FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Produkty pszczele ,przechowywanie i inne http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=13&t=29 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | BoCiAnK [ 30 lipca 2007, 20:03 - pn ] |
Tytuł: | Produkty pszczele ,przechowywanie i inne |
Jak zapewne wiesz miód odbiera się dojrzały czyli gdy zawartość wody nie przekracza 20pr norma na miody podaje dopuszczalną normę powyżej ale to są miody przemysłowo piekarnicze .Choć w tym roku spotkałem się z czymś takim że miód zasklepiony (poszyty ) miał większą zawartość wody od nie sklepionego .Pozyskany miód powinno się przechowywać w pomieszczeniu gdzie nie ma obcych zapachów i jest sucho z racji że miód jest higroskopijny pochłania z otoczenia w postaci wilgoci jaką posiada powietrze zapachy więc pomieszczenie w którym przechowujemy miody powinno być wentylowane mechanicznie bądź naturalnie .Prawdziwy mód ulega krystalizacji ,a z racji że nasi większość naszych klientów przyzwyczaiło się do miodów płynnych jakie stoją miesiącami na półkach w handlu trzeba mieć płynny i skrystalizowany . W celu Dekrystalizacji zrobiłem proste urządzenie ; Z starej lodówki wywaliłem zamrażalnik na dole lodówki zainstalowałem dwie żarówki o mocy 75W połączone z termoregulatorem z piekarnika .u góry lodówki wstawiony jest termometr a regulator ustawiony na 40stC do lodówki na półki wkładam słoiki z miodem i po 10h są płynne , wyciągając półki wstawiam wiadro 20l i w 24h też jest miodek płynny .Lodówka ta również służy do suszenia pyłku z tym że na dole nad żarówkami wkładam wentylator u góry lodówki odsuwam zasuwkę odprowadzająca parę wodną z pyłku pozd ![]() |
Autor: | entrion [ 27 października 2007, 20:59 - sob ] |
Tytuł: | |
i uzyskujesz odpowiednią wilgotność pyłku żadnych uchybień?? A jak wygląda sprawa czasu suszenia 1 kg lub partii pyłku?? ![]() |
Autor: | BoCiAnK [ 27 października 2007, 21:44 - sob ] |
Tytuł: | |
entrion pisze: i uzyskujesz odpowiednią wilgotność pyłku żadnych uchybień??
A jak wygląda sprawa czasu suszenia 1 kg lub partii pyłku?? ![]() Tak , Sprawa czasowa jest taka że zależy ile nasypiesz na sitka czym mniej to szybciej ale zazwyczaj trzymam 24--48 godzin , Ale nie warto sypać więcej jak to kilo na jedno sitko |
Autor: | entrion [ 27 października 2007, 21:59 - sob ] |
Tytuł: | |
rozumie ale można zawsze udoskonalić |
Autor: | andrzej [ 28 października 2007, 14:04 - ndz ] |
Tytuł: | produkty pszczele przechowywanie i inne |
Dodałbym że proces prawidłowego suszenia pyłku pszczelego wymaga spełnienia bezwzględnie pewnych warunków.Wymienię chociaż kilka: Max temp 40 st C,docelowa wilgotnosc pyłku 3%-6%,ilosc suszonego pyłku przy jednym napełnieniu suszarki,/wydajnosc z pasieki jednodniowa/ wydajnosc wentylatorów odprowadzających wilgotne powietrze na zewnątrz pracowni,/zawartosc wody w 1 m3 przy temp 40 st C,okresla długosc suszenia /, wilgotnosc powietrza zasysanego do suszarki/ jest bardzo zmienna w zależnosci od pogody wpływa na długosc suszenia / Sama wewnętrzna budowa suszarki powinna zapewniac maksymalne wykorzystanie energi do odebrania wody z pyłku czyli maksymalnego nasycenia dostarczoneo 1m3 powietrza Jak z powyzszego wynika suszenie np 10 kg pyłku daje około 2.5 kg wody do odprowadzenia i jesli tą wodę zatrzymamy w pomieszczeniu w którym stoi suszarka to nie wysuszymy pyłku prawidłowo, dlatego potrzebne są wentylatory odprowadzające wilgotne powietrze na zewnatrz o odpowiedniej wydajnosci . napewno nie te ktore mieszaja powietrze na półkach./mozna obliczyc wydajnosc wentylatora biorąc pod uwagę mozliwe nasycenie wodą zależne od budowy wewnętrznej suszarki i wilgotnosci powietrza dochodzącego do suszarki, wtedy wyjdzie ile powietrza potrzeba do odprowadzenia 2.5kg wody z 10 kg pyłku/ Wiekszosc suszarek znajdujących się w sprzedazy nie spełnia prawidłowych warunków suszenia pyłku pszczelego. Pozdrawiam Andrzej Garwol. |
Autor: | entrion [ 29 października 2007, 14:48 - pn ] |
Tytuł: | |
Ewentualnie można by spróbować jakiś pochłaniaczy wilgoci na wejściu powietrza ale to daje konieczność większych ilości urządzeń i miejsca |
Autor: | andrzej [ 29 października 2007, 20:33 - pn ] |
Tytuł: | |
Masz rację Entrion że zastosowanie osuszacza powietrza na wlocie do suszarki byłoby super ale to pewnie jest możliwe przy większym poziomie produkcji pyłku np ponad 2 tony ze wzlędu na koszt /5-15tys zł o odpowiedniej wydajnosci do skali produkcji/ W mojej suszarce mam problem uzyskac wilgotnosc pyłku 3-6% w dniach bardzo parnych i jednoczesnie wilgotnych ale takich dni jest niewiele w sezonie.Suszenie 150 kg pyłku odbywa się w czasie 48 godz i następny załadunek.Dzieje się tak dzięki specjalnej budowie suszarki wewnątrz oraz odpowiedniemu sterowaniu procesem suszenia. Ale wydaje mi się że w tym temacie trzeba by jeszcze wiele zmienic od niedopracowanych suszarek w handlu do poglądów że suszarka to skrzynka wentylatorek i grzałka plus opinię że wszystko gra. Dobre pomysły mają przyszłosc. Pozdrawiam Andrzej Garwol. |
Autor: | BoCiAnK [ 29 października 2007, 21:03 - pn ] |
Tytuł: | |
Mimo że nie suszę tak duzych ilości pyłku , bo więcej mrorze do ciasta na wiosnę ale spodkałem się z takim osuszaniem powietrza przed wlotem stosują go lakiernicy samochodowi jest to dośc proste do zrobienia ; jest to pojemnik kwadrat) dośc duży ok 50na 50 cm z dwoma bocznymi wylotami (jak w chłodnicy samochodowaj ) wypełniony Krylamitem -- są to kuleczki gliny palonej jak na cegłę w króre wsiąka para wodna z otoczenia może coś takiego zdało by egzamin |
Autor: | andrzej [ 29 października 2007, 21:35 - pn ] |
Tytuł: | |
Postaram się o sprawdzenie przydatnosci sposobu osuszania powietrza z substancją absorbcyjną /krylamit/ i jak będę miał wynik to podam. Pozdrawiam. A.G. |
Autor: | entrion [ 30 października 2007, 07:04 - wt ] |
Tytuł: | |
tak można coś pokombinować są jeszcze inne środki pchłaniające używane w przemyśle spożywczym |
Autor: | ryszard13 [ 30 października 2007, 22:42 - wt ] |
Tytuł: | |
Witam. Słyszałem że pyłek wyciągnięty z poławiacza należy zamrozić w temp. pow. 25*C. Pozdrawiam |
Autor: | entrion [ 31 października 2007, 07:00 - śr ] |
Tytuł: | |
to jest jedna z możliwość ale na własne potrzeby klient szuka pyłku w dostępnej formie lodówki nosić nie będziemy przecież gdzieś na forach są informacje albo na zagajniku albo na wędrownej |
Autor: | Pawel_T [ 23 grudnia 2007, 21:06 - ndz ] |
Tytuł: | |
wiadomo ze miód >40*C traci swoje właściwości a co jest w drugą stronę- gdy jest poddawany mrozowi? |
Autor: | entrion [ 23 grudnia 2007, 21:27 - ndz ] |
Tytuł: | |
oj nie będę się wymądrzał ale myślę że raczej nic bo zimno ma to do siebie że żę nie wyzwala reakcji a je spowalnia żeby ci tylko nie rozsadził pojemnika a tu chodzi o temperaturę w okolicy 2*C |
Autor: | BoCiAnK [ 25 października 2008, 12:52 - sob ] |
Tytuł: | |
Pawel_T pisze: wiadomo ze miód >40*C traci swoje właściwości a co jest w drugą stronę- gdy jest poddawany mrozowi?
Paweł gdzieś czytałem że wstawienie miodu do lodni (zamrażarki ) powoduje nie tylko że nie traci nic na właściwościach leczniczo -smakowo-zapachowych a nie powoduje krystalizacji Ale wytłumacz klientowi na wiosnę podając mu miód np Wielokwiatowy -że on nie był podgrzewany do upłynnienia z krupca tylko mrożony ![]() ![]() |
Autor: | olek_podhale [ 25 listopada 2008, 13:55 - wt ] |
Tytuł: | |
jak długo mozna przechowywać miód na etykietach jest to okres 2 lat a czy potym okresie się zepsuje, co sie stanie z miodem trzymanym np 5 lat? |
Autor: | SKapiko [ 25 listopada 2008, 20:26 - wt ] |
Tytuł: | |
a masz taki żeby miał nawet 2 lata bo ja takiego jeszcze nie miałem |
Autor: | pawel anczakows [ 25 listopada 2008, 21:31 - wt ] |
Tytuł: | |
Ja kiedyś miałem miód kilkuletni i był bardzo dobry.Znam pszczelarza co ma miód jeszcze z przed czarnobyla. |
Autor: | bzzy [ 25 listopada 2008, 21:34 - wt ] |
Tytuł: | |
pawel anczakows pisze: Ja kiedyś miałem miód kilkuletni i był bardzo dobry.Znam pszczelarza co ma miód jeszcze z przed czarnobyla.
hehe ale miód jest spożywania, a nie do kolekcjonowania i to jeszcze trzymać go 20 lat |
Autor: | olek_podhale [ 26 listopada 2008, 10:35 - śr ] |
Tytuł: | |
SKapiko pisze: a masz taki żeby miał nawet 2 lata bo ja takiego jeszcze nie miałem
mam taki znalazłem pół słoika z 2004 roku chyba mi dzieci wyjadły i go gdzieś wrzuciły. |
Autor: | krzysglo [ 27 listopada 2008, 12:14 - czw ] |
Tytuł: | |
Jam mam taki który ma z 20 lat w dwóch słoikach 4 litowych, i zastanawiam się co znim zrobić. Rodzice przy przeprowadzce znaleźli gdzieś schowany w komórce. Czy podać go pszczołom ? Czy lepiej wyrzucić ? |
Autor: | riko [ 27 listopada 2008, 12:39 - czw ] |
Tytuł: | |
Niedawno czytałem że na terenie morza Środziemnego znaleziono statek pochodzący z czasów starożytnych a w nim były naczynia z miodem. Były oczywiście szczelnie zamknięte. Po sprawdzeniu miodu okazało się że nadawał się do jedzenia. To jeżeli twój miód był przechowywany prawidłowo to nie powinno z nim się nic dziać |
Autor: | mariuszm [ 27 listopada 2008, 18:14 - czw ] |
Tytuł: | |
Ja to biorę na logikę przecież miód to cukier a cukier stosowany jest do konserwowania przetworów ,słodsze wina są trwalsze itd... Jeżeli tylko miód jest dojrzały i ma niską zawartość wody to nie sfermentuje i będzie długo zdatny do spożycia oczywiście musimy go przechowywać w odpowiednich warunkach Pozdrawiam Mariusz |
Autor: | swiwojtek [ 27 listopada 2008, 19:15 - czw ] |
Tytuł: | |
Dzisiaj obejrzałem fragment filmu na National Geographic o pszczołach i było "Miód jest bakteriobójczy dlatego się nie psuje" |
Autor: | mariuszm [ 28 listopada 2008, 00:15 - pt ] |
Tytuł: | |
swiwojtek pisze: Dzisiaj obejrzałem fragment filmu na National Geographic o pszczołach i było "Miód jest bakteriobójczy dlatego się nie psuje"
Oczywiście zgodzę się z tobą ale muszą być spełnione pewne warunki ,spróbuj odebrać pszczołom niedojrzały miód o dużej zawartości wody zobaczysz czy Ci nie sfermentuje. Pozdrawiam Mariusz |
Autor: | swiwojtek [ 28 listopada 2008, 00:21 - pt ] |
Tytuł: | |
Tak o tym wiem ale my tu mówimy o miodzie w słoikach a doświadczony pszczelarz wie co może wybrać a czego nie może... ![]() |
Autor: | krzysglo [ 28 listopada 2008, 10:26 - pt ] |
Tytuł: | |
Ale czy ten stary miód podać do rozwoju np. odkładom czy dla silnych rodzin do przerobienia ? Czy ? jak się wymiesza ze świeżym miodem, to norma na miód bedzie O.K. |
Autor: | BoCiAnK [ 28 listopada 2008, 11:30 - pt ] |
Tytuł: | |
krzysglo pisze: Jam mam taki który ma z 20 lat w dwóch słoikach 4 litowych, i zastanawiam się co znim zrobić. Rodzice przy przeprowadzce znaleźli gdzieś schowany w komórce.
Czy podać go pszczołom ? Czy lepiej wyrzucić ? Oglądałem kiedyś film o Piramidach w jednej znaleziono Duży Dzban miodu po przebadaniu w jakimś tam laboratorium nie stwierdzono znacznych zmian organoleptycznych i smakowych nawet stwierdzono z jakich kwiatów pochodził wiesz ile on musiał mieć lat ? ok 4 tyś Zastanawiałem się tylko po tym czy te kwiaty z których owy miód pochodził są jeszcze w Egipcie bo jak ich nie ma to jak ?? |
Autor: | SKapiko [ 29 listopada 2008, 21:07 - sob ] |
Tytuł: | |
Ze względu na miód gryczany nasi uczeni stwierdzili że przydatność miodu do spożycia upływa po 3 latach a to dlatego że po upływie tego terminu w miodzie zaczyna tworzyć aldehyd 5hydroksymetylofurfural tzw HMF czy coś w tym rodzaju, w miodzie gryczanym najwcześniej się zaczyna tworzyć i dlatego posłużył on za bazę do określenia tego terminu. Sądzę że ten miód z czasów faraona może tylko posłużyć jako eksponat w muzeum. |
Autor: | Tomasz [ 06 lipca 2011, 16:57 - śr ] |
Tytuł: | |
hej mam małe pytanko a zarazem prośbę nie wiecie gdzie można sprzedać miód albo kto skupuje będę bardzo wdzięczny |
Autor: | Tazon [ 06 lipca 2011, 17:02 - śr ] |
Tytuł: | |
Tomasz, Miód możesz sprzedawać polecając znajomym, sąsiadom, przejezdnym koło pasieki na targu na rożnych imprezach np: dożynki, a do skupu to szkoda oddawać miód po za śmieszne pieniądze ![]() |
Autor: | lelo1i5 [ 06 lipca 2011, 21:41 - śr ] |
Tytuł: | |
Tomek nie sprzedawaj do skupu bo nie warto, rozdaj sąsiadom po słoiku, daj dzieciakom do szkoły, daj kilku kolegom z pracy po 0,5l miodku. Stwórz sobie klientów, po smakują i wrócą po więcej. Ja w tamtym roku szwagrowi sprzedawałem miodek u mnie w pracy a na poniedziałek mam już 10 słoików do przywiezienia bo chłopaki nie mogą się doczekać. Powodzenia |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |