FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Produkty pszczele ,przechowywanie i inne
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=13&t=29
Strona 1 z 1

Autor:  BoCiAnK [ 30 lipca 2007, 20:03 - pn ]
Tytuł:  Produkty pszczele ,przechowywanie i inne

Jak zapewne wiesz miód odbiera się dojrzały czyli gdy zawartość wody nie przekracza 20pr norma na miody podaje dopuszczalną normę powyżej ale to są miody przemysłowo piekarnicze .Choć w tym roku spotkałem się z czymś takim że miód zasklepiony (poszyty ) miał większą zawartość wody od nie sklepionego .Pozyskany miód powinno się przechowywać w pomieszczeniu gdzie nie ma obcych zapachów i jest sucho z racji że miód jest higroskopijny pochłania z otoczenia w postaci wilgoci jaką posiada powietrze zapachy więc pomieszczenie w którym przechowujemy miody powinno być wentylowane mechanicznie bądź naturalnie .Prawdziwy mód ulega krystalizacji ,a z racji że nasi większość naszych klientów przyzwyczaiło się do miodów płynnych jakie stoją miesiącami na półkach w handlu trzeba mieć płynny i skrystalizowany .
W celu Dekrystalizacji zrobiłem proste urządzenie ; Z starej lodówki wywaliłem zamrażalnik na dole lodówki zainstalowałem dwie żarówki o mocy 75W połączone z termoregulatorem z piekarnika .u góry lodówki wstawiony jest termometr a regulator ustawiony na 40stC do lodówki na półki wkładam słoiki z miodem i po 10h są płynne , wyciągając półki wstawiam wiadro 20l i w 24h też jest miodek płynny .Lodówka ta również służy do suszenia pyłku z tym że na dole nad żarówkami wkładam wentylator u góry lodówki odsuwam zasuwkę odprowadzająca parę wodną z pyłku

pozd
:D

Autor:  entrion [ 27 października 2007, 20:59 - sob ]
Tytuł: 

i uzyskujesz odpowiednią wilgotność pyłku żadnych uchybień??
A jak wygląda sprawa czasu suszenia 1 kg lub partii pyłku?? :?

Autor:  BoCiAnK [ 27 października 2007, 21:44 - sob ]
Tytuł: 

entrion pisze:
i uzyskujesz odpowiednią wilgotność pyłku żadnych uchybień??
A jak wygląda sprawa czasu suszenia 1 kg lub partii pyłku?? :?


Tak , Sprawa czasowa jest taka że zależy ile nasypiesz na sitka czym mniej to szybciej ale zazwyczaj trzymam 24--48 godzin , Ale nie warto sypać więcej jak to kilo na jedno sitko

Autor:  entrion [ 27 października 2007, 21:59 - sob ]
Tytuł: 

rozumie ale można zawsze udoskonalić

Autor:  andrzej [ 28 października 2007, 14:04 - ndz ]
Tytuł:  produkty pszczele przechowywanie i inne

Dodałbym że proces prawidłowego suszenia pyłku pszczelego wymaga spełnienia bezwzględnie pewnych warunków.Wymienię chociaż kilka: Max temp 40 st C,docelowa wilgotnosc pyłku 3%-6%,ilosc suszonego pyłku przy jednym napełnieniu suszarki,/wydajnosc z pasieki jednodniowa/ wydajnosc wentylatorów odprowadzających wilgotne powietrze na zewnątrz pracowni,/zawartosc wody w 1 m3 przy temp 40 st C,okresla długosc suszenia /, wilgotnosc powietrza zasysanego do suszarki/ jest bardzo zmienna w zależnosci od pogody wpływa na długosc suszenia / Sama wewnętrzna budowa suszarki powinna zapewniac maksymalne wykorzystanie energi do odebrania wody z pyłku czyli maksymalnego nasycenia dostarczoneo 1m3 powietrza Jak z powyzszego wynika suszenie np 10 kg pyłku daje około 2.5 kg wody do odprowadzenia i jesli tą wodę zatrzymamy w pomieszczeniu w którym stoi suszarka to nie wysuszymy pyłku prawidłowo, dlatego potrzebne są wentylatory odprowadzające wilgotne powietrze na zewnatrz o odpowiedniej wydajnosci . napewno nie te ktore mieszaja powietrze na półkach./mozna obliczyc wydajnosc wentylatora biorąc pod uwagę mozliwe nasycenie wodą zależne od budowy wewnętrznej suszarki i wilgotnosci powietrza dochodzącego do suszarki, wtedy wyjdzie ile powietrza potrzeba do odprowadzenia 2.5kg wody z 10 kg pyłku/ Wiekszosc suszarek znajdujących się w sprzedazy nie spełnia prawidłowych warunków suszenia pyłku pszczelego. Pozdrawiam Andrzej Garwol.

Autor:  entrion [ 29 października 2007, 14:48 - pn ]
Tytuł: 

Ewentualnie można by spróbować jakiś pochłaniaczy wilgoci na wejściu powietrza ale to daje konieczność większych ilości urządzeń i miejsca

Autor:  andrzej [ 29 października 2007, 20:33 - pn ]
Tytuł: 

Masz rację Entrion że zastosowanie osuszacza powietrza na wlocie do suszarki byłoby super ale to pewnie jest możliwe przy większym poziomie produkcji pyłku np ponad 2 tony ze wzlędu na koszt /5-15tys zł o odpowiedniej wydajnosci do skali produkcji/ W mojej suszarce mam problem uzyskac wilgotnosc pyłku 3-6% w dniach bardzo parnych i jednoczesnie wilgotnych ale takich dni jest niewiele w sezonie.Suszenie 150 kg pyłku odbywa się w czasie 48 godz i następny załadunek.Dzieje się tak dzięki specjalnej budowie suszarki wewnątrz oraz odpowiedniemu sterowaniu procesem suszenia. Ale wydaje mi się że w tym temacie trzeba by jeszcze wiele zmienic od niedopracowanych suszarek w handlu do poglądów że suszarka to skrzynka wentylatorek i grzałka plus opinię że wszystko gra. Dobre pomysły mają przyszłosc. Pozdrawiam Andrzej Garwol.

Autor:  BoCiAnK [ 29 października 2007, 21:03 - pn ]
Tytuł: 

Mimo że nie suszę tak duzych ilości pyłku , bo więcej mrorze do ciasta na wiosnę ale spodkałem się z takim osuszaniem powietrza przed wlotem stosują go lakiernicy samochodowi jest to dośc proste do zrobienia ; jest to pojemnik kwadrat) dośc duży ok 50na 50 cm z dwoma bocznymi wylotami (jak w chłodnicy samochodowaj ) wypełniony
Krylamitem -- są to kuleczki gliny palonej jak na cegłę w króre wsiąka para wodna z otoczenia może coś takiego zdało by egzamin

Autor:  andrzej [ 29 października 2007, 21:35 - pn ]
Tytuł: 

Postaram się o sprawdzenie przydatnosci sposobu osuszania powietrza z substancją absorbcyjną /krylamit/ i jak będę miał wynik to podam. Pozdrawiam. A.G.

Autor:  entrion [ 30 października 2007, 07:04 - wt ]
Tytuł: 

tak można coś pokombinować są jeszcze inne środki pchłaniające używane w przemyśle spożywczym

Autor:  ryszard13 [ 30 października 2007, 22:42 - wt ]
Tytuł: 

Witam. Słyszałem że pyłek wyciągnięty z poławiacza należy zamrozić w temp. pow. 25*C. Pozdrawiam

Autor:  entrion [ 31 października 2007, 07:00 - śr ]
Tytuł: 

to jest jedna z możliwość ale na własne potrzeby klient szuka pyłku w dostępnej formie lodówki nosić nie będziemy przecież
gdzieś na forach są informacje albo na zagajniku albo na wędrownej

Autor:  Pawel_T [ 23 grudnia 2007, 21:06 - ndz ]
Tytuł: 

wiadomo ze miód >40*C traci swoje właściwości a co jest w drugą stronę- gdy jest poddawany mrozowi?

Autor:  entrion [ 23 grudnia 2007, 21:27 - ndz ]
Tytuł: 

oj nie będę się wymądrzał ale myślę że raczej nic bo zimno ma to do siebie że żę nie wyzwala reakcji a je spowalnia żeby ci tylko nie rozsadził pojemnika a tu chodzi o temperaturę w okolicy 2*C

Autor:  BoCiAnK [ 25 października 2008, 12:52 - sob ]
Tytuł: 

Pawel_T pisze:
wiadomo ze miód >40*C traci swoje właściwości a co jest w drugą stronę- gdy jest poddawany mrozowi?


Paweł gdzieś czytałem że wstawienie miodu do lodni (zamrażarki ) powoduje nie tylko że nie traci nic na właściwościach leczniczo -smakowo-zapachowych a nie powoduje krystalizacji
Ale wytłumacz klientowi na wiosnę podając mu miód np Wielokwiatowy -że on nie był podgrzewany do upłynnienia z krupca tylko mrożony :mrgreen: zaś nowość nie do przejścia zbyt szybko bo w niczym Mediach tego nie wyczyta :wink:

Autor:  olek_podhale [ 25 listopada 2008, 13:55 - wt ]
Tytuł: 

jak długo mozna przechowywać miód na etykietach jest to okres 2 lat a czy potym okresie się zepsuje, co sie stanie z miodem trzymanym np 5 lat?

Autor:  SKapiko [ 25 listopada 2008, 20:26 - wt ]
Tytuł: 

a masz taki żeby miał nawet 2 lata bo ja takiego jeszcze nie miałem

Autor:  pawel anczakows [ 25 listopada 2008, 21:31 - wt ]
Tytuł: 

Ja kiedyś miałem miód kilkuletni i był bardzo dobry.Znam pszczelarza co ma miód jeszcze z przed czarnobyla.

Autor:  bzzy [ 25 listopada 2008, 21:34 - wt ]
Tytuł: 

pawel anczakows pisze:
Ja kiedyś miałem miód kilkuletni i był bardzo dobry.Znam pszczelarza co ma miód jeszcze z przed czarnobyla.


hehe ale miód jest spożywania, a nie do kolekcjonowania i to jeszcze trzymać go 20 lat

Autor:  olek_podhale [ 26 listopada 2008, 10:35 - śr ]
Tytuł: 

SKapiko pisze:
a masz taki żeby miał nawet 2 lata bo ja takiego jeszcze nie miałem

mam taki znalazłem pół słoika z 2004 roku chyba mi dzieci wyjadły i go gdzieś wrzuciły.

Autor:  krzysglo [ 27 listopada 2008, 12:14 - czw ]
Tytuł: 

Jam mam taki który ma z 20 lat w dwóch słoikach 4 litowych, i zastanawiam się co znim zrobić. Rodzice przy przeprowadzce znaleźli gdzieś schowany w komórce.

Czy podać go pszczołom ? Czy lepiej wyrzucić ?

Autor:  riko [ 27 listopada 2008, 12:39 - czw ]
Tytuł: 

Niedawno czytałem że na terenie morza Środziemnego znaleziono statek pochodzący z czasów starożytnych a w nim były naczynia z miodem. Były oczywiście szczelnie zamknięte. Po sprawdzeniu miodu okazało się że nadawał się do jedzenia. To jeżeli twój miód był przechowywany prawidłowo to nie powinno z nim się nic dziać

Autor:  mariuszm [ 27 listopada 2008, 18:14 - czw ]
Tytuł: 

Ja to biorę na logikę przecież miód to cukier a cukier stosowany jest do konserwowania przetworów ,słodsze wina są trwalsze itd... Jeżeli tylko miód jest dojrzały i ma niską zawartość wody to nie sfermentuje i będzie długo zdatny do spożycia oczywiście musimy go przechowywać w odpowiednich warunkach
Pozdrawiam Mariusz

Autor:  swiwojtek [ 27 listopada 2008, 19:15 - czw ]
Tytuł: 

Dzisiaj obejrzałem fragment filmu na National Geographic o pszczołach i było "Miód jest bakteriobójczy dlatego się nie psuje"

Autor:  mariuszm [ 28 listopada 2008, 00:15 - pt ]
Tytuł: 

swiwojtek pisze:
Dzisiaj obejrzałem fragment filmu na National Geographic o pszczołach i było "Miód jest bakteriobójczy dlatego się nie psuje"

Oczywiście zgodzę się z tobą ale muszą być spełnione pewne warunki ,spróbuj odebrać pszczołom niedojrzały miód o dużej zawartości wody zobaczysz czy Ci nie sfermentuje.
Pozdrawiam Mariusz

Autor:  swiwojtek [ 28 listopada 2008, 00:21 - pt ]
Tytuł: 

Tak o tym wiem ale my tu mówimy o miodzie w słoikach a doświadczony pszczelarz wie co może wybrać a czego nie może... :D

Autor:  krzysglo [ 28 listopada 2008, 10:26 - pt ]
Tytuł: 

Ale czy ten stary miód podać do rozwoju np. odkładom czy dla silnych rodzin do przerobienia ? Czy ? jak się wymiesza ze świeżym miodem, to norma na miód bedzie O.K.

Autor:  BoCiAnK [ 28 listopada 2008, 11:30 - pt ]
Tytuł: 

krzysglo pisze:
Jam mam taki który ma z 20 lat w dwóch słoikach 4 litowych, i zastanawiam się co znim zrobić. Rodzice przy przeprowadzce znaleźli gdzieś schowany w komórce.

Czy podać go pszczołom ? Czy lepiej wyrzucić ?


Oglądałem kiedyś film o Piramidach w jednej znaleziono Duży Dzban miodu po przebadaniu w jakimś tam laboratorium nie stwierdzono znacznych zmian organoleptycznych i smakowych
nawet stwierdzono z jakich kwiatów pochodził wiesz ile on musiał mieć lat ? ok 4 tyś
Zastanawiałem się tylko po tym czy te kwiaty z których owy miód pochodził są jeszcze w Egipcie bo jak ich nie ma to jak ??

Autor:  SKapiko [ 29 listopada 2008, 21:07 - sob ]
Tytuł: 

Ze względu na miód gryczany nasi uczeni stwierdzili że przydatność miodu do spożycia upływa po 3 latach a to dlatego że po upływie tego terminu w miodzie zaczyna tworzyć aldehyd 5hydroksymetylofurfural tzw HMF czy coś w tym rodzaju, w miodzie gryczanym najwcześniej się zaczyna tworzyć i dlatego posłużył on za bazę do określenia tego terminu.
Sądzę że ten miód z czasów faraona może tylko posłużyć jako eksponat w muzeum.

Autor:  Tomasz [ 06 lipca 2011, 16:57 - śr ]
Tytuł: 

hej mam małe pytanko a zarazem prośbę nie wiecie gdzie można sprzedać miód albo kto skupuje będę bardzo wdzięczny

Autor:  Tazon [ 06 lipca 2011, 17:02 - śr ]
Tytuł: 

Tomasz, Miód możesz sprzedawać polecając znajomym, sąsiadom, przejezdnym koło pasieki na targu na rożnych imprezach np: dożynki, a do skupu to szkoda oddawać miód po za śmieszne pieniądze :oczko:

Autor:  lelo1i5 [ 06 lipca 2011, 21:41 - śr ]
Tytuł: 

Tomek nie sprzedawaj do skupu bo nie warto, rozdaj sąsiadom po słoiku, daj dzieciakom do szkoły, daj kilku kolegom z pracy po 0,5l miodku. Stwórz sobie klientów, po smakują i wrócą po więcej. Ja w tamtym roku szwagrowi sprzedawałem miodek u mnie w pracy a na poniedziałek mam już 10 słoików do przywiezienia bo chłopaki nie mogą się doczekać.
Powodzenia

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/