FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 14:09 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 
Autor Wiadomość
Post: 02 lutego 2012, 17:18 - czw 

Rejestracja: 02 lipca 2011, 11:39 - sob
Posty: 77
Lokalizacja: Gliwice
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Mam pytanie,
Miałam 136 słoików miodu nawłociowego, z których 4 mi sfermentowały. Jaka może być tego przyczyna. Wszystkie słoiki były przetrzymywane w identycznych warunkach, słoiki nowe prosto z huty szkła - przed rozlaniem wszystkie umyte w zmywarce, podobnie z zakrętkami.
Nie mam pojęcia co się stało


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 17:37 - czw 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
obawiam się, że w pokojowej temperaturze następne polecą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 17:56 - czw 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
miod z nawloci jezeli jest zawczesnie krecony to napewno bedzie fermentowal


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 18:00 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2011, 21:27 - sob
Posty: 31
Lokalizacja: Żywiecczyzna
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp, WP
na szybko co mi do głowy przychodzi to:
- miód był niedojrzały (zawierał za dużo wody)
- za szybko wyciągnięty z ula, pszczoły nie zdążyły go odparować
- za krótko w odstojniku
- mokry słoik
- złe warunki przetrzymywania...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 19:00 - czw 

Rejestracja: 25 września 2008, 11:18 - czw
Posty: 590
Lokalizacja: Wymysłów
Przy wirowaniu miałeś pewnie kilka ramek niezasklepionych gdzie było trochę niedojrzałego miodu i to on ci sfermentował . Ja przy wirowaniu w tym roku też miałem kilka podejrzanych ramek, ale odwirowałem je oddzielnie .
Pozdrawiam Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 19:29 - czw 

Rejestracja: 02 lipca 2011, 11:39 - sob
Posty: 77
Lokalizacja: Gliwice
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Rzeczywiście, miałam kilka niezasklepionych do końca ramek,
odwirowałam razem z pozostałymi i to był mój błąd.
Nigdy wcześniej nie miałam miodu z nawłoci, ten rok a właściwie ubiegły był wyjątkowy - piękny wrzesień i październik
nawłoć kwitła jak szalona. Wcześniej zwykle już w październiku pszczoły siedziały w ulu bo nie miały nic do roboty.
Jeżeli chodzi o pozostałe sugestie - to dziękuję za podpowiedzi ale słoiki były suche, miód przechowuję w suchej i chłodnej przybudówce, myślę, że to nie był powód tego, że miód sfermentował


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 19:34 - czw 

Rejestracja: 25 września 2008, 11:18 - czw
Posty: 590
Lokalizacja: Wymysłów
Ja też przez przypadek się zorientowałem jak mi z miodarki przez sito zaczął taki rzadki lecieć i dlatego go oddzieliłem od pozostałego
Pozdrawiam Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 19:40 - czw 

Rejestracja: 01 kwietnia 2010, 12:15 - czw
Posty: 319
Lokalizacja: łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: WL
zawsze na wierzchu w odstojniku jest najrzadszy miód, w sumie najmniej dojrzały ( a rzepak, nawłoć to często) . Zwykle nie wirujemy na 100 proc zasklepionego. Te kilka słoików to pewnie ten miód z wierzchu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 19:43 - czw 
Niedojrzały miód w odstojniku spływa na wierzch .


Na górę
  
 
Post: 02 lutego 2012, 20:14 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Ato wirowanie to przez to żeby zdążyć z zakarmieniem na zimę porostu pośpiech nie popłaca .pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 20:25 - czw 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Na przeszło 100 słoików 4 się swermentowały to tylko błond pszczelarza niechconco dotknełaś mokrym ze slyną palcem miodu lub nakrentki a ślina ma tendencjie fermentacji. Ze sliną trzeba uwarzać przykazdym miodzie. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 20:41 - czw 

Rejestracja: 30 kwietnia 2009, 00:01 - czw
Posty: 226
Lokalizacja: lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
amalachowska,

Następnym razem , jak będziesz miał taki miód , to niech dłużej postoi w odstojniku , i co kilka dni zamieszaj go . Ja też miałem podobny , ale w słoiki napierałem jak był już skrystalizowany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 21:02 - czw 

Rejestracja: 12 lutego 2011, 16:46 - sob
Posty: 12
Lokalizacja: Z ULA
najlepiej sprawdzić reflektrometrem na zawartość wody

_________________
PIOTR


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 21:17 - czw 
mariuszk, Po co go mieszać ?? sama nazwa odstojnik mówi żeby się odstał.

Lepiej zebrać zwartość z wierzchu do innego naczynia albo jak mamy odstojnik z kranikiem zlewamy i na końcu zostawiamy ostatki.


Na górę
  
 
Post: 02 lutego 2012, 21:59 - czw 

Rejestracja: 25 stycznia 2009, 19:47 - ndz
Posty: 329
Lokalizacja: łowicz
A jeśli chcesz pewniaka to odwiruj najpierw niezasklepiony z którego zrobisz wino, nie trzeba kręcić na cały gwizdek rzadki szybko wyleci a następnie zasklepiony do słoików jest z tym trochę roboty ale się opłaca.

_________________
Zapraszam do odwiedzin:

www.pasieka-nowinski.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 22:04 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sierpnia 2010, 12:56 - czw
Posty: 752
Lokalizacja: Dabrowno / Mazury
Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
Kilka tygodni temu dla kolezanki z pracy przywiozlem miod od znajomego (nie moj bo ja w 2011 tylko rodzine dalem rade obdzielic). I sie okazalo ze tez jest fermetujacy, nie dalem jej ale i nie oddalem go bo to starszy Pan i nie chcialem go w zaklopotanie wprowadzac.
Poniewaz zostalem z tym sloikiem - mam pytanie - czy moge ten miodek wykorzystac jakos ?? jakas syte z niego zrobic ?? wydaje sie ze fermetuje tylko gorne 1-2 cm .reszta twarda jak skala.

_________________
www.pasiekadabrowno.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 22:30 - czw 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
trzeba zagotowac ten miod znikna drozdzaki -tak slyszalem,ale moze
niech sie wypowiedza kol. na forum.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 22:33 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
jak do szybkiego spożycia to wywal tą warstwę miekką/fermentującą i jeżeli reszta jest dobra w smaku to ją zjedz. Ewentualnie nastaw z trgo jakiś mały miodek pitny (ale po rozpuszczeniu ja bym to wstępnie potraktował pirosiarczynem)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 22:45 - czw 

Rejestracja: 21 lipca 2008, 21:38 - pn
Posty: 1114
Lokalizacja: Małopolska
Może po odwirowaniu przepuścic przez takie urzadzenie;
http://www.nektarking.ro/equipment-for- ... -water.php


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 22:50 - czw 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
anZag pisze:
Może po odwirowaniu przepuścic przez takie urzadzenie;
http://www.nektarking.ro/equipment-for- ... -water.php


jeszcze troche i nakrop bedzie wirowac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 23:16 - czw 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 21:51 - pn
Posty: 996
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
Po mojemu jeżeli na wierzchu jest warstwa ok. 2 cm miód z fermentowany to w nim jest rozkruszek i to jego wina, że miód robi się bardzo miękki w tej warstewce, już tak miałem, gdy stał w kanie słabo zamkniętej. Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2012, 23:53 - czw 
zento pisze:
rozkruszek i to jego wina, że miód robi się bardzo miękki w tej warstewce,

jednym z powodów rozkruszka jest zbyt duża ilość śmieci w miodzie pozostałych po wywirowaniu jak pyłek ,drobinki pierzgi , wosku
dlatego zaleca się geste sita lub odstojniki
miód pod warstwą białej sypkiej suchawej masy jest normalny


Na górę
  
 
Post: 03 lutego 2012, 05:44 - pt 

Rejestracja: 25 marca 2009, 07:38 - śr
Posty: 949
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WP
Taki rozpoczynający fermentacje miodek nadaje się na wypieki pysznych ciasteczek,pierniczków itp.
Czasem przy wirowaniu zdarzy się,że bliżej południa jak jest nektarowanie to przy wirowaniu lubi się zamieszać nektar.
Warto oddzielić to najrzadsze w odstojniku,bo jak ma 24-28% wody to raczej nie odparuje.
Takim rzadkim karmie pszczółki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 lutego 2012, 09:35 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sierpnia 2010, 12:56 - czw
Posty: 752
Lokalizacja: Dabrowno / Mazury
Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
BoCiAnK pisze:
jednym z powodów rozkruszka jest zbyt duża ilość śmieci w miodzie pozostałych po wywirowaniu jak pyłek ,drobinki pierzgi , wosku


To co napisal Bogdan wydaje sie byc trafieniem w 10 w przypadku, ktory opisalem, na wierzchu sloika jest masa drobinek organicznych tak jakby sasiad uzywal tylko rzadkiego sita, jakies okruchy, odnoza pszczolek ...
Zwrocilem od razu na ten balagan uwage ale nie mysalem ze bedzie to powodem fermentacji.

_________________
www.pasiekadabrowno.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 lutego 2012, 09:51 - pt 

Rejestracja: 02 lipca 2011, 11:39 - sob
Posty: 77
Lokalizacja: Gliwice
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Ja z moich sfermentowanych słoiczków zrobiłam trójniak, na 1 część miodu 2 części wody zagotować, dodać drożdże winne, do gąsiorka w ciepłe miejsce i niech fermentuje. Jeżeli ktoś lubi można dodać różnych ziół. Nic się nie marnuje, a miód pitny pychotka.
Byłam po prostu ciekawa dlaczego sfermentowało mi te parę słoików z tak dużej partii.
pozdrawiam
Anna


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji