FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Przygotowanie słoików na miód
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=13&t=3222
Strona 1 z 2

Autor:  Ted07 [ 06 sierpnia 2010, 10:08 - pt ]
Tytuł:  Przygotowanie słoików na miód

Witam kolegów

Jest sezon miodobrania i mam takie pytanie.
W jaki sposób przygotowujecie słoiki na miód???
Parzycie je wrzącą wodą czy tylko myjecie?
Czyścicie do sucha szmatką czy tylko pozostawiacie na suszarce aby same wyschły?

Stosuje ktoś z Was jakieś inne słoiki niż tylko 1l lub 0,9l, mam na myśli np. 0,5l lub jeszcze mniejsze?

Macie jakieś sposoby na zakrętki? Używacie za każdym razem nowych czy po umyciu stosujecie używane?

Autor:  mendalinho [ 06 sierpnia 2010, 10:20 - pt ]
Tytuł: 

Ted07, stosuje u siebie 2 rodzaje słoików. 0.9 l i 0,5l.Po otrzymaniu słoików w zgrzewkach i nakrętek z hurtowni dokładnie przecieram je sucha szmatką. I rozlewam. Nie zdażyło mi sie uzyc drugi raz tego samego słoika i nakrętki. Poprostu na drugi rok zamawiam nowe.A te słoiki co mi spłyną od klientów ida na przetwory.Pozdrawiam

Autor:  mardrak [ 06 sierpnia 2010, 13:47 - pt ]
Tytuł: 

Nigdy nie nalewam miodu do używanych słoików, a tym bardziej nie używam starych zakrętek.Jeżeli słoik umyty może jeszcze wywietrzeć to zakrętkę zawsze będzie czuć po czym była.
Ja używam słoików 0.9 ,0.5, 350 ml i 200 ml zawsze nowych.

Autor:  misza30 [ 06 sierpnia 2010, 13:54 - pt ]
Tytuł: 

a może napiszcie po ile kupujecie słoiki. Ja 0,9 po 73 gr/szt. 0,5l = 540 po 58 gr/szt.

pozdrawiam misza

Autor:  Ted07 [ 06 sierpnia 2010, 13:54 - pt ]
Tytuł: 

Koledzy a gdzie kupujecie zakrętki na słoiki i po ile płacicie za nie???
Jestem początkujący i takie informacje są dla mnie bezcenne :-)

Wracając do tematu, czy inni koledzy z forum również nie stosują używanych zakrętek tylko nowe?????? :bosie:

Autor:  bialymis71 [ 06 sierpnia 2010, 13:58 - pt ]
Tytuł: 

Sorry Ted07 ale Twoje pytania są "śmieszne" :śmieję się z ciebie:

Autor:  misza30 [ 06 sierpnia 2010, 14:02 - pt ]
Tytuł: 

jasne że tylko nowe zakrętki, słoiki też, a co chcesz żeby ci miód "woniał" śledziami, ogórkami, czy jeszcze czymś innym :śmieję się z ciebie: Pod Poznaniem, chyba Jeżykowo jest firma Kalchem, która robi plastikowe nakrętki z atestem spożywczym i naprawdę groszowa sprawa za nakrętkę. A tak możesz sobie klientów zrazić do zakupów po tych słoikach ze "śledziami" :oczko:

Autor:  birkut [ 06 sierpnia 2010, 14:05 - pt ]
Tytuł: 

ted daje sie zawsze nowe słoiki i nowe zakretki, ale jezeli chcesz oszczędzacto mozesz wlewac miód nawet do słoi po ogórkach a nakrętkę zamalować lub zostawic

Autor:  Ted07 [ 06 sierpnia 2010, 14:46 - pt ]
Tytuł: 

Dzięki za cenne rady :uśmiech:

Autor:  mardrak [ 06 sierpnia 2010, 16:33 - pt ]
Tytuł: 

birkut pisze:
, ale jezeli chcesz oszczędzacto mozesz wlewac miód nawet do słoi po ogórkach a nakrętkę zamalować lub zostawic

Tak jak Birkut pisze ,nigdy używanych.Chyba że ktoś chce żeby miód zalatywał kiszoną kapustą albo ogórkami . :bosie:

Autor:  Jerzy [ 06 sierpnia 2010, 18:19 - pt ]
Tytuł: 

mardrak pisze:
nigdy używanych.Chyba że ktoś chce żeby miód zalatywał kiszoną kapustą albo ogórkami


Najlepsze po sledziach HERING.

Autor:  Piter77 [ 07 sierpnia 2010, 00:08 - sob ]
Tytuł: 

Witam
U mnie przygotowaniem słoików zajmuje się żona i wygląda to tak że po wyjęciu ze zgrzewek słoiki są myte a później prażone w piekarniku przez parę minut. Jest trochę z tym zachodu ale jeszcze nikt mi nie powidział że mój miód "pachnie inaczej". Może to dla niektórych jest zbyt pedantyczne - trudno. Co do nakrętek używam tych z tworzywa są bardziej estetyczne, tańsze i nie przenoszą "zapachów" Mam małą pasiekę (obecnie 22 rodziny) i mogę sobie pozwolić na takie postępowanie ze słoikami.

Autor:  wtrepiak [ 07 sierpnia 2010, 10:08 - sob ]
Tytuł: 

Ja używam wyłącznie używane , dostaję z bufetu zakładowego ,po majonezach 07l . 05l .09l po przetworach , ale przemywam jeszcze wodą z octem. I NIC NIE WANIAJET. A po śledziach się nie nadają . Nakrętki obowiązkowo nowe ,to nakrętki wchłaniają zapachy.

Autor:  mardrak [ 07 sierpnia 2010, 10:24 - sob ]
Tytuł: 

wtrepiak pisze:
Ja używam wyłącznie używane , dostaję z bufetu zakładowego ,po majonezach 07l . 05l .09l po przetworach , ale przemywam jeszcze wodą z octem. I NIC NIE WANIAJET. A po śledziach się nie nadają . Nakrętki obowiązkowo nowe ,to nakrętki wchłaniają zapachy.


Dokładnie tak jak piszesz, słoik dobrze umyty nie waniajet.To guma w zakrętce trzyma zapach.

Autor:  henry650 [ 07 sierpnia 2010, 11:04 - sob ]
Tytuł: 

Ja używam tylko nowych ale w tym roku nawet nowych niepotrzebuje
:tasak:

henry

Autor:  rysiekm [ 08 sierpnia 2010, 12:26 - ndz ]
Tytuł: 

Panowie - nakretki zawsze nowe! Co do sloikow to do zmywarki na wyparzanie 120 min. i po bulu. W dzisiejszych czasach zmywarko - wyparzarka niezbedna.
Pozdrawiam.

Autor:  Psepscolek [ 13 sierpnia 2010, 16:08 - pt ]
Tytuł: 

Mało ważne gdzie kupić słoiki i zakrętki. Ważne żeby były bez zapachu. Ja słoiki kupuję w hurtowni bądz w zwykłym sklepie a zakrętki w związku. Jeśli idzie o cenę - 0,99-1,30 słoiki 0,9 A zakrętki 0,29 gr w biurze ŚZP. Wzory różne Wazne żeby na 6 ząbków słoiki kupić. ;-)

Pozdrawiam.

Autor:  paweln [ 09 listopada 2011, 20:35 - śr ]
Tytuł: 

www.sloje.pl

Tanio różne wzory słoi i nakrętek.

Autor:  makak [ 09 listopada 2011, 20:58 - śr ]
Tytuł: 

paweln, cos nie moge na tej stronce znalesc tych wzorow sloi ani cen

Autor:  paweln [ 09 listopada 2011, 23:32 - śr ]
Tytuł: 

na stronie nie ma - musisz dzwonić. Kiedyś mieli inna stronę i były tam wzory.

Autor:  WEWIUR [ 16 grudnia 2012, 11:19 - ndz ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

mardrak pisze:
birkut pisze:
, ale jezeli chcesz oszczędzacto mozesz wlewac miód nawet do słoi po ogórkach a nakrętkę zamalować lub zostawic


Tak jak Birkut pisze ,nigdy używanych.Chyba że ktoś chce żeby miód zalatywał kiszoną kapustą albo ogórkami . :bosie:
Jeszcze papryką konserwową może zalatywać lub jakimiś kompotami :)

Autor:  robert-a [ 16 grudnia 2012, 18:30 - ndz ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

Zawsze nowe nakrętki i słoiki. Ktoś kto myje używane proponuje po całym procesie odłożyć 1 słoik i pustego bez miodu zakręcić ta nakrętka co miód po jakimś czasie odkręcić mi taki test wystarczył.

Autor:  waldek6530 [ 18 grudnia 2012, 22:37 - wt ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

Też stosuję zawsze nowe słoiki i nowe zakrętki-nie jest to jakiś duży koszt a zakrętki kupuje z nadrukiem dot. pszczelarstwa ładnie to wygląda.

Autor:  Czarnotrzewiak [ 19 grudnia 2012, 09:12 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

Podczas kontroli weterynaryjnej padło pytanie , czy używam tylko nowych słoików , odpowiedziałem że tak.Spytano się więc , czym je odkażam , powiedziałem że myję w ciepłej wodzie używając Ludwika a potem suszę.To podobno za mało , muszę kupić środek do odkażania w sklepie mleczarskim gdzie zaopatrują się rolnicy.Moim zdaniem jest to zbędne , ale takie są przepisy a ja prowadzę handel bezpośredni.

Autor:  CYNIG [ 19 grudnia 2012, 09:21 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

Czarnotrzewiak,
nie wiem czy przepisy czy interpretacja weterynarza.
Ja w swoim projekcie technologicznym i HACCP ująłem mycie słoików w zmywarce domowej (temp max 70 stopni) i nikt nie miał żadnych uwag.

Autor:  vitara [ 19 grudnia 2012, 11:12 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

Dwie sprawy z punktu mojego punktu widzenia

A) detergent ludwik czy jakikolwiek inny płyn bardzo bardzo trudno jest usunąć , więc moim zdaniem lepiej go nie używać ,
b) jeśli masz jakiś środek x używany w mleczarstwie to musisz mieć
-odrębny magazynek na jego przechowywanie
- atest,
- kartę charakterystyki produktu,
- opis
- opis stosowania.

Moim zdaniem zależy to od upierdliwośći inspektora.
Zapytajcie Pana inspektora czy w innych zakładach dużych średnich małych ktoś myje now opakowania jednostkowe , workii, wiadereczka, butelki, słoiki.

To że pszczelarz jest ogólnie bidny nie znaczy że Pan inspektor może go zgnoić i nakazać kto wie co.
Do każdego punktu musi być wskazany paragraf z klauzulą jego stosowania.
Proszę pokazać rozporządzenie ,akt , ustawę, która nakazuje mycie nowych czystych opakowań czystych przed zapakowaniem produktu.

Autor:  robert-a [ 19 grudnia 2012, 16:15 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

Z tego co wiem to zakłady typu Lisner pod opieką weterynarii nie myją słoików dostarczanych im przez producenta. Wszelkie kubki na jogurty i śmietany są pakowane w zakładzie produkcyjnym i wysyłane do mleczarni która ich nie myje. Ja bym spytał się p. Doktora gdzie jest napisane że musisz go umyć ?

Autor:  emka24 [ 19 grudnia 2012, 18:01 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

CYNIG pisze:
Ja w swoim projekcie technologicznym i HACCP

CYNIG a jakie przyjąłeś punkty krytyczne w swoim projekcie HACCP?

Autor:  emka24 [ 19 grudnia 2012, 18:01 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

CYNIG pisze:
Ja w swoim projekcie technologicznym i HACCP

CYNIG a jakie przyjąłeś punkty krytyczne w swoim projekcie HACCP?

Autor:  Odnowiciel [ 19 grudnia 2012, 18:25 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

emka24 pisze:
CYNIG a jakie przyjąłeś punkty krytyczne w swoim projekcie HACCP?


O czym Wy piszecie jesteście mieszaczami. :P

Pozdrawiam.

Autor:  CYNIG [ 19 grudnia 2012, 18:40 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

emka24,
Przyznam że ten dokument przygotowała mi siła fachowa, to znaczy moja małżonka a ja go tylko przeczytałem i starałem się stosować w praktyce.
Punkty o bardzo wysokim priorytecie ryzyka to:
1. skażenie środowiska ulowego
- stosowanie leków niezgodnie z zaleceniami producenta
- stosowanie leków niedopuszczonych do stosowania
- wprowadzenie do ula skażonej węzy
2. zanieczyszczenie produktu kurzem, zarodnikami pleśni i bakterii i środkami czyszczącymi (przy niewłaściwej eksploatacji sprzętu)
3. praca przy odsklepianiu nosicieli chorób zakaźnych
4. zanieczyszczenie miodu smarami technicznymi (miodarka)
5 skażenie miodu grzybami i pleśniami (brudne pojemniki, niedopuszczone do kontaktu z żywnością)
6 wprowadzenie szkła do produktu (konfekcjonowanie miodu w pojemniki szklane)
7. zniszczenie aktywności biologicznej/enzymatycznej miodu (magazynowanie miodu w opakowaniach końcowych)

Z przeprowadzonych wyliczeń wyszło, że punkty CCP występują jedynie dla skażenia środowiska ulowego pozostałościami po stosowanych lekach

Autor:  CYNIG [ 19 grudnia 2012, 18:42 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

Odnowiciel pisze:
emka24 pisze:
CYNIG a jakie przyjąłeś punkty krytyczne w swoim projekcie HACCP?


O czym Wy piszecie jesteście mieszaczami. :P

Pozdrawiam.


Po pierwsze HACCP nie dotyczy tylko mieszaczy a po drugie skoro mam wyraźny zapis w protokole pokontrolnym że HACCP jest w trakcie opracowywania to dlaczego go w końcu nie zrobić??

Autor:  Odnowiciel [ 19 grudnia 2012, 19:01 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

Nie pomyliłeś z DOBRĄ PRAKTYKĄ HIGIENICZNĄ bo przy HACCP-ie to wiesz ile jest papierów u mnie przy małej działalności ledwo się mieści w segregatorze gr. 6cm.
Pozdrawiam.

Autor:  CYNIG [ 19 grudnia 2012, 19:15 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

Odnowiciel pisze:
Nie pomyliłeś z DOBRĄ PRAKTYKĄ HIGIENICZNĄ ...Pozdrawiam.


Nie pomyliłem. Inna rzecz że zostało to wszystko dostosowane głównie do etapu pozyskiwania, konfekcjonowania i magazynowanie miodu.

Ale podkreślę, ja się na tym osobiście nie znam. Dostałem powstały w wyniku kilku wieczorów pracy, gotowy dokument, który przestudiowałem i schowałem do segregatora z papierami. Pracownię sobie ustawiłem tak żeby nie generować ryzyka i po ptokach.
Teraz nawet jak kolejna kontrola będzie żądała takiego kwitu to nie będzie stresu. :)

P.S w przypadku małej pasieki i tak jest to zbędna biurokracja (moim zdaniem). Wystarczyłaby kartka A4 z głównymi zasadami, klepnięta przez wet. i po kłopocie.

Autor:  emka24 [ 19 grudnia 2012, 19:25 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

CYNIG serdecznie dziękuję.

Autor:  marcing [ 19 grudnia 2012, 20:12 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

CYNIG,
Kto przyjeżdża robić u Ciebie audyty bo sama dokumentacja do HACCP nic nie daje zresztą do sprzedaży bezpośredniej jest niepotrzebna.

Autor:  CYNIG [ 19 grudnia 2012, 20:22 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

marcing,
przekraczasz swoim pytaniem mój poziom pojmowania problemu :)
Jeszcze raz:
osoba uprawniona sporządziła (przy moim współudziale) stosowny dokument i go podpisała. Ja go poczytałem, to co trzeba uwzględniłem/zmieniłem w swojej pracy. Schowałem do segregatora i mam nadzieję, że sprawa jest załatwiona na poziomie zadowalającym mojego PLW. Nie wnikałem czy zgodnie z przepisami jest wymagany czy nie (nie chciało mi się grzebać w przepisach i potem kopać z kontrolą), skoro miałem zapis w protokole pokontrolnym to mi wystarczyło żeby mieć ten papier w swoich dokumentach i tyle.

Nikogo nie namawiam ani nie twierdzę że jest on przydatny czy też niezbędny. Pewnie gdybym nie miał możliwości bezstresowego i bezkosztowego sporządzenia tego dokumentu to ... dalej bym go nie miał :)

Autor:  marcing [ 19 grudnia 2012, 20:36 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

Własnie też mam taki papierek uprawniający. Może i dokumentacja jest zrobiona prawidłowo tylko żeby być w programie HACCP co jakiś czas przeprowadza się audyt w którym rzeczywiście się sprawdza czy to co jest napisane w dokumentacji jest zgodnie z nią wykonywane co w przypadku pszczelarzy jest prawie nie wykonalne bo nie wyobrażam sobie żeby co miodobranie robić wszystkie badania miodu czy nie doszło do skażenia. Co innego firmy mieszające kupują partie miodu robią badania i są w porządku. Więc lepiej żeby twój lekarz nie wpadł na pomysł żeby na siłę wprowadzić HACCP bo będzie problem żeby to zrobić. Przeczytaj swoje założenia i zastanów się jak poszczególny punkt sprawdzić w praktyce czy rzeczywiście nie doszło do zanieczyszczenia finalnego produktu i czy jest bezpieczny dla konsumenta. Wtedy wszystko się wyjaśni

Autor:  CYNIG [ 19 grudnia 2012, 20:43 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

marcing,
tak na prawdę to ten dokument traktuję jako pewien przewodnik (zbiór wskazówek) dla mnie.
Taki przykład, jeśli mam określony czynnik ryzyka i wskazany sposób jego uniknięcia, to sam dla siebie wiem co powinienem zrobić aby uniknąć np: kawałków szkła z ukruszonych krawędzi słoików w miodzie. itd. itp.

Z formalnego punktu widzenia to niech się PLW martwi co z nim zrobić, zastanawiam się czy to nie on właśnie nie powinien kontrolować tej merytorycznej strony, ale chyba lepiej tego nigdzie nie sugerować :)

Autor:  marcing [ 19 grudnia 2012, 20:53 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

Nie oni się w to nie bawią . Dla Pana to wskazówki jak robić i lepiej żeby zostały wskazówkami :D W firmie np produkującej keczup dzięki HCCP są w stanie wychwycić dokładnie partię towaru do której dostało się coś co nie powinno a nie muszą wycofywać całego towaru dzięki temu ponoszą mniejsze straty im to się opłaca małemu pszczelarzowi niekoniecznie

Autor:  CYNIG [ 19 grudnia 2012, 20:57 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

marcing,
jakby nam kazali wprowadzić takie zasady jak w przetwórstwie to... czas by było zwijać interes albo przejść do podziemia :D

P.S autorka mojego kwitu obraca się w branży farmaceutycznej :)

Autor:  marcing [ 19 grudnia 2012, 21:02 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

Dlatego nam nie każą :wink:

Autor:  górski_pszczelarz [ 19 grudnia 2012, 22:24 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

Panowie bez przesady z tym HACCP'em. Jest on zupełnie nie potrzebny w naszej branży. Chyba, że ktoś ma ambicje dostarczania swoich miodów do supermarketu. Wtedy na pewno dostanie specyfikację do wypełnienia i zrobią mu wjazd na pasiekę, aby sprawdzić HACCP ;).
Dodam tyle, że jeśli są wyznaczone punkty krytyczne, to musi być z nich zapis. W innym wypadku nie ma w ogóle co mówić o HACCP'ie bo jak ktoś będzie chciał go skontrolować to tylko zaliczymy wtopę.
Jeśli chodzi o mikrobiologię i zanieczyszczenie pleśniami itp. To przez Polskie prawo, a dokładnie UE badania obowiązkowe jak się nie mylę raz w roku należy wykonywać zgodnie z rozporządzeniem poniżej:
http://www.youtube.com/watch?v=KaOEVHQoHzM
Reszta mikroflory, może być badana dla siebie lub jeśli zażyczy sobie tego któryś z odbiorców.Także to cała mikrobiologia, która ma być zawarta w HACCP'ie. Reszta nas nie obchodzi. Ewentualnie dla miodu Clostridum Bottulinum, ale trzeba by poszukać czy jest jakiś dodatek do rozporządzenia dla miodu.
A tak to najważniejsze punkty krytyczne w HACCP'ie odnośie tylko i wylącznie miodobrania i pakowania, poza GHP i GMP, które ja bym zastosował jeśli pisał bym HACCP:
- wykrywanie drewana i ciał obcych w produkcie (czyli stosowanie odpowiedniego sita). Sprawdzanie sita przed produkcją.
- kontrola opakowań jednostkowych przed i po napełnieniu. Tutaj chodzi o to aby kawałek szkła nie dostał się do wyrobu końcowego.
I w zasadzie to tyle. Więcej punktów krytycznych nie potrzeba, co najwyżej można dodać punkty kontrolne.
Natomiast jeśli ktoś dekrystalizuje miód w słoikach powinien wprowadzić punkt krytyczny i wraz z nim zapis z kontroli temperatury dekrystalizacji. Tak aby trzymać się odpowiedniego zakresu.
Oczywiście HACCP to nie tylko punkty krytyczne, ale one są najważniejsze. Do tego dochodzą procedury i instrukcje (czyli instrukcje postępowania np. przy przeglądzie rodzin, procedury np. stosowania środków myjących).
Do tego najważniejsza sprawa czyli identyfikowalność produktu na wszyztkich etapach produkcji. Polityka firmy czy też pasieki. Jeśli mamy więcej niż jednego pracownika to drzewko określające kto komu podlega, wyznaczenie osoby z którą można się kontaktować na wypadek jakiejś niebezpiecznej akcji na rynku itp.
Także jest tego multum. Można by napisać całą książkę. Wtedy HACCP będzie miał sens bo będzie zrobiony prawidłowo. Tylko po co się bawić w takie chocki klocki w naszych amatorskich pasiekach. U nas wystarczy przestrzeganie Dobrej Praktyki Produkcyjnej. Jak by co to o HACCP'ie mogę udzielić paru odpowiedzi jeśli będę ozyywiście w stanie bo się na tym znam. Na co dzień pracuję w firmie produkującej żywność.

Autor:  górski_pszczelarz [ 19 grudnia 2012, 22:44 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

CYNIG pisze:
emka24,
Przyznam że ten dokument przygotowała mi siła fachowa, to znaczy moja małżonka a ja go tylko przeczytałem i starałem się stosować w praktyce.
Punkty o bardzo wysokim priorytecie ryzyka to:
1. skażenie środowiska ulowego
- stosowanie leków niezgodnie z zaleceniami producenta
- stosowanie leków niedopuszczonych do stosowania
- wprowadzenie do ula skażonej węzy
2. zanieczyszczenie produktu kurzem, zarodnikami pleśni i bakterii i środkami czyszczącymi (przy niewłaściwej eksploatacji sprzętu)
3. praca przy odsklepianiu nosicieli chorób zakaźnych
4. zanieczyszczenie miodu smarami technicznymi (miodarka)
5 skażenie miodu grzybami i pleśniami (brudne pojemniki, niedopuszczone do kontaktu z żywnością)
6 wprowadzenie szkła do produktu (konfekcjonowanie miodu w pojemniki szklane)
7. zniszczenie aktywności biologicznej/enzymatycznej miodu (magazynowanie miodu w opakowaniach końcowych)

Z przeprowadzonych wyliczeń wyszło, że punkty CCP występują jedynie dla skażenia środowiska ulowego pozostałościami po stosowanych lekach




Cynig ja naprzykład będąc audytorem od razu bym się zaytał audytując Twoją pasiekę o:

1) wykaz leków stosowanych w twojej pasiece. Oraz zapisy z ich stosowania.
2) badania węzy pszczelej którą stosujesz w pasiece. Oraz zapisy z jej zakupu (numery partii, badania każdej partii na zawartość "skażeń" węzy). Oraz jakie konkretnie skażenia mają być wykrywane.
3) instrukcje stosowania sprzętu pszczelarskiego.
4) Poprosił bym cię o badania zawartości pleśni, ciał obcych oraz bakterii (jakich konkretnie?), w miodzie.
5) książeczki sanepidowskie "pracowników"
6) zapisy z kontroli miodarki (czy nie wydostają się z niej smary, kiedy była przeglądana, jak często itp.)
7) specyfikację na pojemniki na miód potwierdzające dopuszczenie do kontaktu z żywnością.
8 ) procedury postępwania z partią miodu zanieczyszczoną szkłem i ewentualnie o zapisy jeśli taka sytuacja miała miejsce. Jeśli nie to o wzór zapisów.
9) Badania na aktywność enzymatyczną lub ewentualnie określenie punktów na jakie należy zwrócić uwagę podczas przechowywania oraz oczywiście o zapisy z kontroli tych parametrów.

Jeśli znasz wszystkie odpowiedzi na te pytania to audyt zaliczony. W innym wypadku dostałbyś wytyczne poaudytowe i czas ich wykonania i powtórka np. za miesiąc ;)

Co ma na celu mój post. Im mniej wpiszemy niepotrzebnych rzeczy w HAACP'ie tym lepiej. Wpisuje się tylko naprawdę konieczne, ponieważ każdy zapis niesie za sobą obowiązek przestrzegania i audytor na pewno kontrolując zapyta się o niego. Lepiej mieć mniej niż więcej. Ewentualnie jeśli czegoś nam brakuje audytor podpowie co należy jeszcze poprawić i wprowadzić aby wszystko hulało poprawnie. A i tak w tym wszystkim najważniejszy jest papier czyli cała dokumentacja. Jeśli jej nie ma nie ma też systemu. Takie są niestety realia. Jeśli nie wiem jak dobrze wszystko by funkcjonowało, a nie będzie np. zapisu temperatury w lodówce w pokoju pracowników to to będzie już niezgodność ;). Także Panowie i Panie jeśli nikt od was tego nie wymaga nie bawcie się i nie chwalcie się że macie bo to niesie za sobą wiele obowiązków i przy kontroli można tylko stracić, a nie zyskać. Oczywiście jeśli ktoś ma dużo czasu i lubi robotę papierkową, to jak najbardziej polecam, będzie sporo frajdy i żadna kontrola nie zaskoczy nas pytaniem, bo będziemy mieć wszystko na papierze :mrgreen:

Autor:  CYNIG [ 19 grudnia 2012, 22:47 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

górski_pszczelarz,
z sześciu punktów bym się wybronił, z dwoma bym się musiał gimnastykować ale do wybrnięcia natomiast na pkt 4 to bym poległ z kretesem.

Autor:  robert-a [ 19 grudnia 2012, 22:48 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

górski_pszczelarz pisze:
..................................................................... Na co dzień pracuję w firmie produkującej żywność.


Myjecie nowe opakowania jak to lekarz kazał koledze.?

Autor:  CYNIG [ 19 grudnia 2012, 22:50 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

górski_pszczelarz pisze:
...Także Panowie i Panie jeśli nikt od was tego nie wymaga nie bawcie się i nie chwalcie się że macie bo to niesie za sobą wiele obowiązków i przy kontroli można tylko stracić, a nie zyskać...


To jest pierwsza żelazna zasada, pokazywać do kontroli tylko to co kontrolujący chce zobaczyć/słyszeć. Bez nadgorliwości :)

Autor:  górski_pszczelarz [ 19 grudnia 2012, 22:57 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

robert-a pisze:
górski_pszczelarz pisze:
..................................................................... Na co dzień pracuję w firmie produkującej żywność.


Myjecie nowe opakowania jak to lekarz kazał koledze.?


Mamy specyfikację z firmy dostarczającej nam folię do tłoczenia opakowań. Jest tam pod jednym z podpunktów zapis odnośnie wymagań mikrobiologicznych. Także nie myjemy bo dostawca gwarantuje że jest czysta "mikrobiologicznie". To samo dotyczy zanieczyszczeń fizycznych.
Lekarz mógł słusznie kazać myć słoiki bo nie wiadomo gdzie one stoją przed zakupem jeśli kupujemy np. w sklepie. Jeśli natomiast kupowalibyśmy bezpośrednio od producenta moglibyśmy zażyczyć sobie od niego specyfikacji na słoiki, a w niej zapisu o czystości, tak aby określił nam te parametry na których nam zależy. Wtedy zadając pytanie weterynarz otrzymał by papierek i już więcej by się nie odezwał ;)

Autor:  górski_pszczelarz [ 19 grudnia 2012, 23:18 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

CYNIG pisze:
górski_pszczelarz,
z sześciu punktów bym się wybronił, z dwoma bym się musiał gimnastykować ale do wybrnięcia natomiast na pkt 4 to bym poległ z kretesem.


To i tak nieźle ;) Tylko widzę że w swoim HACCPie nastawiłeś się głównie na mikrobiologie, skażenia itp. Natomiast jeszcze trochę innych ważniejszych rzeczy należałoby dopisać. Zima jest można wnosić poprawki :cold:

Autor:  CYNIG [ 19 grudnia 2012, 23:21 - śr ]
Tytuł:  Re: Przygotowanie słoików na miód

górski_pszczelarz, to nie do końca tak, to co podałem to są tylko punkty z bardzo wysokim priorytetem ryzyka.
W sumie wszystkich jest dużo więcej.
A odchyłka mikrobiologiczna jest całkiem możliwa, wszak mikrobiolog mi to pisał :)

A teraz to już wolę ramki klepać albo na szkolenia jeździć niż babrać się w papierach :)

Strona 1 z 2 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/