FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 20:37 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: 01 marca 2009, 15:08 - ndz 

Rejestracja: 08 stycznia 2009, 14:20 - czw
Posty: 41
Lokalizacja: Suwałki
W tym gronie widzę że jest dużo ludzi mądrych i życzliwych. Napiszcie co trzeba zrobić żeby miód w słojach wyglądał pięknie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 marca 2009, 18:24 - ndz 
Jest to normalne zjawisko zwłaszcza przy miodach nektarowych jak Lipowy ,czy Mniszkowy
w którym jest więcej glukozy
powstaje on podczas krystalizacji miodu w czasie krystalizacji miód się kurczy odsłaniając kryształki cukrów. W procesie tym nie ma znaczenia czy jest nadmiar glukozy czy fruktozy czy bądź innego cukru, po prostu jeden krystalizuje się szybciej inny wolniej
Dlatego lepiej jest poczekać na początek krystalizacji mieszając miód w większym pojemniku np wiadro i dopiero jak zacznie się krystalizować to przemieszać solidnie i nakładać do słoi
Nie jest to nic złego dojrzałe prawdziwe miody tak reagują
Ale nieświadomy klient krzywo patrzy na to bo trochę to nie ładnie wygląda i tłumaczenia wiele
Gdyby wiedział po czym chodzi i co prosiak potrafi zjeść dopiero by miał minę :mrgreen:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 01 marca 2009, 22:09 - ndz 

Rejestracja: 08 stycznia 2009, 14:20 - czw
Posty: 41
Lokalizacja: Suwałki
Tak zastanawiam sie, czy przypadkiem nie jest to spowodowane tym, że miód z odstojnika /świeży/ przelewam do słojków, mocno zakrecam i przechowuję w magazynie gdzie temperatura nie jest większa niż 12 stopni ? Po krystalizacji pokrywki sa zassane.
pozdrawiam i dziękuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 marca 2009, 20:53 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 21:17 - sob
Posty: 1939
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
Miód w procesie krystalizacji zmniejsza objętość w wyniku czego płynna patoka spływa bądź zostaje zassana do środka odsłaniając kryształki cukrów.

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji