FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 29 marca 2024, 15:11 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 14 marca 2013, 11:45 - czw 

Rejestracja: 14 marca 2013, 11:40 - czw
Posty: 1
Ule na jakich gospodaruję: wszystkie
Witam,
Wszystkim pszczelarzom polecam probiotyk dla pszczół ApiFarma i ApiBioFarma.

ApiBioFarma pozwala na stabilizację rozwoju rodzin osłabionych i może prowadzić do zahamowania rozwoju ubytku pszczoły lotnej. Dodatkowo wspiera żywotność pszczół robotnic i poprawia kondycję rodzin. Bardzo dobre efekty otrzymać można przy ochronie pszczół przed warrozą (Varroa destructor przebywa na pszczole ale nie wgryza się w pancerz chitynowy). Dalszym efektem jest powstrzymanie fermentacji syropu w podkarmiaczach, dzięki czemu jest możliwość dłuższego wykorzystania pokarmu przez pszczoły.
ApiBioFarma jest wyrobem w pełni naturalnym, nie zawiera modyfikowanych genetycznie szczepów mikroorganizmów. Jest w pełni bezpieczna i przyjazna dla zdrowia zwierząt i ludzi.

DZIAŁANIE:
- poprawa kondycji rodzin osłabionych;
- wydłużenie żywotności pszczół robotnic;
- stabilizacja dobrostanu rodzin pszczelich;
- ograniczenie rozwoju mikroflory chorobotwórczej;
- poprawa procesów trawienia, zwiększenie strawności pokarmu;
- ograniczenie zatruć pokarmowych;
- poprawa warunków sanitarnych w gnieździe;

Produkty są w korzystnej cenie, a jednocześnie skuteczne i ekologiczne.
Jeżeli są Państwo zainteresowani zapraszam do odwiedzenia naszego sklepu www.sklepprobio.pl
W razie pytań proszę dzwonić 535074139 lub pisać biuro@sklepprobio.pl

Pozdrawiam

_________________
SklepProBio
www.sklepprobio.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 11:53 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Marketingowo tekst niezły, zwłaszcza te wszystkie "pozwala", "wspiera", "może".

A może jednak na początek trochę konkretów??
Skład produktu, kto, kiedy go badał.
Lek, "suplement diety" czy przysłowiowa "maść na ochwaty"

Opis jaki daliście powyżej równie dobrze by pasował do węzy wstawianej do gniazda :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 12:08 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
CYNIG, Suplement diety z mikroorganizmami bodajże kwasu mlekowego dla rodzin w sterylnym środowisku. Zamiennikiem tego jest podanie rodzince zakiszonej w ramce pierzgi, podrapanej widelcem.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 13:04 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Cytuj:
ApiBioFarma pozwala na stabilizację rozwoju rodzin osłabionych i może prowadzić do zahamowania rozwoju ubytku pszczoły lotnej. Dodatkowo wspiera żywotność pszczół robotnic i poprawia kondycję rodzin. Bardzo dobre efekty otrzymać można przy ochronie pszczół przed warrozą (Varroa destructor przebywa na pszczole ale nie wgryza się w pancerz chitynowy). Dalszym efektem jest powstrzymanie fermentacji syropu w podkarmiaczach, dzięki czemu jest możliwość dłuższego wykorzystania pokarmu przez pszczoły.
ApiBioFarma jest wyrobem w pełni naturalnym, nie zawiera modyfikowanych genetycznie szczepów mikroorganizmów. Jest w pełni bezpieczna i przyjazna dla zdrowia zwierząt i ludzi.
DZIAŁANIE:
- poprawa kondycji rodzin osłabionych;
- wydłużenie żywotności pszczół robotnic;
- stabilizacja dobrostanu rodzin pszczelich;
- ograniczenie rozwoju mikroflory chorobotwórczej;
- poprawa procesów trawienia, zwiększenie strawności pokarmu;
- ograniczenie zatruć pokarmowych;
- poprawa warunków sanitarnych w gnieździe;
ApiBioFarma to preparat, który swoim działaniem poprawia jakość i zdrowotność w ulu i w jego otoczeniu. Pożyteczne mikroorganizmy w nim występujące wzajemnie się wspierają i jako zespół wypierają chorobotwórczą mikroflorę, utrwalając dobrostan w miejscach ich użycia.
ZASTOSOWANIE I DAWKOWANIE:
Higienizacja ula i ramek: Wykonać oprysk wnętrza ula roztworem ApiBioFarma™ z wodą w proporcji 100-250 ml/5 litrów wody bez chloru (na około 20 rodzin). Zalecamy oprysk całego gniazda włącznie z pszczołami. Do aplikacji najlepiej używać opryskiwacza ciśnieniowego.
Jeżeli pszczoły chorują opryskiwać również zewnętrzne powierzchnie ula i jego otoczenie.
Dodatek do wody do pojenia: 1 litr ApiBioFarma™/150 litrów wody (dobór dawki zależy od indywidualnej oceny kondycji rodzin pszczelich). 1 litr ApiFarma™ wystarcza na około 20 rodzin.
Dodatek do syropu: Na zimę i w okresie wiosennym: 50 ml na rodzinę
PRZECIWWSKAZANIA:
- są to żywe organizmy,których nie można mieszać z chemicznymi środkami ochrony roślin, nawozami sztucznymi, detergentami oraz środkami dezynfekcyjnymi;
- nie należy przeprowadzać zabiegów podczas silnego nasłonecznienia;
- nie używać wody chlorowaniej;

Bardzo proszę odnieść się do pogrubionych części tekstu. Wyjaśnić. Sprostować. Jak na razie nie do zakupu mnie nikt nie przekonał. A potencjalnych klientów na forum jest sporo. Myślę, że i oni chcieliby przeczytać więcej.

Cały tekst skopiowano z WASZEJ strony internetowej.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 13:09 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Może by tak zrobić dział forum "REKLAMY"? Ostatnio jak wchodzę w nieprzeczytane, to muszę się przebijać przez coraz większą liczbę reklam, to się staje nudne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 13:44 - czw 

Rejestracja: 30 stycznia 2013, 20:58 - śr
Posty: 49
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
http://www.emgreen.pl/
Podałem linka do strony firmy Wyłącznego Przedstawiciela Fundacji EM Research Organization z Japonii w Polsce, która ma w swojej ofercie EM probiotyk.
Produkt waszej firmy można powiedzieć że jest podróbką EM PROBIOTYK a do tego jeszcze droższą bo w celach marketingowych dopisaliście człon API


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 17:11 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Czyste bakterie mlekowe jest tak prosto uzyskać, że nie ma sensu płacić za ich zakup. Ale do tego każdy musi dojść sam.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 17:17 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Warto znaleść najbliższego producenta tych emów ( który robi to licencyjnie czy jak tam ) i można się z nim dogadać w kwesti ceny i ilości.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 17:20 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Sam sobie zrób w domu. Koszt 2-3 złote i tydzień-dwa czekania na produkt. Licencja zbędna.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 17:21 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Niektórzy biorą setki litrów np do oprysku na pole.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 17:23 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Mariuszczs, A co za problem? Tyle też można w domu uzyskać.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 17:28 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
No moge, ale wole jechać i zapłacić 5 zł za 10 litrów. Tyle jest innych rzeczy do roboty, ale nie twierdze że nie znajdę czasu akurat wtedy jak będe potrzebował. Zdaję sobie sprawę że jest to proste, tylko chyba oni dostają różne szczepy bakterii. Tego niewiem napewno bo to troche owiane tajemnicą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 17:48 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Mariuszczs, Jest tylko szczep lacillus bacillus. Każdy robi jak uważa. Wytworzenie to 20 min zabawy, trochę czekania. A te 5zł/l to i tak stanowczo za drogo.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 20:28 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
To jak się wytwarza? Ja jestem uboga i chciałabym sobie za darmo wytworzyć... Zlać sok z kiszonej kapusty? :wink:
Pytam serio


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 20:33 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
:google: Znajdziesz minimum 10 przepisów. Każdy będzie dobry.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 21:03 - czw 
SklepProBio pisze:
Bardzo dobre efekty otrzymać można przy ochronie pszczół przed warrozą (Varroa destructor przebywa na pszczole ale nie wgryza się w pancerz chitynowy).

A czemuż to zawdzięczamy :?:


Na górę
  
 
Post: 14 marca 2013, 21:06 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8665
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
BoCiAnK pisze:
SklepProBio pisze:
Bardzo dobre efekty otrzymać można przy ochronie pszczół przed warrozą (Varroa destructor przebywa na pszczole ale nie wgryza się w pancerz chitynowy).

A czemuż to zawdzięczamy :?:


cudowne właściwości niczym woda święcona :mrgreen:

_________________
xyz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 21:22 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 maja 2009, 00:27 - wt
Posty: 513
Lokalizacja: JODLOWA
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Zrób to sam - bakterie mlekowe

Jednym z naturalnych mikroorganizmów które znajdują zastosowanie w rolnictwie jest Lactobaccillus. Ten szczególny, pożyteczny mikroorganizm często stosujemy w kompostowaniu. Jego obecność ogranicza powstawanie nieprzyjemnie pachnących substancji wytwarzanych w procesach beztlenowego rozkładu, w tym amoniaku. Zatem jeśli chcemy coś kompostować lub poddać fermentacji a zależy nam na czystym powietrzu, powinniśmy sięgnąc po bakterie kwasu mlekowego. Ich zastosowanie w organicznym rolnictwie jest olbrzymie. W akwakulturach jednym z problemów jest czystość wody. Jej niska jakość naraża ryby na stres który w efekcie zatrzymuje ich wzrost i negatywnie wpływa na ich stan zdrowia. Szczególnie widoczne jest to w intensywnych hodowlach o dużym zagęszczeniu osobników oraz w hodowli w zamkniętych zbiornikach. Amoniak z rybich odchodów zanieczyszcza wodę i powoduje stres u ryb. Regularnie dodając do wody pożyteczne kultury mikroorganizmów, minimalizuje sie problem amoniaku, o ile nie w pełni go eliminuje, pomagają one bowiem w przyspieszeniu lub zakończeniu denitryfikacji wody lub przetworzeniu ścieków w formy niegroźne dla ryb.

Opryski roślin i gleby rozcieńczonym roztworem kultur Lactobacillus wspomagają rozwój roślin i poprawiają ich stan zdrowia. Podawana doglebowo i dolistnie bakteria pomaga w procesach rozkładowych, udostępniając więcej substancji pokarmowych i pomagając je lepiej przyswajać roślinom.

Bakteria kwasu mlekowego jest również znana z produkowania enzymów i naturalnych antybiotyków wspomagających skuteczne trawienie, wykazuje także działanie antybakteryjne, kontrolując populację bakterii z rodzajów Salmonella i Escherichia coli. Dla rolników najważniejszym jej działaniem jest poprawa zdrowia roślin i zwierząt oraz wpływ na lepsze przyswajanie nutrientów, lepsze przetwarzanie paszy w przyrosty masy i eliminacja określonych toksyn.

Oto prosty sposób na uzyskanie tego mikroorganizmu z powietrza:

1. Wlej do pojemnika wodę którą przepłukałeś ryż. Może to byc plastikowe pudełko z pokrywką. Płukanie polega na wsypaniu ryżu do słoika, dolaniu czystej wody bez chloru, wytrząśnięciu aż woda stanie się mętna, odlaniu jej do pojemnika.

2. Pozostaw w pojemniku około połowy do trzech czwartych powietrza. Najwazniejsze tutaj jest właśnie powietrze nad roztworem. Przykryj pojemnik pokrywką, tak aby umozliwić cyrkulację powietrza. Nie dociskaj szczelnie pokrywki.

3. Umieść pojemnik w zacisznym miejscu z dala od światła słonecznego. Pozostaw go tam na przynajmniej 5-7 dni, co pozwoli zawartości sfermentować. Bakterie mlekowe zgromadzą się tam po tym okresie w temperaturze 20-25 C.


4. Błonnik z ryżu oddzieli się i będzie pływał po powierzchni jako cienka błonka o kwaśnym zapachu. Odlej płyn, oddzielając tę błonkę.


5. Umieść ten płyn w pojemniku i dodaj 10 razy więcej mleka. Pierwotny płyn został zasiedlony przez rozmaite mikroby z powietrza, w tym przez Lactobacillus. Dodanie ich do mleka pozwoli nam otrzymać czystą kultuę Lactobacillus, eliminując pozostałe. Możesz użyć odtłuszczonego mleka albo mleka z proszku, jakkolwiek świeże mleko jest najlepsze.

6. Po 5-7 dniach węglowodany, białka i tłuszcze zbiorą się na górze w postaci serowatej masy, pozostawiając żółtawą ciecz zawierającą bakterie kwasu mlekowego. Możesz wyrzucić ten serowaty kożuch, dodać do kompostu lub dać zwierzętom do zjedzenia.

7. Czystą kulturę bakterii mlekowych można przechowywac w lodówce albo trzymać je dłużej w temperaturze pokojowej, ale wtedy należy dodać do niej taką samą ilość nieoczyszczonego cukru rozpuszczonego w 1/3 wody. Bakterie potrzebują jakiegoś źródła pokarmu (wyczerpały już cukry z mleka) i dodany cukier utrzyma je przy życiu przez jakiś czas.

8. Masz już czystą kulturę bakterii mlekowych. Przed użyciem rozcieńcza się ją dwudziestoma częściami wody. Upewnij się że woda nie zawiera chemicznych, bakteriobójczych dodatków takich jak chlor. Ten roztwór 1:20 będzie służyć jako twoja podstawowa mieszanina bakterii mlekowych. Dwie do czterech łyżek stołowych tej mieszaniny dodane do czterech litrów wody posłużą jako płyn do oprysków lub dodaje się je do wody lub paszy dla zwierząt.

9. Serum bakterii mlekowych może być podawane dolistnie aby wspomóc żyjące na liściach mikroby, doglebowo lub dodane do kompostu. Oczywiście, poprawi ono również trawienie i przyswajanie pokarmu u zwierząt, przyda się w innych wymienionych na wstępie sytuacjach. W razie występowania jakiegokolwiek naruszenia równowagi, w ziemi czy układzie pokarmowym, Lactobacillus może okazać się pomocny.
może być taki przepis !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 21:23 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
skorpion, Skopiowałeś z baaaaaardzo dobrego forum. I to baaaaaardzo dobry przepis.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 21:25 - czw 
kudlaty pisze:
BoCiAnK pisze:
SklepProBio pisze:
Bardzo dobre efekty otrzymać można przy ochronie pszczół przed warrozą (Varroa destructor przebywa na pszczole ale nie wgryza się w pancerz chitynowy).

A czemuż to zawdzięczamy :?:


cudowne właściwości niczym woda święcona :mrgreen:


Umarłemu Nawet Święcona Woda Już nie pomoże :haha:


Na górę
  
 
Post: 14 marca 2013, 21:32 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 maja 2009, 00:27 - wt
Posty: 513
Lokalizacja: JODLOWA
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
adriannos pisze:
skorpion, Skopiowałeś z baaaaaardzo dobrego forum. I to baaaaaardzo dobry przepis.

mam go nawet wydrukowany bo robiłem wiec jako sprawdzony z dobrego forum postanowiłem wrzucić do nas
wiec po co przepłacać i nabijać kieszeń komos jak można zrobić !!!!!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 22:49 - czw 

Rejestracja: 08 grudnia 2010, 12:44 - śr
Posty: 178
Lokalizacja: mazowiecki
Skorpion przepraszam możesz bardziej określić ilość cukru w stosunku do czego
7. Czystą kulturę bakterii mlekowych można przechowywać w lodówce albo trzymać je dłużej w temperaturze pokojowej, ale wtedy należy dodać do niej taką samą ilość nieoczyszczonego cukru rozpuszczonego w 1/3 wody. Bakterie potrzebują jakiegoś źródła pokarmu (wyczerpały już cukry z mleka) i dodany cukier utrzyma je przy życiu przez jakiś czas.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2013, 22:52 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Stanisław Ł., patrzysz ile tam masz tej kultury ilościowo. Bierzesz cukier i do pojemniczka odsypujesz tyle samo. Do tego cukru nalewasz wody - deszczówka, mineralna z butelki, byleby bez chloru. Mieszanka 1:3 musi mieć temp pokojową. Wlewasz Bakterie i do lodówki.
Pozdrawiam

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 02:16 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
skorpion, dziękuję:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 11:55 - pt 

Rejestracja: 10 lutego 2013, 11:46 - ndz
Posty: 197
Lokalizacja: Niemce
Ule na jakich gospodaruję: dadan,wz
Prawdopodobnie tylko lokalnie występujące śżczepy EMów są aktywne wszystko przywiezione z jakichś odległych miejsc nie działają.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 12:05 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Hej, a zwykła serwatka kwaśna - z twarogu - to nie byłoby to samo?
Tomandor, to może być prawda - nie tylko ze względu na wyprodukowanie w innym miejscu, ale także na transport. Na przykład twaróg najlepszy wychodzi, kiedy mleka nie przelewa się z gara do gara, nie miesza, tylko od razu zostawia w naczyniu, w którym będzie się robiło twaróg.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 12:25 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
marcyha, szczep ten sam. Fakt podobnie otrzymuje się jogurcik :D

Zrób wg przepisu. Za dużo by tłumaczyć. A mi po prostu nie chcę się kilka stron wywodów pisać
Pozdrawiam.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 12:37 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Tomandor, Zaraz twierdzisz że lepsze są szczepy zrobione z mleka okolicznych gospodarzy niż te w butelkach EM ? Czy to naprawdę potrzebne czy mogę sobie odpuścić dawanie tych bakterii ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 12:41 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
A mi tam nie chce się mieszać i własnie kupuje gotowy. Dodaje przez cały sezon do wody i do spryskiwania ramek z pszczołami i czestego suszu jak i ula


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 14:26 - pt 

Rejestracja: 10 lutego 2013, 11:46 - ndz
Posty: 197
Lokalizacja: Niemce
Ule na jakich gospodaruję: dadan,wz
robert-a pisze:
Tomandor, Zaraz twierdzisz że lepsze są szczepy zrobione z mleka okolicznych gospodarzy niż te w butelkach EM ? Czy to naprawdę potrzebne czy mogę sobie odpuścić dawanie tych bakterii ?

To taka niedawna informacja z konferencji medycznej na ten temat ,po prostu odnosiło się to do wynalazków których masa pojawia się w aptekach jako osłony dla antybiotyków a większość nie działa. Zrobili dokładne badania i wyszło że nasze działają i są najtańsze.
Nie przeceniał bym ich roli w rodzinie pszczelej, zdrowej rodzinie to nie potrzebne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 15:41 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 stycznia 2013, 19:18 - ndz
Posty: 672
Lokalizacja: Mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
http://swiat.newsweek.pl/miod---antybio ... 9,1,1.html

Miód z rzepaku raczej odpada

_________________
"Pszczoły mają w sobie coś mistycznego. Rzucają urok na każdego, kto się nimi bliżej zajmie."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 17:20 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Ciekawe. Czyli wynikałoby z tego, że pszczołom zbierającym pyłek z pryskanych roślin (czyli naszym pszczołom) chyba sensownie podawać Lactobaccillus. Planuję taki eksperyment - 3 poidełka - w jednym woda, w drugim samodzielnie wytworzone Lactobaccillusy, w trzecim mech, szyszki olchowe i drewno z rzeki. Zobaczymy, co pszczółki powiedzą:). Na razie mają jedno - zamarźnięte poidło :cold: .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 17:44 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 stycznia 2013, 19:18 - ndz
Posty: 672
Lokalizacja: Mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Cytuj:
Jeśli w pasiece pszczoły dostają np. antybiotyki czy sztuczny pokarm albo też zbierają pyłki z pryskanych wcześniej pestycydami roślin, ich układ pokarmowy staje się jałowy. Miód, który wytwarzają też jest wtedy pozbawiony probiotycznych bakterii.


podobnie sprawa ma się mieć ze sztucznym pokarmem...

_________________
"Pszczoły mają w sobie coś mistycznego. Rzucają urok na każdego, kto się nimi bliżej zajmie."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 17:55 - pt 

Rejestracja: 30 stycznia 2013, 20:58 - śr
Posty: 49
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
sangbleu pisze:
Cytuj:
Jeśli w pasiece pszczoły dostają np. antybiotyki czy sztuczny pokarm albo też zbierają pyłki z pryskanych wcześniej pestycydami roślin, ich układ pokarmowy staje się jałowy. Miód, który wytwarzają też jest wtedy pozbawiony probiotycznych bakterii.


podobnie sprawa ma się mieć ze sztucznym pokarmem...

Rozwiązaniem mogło by być dodawanie probiotyku do syropu podczas podkarmiania


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 19:37 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 stycznia 2013, 19:18 - ndz
Posty: 672
Lokalizacja: Mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
ewentualnie po zakończeniu podkarmiania

_________________
"Pszczoły mają w sobie coś mistycznego. Rzucają urok na każdego, kto się nimi bliżej zajmie."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 19:44 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 maja 2009, 00:27 - wt
Posty: 513
Lokalizacja: JODLOWA
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
można dać do karmienia na zimę do syropu ja daje 10ml na 10 l syropu do karmienia na zimę + zioła
z inwertem nie próbowałem wiec nie wiem jak ktoś dodawał do inwertu niech eis wypowie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 19:50 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 stycznia 2013, 19:18 - ndz
Posty: 672
Lokalizacja: Mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
W okresie wiosennym zapewne najlepszym rozwiązaniem jest wstawienie ramki z pierzgą.

_________________
"Pszczoły mają w sobie coś mistycznego. Rzucają urok na każdego, kto się nimi bliżej zajmie."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 19:58 - pt 

Rejestracja: 30 stycznia 2013, 20:58 - śr
Posty: 49
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Najlepsze rozwiązanie :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 20:01 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
kubuspuhatek pisze:
sangbleu pisze:
Cytuj:
Jeśli w pasiece pszczoły dostają np. antybiotyki czy sztuczny pokarm albo też zbierają pyłki z pryskanych wcześniej pestycydami roślin, ich układ pokarmowy staje się jałowy. Miód, który wytwarzają też jest wtedy pozbawiony probiotycznych bakterii.


podobnie sprawa ma się mieć ze sztucznym pokarmem...

Rozwiązaniem mogło by być dodawanie probiotyku do syropu podczas podkarmiania
Czy nie powodowałoby to fermentacji?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 20:20 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
marcyha, jeżeli chodzi o apibiofarmę - nie fermentuje. Jest ona zalecana do wody, opryskiwania jak również do syropów.

Tutaj masz stronę producenta to można poczytać więcej http://www.sklep-probioemy.pl/apibiofarma-p-25.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 20:26 - pt 

Rejestracja: 30 stycznia 2013, 20:58 - śr
Posty: 49
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Dobre pytanie. :D
Trzeba będzie to sprawdzić :D
wiem że można spryskiwać tym wnętrze ula ale o dodawaniu tego do syropu to jeszcze nie słyszałem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 20:28 - pt 

Rejestracja: 30 stycznia 2013, 20:58 - śr
Posty: 49
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
dudi pisze:
marcyha, jeżeli chodzi o apibiofarmę - nie fermentuje. Jest ona zalecana do wody, opryskiwania jak również do syropów.

Tutaj masz stronę producenta to można poczytać więcej http://www.sklep-probioemy.pl/apibiofarma-p-25.html

no i sprawa rozwiązana :D
dzięki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 20:28 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
kubuspuhatek, wejdź na etykietę produktu - po lewej stronie chyba 3 wpis od góry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 20:46 - pt 
Lepiej panowie sobie za kupić te ziółka co są podane na ulotce i zaparzyć, w 100% będziecie wiedzieli że z czegoś to jest. Cena 9 ziół nie przekroczy ceny butelki 1l, a za cenę tych 30zł można rozrobić tego z 10l :mrgreen:


Na górę
  
 
Post: 15 marca 2013, 20:55 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
Tazon, a czytałeś ile wychodzi z litra apibiofarmy gotowej do użycia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 21:11 - pt 
dudi pisze:
Tazon, a czytałeś ile wychodzi z litra apibiofarmy gotowej do użycia?


eee tam ich opisy ile co do czego. :mrgreen:


Na górę
  
 
Post: 15 marca 2013, 22:12 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Tazon pisze:
Lepiej panowie sobie za kupić te ziółka co są podane na ulotce i zaparzyć, w 100% będziecie wiedzieli że z czegoś to jest. Cena 9 ziół nie przekroczy ceny butelki 1l, a za cenę tych 30zł można rozrobić tego z 10l :mrgreen:
Może zebrać ziółka i wysuszyć - wtedy będzie na pewno taniej - i zdrowiej:>


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 22:19 - pt 
marcyha pisze:
Tazon pisze:
Lepiej panowie sobie za kupić te ziółka co są podane na ulotce i zaparzyć, w 100% będziecie wiedzieli że z czegoś to jest. Cena 9 ziół nie przekroczy ceny butelki 1l, a za cenę tych 30zł można rozrobić tego z 10l :mrgreen:
Może zebrać ziółka i wysuszyć - wtedy będzie na pewno taniej - i zdrowiej:>


No pewnie :mrgreen:


Na górę
  
 
Post: 15 marca 2013, 22:22 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Szukam jakie to 9 ziółek i nie mogę znaleźć - znalazłam tylko, że to m.in. Bylica boże drzewko (Artemisia abrotanum L.)
Mięta pieprzowa (Mentha x piperita L.) :?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 22:24 - pt 
Lista ziół wykorzystanych w ApiBioFarmie :
· Bylica boże drzewko (Artemisia abrotanum L.)
· Mięta pieprzowa (Mentha x piperita L.)
· Orzech włoski (Juglans regia L.)
· Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.)
· Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.)
· Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.)
· Biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum L.)
· Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis L.)
· Melisa lekarska (Melissa officinalis L.)


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji