rafal89 pisze:
Dobry wieczór:) Trudno mnie nazwać jak narazie nawet początkującym pszczelarzem, ale czytam dużo z różnych zródeł i nabywam wiedzy o tym ciekawym zajęciu...zaciekawiło mnie to na tyle żeby spróbować założyć własna pasiekę, poczatkowo 2-3 ule, co do typów to sie jeszcze zastanawiam, ale mam takie pytanie...fundusze mam niestety ograniczone, także chciałbym żeby choć część z tego co włożę sie zwróciła...czy podczas pierwszego roku jestem w stanie zarobić na tyle żeby odpowiednio dokarmić pszczoły, zastosować ewentualne lekarstwa i kupić podstawowy sprzęt??? z góry dziękuje za każde informacje i pozdrawiam:)
Rafał ,nie możesz tak podchodzić ,do tematu pszczelarstwa. Ty musisz to pokochać ,bardziej jak żonę ,narzeczoną

,tak mówił mój teść. Bo jeśli nastawiasz się na biznes ,to raczej marne widoki.

Tak ,jak widzisz na forum ,większość ,to pasjonaci pszczelarstwa ,kochający to co robią. Biznes ,tak oczywiście ,ale nie za wszelką cenę. I to dopiero po nabyciu doświadczenia . Wiadomo ,każdy by chciał postawić dwa ule i po 100 kg miodku z ula. Ja powiem Tobie tak. W tym roku wydałem ponad 2300 zł na rozpoczęcie przygód z pszczółkami. W tym wszystkim są różne koszty. Zapisanie się do związku ,zakup odkładów 2x170 zł, ,leki ,sprzęt ,( a w zasadzie żaden ,bo kapelusz i podkurzacz to wszystko co mam) ,cukier ,wyjazd po matki ,deski na ule ,nasionka i wiele innych rzeczy ) Sam zrobiłem 3 ule ,mam przerobionych 5 wz.

Zazimowałem 2 rodzinki .jak przezimują ?

Załóż pasiekę ,na tyle uli ile Ciebie stać ,a mając 2-3 ule ,to dla siebie miodek i rodzinki będziesz miał.A dalej ,czytaj forum i zobaczysz co z tego dalej będzie.W każdym bądź razie życzę powodzenia i wytrwałości ,nawet jak dostaniesz parę żądełek w pewną cześć ciała , na której siedzisz

. Jak dasz rady usiąść ,to będziesz pszczelarzem

czego Tobie i Twojej rodzince z okazji Świąt życzę.