FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

miód brzydko krystalizuje
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=13&t=23764
Strona 1 z 1

Autor:  Pajej [ 15 listopada 2020, 11:04 - ndz ]
Tytuł:  miód brzydko krystalizuje

w zeszłym roku jak i w tym późno-letni miód brzydko, nierówno krystalizuje, co jest powodem i jak temu zaradzić w przyszłości
Obrazek

Autor:  baru0 [ 15 listopada 2020, 12:24 - ndz ]
Tytuł:  Re: miód brzydko krystalizuje

Pajej, Może przez związek byś przebadał u Bartnika lub gdzieś bliżej . Takie badanie trochę kosztuje ale masz wiedzę .
Puki były prostsze procedury to korzystałem z tego .
Tak na oko to dowiesz się że różne cukry,albo że przegrzewasz lub zafałszowany . :wink: .
Powiem tak że nie wiele trzeba żeby doszło do zafałszowania ,bo jak komuś padają pszczoły i karmi a Twoje zrabują to mogą i kilkanaście kilo przynieść.
Taki przypadek wystąpił koło mnie w tamtym roku ,tylko że gość pilnował i nie doszło do wyrabowania wszystkiego.

Autor:  Pajej [ 15 listopada 2020, 12:47 - ndz ]
Tytuł:  Re: miód brzydko krystalizuje

ten miodek to mieszanka gryki z nawłocią. 2 rok z rzędu takie cyrki

Autor:  baru0 [ 15 listopada 2020, 14:17 - ndz ]
Tytuł:  Re: miód brzydko krystalizuje

A zawartość wody ile ?
dostałem raz miód zkrystalizowany ,rzepakowy ,ładnie skrystalizowany .
Za jakiś czas górka na wieczku popuściłem psyknęło ,tak ze dwa razy, później już nie dało się dokręcić .Zebrałem od góry to luźniejsze . Resztę zakręciłem podgrzałem i sprawdziłem zawartość wody było chyba ponad 20. Może ta nawłoć też za rzadka.

Autor:  Pajej [ 15 listopada 2020, 15:29 - ndz ]
Tytuł:  Re: miód brzydko krystalizuje

nie mam możliwości sprawdzenia zawartości wody. :( dzwoniłem do kolegi ma to samo też mu tak krystalizuje

Autor:  Wampun [ 15 listopada 2020, 16:25 - ndz ]
Tytuł:  Re: miód brzydko krystalizuje

Być może przyczyna jest inna, ale tak wygląda typowy, przegrzany miód jak już dłużej postoi i zacznie krystalizować. Czasem takie widuję na sklepowych półkach.

Autor:  Pajej [ 15 listopada 2020, 17:21 - ndz ]
Tytuł:  Re: miód brzydko krystalizuje

tak wygląda na przegrzany, ale ja go niczym nie podgrzewałem

Autor:  andrzejkowalski100 [ 15 listopada 2020, 23:13 - ndz ]
Tytuł:  Re: miód brzydko krystalizuje

Pajej pisze:
ten miodek to mieszanka gryki z nawłocią. 2 rok z rzędu takie cyrki

I tu mamy podpowiedż .
Miód gryczany zawiera więcej wody niż inne miody, gdyż poszyty potrafi mieć nawet jej do 20-22% (badane refraktometrem).
Jest jednym z miodów, jakich nie należy wirować z plastrów, jeśli nie są one w 90-95% poszyte a z pozostałych 5-10% niezasklepionych komórek nie wykapuje miód przy silnym potrząśnięciu ramką.
Miód gryczany krystalizuje wolno, dając zwykle rozwarstwienie na dolną grubokrystaliczną warstwę i górną, płynną. Nie wpływa to na jakość oraz właściwości miodu.
Połączenie z nawłocią która może też zawierać dużo wody nie jest najlepszym rozwiązaniem . Krystalizacja takiej mieszanki może przebiegać i wyglądać tak jak na załączonym obrazku.
Pozdrawiam :pl:

Autor:  LK 166 [ 15 listopada 2020, 23:15 - ndz ]
Tytuł:  Re: miód brzydko krystalizuje

Pajej pisze:
tak wygląda na przegrzany, ale ja go niczym nie podgrzewałem

Prawdopodobnie karmiłeś pszczoły podgrzewanym/upłynnianym miodem w okresie bezpożytkowym. Pszczoły nie zużyły na bieżące potrzeby tylko przeniosły do miodni i pomieszały z miodem.

Autor:  Pajej [ 16 listopada 2020, 08:59 - pn ]
Tytuł:  Re: miód brzydko krystalizuje

andrzejkowalski100 pisze:
Pajej pisze:
ten miodek to mieszanka gryki z nawłocią. 2 rok z rzędu takie cyrki

I tu mamy podpowiedż .
Miód gryczany zawiera więcej wody niż inne miody, gdyż poszyty potrafi mieć nawet jej do 20-22% (badane refraktometrem).
Jest jednym z miodów, jakich nie należy wirować z plastrów, jeśli nie są one w 90-95% poszyte a z pozostałych 5-10% niezasklepionych komórek nie wykapuje miód przy silnym potrząśnięciu ramką.
Miód gryczany krystalizuje wolno, dając zwykle rozwarstwienie na dolną grubokrystaliczną warstwę i górną, płynną. Nie wpływa to na jakość oraz właściwości miodu.
Połączenie z nawłocią która może też zawierać dużo wody nie jest najlepszym rozwiązaniem . Krystalizacja takiej mieszanki może przebiegać i wyglądać tak jak na załączonym obrazku.
Pozdrawiam :pl:

może i mieszanie nie jest dobrym pomysłem, ale jakoś pszczółki o tym nie wiedziały. gryka w poplonach nakłada sie czasem kwitnienia z gryką

Autor:  Pajej [ 16 listopada 2020, 09:00 - pn ]
Tytuł:  Re: miód brzydko krystalizuje

LK 166 pisze:
Pajej pisze:
tak wygląda na przegrzany, ale ja go niczym nie podgrzewałem

Prawdopodobnie karmiłeś pszczoły podgrzewanym/upłynnianym miodem w okresie bezpożytkowym. Pszczoły nie zużyły na bieżące potrzeby tylko przeniosły do miodni i pomieszały z miodem.

nic z tych rzeczy

Autor:  idzia12 [ 18 listopada 2020, 00:36 - śr ]
Tytuł:  Re: miód brzydko krystalizuje

Nieraz może wystąpić spadź w tym czasie. Inny pożytek słaby, dlatego ten kwitowy tak pływa. Kiedyś miałam spadź z odrobiną nawłoci tak wyglądał. Sprzedać to ciężko, to poszedł na miód pitny bo i tak potrzebowałam coś przerobić. Dla siebie oraz tych co to umieli zrozumieć. Jeśli nie fermentuje, to tylko wizualny problem.
Co mogę poradzić jeśli masz miód, inny drobno krystalizujący(np rzepakowy lub wielokwiat wiosenny skrystalizowany) to dodaj ze dwie łyżki i zamieszaj. Poczekaj możne wymusisz krystalizację. Może. Kiedyś mi się tak udało uratować partię. Zrób na próbę małą partię.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/