek to mieszanka gryki z nawłocią. 2 rok z rzędu takie cyrki

I tu mamy podpowiedż .
Miód gryczany zawiera więcej wody niż inne miody, gdyż poszyty potrafi mieć nawet jej do 20-22% (badane refraktometrem).
Jest jednym z miodów, jakich nie należy wirować z plastrów, jeśli nie są one w 90-95% poszyte a z pozostałych 5-10% niezasklepionych komórek nie wykapuje miód przy silnym potrząśnięciu ramką.
Miód gryczany krystalizuje wolno, dając zwykle rozwarstwienie na dolną grubokrystaliczną warstwę i górną, płynną. Nie wpływa to na jakość oraz właściwości miodu.
Połączenie z nawłocią która może też zawierać dużo wody nie jest najlepszym rozwiązaniem . Krystalizacja takiej mieszanki może przebiegać i wyglądać tak jak na załączonym obrazku.
Pozdrawiam :pl:

może i mieszanie nie jest dobrym pomysłem, ale jakoś pszczółki o tym nie wiedziały. gryka w poplonach nakłada sie czasem kwitnienia z gryką


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 listopada 2020, 09:00 - pn 

Rejestracja: 18 września 2016, 19:02 - ndz
Posty: 1737
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie
LK 166 pisze:
Pajej pisze:
tak wygląda na przegrzany, ale ja go niczym nie podgrzewałem

Prawdopodobnie karmiłeś pszczoły podgrzewanym/upłynnianym miodem w okresie bezpożytkowym. Pszczoły nie zużyły na bieżące potrzeby tylko przeniosły do miodni i pomieszały z miodem.

nic z tych rzeczy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 listopada 2020, 00:36 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Nieraz może wystąpić spadź w tym czasie. Inny pożytek słaby, dlatego ten kwitowy tak pływa. Kiedyś miałam spadź z odrobiną nawłoci tak wyglądał. Sprzedać to ciężko, to poszedł na miód pitny bo i tak potrzebowałam coś przerobić. Dla siebie oraz tych co to umieli zrozumieć. Jeśli nie fermentuje, to tylko wizualny problem.
Co mogę poradzić jeśli masz miód, inny drobno krystalizujący(np rzepakowy lub wielokwiat wiosenny skrystalizowany) to dodaj ze dwie łyżki i zamieszaj. Poczekaj możne wymusisz krystalizację. Może. Kiedyś mi się tak udało uratować partię. Zrób na próbę małą partię.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji