FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 kwietnia 2024, 03:08 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: 20 maja 2009, 21:43 - śr 

Rejestracja: 17 grudnia 2007, 19:50 - pn
Posty: 411
Lokalizacja: mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: wilekopolski
Wczoraj kupiłem książkę o tematyce pszczelarskiej i chciałbym się podzielić z bracią pszczelarską moimi spostrzeżeniami. Chodzi o książkę:

Higiena w pasiece

autor: Barbara Tomaszewska, Paweł Chorbiński
wydawca: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
rok wydania: 2009
numer wydania: 1
ilość stron: 150
format: 145x205 mm
oprawa: miękka

Wiem, że książkę tą można kupić w Warszawie na. ul. Malowniczej 14 lub zamówić ja w wydawnictwie pod adresem meilowym: pwril@wp.pl
chętnie wysyłają towar do odbiorców hurtowych i detalicznych w całym kraju. Udzielają wszelkich informacji i dysponują szerokim wyborem książek o tematyce pszczelarskiej.

Słowo higiena" pochodzi z języka greckiego i oznacza czynności zmierzające do zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom. Przez pojęcie higieny w pasiece rozumiemy pewne czynności, które zapobiegają powstawaniu, przenoszeniu i rozprzestrzenianiu się chorób pszczół dorosłych i czerwia. Pojęcie to obejmuje również cały zespół czynności mających na celu utrzymanie porządku i czystości na terenie pasieczyska, magazynów i pracowni pszczelarskich. Szeroko rozumiane wymogi higieny dotyczą także produktów pozyskiwanych od pszczół, a także higieny osobistej pszczelarza.

Zdrowe rodziny pszczele zapewniają pszczelarzowi godziwy zarobek uzyskiwany ze sprzedaży produktów pasiecznych, głównie miodu. Zdrowe rodziny pszczele, to także rodziny silne, które, niezależnie od swoich możliwości produkcyjnych w zakresie pozyskiwanego od nich miodu, zapewniają wysokie plony w polu, sadzie i ogrodzie jako zapylaczki entomofilnych roślin uprawnych.

Zagadnieniu utrzymywania silnych i wydajnych rodzin pszczelich poświęca się wiele uwagi i wciąż poszukuje nowych, doskonalszych metod zapewniających większą ich produkcyjność.
Z tych względów dużo uwagi poświęca się także zagadnieniom związanym ze zdrowotnością rodzin pszczelich, zapobieganiu chorobom, a zwłaszcza chorobom zaraźliwym, w czym niemałe znaczenie mają czynności związane z szeroko pojętą higieną pasieczną.

Spis treści:

Wstęp
Ogólne wiadomości o chorobach pszczół
Istota i przyczyny chorób pszczół
Mechanizmy odpornościowe u pszczół
Mechanizmy fizjologicznej odporności wewnętrznej
Objawy wzbudzające podejrzenie wystąpienia chorób pszczół
Zatrucia pszczół
Stosowanie środków leczniczych u pszczół
Rodzaje i metody odkażania w pasiece
Odkażanie metodami fizycznymi
Odkażanie metodami chemicznymi
Środki chemiczne niszczące pasożyty i szkodniki
Środki odstraszające pszczoły
Wybrane uregulowania prawne w zakresie zapobiegania zaraźliwym chorobom pszczół oraz ich zwalczania
Dokumentacja pasieczna
Znaczenie ilości i jakości pokarmu w pojawieniu się chorób pszczół
Miód
Syrop cukrowy
Syropy inwertowane
Spadź
Pyłek kwiatowy, pierzga i namiastki pyłku
Lokalizacja i higiena pasieczyska
Higiena poideł
Higiena uli i sprzętu pasiecznego
Higiena plastrów
Higiena magazynów i pracowni pszczelarskich
Biologia i zwalczanie szkodników pasiecznych
Grzyby (Fungi)
Motyle (Lepidoptera)
Barciaki
Zapobieganie inwazji barciaków
Metody zwalczania barciaków
Metody fizyczne
Metody chemiczne
Metody biologiczne
Zmierzchnica trupia główka
Chrząszcze (Coleoptera)
Błonkoskrzydłe (Hymenoptera)
Ptaki (Aves)
Ssaki (Mammalia)
Inni goście" w pasiece woluminpl spis
Zabezpieczenie pszczół przy przewozach
Znaczenie badań laboratoryjnych w diagnozowaniu chorób pszczół
Diagnostyczna wartość osypu zimowego
Bezpieczeństwo i higiena pracy pszczelarza
Użądlenia przez pszczoły
Pierwsza pomoc przy użądleniach
Odpowiedzialność właścicieli pasiek z tytułu pożądlenia
Użądlenia przez osy i trzmiele
Oparzenia przy odkażaniu uli i sprzętu pasiecznego
Apteczka pszczelarza
Wymogi higieny w zakresie pozyskiwania, przechowywania i dystrybucji miodu
Wymagania weterynaryjne związane z handlem i importem miodu
Wymogi higieny w zakresie pozyskiwania oraz przechowywania innych produktów pasiecznych
Pyłek kwiatowy i pierzga
Wosk
Propolis (kit pszczeli)
Piśmiennictwo
Wykaz niektórych aktów prawnych obowiązujących w Polsce


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 22 maja 2009, 15:48 - pt 

Rejestracja: 17 grudnia 2007, 19:50 - pn
Posty: 411
Lokalizacja: mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: wilekopolski
cena to 32 zł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lipca 2010, 12:17 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2009, 23:36 - wt
Posty: 203
Lokalizacja: Lublin
Witam,
ostatnio po przeczytaniu pewnego artykułu (patrz link poniżej) dotyczącego obowiązujących przepisów higienicznych opadły mi ręce do ziemi...
Zastanawia mnie czy nie jest to przerost ambicji urzędniczej nad tym co jest meritum.
Kiedyś nie prowadzono tak rozbudowanej papierkologii/ zakrokonej inwigilacji tego co się wytwarza, a miód pozyskiwano w sposób naturalny z zachowaniem "czystosci kuchennej" i nikomu nic poważniejszego się nie stało (dowód żyjący nasi rodzice). Obecnie wprowadza się przepisy/ obostrzenia niby to regulujące obrót "materiałami pochodzenia zwierzącego", tak jak by to nie było wyregulowane zapotrzebowaniem rynku samego w sobie.
Przez takie biurokratyczne działania wytwarza się szarą strefę i obrót materiałem zwierzęcym pod stołem np bez płacenia podatków, kombinowaniem na ilości sprzedanego miodu...
Może ktoś ma jakąs wiedzę na temat jak jest to zrobione w innych krajach?, bo obrót winem w przydomowych winnicach nie jest zabroniony w Hiszpanii, Francji ect.

Może i u nas coś podobnego starać się wprowadzić... :) - Tworzyć lobby pszczelarskie które próbuje kreować odpowiednią politykę w pszczelarstwie :).

Czekam na opinię i spostrzeżenia za które z góry dziękuję.


Artykuł jest ze strony: http://www.spp-polanka.org/articles.php?id=76

_________________
Pozdrawiam,
piro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lipca 2010, 14:19 - śr 
piro pisze:
Przez takie biurokratyczne działania wytwarza się szarą strefę i obrót materiałem zwierzęcym pod stołem np bez płacenia podatków, kombinowaniem na ilości sprzedanego miodu...


Piro Nie rozumie Cie tu za bardzo co ma Higiena pracowni i pasieki do kombinowania z ilością sprzedanego miodu ?? i podatków ??
Chyba że zaczniesz importować miód / już nie pamiętam wolnej kwoty jaką mógł uzyskać rolnik bez opodatkowania ale kiedyś było to 30 tys teraz podnieśli znacznie na wyższą i to jak się nie mylę to w EURO ;-)


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji