www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 16 lipca 2018, 13:18 - pn
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: 31 marca 2017, 06:21 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 marca 2017, 14:29 - wt
Posty: 94
Lokalizacja: Warszawa <> Wysychy(pod Niegowem)
Ule na jakich gospodaruję: 1/2Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
GrzegorzL, dzięki, taki właśnie jest plan, poza tym na rogach dojdą kątowniki 25x25 i grubo kleju pod nie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 marca 2017, 06:27 - pt 

Rejestracja: 17 grudnia 2013, 14:03 - wt
Posty: 140
Lokalizacja: lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: WZ, WLKP
Miejscowość z jakiej piszesz: Parczew
Ok, ale panel ma niską zawartość wody w sobie i będzie chłonął jak będzie miał dojście do wilgotnego powietrza. Nie napuchnie od razu, stopniowo na tych krawędziach wchłonie wodę i spuchnie, dlatego ważne jest, aby krawędzie zabezpieczyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 marca 2017, 06:32 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 marca 2017, 14:29 - wt
Posty: 94
Lokalizacja: Warszawa <> Wysychy(pod Niegowem)
Ule na jakich gospodaruję: 1/2Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
GrzegorzL, a jaką farbą/lakierem byś polecił, może być lakier bezbarwny do drewna? (eko)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 marca 2017, 08:12 - pt 

Rejestracja: 17 grudnia 2013, 14:03 - wt
Posty: 140
Lokalizacja: lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: WZ, WLKP
Miejscowość z jakiej piszesz: Parczew
Ja bym pomalował pierwszy raz jakąś farbą z rozpuszczalnikiem, aby wsiąkła i drugi raz normalnie farbą, może olejną jakąś.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 marca 2017, 21:49 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 stycznia 2016, 19:17 - sob
Posty: 745
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
Ja bym nie malował - cały projekt to tragedia- tylko dlaczego pszczoły mają się w tym męczyć?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwietnia 2017, 06:05 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 marca 2017, 14:29 - wt
Posty: 94
Lokalizacja: Warszawa <> Wysychy(pod Niegowem)
Ule na jakich gospodaruję: 1/2Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Kosut, to może uzasadnij dlaczego tragedia i co jest źle. Bo wiesz ja dopiero zaczynam, ul z ktorym w zeszłym roku dostalem rodzinę ( również z paneli tylko jeszcze grubsza scianka ~10cm~ dadant kombinowany) musze oddać. Szkoda, że wcześniej się nie wypowiedziałeś....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwietnia 2017, 14:24 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 stycznia 2016, 19:17 - sob
Posty: 745
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
Moim zdaniem sezon dwa Ci wytrzyma, a tyle roboty co cię to kosztowało, powinieneś rozejrzeć się za drewnem - panele będą chłonąć wilgoć i się rozwarstwiać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwietnia 2017, 22:27 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 marca 2017, 14:29 - wt
Posty: 94
Lokalizacja: Warszawa <> Wysychy(pod Niegowem)
Ule na jakich gospodaruję: 1/2Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Kosut, sukcesywnie docelowo mam zamiar podmieniać półkorpusy na nowe pokryte drzewem(boazeria itp) ewentualnie sklejką wosoodporną, ale swoją drogą widziałem, że wiele osób robi ule i z płyty pilśniowej (tzw. HDF) i jakoś funkcjonują


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwietnia 2017, 22:49 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 5220
Lokalizacja: wadowice 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, LG 3/4, dadant
Makar pisze:
ale swoją drogą widziałem, że wiele osób robi ule i z płyty pilśniowej (tzw. HDF) i jakoś funkcjonują



to się dobrze nad tym zastanów

Obrazek



Obrazek
Obrazek

_________________
Człowiek, który dla interesu poświęca swój honor, traci i swój honor i swój interes


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2017, 07:23 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 marca 2017, 14:29 - wt
Posty: 94
Lokalizacja: Warszawa <> Wysychy(pod Niegowem)
Ule na jakich gospodaruję: 1/2Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
kudlaty,
Makar pisze:
sukcesywnie docelowo mam zamiar podmieniać półkorpusy na nowe pokryte drzewem(boazeria itp) ewentualnie sklejką wosoodporną,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2017, 17:10 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 marca 2017, 14:29 - wt
Posty: 94
Lokalizacja: Warszawa <> Wysychy(pod Niegowem)
Ule na jakich gospodaruję: 1/2Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Przesiedlone :D
Krawędzie płyt w korpusach pomalowane
Pszczoły chętnie przyszły ze do nowego ula.

ObrazekNie wiem czemu na leżąco zdjęcie weszło


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2017, 19:44 - ndz 

Rejestracja: 17 grudnia 2013, 14:03 - wt
Posty: 140
Lokalizacja: lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: WZ, WLKP
Miejscowość z jakiej piszesz: Parczew
Rok czy dwa wytrzyma. Sam zobaczysz jak się będzie panel zachowywał na dworze. Aby dziewczynom się dobrze mieszkało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lipca 2017, 16:01 - sob 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 15 czerwca 2017, 09:10 - czw
Posty: 19
Ule na jakich gospodaruję: dadanta
Miejscowość z jakiej piszesz: Grodziska
witam witam czy moglibyscie mi pokazac rys tech dadant 1/2 nieocieplany chodzi mi o to ze nie bardzo wieem jak z tych 25 mm wygospodarowac miejsce naa zawieszenie ramki i wrąg naa drugi korpus. bardzo bym prosił bo przymierzam sie do budowy. pozdrawiam brac pszczelarską..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lipca 2017, 16:05 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 01:01 - czw
Posty: 1915
Lokalizacja: Sędziszów (Kraków)
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D + Wl
Możesz zrobić 11 mm pod zawieszenie ramki i zostanie Ci 7+7 lub 6+8.

_________________
Pozdrawiam, Józef.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 18:36 - pn 

Rejestracja: 22 września 2016, 10:43 - czw
Posty: 195
Lokalizacja: Łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Witam
Chce zrobić kilka uli 1/2 dadanta i dopiero będę zamawiał deski sosnowe suche 2,5 cm. Jeżeli mógłby ktoś podpowiedzieć czy dobrze wyliczyłem ilość materiału. Liczę że z jednej deski zrobię 1 korpus.
Korpusy chcę łączyć w ten sposób ze względu na brak narzędzi do cięcia drewna dysponuję tylko pilarką stołową.
Obrazek
Wysokość korpusu 15,5cm. 1,5cm będzie wycięte od góry do zawieszania ramek. Jeżeli dobrze policzyłem.

Dłuższa część korpusy to będzie długość ramki + odstęp+ zakład do połączenie po 1 cm z każdej strony wyszło mi 43,5+1,5+2=47 cm
Krótszy bok to 37,5 tak jak w wielkopolskim + 5 cm na łączenie desek 2,5cm czyli 42,5cm

Łącznie wyjdzie 47*2+42,5*2=179 cm
Czyli deski długości 180 cm powinny mi wystarczyć.

Wszelkie uwagi i podpowiedzi mile widziane.

_________________
Pozdrawiam
Misiek123


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 18:49 - pn 

Rejestracja: 31 sierpnia 2007, 20:56 - pt
Posty: 785
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Może Ci braknąć, 3 cięcia i idealne kąty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 18:52 - pn 

Rejestracja: 22 września 2016, 10:43 - czw
Posty: 195
Lokalizacja: Łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Odnowiciel pisze:
Może Ci braknąć, 3 cięcia i idealne kąty.

To zamówię dłuższe 2 m.
Co do wymiarów dobrze policzyłem?

_________________
Pozdrawiam
Misiek123


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 18:59 - pn 

Rejestracja: 31 sierpnia 2007, 20:56 - pt
Posty: 785
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: dadant
To zależy, jak będziesz robił czy będą skręcane do czoła czy tak jak na rysunku. Bo wedle rysunku to musisz do krótszej deski doliczyć głębokość wpustu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 19:34 - pn 

Rejestracja: 22 września 2016, 10:43 - czw
Posty: 195
Lokalizacja: Łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Myślę że tak jak na rysunku do krótszej deski doliczyłem 2x szerokość deski 2,5cm czyli 5 cm a do dłuższej wpust z obydwu stron po 1 cm czyli 2cm. Rysunek jest podglądowy tylko żeby pokazać jak mam zamiar łączyć deski z myślą że może jest jakiś lepszy sposób w miarę prosty i ktoś podpowie jak to jeszcze można zrobić :)

_________________
Pozdrawiam
Misiek123


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 19:47 - pn 

Rejestracja: 07 marca 2013, 16:54 - czw
Posty: 592
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Chcesz zamowic deski heblowane? Czy surowe 2,5 i bedziesz obrabial. Jesli tak to troche cienkie sciany. Jesli strugane to chyba nie bedzie tanio. Jesli deski beda mialy seki to chyba nie wystarczy jedna na korpus

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 19:48 - pn 

Rejestracja: 28 sierpnia 2016, 09:47 - ndz
Posty: 60
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zachodniopomorskie
Pierwszy wymiar to chyba 43,5 dł ramki +1,5 odstęp +2x2,5 ścianki boczne = 50
Drugi 37,5 + 2 grubości zacięcia pierwszej ścianki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 20:21 - pn 

Rejestracja: 22 września 2016, 10:43 - czw
Posty: 195
Lokalizacja: Łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Dominikkuchniak, W pierwszej wersji miał być to deski suche obrzynane i miałem je szlifierką przetrzeć. W tartaku mają możliwość strugania ale nie pytałem o cenę. Dowiem się i przemyślę które wybrać.

Strzelec66, Ja dodałem odwrotnie 5 cm do krótszej ścianki i 2 cm do dłuższej (wpust 1 cm). Jeżeli dobrze sobie to wyobrażam dając odwrotnie powstała by mi na rogu szczelina którą wytnę na zawieszanie ramek. A tak jak ja policzyłem ścianki powinny się zejść. Patrząc na zdjęcie wręgi na ramki nie są wycięte na całej desce.


Czyli sęk w desce już ją dyskwalifikuje i niemożna już jej wykorzystać na korpus?

_________________
Pozdrawiam
Misiek123


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 21:09 - pn 

Rejestracja: 07 marca 2013, 16:54 - czw
Posty: 592
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Jesli akurat miejsce ciecia wypadnie w polowie seka to nie bardzo bo wypadnie i bedzie dziura. Chyba ze przykrecisz czy przykleisz ta polowke seka.
Zreszta jedne seki sie trzymaja a inne zaraz po cieciu wypadaja

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 13:00 - wt 

Rejestracja: 22 września 2016, 10:43 - czw
Posty: 195
Lokalizacja: Łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Witam
Dziś dzwoniłem do tartaku i za deski suche strugane o szerokości 15,5 cm i grubości 2,5 i długości 200powiedzieli mi 13,95 co daje 1800 m3. Niestety suchych nie strganych nie chcą sprzedać.
Wyjdzie jakiś 80 zł za deski na jeden ul. Dennica 4 korpusy i ramke do dachu plus osb na dachy.

Jak waszym zdaniem warto się pokusić czy szukać innego tartaku?
Za suche trzeba zapłacić jakiś 1000 zł lub więcej

_________________
Pozdrawiam
Misiek123


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 13:06 - wt 

Rejestracja: 02 października 2012, 21:08 - wt
Posty: 517
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Misiek123, najtaniej wyjdzie kupić korpusy a dennice i daszki zrobisz sobie sam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 13:43 - wt 

Rejestracja: 22 września 2016, 10:43 - czw
Posty: 195
Lokalizacja: Łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
PawelKS3, jak znajdziesz kogoś kto sprzedaje korpusy po 20 zł to daj znać ☺

_________________
Pozdrawiam
Misiek123


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 14:01 - wt 

Rejestracja: 07 marca 2013, 16:54 - czw
Posty: 592
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
https://www.olx.pl/m/oferta/korpusy-ule ... b3c0a5be08 zobacz inne ogloszenia tego sprzedajacego

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 14:55 - wt 

Rejestracja: 28 sierpnia 2016, 09:47 - ndz
Posty: 60
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zachodniopomorskie
Misiek123 pisze:
Myślę że tak jak na rysunku do krótszej deski doliczyłem 2x szerokość deski 2,5cm czyli 5 cm a do dłuższej wpust z obydwu stron po 1 cm czyli 2cm. Rysunek jest podglądowy tylko żeby pokazać jak mam zamiar łączyć deski z myślą że może jest jakiś lepszy sposób w miarę prosty i ktoś podpowie jak to jeszcze można zrobić :)

Coś mi nie gra z tym rysunkiem i wymiarami ,Przyjmijmy że lewa deska to A, górna to B, prawa to C, a dolna to D.
Jeżeli chcesz wsunąć B i D całą powierzchnią w deski A i C na głębokość 1 cm to w A i C powinieneś wyciąć od wewnątrz podł. 5 cm i szer. 1 cm. Wtedy przy składaniu wymiar wewnętrzny desek B i D zmniejszy się o 2 cm. Jeżeli chcesz utrzymać wymiar 43,5 wew. to wymiar deski B i D powinien wynosić 1+ 37,5+1=39,5
Natomiast wymiar deski A i C równoległych do ramek to 2,5*2 zaciecie + ramka 43,5 +odstęp między ramką a korpusem 1,5. Czyli 5+43,5+1,5=50
Deska A i C powinna mieć wymiar zew. 50 cm ,a deska B i D 39,5 cm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 15:25 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 5220
Lokalizacja: wadowice 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, LG 3/4, dadant
Misiek123 pisze:
Jak waszym zdaniem warto się pokusić czy szukać innego tartaku?
Za suche trzeba zapłacić jakiś 1000 zł lub więcej


dobry jesteś mecenas 1m3 gotowej dechy 25mm to musisz przerobić minimum 1,3m3 deski 32mm i to jeszcze w układzie że miałeś je jako pryzmę i nie ma odpadów a że nikt rok wcześniej nie planował ze kupisz kilka desek na wymiar to będą mieli znacznie więcej odpadu więc licząc skromnie zużyją 1,5m3 dechy czyli w układzie że kupisz deski po tysiaka suche na wymiar w co zresztą wątpie koszt materiału wyniesie 1500zł za materiał na na m3 dechy na gotowo 25mm a gdzie jeszcze robocizna i maszyny na których miałbyś to przerobić? a samo się też nie zrobi,
za m3 surowej dechy sosna-jodła na wymiar w moich okolicach panowie wołają w okolicach 800zł netto a gdzie suszenie i robota przy tym,
życzę szczęścia w poszukiwaniach wymarzonego taniego materiału

_________________
Człowiek, który dla interesu poświęca swój honor, traci i swój honor i swój interes


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 16:33 - wt 

Rejestracja: 22 września 2016, 10:43 - czw
Posty: 195
Lokalizacja: Łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
W temacie obróbki drewna jestem laikiem nigdy nie miałem z tym do czynienia dlatego grzecznie zapytałem czy warto kupić.
kudlaty pisze:
zużyją 1,5m3 dechy czyli w układzie że kupisz deski po tysiaka suche na wymiar w co zresztą wątpie koszt materiału wyniesie 1500zł

Dziękuję za oświecenie :thank:

Podałem tą cenę sugerując się ogłoszeniami w internecie choćby z olx gdzie ceny są różne.
http://www.olx.pl/oferty/q-deski-suche-sosnowe/

Strzelec66 pisze:
Deska A i C powinna mieć wymiar zew. 50 cm ,a deska B i D 39,5 cm


Wydaje mi się że te wymiary też są dobre. Może jeszcze ktoś sprawdzić ?
Misiek123 pisze:
Dłuższa część korpusy to będzie długość ramki + odstęp+ zakład do połączenie po 1 cm z każdej strony wyszło mi 43,5+1,5+2=47 cm
Krótszy bok to 37,5 tak jak w wielkopolskim + 5 cm na łączenie desek 2,5cm czyli 42,5cm

_________________
Pozdrawiam
Misiek123


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 stycznia 2018, 17:22 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 01:01 - czw
Posty: 1915
Lokalizacja: Sędziszów (Kraków)
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D + Wl
Misiek123, nie licz na to, że budując z litej dechy wykorzystasz materiał w 100%.
Nie ma możliwości, żeby nie trafić gdzieś na jakiś wredny sęk i aby deski były idealnie płaskie bez najmniejszych nawet zwichrowań.
Dlatego w amatorskich warunkach radzę Ci zrezygnować z łączenia z podcięciem i zastosować najprostsze łączenie do czoła.
Potrzebujesz wtedy dwie dłuższe deski boczne po 50 cm i dwie krótsze z wręgiem na ramki po 37,5 cm.
Odpada przy tym dużo roboty i przy montażu łatwiej jest skorygować zdarzające się zwichrowania desek, tak aby korpus po skręceniu nie klawiszował.
Ja wszystkich budowanych przez siebie korpusach stosuję takie właśnie łączenie i nawet tylko dwa wkręty na łączeniu wystarczają, aby całość bardzo solidnie trzymała się kupy.

_________________
Pozdrawiam, Józef.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 stycznia 2018, 15:09 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 czerwca 2016, 13:14 - czw
Posty: 64
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie "18"
Miejscowość z jakiej piszesz: Dobrodzień
JM pisze:
Misiek123, nie licz na to, że budując z litej dechy wykorzystasz materiał w 100%.
Nie ma możliwości, żeby nie trafić gdzieś na jakiś wredny sęk i aby deski były idealnie płaskie bez najmniejszych nawet zwichrowań.
Dlatego w amatorskich warunkach radzę Ci zrezygnować z łączenia z podcięciem i zastosować najprostsze łączenie do czoła.
Potrzebujesz wtedy dwie dłuższe deski boczne po 50 cm i dwie krótsze z wręgiem na ramki po 37,5 cm.
Odpada przy tym dużo roboty i przy montażu łatwiej jest skorygować zdarzające się zwichrowania desek, tak aby korpus po skręceniu nie klawiszował.
Ja wszystkich budowanych przez siebie korpusach stosuję takie właśnie łączenie i nawet tylko dwa wkręty na łączeniu wystarczają, aby całość bardzo solidnie trzymała się kupy.
Warunkiem powodzenia jest również zdolność tej pilarki do precyzyjnego cięcia pod kątem prostym,wszelkie odchyłki będą skutkować "klawiszowaniem" zmontowanego korpusu mimo niezwichrowanych desek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji