FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Białe wykwity na słoikach http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=15&t=1468 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | bartnik1 [ 01 marca 2009, 15:08 - ndz ] |
Tytuł: | Białe wykwity na słoikach |
W tym gronie widzę że jest dużo ludzi mądrych i życzliwych. Napiszcie co trzeba zrobić żeby miód w słojach wyglądał pięknie ? |
Autor: | BoCiAnK [ 01 marca 2009, 18:24 - ndz ] |
Tytuł: | |
Jest to normalne zjawisko zwłaszcza przy miodach nektarowych jak Lipowy ,czy Mniszkowy w którym jest więcej glukozy powstaje on podczas krystalizacji miodu w czasie krystalizacji miód się kurczy odsłaniając kryształki cukrów. W procesie tym nie ma znaczenia czy jest nadmiar glukozy czy fruktozy czy bądź innego cukru, po prostu jeden krystalizuje się szybciej inny wolniej Dlatego lepiej jest poczekać na początek krystalizacji mieszając miód w większym pojemniku np wiadro i dopiero jak zacznie się krystalizować to przemieszać solidnie i nakładać do słoi Nie jest to nic złego dojrzałe prawdziwe miody tak reagują Ale nieświadomy klient krzywo patrzy na to bo trochę to nie ładnie wygląda i tłumaczenia wiele Gdyby wiedział po czym chodzi i co prosiak potrafi zjeść dopiero by miał minę |
Autor: | bartnik1 [ 01 marca 2009, 22:09 - ndz ] |
Tytuł: | |
Tak zastanawiam sie, czy przypadkiem nie jest to spowodowane tym, że miód z odstojnika /świeży/ przelewam do słojków, mocno zakrecam i przechowuję w magazynie gdzie temperatura nie jest większa niż 12 stopni ? Po krystalizacji pokrywki sa zassane. pozdrawiam i dziękuję. |
Autor: | SKapiko [ 08 marca 2009, 20:53 - ndz ] |
Tytuł: | |
Miód w procesie krystalizacji zmniejsza objętość w wyniku czego płynna patoka spływa bądź zostaje zassana do środka odsłaniając kryształki cukrów. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |