FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Ocena Jakości miodu.
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=13&t=3632
Strona 1 z 1

Autor:  tomaros1 [ 18 listopada 2010, 17:47 - czw ]
Tytuł:  Ocena Jakości miodu.

Witam moze ktorys z pszczelarzy orientuje sie, wie cos na temat oceny jakosci miodu,
jakie sa sposoby itd.
Pomocne było by mi to w utworzeniu prezentacji na studia,
Wiem ze jest jakas ksiazka na ten temat ale jej niestety nie posiadam, a zeby ja dostac jest za mało czasu.

Autor:  BoCiAnK [ 18 listopada 2010, 19:41 - czw ]
Tytuł: 

Ocena jakości miodu to proces dość złożony
są to
- analizy organoleptyczne ,
- analizy badające skład miodu
a) czy nie uległ zafałszowaniu ,
b) pozostałości po lekach
c) zawartości wody
d) zawartości pyłku ( nadającą odmianę miodu np Rzepakowy ,Gryczany )
e) Przewodność Miodu mierzoną w m/s - określającą miody spadziowe , bp może być miód ciemny nie będący spadziowym
każdy z tych procesów określa jakość miodu
trochę poczytaj jeszcze >>>Tuuuu<<

Autor:  pawel. [ 18 listopada 2010, 22:44 - czw ]
Tytuł:  Ocena Jakosc miodu

[code Kolega pisze zejakas ksiazka tak jest ,Produkty pszczele i przetwory miodowe autor ,M.WOJTACKI analiza miodu doniej zalicza sie ,pobieranie miodu ,Oznaczenie zawartosci suchej masy w miodzie ,Oznaczeniezawartosci wody lub ekstraktu w miodzieza pomoca refraktometru ,Oznaczenie kwasowosci miodu ,Oznaczenie cukrowredukujacych w miodzie ,Oznaczenie zawartosci sacharozy lacznie z melecytoza w miodzie ,Oznaczenie aktywnosci diastatycznej miodu ,Oznaczenie zawartosci spadzi w miodzie Analiza pylkowa miodu ,Wykrywanie zafalszowan miodu sacharoza Wykrywanie zafa lszowan skrobia i syropem ziemniaczanym wykrywanie zafalszowan melasa i surogatem ,Wykrywanieo becnosci rozkruszka w miodzie jesli moglem tym tematem pomoz to dobrze jesli nie to moze komus innemu sie to przyda ,pozdrawiam Pawel .[/code]

Autor:  Vivaldi [ 06 czerwca 2011, 14:26 - pn ]
Tytuł: 

Ja chciałbym zapytać w tym temacie.
Chodzi mi głównie o analizę pyłkową miodu choć nie tylko. Gdzie oprócz Puław i Sądeckiego Bartnika można ją wykonać? Jakie laboratoria polecacie? Z tego co widzę to jest dosyć duża różnica cenowa.

Dziękuje
VV :lol:

Autor:  lelo1i5 [ 06 czerwca 2011, 17:39 - pn ]
Tytuł: 

Hej, Badanie palinologiczne miodu wykonywala kolezanka tila, za darmo .

(...)Badanie palinologiczne miodu to nie żadne oszustwo i ten kto je juz robil wie to doskonale!
Dowodem jesty przedstawiony przez LELO wynik analizy...Dostalam od niego miod rzekomo wielokwiatowy a wykonana przeze mnie analiza wykazala ze mamy do czynienia z miodem blawatkowym...czy PANOWIE wogole o takim slyszeli...bo podobno wielokwiat to wielokwiat...a jednak nieprawda!
Nie jestem magistrantką tylko wykwalifikowanym w analizie pylkowej miodow doktorem i robie to jak juz zauwazyliscie nie dla zyskow tylko dla poszerzenia wiedzy o miodach polskich...bo to temat wbrew pozorom malo znany...
Niestety nie robie analiz chemicznych...ale spadz od miodow nektarowych oraz spadz lisciasta od iglastej potrafie odroznic na podstawie analizy pylkowej!!!
A do analizy wystarczy pol sloiczka...wiekszosc zostaje wcielona do archiwum w celach porównawczych.
Czekam na dodatkowe pytania...
tilia
(...)
to jest liink do calego tematu:
http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/vie ... php?t=3604[/list]
lecz adres jest nie aktualnty, trzeba do niej najpierw napisac o oadres do wysylki.
Pozdrawiam i mam nadzieje ze sie przyda, ja jestem zadowlony z jej badan.[/fade]

Autor:  Vivaldi [ 18 czerwca 2011, 14:53 - sob ]
Tytuł: 

Brak kontaktu z tą Panią.
Gdzie robicie badania miodu pod kątem analizy pyłkowej? Zależy mi też na raporcie szczegółowym z badania a nie tylko informacji, że jest to miód wielokwiatowy.

Autor:  polbart [ 18 czerwca 2011, 16:21 - sob ]
Tytuł: 

Nie popadajcie w paranoje, dobry miód to dobry miód. Chce ktoś, niech kupuje, nie chce to niech spie........do ......

Autor:  makak [ 19 czerwca 2011, 09:41 - ndz ]
Tytuł: 

Ja bym Vivialdi czekal cierpiliwie, powinna odpisac jak znajdzie czas :)

Autor:  BoCiAnK [ 19 czerwca 2011, 18:31 - ndz ]
Tytuł: 

polbart pisze:
Nie popadajcie w paranoje, dobry miód to dobry miód. Chce ktoś, niech kupuje, nie chce to niech spie........do ......

Dokładnie
nim klientowi wytłumaczysz że to miód X bo masz badania pyłkowe to nie jeden zwątpi w słowa
lepiej zapoznać się z pożytkami w jakim czasie występują jak płacić za badania pyłkowe co i tak nie przysporzy klienta a wręcz odstraszy zbytnią gadaniną ;-)

Autor:  Vivaldi [ 19 czerwca 2011, 20:52 - ndz ]
Tytuł: 

Nie takie mam intencje. Badania chcę wykonać na własne potrzeby a nie klientów.
A miodzik mam I klasa... szczególnie ten z dodatkiem facelii. :uśmiech:

Autor:  BoCiAnK [ 22 lipca 2011, 12:45 - pt ]
Tytuł: 

Na temat badań można pisać poematy
owszem badania są potrzebne a wręcz bym powiedział że powinny być obowiązkowe przy sprzedaży miodu a wiesz dlaczego bo jak się czyta ogłoszenia to można spaść ze śmiechu z stołka
Gość sprzedaje miód po 17 zł za słoik 09 :leży_uśmiech: wiec pomyśl co w tym słoiku może być
jak np Łysoń ma w ofercie miody hurtem np lipowy za 15 kg wiadro w cenie 275.00 zł
a Spadziowy 450 zł co wychodzi po 30 zł za kilo

Autor:  Łukasz. [ 22 września 2011, 22:28 - czw ]
Tytuł: 

tu jest ciekawy eksperyment na miodach http://mojelaboratorium.blog.onet.pl/Do ... 08396724,n

Autor:  bob dobson [ 30 września 2011, 10:34 - pt ]
Tytuł: 

Sądecki Bartnik na cenzurowanym!!! Trochę wstyd.

Autor:  Betrix [ 30 września 2011, 14:18 - pt ]
Tytuł:  Jakość miodu

Kupiłam od pszczelarza miód gryczany. Pycha.
Mam tylko pewną wątpliwość i pytam też z ciekawości.
Ów miód nie jest gładkiej konsystencji, mikroskopijne grudki w nim czuję pod językiem, to tak ma być? Nie jest klarowny, ale smak zapach gryki ma.Poza tym chciałam kupić jeszcze lipowy ale jest zupełnie skrystalizowany i zastanawiam się czy nie za wcześnie na krystalizację? Czy z tym miodek jest wszystko Ok?

Autor:  Tomekmiodek [ 30 września 2011, 15:02 - pt ]
Tytuł:  Re: Jakość miodu

Betrix pisze:
Kupiłam od pszczelarza miód gryczany. Pycha.
Mam tylko pewną wątpliwość i pytam też z ciekawości.
Ów miód nie jest gładkiej konsystencji, mikroskopijne grudki w nim czuję pod językiem, to tak ma być? Nie jest klarowny, ale smak zapach gryki ma.Poza tym chciałam kupić jeszcze lipowy ale jest zupełnie skrystalizowany i zastanawiam się czy nie za wcześnie na krystalizację? Czy z tym miodek jest wszystko Ok?


Moja lipa tez już skrystalizowała

Autor:  Cordovan [ 30 września 2011, 19:28 - pt ]
Tytuł: 

Tomekmiodek pisze:
Moja lipa tez już skrystalizowała


No bo nie jest to czysta lipa tylko ma dodatki. Miód lipowy o zawartości minimum 90 % nektaru lipowego w owym miodzie potrafi stać i nie krystalizować nawet i do 6 miesięcy w zależności od temp. przechowywania. Dla przykładu akacja w czystej (przynajmniej 90%) postaci potrafi nie skrystalizować nawet i dwa lata ale już z dodatkiem 20-30% chabru czy maliny, krystalizuje w trzecim miesiącu od rozlania. :oczko:

Autor:  jerzy9666 [ 30 września 2011, 19:53 - pt ]
Tytuł: 

w moich okolicach w tym roku nikt nie miał czystej lipy ,czarna jak smoła ze spadzią i nie krystalizuje jak na razie , za to pychota :jupi:

Autor:  BoCiAnK [ 30 września 2011, 19:53 - pt ]
Tytuł: 

Cordovan pisze:
Tomekmiodek pisze:
Moja lipa tez już skrystalizowała


No bo nie jest to czysta lipa tylko ma dodatki. Miód lipowy o zawartości minimum 90 % nektaru lipowego w owym miodzie potrafi stać i nie krystalizować nawet i do 6 miesięcy


Mam się śmiać ;-)
w zeszłym roku miałem czysty miód Lipowy bo był to jedyny pożytek u mnie
skrystalizował po kilku tygodniach z białymi wykwitami ;-)

Autor:  Cordovan [ 30 września 2011, 20:18 - pt ]
Tytuł: 

BoCiAnK pisze:
Mam się śmiać ;-)


Śmiej się, dostałem słoik lipy od znanego mi pszczelarza (mój dobry kolega), który nie fałszuje miodu, w domu stała prawie 6 miesięcy nim zaczęła krystalizować. Dodam że miód był typowo lipowy bo innego pożytku wtedy nie miał a ule stały wśród alei ok 70 lip kilkudziesięcioletnich. :oczko:

Autor:  BoCiAnK [ 30 września 2011, 20:29 - pt ]
Tytuł: 

Cordovan pisze:
Dodam że miód był typowo lipowy bo innego pożytku wtedy nie miał a ule stały wśród alei ok 70 lip kilkudziesięcioletnich

A co powiesz na domieszkę Akacji :mniam miodek: tylko że właśnie tak krystalizuje
potrafi się nawet rozwarstwić przez co prawdziwy miód wygląda paskudnie na dole lipa skrystalizowana a u góry akacja płynna z drobinami kryształków ;-)

Autor:  konradziu [ 30 września 2011, 20:51 - pt ]
Tytuł: 

Lipa już dawno skrystalizowała,a mam taką lipe,że klekajcie narody :oczko:

Autor:  tarnoart [ 30 września 2011, 21:49 - pt ]
Tytuł: 

Zawsze myślałem ,że aby mieć praktycznie miód lipowy bez domieszek to trzeba wywieźć pasiekę gdzie stoi przynajmniej 1000 lip ,a tu proszę wystarczy ,że będzie 70 lip i już mogę go opisać jako lipowy. Dziękuje koledzy.

Autor:  tikcop [ 30 września 2011, 22:32 - pt ]
Tytuł: 

Łukasz pisze:
tu jest ciekawy eksperyment na miodach http://mojelaboratorium.blog.onet.pl/Do ... 08396724,n


kolego to jest mega trafiony post, szukałem tego od dawna, a tu proszę domowym sposobem

dałbym Ci pomógł ale nie mogę

:rolf: a ja byłem w jednym hipermarkecie i widziałem taki glutek na dole słoiczka i dziecku bym nie kupił i miał ten słoiczek taką etykietkę :język: a jaką to nie muszę pisać

:rolf:

Autor:  Szczupak [ 30 września 2011, 23:44 - pt ]
Tytuł: 

Betrix, Większość naszych miodów bardzo szybko krystalizuje
najszybciej miody wiosenne np. z kwiatów sadu , rzepaku
wolniej jesienne, lipa , gryka i wielokwiat z kwiatów jesieni
najwolniej miód akacjowy
Niewim jak jest ze spadzią ale napewno krystalizuje- nieznam tylko czasu
Więc miód skrystalizowany na jesieni i zimą to prawdziwy miód - obawiał bym sie miodów płynnych w tych porach roku bo albo są grzane oby nie PRZEGRZANE :do bani: albo całkiem oszukane i niemaja wiele wspólnego z miodem poza nazwą :leży_uśmiech:

Autor:  Betrix [ 30 września 2011, 23:55 - pt ]
Tytuł: 

Wiem, że miód musi się skrystalizować, ale nie sądziłam, że tak wcześnie. dziękuję za info. Czyli podjadam czysty prawdziwy miód...za rok będę tego na 100% pewna, gdyż zajadać będę od moich pszczół. :jupi:

Autor:  zbycho81 [ 07 października 2011, 20:41 - pt ]
Tytuł: 

Betrix nie ma to jak miodzio z własnej pasieki- 100%. Niestety za mało zostawiłem sobie miodku na zimę w tak szybkim tempie ubywa ze słoików :uśmiech: . w przyszłym roku zostawię dla siebie 20 słoików 0,9l. :mniam miodek: :rolf:

Autor:  pawel. [ 10 października 2011, 17:26 - pn ]
Tytuł: 

zbycho81 pisze:
Betrix nie ma to jak miodzio z własnej pasieki- 100%. Niestety za mało zostawiłem sobie miodku na zimę w tak szybkim tempie ubywa ze słoików :uśmiech: . w przyszłym roku zostawię dla siebie 20 słoików 0,9l. :mniam miodek: :rolf:
No to tyle nie jedz tylko na nigo spoglądaj ukratkiem i pilnuj nocnych krasnali pawel

Autor:  zbycho81 [ 11 października 2011, 17:15 - wt ]
Tytuł: 

pawel pisze:
No to tyle nie jedz tylko na nigo spoglądaj ukratkiem i pilnuj nocnych krasnali pawel

Pawel ale co zrobić jak pokusa jest nie do opanowania :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :piwko: :piwko:

Autor:  pawel. [ 11 października 2011, 17:35 - wt ]
Tytuł: 

No to wiem kto tobie w nocy ramki z miodem zakosił ten złodżej nazywał się pokusa :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: pawel

Autor:  wilczek [ 14 października 2011, 20:58 - pt ]
Tytuł: 

trochę z innej bajki. Otwarłem słoik miodu gryczanego od znanego producenta ma już 2 lata. Nie skrytalizowany, jego barwa jest koloru słabej kawy i prawie przeźroczysty, a na słoiku jest napisane ,że to produkt polski.

Autor:  bo lubię [ 01 grudnia 2013, 22:07 - ndz ]
Tytuł:  Re: Ocena Jakości miodu.

wilczek, to samo miałem ja ,tylko mój niby miód miał kolor słomiany i na 1/4 przy dnie jakby coś kryształki.Trafi się kilka czarnych owiec i pierniczy dobre imię wielu bezimiennych.Aby K A S A!!. 150 uli a paniusia biega po małych kupując od nich po 30zł.Nie rozumiem ,na rynku przecież ma swój w tej cenie no i jeszcze wrzosowy pod koniec sierpnia.Zaufanie to wielki zaszczyt i duma ale czy każdy musi to szanować ?,pewnie nie.Nie chcę wyciągać błędnych wniosków,li,czym większy tym większa pokusa.Ja jako zwykły zjadacz miodu zaufałem starszemu Panu od którego ja i rodzina brała od kilkunastu lat,no niestety wiek ponad 90 lat ,zostawił dla siebie i rodziny kilka uli .Takich jak ja klientów z pewnością miał wielu ,można rzec dozgonni ,stali .Niech ten Pan żyje w zdrowiu i radości jak najdłużej.Dożyliśmy taki czasów że chleb piekę sam,nie z biedy ,lecz ze strachu.

Autor:  mazriuszmazurczak [ 28 stycznia 2015, 20:15 - śr ]
Tytuł:  Re: Ocena Jakości miodu.

http://kafeteria.tv/Dwa-testy-i-masz-pe ... oyLGVMRvgy

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/