www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 17 października 2017, 19:56 - wt
Pasieka Ambrozja Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: 28 września 2016, 07:28 - śr 

Rejestracja: 01 sierpnia 2014, 15:26 - pt
Posty: 150
Lokalizacja: Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Starokrzepice,śląski
Witam . Kupiłem w tym roku probiotyk Bio Farma TM . Posiadam małą pasiekę i nie wykorzystałem preparatu do końca . Dodawałem do karmy (podobno się nie krystalizuje) . Zrobiłem jeden oprysk po ulach i po pszczołach . No i kluczowe pytanie - Czy po otwarciu butelki dłużej niż 5 tygodni jak piszą , środek ten przechowywany w lodówce jest nic nie wart ? . Czy on straci wartości , a może się zepsuje (fermentacja czy coś) . Szkoda mi żeby się zmarnował . A może spróbować , na wiosnę spryskać pszczoły , chyba im nie zaszkodzi ? Proszę kolegów o odpowiedz na podstawie własnych doświadczeń , a nie książkową :roll:

_________________
PanTruteń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 listopada 2016, 08:08 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 4188
Lokalizacja: wadowice 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
pantruteń,
co dało stosowanie tego probiotyku? Oczywiście poza lepszym samopoczuciem pszczelarza. W lutym podczas wykładów pszczelarskich dano szanse zareklamowania się jednej z firm tym handlującej.
Przedstawiciel przez pół a może nawet godzinę swojego wywodu nie przedstawił ani jednego argumentu popartego jakimikolwiek dowodami na działanie ich cudownych specyfików. TM u siebie w filmach też reklamuje ale na pewno bierze za to pieniądze lub dostaje darmowe zaopatrzenie w ten specyfik dla pasieki i w przy tym układzie wszystko jedno czy działa czy nie. A wiadomo nie od dziś że każdy kto ma Internet i wie co to YT chce być taki jak on to i sprzedaż kwitnie tylko czy poza wydatkami są jakieś plusy stosowania? Pytam tak z troski bo i tak nie stosuje żadnych cudownych środków i jakoś sobie radze :)

_________________
Oferuje odkłady pszczele wielkopolskie, małopolska [ tel 724227381]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 listopada 2016, 10:51 - czw 

Rejestracja: 10 marca 2016, 10:05 - czw
Posty: 284
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
pantruteń, nie masz na co wydawać pieniędzy,
ApiBioFarma - butelka 1 litr - 55PLN
kup sobie: Doktor Em - probiotyk dla pszczół - op.1L za 24PLN
można pryskać, lepiej podać w cieście (cukier puder + Em'y, wody nie dodajemy)
probiotykami można przesadzić,
suplementacja TYLKO na zwiększenie czerwienia, nigdy na zimę, nigdy zaraz po oblocie
Probiotyki regulują florę bakteryjną ula, lecz łatwo przedobrzyć !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 listopada 2016, 15:30 - czw 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 15:37 - pn
Posty: 3066
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
pantruteń, wyciśnij powietrze z butelki tak aby płyn sięgał pod korek i tak zakręć butelkę. i tak przechowaj do wiosny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 listopada 2016, 09:04 - pt 

Rejestracja: 05 stycznia 2016, 21:37 - wt
Posty: 94
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Płock
I wsadź do lodówki żeby nie zaczęło "pracować"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 listopada 2016, 15:58 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 20:04 - czw
Posty: 3681
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
pantruteń, Tak jak wyżej. Już to było wałkowane. Szkoda wydanych pieniędzy. A chcesz dłużej przechować to zrób pożywkę cukrową i przetrwalniki co zostały się ci namnożą. Pożywkę zmieniasz co tydzień. Kapka- kropelka wystarczy do namnożenia. Pożywka na wodzie przegotowanej dwukrotnie, by usunąć chlor, ewentualnie fluor.

A bakterie mlekowe lacto bactis i lacto cassei hodować można tak:
Zrób to sam - bakterie mlekowe

Jednym z naturalnych mikroorganizmów które znajdują zastosowanie w rolnictwie jest Lactobaccillus. Ten szczególny, pożyteczny mikroorganizm często stosujemy w kompostowaniu. Jego obecność ogranicza powstawanie nieprzyjemnie pachnących substancji wytwarzanych w procesach beztlenowego rozkładu, w tym amoniaku. Zatem jeśli chcemy coś kompostować lub poddać fermentacji a zależy nam na czystym powietrzu, powinniśmy sięgnąc po bakterie kwasu mlekowego. Ich zastosowanie w organicznym rolnictwie jest olbrzymie. W akwakulturach jednym z problemów jest czystość wody. Jej niska jakość naraża ryby na stres który w efekcie zatrzymuje ich wzrost i negatywnie wpływa na ich stan zdrowia. Szczególnie widoczne jest to w intensywnych hodowlach o dużym zagęszczeniu osobników oraz w hodowli w zamkniętych zbiornikach. Amoniak z rybich odchodów zanieczyszcza wodę i powoduje stres u ryb. Regularnie dodając do wody pożyteczne kultury mikroorganizmów, minimalizuje sie problem amoniaku, o ile nie w pełni go eliminuje, pomagają one bowiem w przyspieszeniu lub zakończeniu denitryfikacji wody lub przetworzeniu ścieków w formy niegroźne dla ryb.

Opryski roślin i gleby rozcieńczonym roztworem kultur Lactobacillus wspomagają rozwój roślin i poprawiają ich stan zdrowia. Podawana doglebowo i dolistnie bakteria pomaga w procesach rozkładowych, udostępniając więcej substancji pokarmowych i pomagając je lepiej przyswajać roślinom.

Bakteria kwasu mlekowego jest również znana z produkowania enzymów i naturalnych antybiotyków wspomagających skuteczne trawienie, wykazuje także działanie antybakteryjne, kontrolując populację bakterii z rodzajów Salmonella i Escherichia coli. Dla rolników najważniejszym jej działaniem jest poprawa zdrowia roślin i zwierząt oraz wpływ na lepsze przyswajanie nutrientów, lepsze przetwarzanie paszy w przyrosty masy i eliminacja określonych toksyn.

Oto prosty sposób na uzyskanie tego mikroorganizmu z powietrza:

1. Wlej do pojemnika wodę którą przepłukałeś ryż. Może to byc plastikowe pudełko z pokrywką. Płukanie polega na wsypaniu ryżu do słoika, dolaniu czystej wody bez chloru, wytrząśnięciu aż woda stanie się mętna, odlaniu jej do pojemnika.

2. Pozostaw w pojemniku około połowy do trzech czwartych powietrza. Najwazniejsze tutaj jest właśnie powietrze nad roztworem. Przykryj pojemnik pokrywką, tak aby umozliwić cyrkulację powietrza. Nie dociskaj szczelnie pokrywki.

3. Umieść pojemnik w zacisznym miejscu z dala od światła słonecznego. Pozostaw go tam na przynajmniej 5-7 dni, co pozwoli zawartości sfermentować. Bakterie mlekowe zgromadzą się tam po tym okresie w temperaturze 20-25 C.


4. Błonnik z ryżu oddzieli się i będzie pływał po powierzchni jako cienka błonka o kwaśnym zapachu. Odlej płyn, oddzielając tę błonkę.


5. Umieść ten płyn w pojemniku i dodaj 10 razy więcej mleka. Pierwotny płyn został zasiedlony przez rozmaite mikroby z powietrza, w tym przez Lactobacillus. Dodanie ich do mleka pozwoli nam otrzymać czystą kultuę Lactobacillus, eliminując pozostałe. Możesz użyć odtłuszczonego mleka albo mleka z proszku, jakkolwiek świeże mleko jest najlepsze.

6. Po 5-7 dniach węglowodany, białka i tłuszcze zbiorą się na górze w postaci serowatej masy, pozostawiając żółtawą ciecz zawierającą bakterie kwasu mlekowego. Możesz wyrzucić ten serowaty kożuch, dodać do kompostu lub dać zwierzętom do zjedzenia.

7. Czystą kulturę bakterii mlekowych można przechowywac w lodówce albo trzymać je dłużej w temperaturze pokojowej, ale wtedy należy dodać do niej taką samą ilość nieoczyszczonego cukru rozpuszczonego w 1/3 wody. Bakterie potrzebują jakiegoś źródła pokarmu (wyczerpały już cukry z mleka) i dodany cukier utrzyma je przy życiu przez jakiś czas.

8. Masz już czystą kulturę bakterii mlekowych. Przed użyciem rozcieńcza się ją dwudziestoma częściami wody. Upewnij się że woda nie zawiera chemicznych, bakteriobójczych dodatków takich jak chlor. Ten roztwór 1:20 będzie służyć jako twoja podstawowa mieszanina bakterii mlekowych. Dwie do czterech łyżek stołowych tej mieszaniny dodane do czterech litrów wody posłużą jako płyn do oprysków lub dodaje się je do wody lub paszy dla zwierząt.

9. Serum bakterii mlekowych może być podawane dolistnie aby wspomóc żyjące na liściach mikroby, doglebowo lub dodane do kompostu. Oczywiście, poprawi ono również trawienie i przyswajanie pokarmu u zwierząt, przyda się w innych wymienionych na wstępie sytuacjach. W razie występowania jakiegokolwiek naruszenia równowagi, w ziemi czy układzie pokarmowym, Lactobacillus może okazać się pomocny.

Zaczerpnięte z innego forum.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lutego 2017, 23:25 - śr 

Rejestracja: 07 stycznia 2017, 09:28 - sob
Posty: 662
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
pantruteń pisze:
Witam . Kupiłem w tym roku probiotyk Bio Farma TM . Posiadam małą pasiekę i nie wykorzystałem preparatu do końca . Dodawałem do karmy (podobno się nie krystalizuje) . Zrobiłem jeden oprysk po ulach i po pszczołach . No i kluczowe pytanie - Czy po otwarciu butelki dłużej niż 5 tygodni jak piszą , środek ten przechowywany w lodówce jest nic nie wart ? . Czy on straci wartości , a może się zepsuje (fermentacja czy coś) . Szkoda mi żeby się zmarnował . A może spróbować , na wiosnę spryskać pszczoły , chyba im nie zaszkodzi ? Proszę kolegów o odpowiedz na podstawie własnych doświadczeń , a nie książkową :roll:

Jakie efekty stosowania Bio Farmy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2017, 12:46 - ndz 

Rejestracja: 21 lutego 2017, 16:00 - wt
Posty: 68
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Sucha Beskidzka
Teraz troszkę za wcześnie na biofarmę(chyba że podasz z ciastem pyłkowym)
uważam, optymalny termin podania, jak będą znosić masowo pyłek.
Trzeba mieć na uwadze, bakterie kwasu mlekowego - pomagają w metabolizmie pyłku, przez co obserwujemy większą produkcję czerwiu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2017, 14:40 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 11:21 - pt
Posty: 2797
Lokalizacja: bydgoszcz
Maxik pisze:
Teraz troszkę za wcześnie na biofarmę(chyba że podasz z ciastem pyłkowym)
uważam, optymalny termin podania, jak będą znosić masowo pyłek.
Trzeba mieć na uwadze, bakterie kwasu mlekowego - pomagają w metabolizmie pyłku, przez co obserwujemy większą produkcję czerwiu.
Kolego napisz dokładnie na temat bo bakterie są tylko przez okres 7 dni po zasklepieniu pyłku w komórce przez pszczoły ale przedtem musi on być odpowiednio przygotowany zaczyn zostanie zasklepiony dopiero wtedy działają tam bakterie kwasu mlekowego .pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2017, 15:11 - ndz 

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2761
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Hieronim pisze:
Jakie efekty stosowania Bio Farmy?
Na to pytanie trudno znaleźć obiektywną odpowiedź . Poniżej jest moje naturalne poidło dla pszczół w ubiegłym sezonie wlałem tam 20.l. Api-bio-farmy pszczoły mam zdrowe silne jak nigdy dotąd , ale ile w tym jest zasługi bakterii tego specyfiku ? nie wiem!
Obrazek
Sadzawka znajduje się w odległości ok.30 m. od pierwszego ula oczywiście pszczoły mają alternatywnie rzekę w odległości ok. 80.m. ale sadzawka w sezonie jest oblegana .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2017, 22:26 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 września 2013, 21:31 - sob
Posty: 491
Lokalizacja: Dolina Marczakowa / Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: WZ, Wielkopolski 19 cm
U mnie jest podobna sadzawka w pobliżu uli jak u Wieśka33 Dalej z 50m jest oczko wodne i głównie z nich pszczoły pobierają wodę. Zrobiłem na przeciw uli poidło ale pszczoły tam nie chcą latać. Więc dałem sobie spokój.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2017, 10:24 - pn 

Rejestracja: 21 lutego 2017, 16:00 - wt
Posty: 68
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Sucha Beskidzka
pawel., bakterie mlekowe są głównie potrzebne by przerobić pyłek na pierzgę, by łatwiej i efektywniej strawić białko. Nadmiar bakterii mlekowych szkodzi, lub są po prostu unicestwiane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2017, 10:38 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 11:21 - pt
Posty: 2797
Lokalizacja: bydgoszcz
Maxik pisze:
pawel., bakterie mlekowe są głównie potrzebne by przerobić pyłek na pierzgę, by łatwiej i efektywniej strawić białko. Nadmiar bakterii mlekowych szkodzi, lub są po prostu unicestwiane.
Kolego ja to wszystko wiem i opisywałem kilka razy ten temat bardzo dokładnie .pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: bagisek1 i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji