FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

dlaczego sfermentował miód
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=13&t=6411
Strona 1 z 1

Autor:  amalachowska [ 02 lutego 2012, 17:18 - czw ]
Tytuł:  dlaczego sfermentował miód

Mam pytanie,
Miałam 136 słoików miodu nawłociowego, z których 4 mi sfermentowały. Jaka może być tego przyczyna. Wszystkie słoiki były przetrzymywane w identycznych warunkach, słoiki nowe prosto z huty szkła - przed rozlaniem wszystkie umyte w zmywarce, podobnie z zakrętkami.
Nie mam pojęcia co się stało

Autor:  jino2 [ 02 lutego 2012, 17:37 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

obawiam się, że w pokojowej temperaturze następne polecą.

Autor:  pleszek [ 02 lutego 2012, 17:56 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

miod z nawloci jezeli jest zawczesnie krecony to napewno bedzie fermentowal

Autor:  Jarek81 [ 02 lutego 2012, 18:00 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

na szybko co mi do głowy przychodzi to:
- miód był niedojrzały (zawierał za dużo wody)
- za szybko wyciągnięty z ula, pszczoły nie zdążyły go odparować
- za krótko w odstojniku
- mokry słoik
- złe warunki przetrzymywania...

Autor:  mariuszm [ 02 lutego 2012, 19:00 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

Przy wirowaniu miałeś pewnie kilka ramek niezasklepionych gdzie było trochę niedojrzałego miodu i to on ci sfermentował . Ja przy wirowaniu w tym roku też miałem kilka podejrzanych ramek, ale odwirowałem je oddzielnie .
Pozdrawiam Mariusz

Autor:  amalachowska [ 02 lutego 2012, 19:29 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

Rzeczywiście, miałam kilka niezasklepionych do końca ramek,
odwirowałam razem z pozostałymi i to był mój błąd.
Nigdy wcześniej nie miałam miodu z nawłoci, ten rok a właściwie ubiegły był wyjątkowy - piękny wrzesień i październik
nawłoć kwitła jak szalona. Wcześniej zwykle już w październiku pszczoły siedziały w ulu bo nie miały nic do roboty.
Jeżeli chodzi o pozostałe sugestie - to dziękuję za podpowiedzi ale słoiki były suche, miód przechowuję w suchej i chłodnej przybudówce, myślę, że to nie był powód tego, że miód sfermentował

Autor:  mariuszm [ 02 lutego 2012, 19:34 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

Ja też przez przypadek się zorientowałem jak mi z miodarki przez sito zaczął taki rzadki lecieć i dlatego go oddzieliłem od pozostałego
Pozdrawiam Mariusz

Autor:  ralfini [ 02 lutego 2012, 19:40 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

zawsze na wierzchu w odstojniku jest najrzadszy miód, w sumie najmniej dojrzały ( a rzepak, nawłoć to często) . Zwykle nie wirujemy na 100 proc zasklepionego. Te kilka słoików to pewnie ten miód z wierzchu...

Autor:  Tazon [ 02 lutego 2012, 19:43 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

Niedojrzały miód w odstojniku spływa na wierzch .

Autor:  pawel. [ 02 lutego 2012, 20:14 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

Ato wirowanie to przez to żeby zdążyć z zakarmieniem na zimę porostu pośpiech nie popłaca .pawel

Autor:  miły_marian. [ 02 lutego 2012, 20:25 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

Na przeszło 100 słoików 4 się swermentowały to tylko błond pszczelarza niechconco dotknełaś mokrym ze slyną palcem miodu lub nakrentki a ślina ma tendencjie fermentacji. Ze sliną trzeba uwarzać przykazdym miodzie. Pozdrawiam miły_marian

Autor:  mariuszk [ 02 lutego 2012, 20:41 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

amalachowska,

Następnym razem , jak będziesz miał taki miód , to niech dłużej postoi w odstojniku , i co kilka dni zamieszaj go . Ja też miałem podobny , ale w słoiki napierałem jak był już skrystalizowany.

Autor:  piotradwent [ 02 lutego 2012, 21:02 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

najlepiej sprawdzić reflektrometrem na zawartość wody

Autor:  Tazon [ 02 lutego 2012, 21:17 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

mariuszk, Po co go mieszać ?? sama nazwa odstojnik mówi żeby się odstał.

Lepiej zebrać zwartość z wierzchu do innego naczynia albo jak mamy odstojnik z kranikiem zlewamy i na końcu zostawiamy ostatki.

Autor:  Marko [ 02 lutego 2012, 21:59 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

A jeśli chcesz pewniaka to odwiruj najpierw niezasklepiony z którego zrobisz wino, nie trzeba kręcić na cały gwizdek rzadki szybko wyleci a następnie zasklepiony do słoików jest z tym trochę roboty ale się opłaca.

Autor:  Trajanus [ 02 lutego 2012, 22:04 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

Kilka tygodni temu dla kolezanki z pracy przywiozlem miod od znajomego (nie moj bo ja w 2011 tylko rodzine dalem rade obdzielic). I sie okazalo ze tez jest fermetujacy, nie dalem jej ale i nie oddalem go bo to starszy Pan i nie chcialem go w zaklopotanie wprowadzac.
Poniewaz zostalem z tym sloikiem - mam pytanie - czy moge ten miodek wykorzystac jakos ?? jakas syte z niego zrobic ?? wydaje sie ze fermetuje tylko gorne 1-2 cm .reszta twarda jak skala.

Autor:  pleszek [ 02 lutego 2012, 22:30 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

trzeba zagotowac ten miod znikna drozdzaki -tak slyszalem,ale moze
niech sie wypowiedza kol. na forum.

Autor:  CYNIG [ 02 lutego 2012, 22:33 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

jak do szybkiego spożycia to wywal tą warstwę miekką/fermentującą i jeżeli reszta jest dobra w smaku to ją zjedz. Ewentualnie nastaw z trgo jakiś mały miodek pitny (ale po rozpuszczeniu ja bym to wstępnie potraktował pirosiarczynem)

Autor:  anZag [ 02 lutego 2012, 22:45 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

Może po odwirowaniu przepuścic przez takie urzadzenie;
http://www.nektarking.ro/equipment-for- ... -water.php

Autor:  pleszek [ 02 lutego 2012, 22:50 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

anZag pisze:
Może po odwirowaniu przepuścic przez takie urzadzenie;
http://www.nektarking.ro/equipment-for- ... -water.php


jeszcze troche i nakrop bedzie wirowac.

Autor:  zento [ 02 lutego 2012, 23:16 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

Po mojemu jeżeli na wierzchu jest warstwa ok. 2 cm miód z fermentowany to w nim jest rozkruszek i to jego wina, że miód robi się bardzo miękki w tej warstewce, już tak miałem, gdy stał w kanie słabo zamkniętej. Pozdrawiam.

Autor:  BoCiAnK [ 02 lutego 2012, 23:53 - czw ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

zento pisze:
rozkruszek i to jego wina, że miód robi się bardzo miękki w tej warstewce,

jednym z powodów rozkruszka jest zbyt duża ilość śmieci w miodzie pozostałych po wywirowaniu jak pyłek ,drobinki pierzgi , wosku
dlatego zaleca się geste sita lub odstojniki
miód pod warstwą białej sypkiej suchawej masy jest normalny

Autor:  kazik11 [ 03 lutego 2012, 05:44 - pt ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

Taki rozpoczynający fermentacje miodek nadaje się na wypieki pysznych ciasteczek,pierniczków itp.
Czasem przy wirowaniu zdarzy się,że bliżej południa jak jest nektarowanie to przy wirowaniu lubi się zamieszać nektar.
Warto oddzielić to najrzadsze w odstojniku,bo jak ma 24-28% wody to raczej nie odparuje.
Takim rzadkim karmie pszczółki.

Autor:  Trajanus [ 03 lutego 2012, 09:35 - pt ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

BoCiAnK pisze:
jednym z powodów rozkruszka jest zbyt duża ilość śmieci w miodzie pozostałych po wywirowaniu jak pyłek ,drobinki pierzgi , wosku


To co napisal Bogdan wydaje sie byc trafieniem w 10 w przypadku, ktory opisalem, na wierzchu sloika jest masa drobinek organicznych tak jakby sasiad uzywal tylko rzadkiego sita, jakies okruchy, odnoza pszczolek ...
Zwrocilem od razu na ten balagan uwage ale nie mysalem ze bedzie to powodem fermentacji.

Autor:  amalachowska [ 03 lutego 2012, 09:51 - pt ]
Tytuł:  Re: dlaczego sfermentował miód

Ja z moich sfermentowanych słoiczków zrobiłam trójniak, na 1 część miodu 2 części wody zagotować, dodać drożdże winne, do gąsiorka w ciepłe miejsce i niech fermentuje. Jeżeli ktoś lubi można dodać różnych ziół. Nic się nie marnuje, a miód pitny pychotka.
Byłam po prostu ciekawa dlaczego sfermentowało mi te parę słoików z tak dużej partii.
pozdrawiam
Anna

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/