www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 24 kwietnia 2018, 19:21 - wt
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: 04 stycznia 2011, 14:41 - wt 

Rejestracja: 26 listopada 2010, 18:26 - pt
Posty: 166
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
witam dużo czytałem na forum o różnych typach uli.Pracuje obecnie na warszawskim poszerzanym z nadstawką. Mam nietypowe nadstawki na 8 ramek szerokość jak warszawska poszerzana ,a wysoka 13cm w środek węza 10cm .8 ramek dało mi kwadrat 31,5cm na 31,5cm ramki produkuje Sułkowski mogę ustawiać na krzyż w tamtym roku tak robiłem podebrałem najwięcej miodu z ula od 4 lat. Aby postawić na gniazdo dwie nadstawki ul musi mieć wysoki kołnierz i daszek w sumie ok.35cm wtedy daszek jest ciężki .małe nadstawki wykorzystuje jako uliki weselne do unasienienia matek jednodniowych kupionych od hodowcy.postanowiłem usprawnić sobie prace przy odbieraniu miodu całe korpusy dlatego zacząłem zastanawiać się nad zmianą ula i porównać w nich prace. wybrałem ul 1/2 dadana 10 ramkowy w którym nie można ustawiać korpusów na krzyż ale 12 ramkowe pełne miodu z wiekiem były by za ciężkie .Dokupić korpusy 10 ramkowe morzna wszędzie ,morze za jakiś czas dojdę do wniosku jak pan BoCIAnK i dorobie jeszcze gniazdowe korpusy dadanowskie - zobaczymy.Mam prośbę wykonałem 3 korpusy 1/2 dadana 47,4cm na 38,7cm czy ten wymiar jest prawidłowy i czy będą pasowały korpusy kupione w sklepie.Mój wymiar ustaliłem na podstawie dostępnych krat odgrodowych o wymiarach 47cm na 38,5cm dzięki za podpoiwedz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 stycznia 2011, 14:44 - wt 

Rejestracja: 26 listopada 2010, 18:26 - pt
Posty: 166
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Mam prośbę wykonałem 3 korpusy 1/2 dadana 47,4cm na 38,7cm czy ten wymiar jest prawidłowy i czy będą pasowały korpusy kupione w sklepie.Mój wymiar ustaliłem na podstawie dostępnych krat odgrodowych o wymiarach 47cm na 38,5cm dzięki za podpoiwedz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 stycznia 2011, 21:38 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 października 2009, 17:37 - pn
Posty: 291
Lokalizacja: Karmanowice
Ule na jakich gospodaruję: Dadant+2x1/2
Ale kolego dokladnie jaki masz wymiar najlepiej by bylo gdybys wrzucil fotke i zaznaczyl wymiar
Pozzdrawiam byczek;D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 stycznia 2011, 15:10 - śr 

Rejestracja: 26 listopada 2010, 18:26 - pt
Posty: 166
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Morze ktoś mi pomorze jak mam wrzucić fotkie na forum .będe wdzięczny ,trochę techniki i się gubię


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 stycznia 2011, 15:38 - śr 

Rejestracja: 06 czerwca 2008, 22:01 - pt
Posty: 1140
Lokalizacja: Stargard Szczec.
Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
mario1386 pisze:
Morze ktoś mi pomorze jak mam wrzucić fotkie na forum .będe wdzięczny ,trochę techniki i się gubię

Np. tak:
http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/vie ... =zdj%EAcia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 stycznia 2011, 17:18 - śr 

Rejestracja: 26 listopada 2010, 18:26 - pt
Posty: 166
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
to nie jest mój korpus zaporzyczyłem go z forum.Mój wyglada tak samo tylko 1/2 dadana kreskami zaznaczyłem szerokość i długość korpusu od środka.Szkoda że na forum jest tak mało informacji o wymiarach standartowych stojaków.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 stycznia 2011, 18:07 - śr 

Rejestracja: 26 listopada 2010, 18:26 - pt
Posty: 166
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Nareszcie się udało po wielu trudach zaznaczyłem szerokość i długość korpusu.Jeden bok długości 38,7cm a drugi dłuższy bok 47,4cm czy te wymiary są zbliżone do standartowych korpusów .Zdjęcie kiepskie myślę że następne będą lepsze.
Bardzo dziękuje za pomoc.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 stycznia 2011, 19:41 - śr 

Rejestracja: 06 czerwca 2008, 22:01 - pt
Posty: 1140
Lokalizacja: Stargard Szczec.
Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
mario1386 pisze:
Nareszcie się udało po wielu trudach zaznaczyłem szerokość i długość korpusu.Jeden bok długości 38,7cm a drugi dłuższy bok 47,4cm czy te wymiary są zbliżone do standartowych korpusów .Zdjęcie kiepskie myślę że następne będą lepsze.
Bardzo dziękuje za pomoc.


Jeżeli korpus na 10 ramek to powinien mieć 37,5 czy 38x45. 45 ponieważ szerokość ramki (43,5) plus 1,5 (dwa razy 7mm). A 37,5 ponieważ 10 ramek trzeba policzyć każdą ramkę 25mm plus odstępy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 stycznia 2011, 21:46 - śr 

Rejestracja: 26 listopada 2010, 18:26 - pt
Posty: 166
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
bardzo dziękuje za podpowiedz pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 stycznia 2011, 14:57 - czw 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 19:47 - czw
Posty: 11407
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
swiwojtek pisze:
mario1386 pisze:
Nareszcie się udało po wielu trudach zaznaczyłem szerokość i długość korpusu.Jeden bok długości 38,7cm a drugi dłuższy bok 47,4cm czy te wymiary są zbliżone do standartowych korpusów .Zdjęcie kiepskie myślę że następne będą lepsze.
Bardzo dziękuje za pomoc.


Jeżeli korpus na 10 ramek to powinien mieć 37,5 czy 38x45. 45 ponieważ szerokość ramki (43,5) plus 1,5 (dwa razy 7mm). A 37,5 ponieważ 10 ramek trzeba policzyć każdą ramkę 25mm plus odstępy.


Może się ktoś nie zgodzić ale robię ule z korpusowe o szerokości 40 cm
- nie mam nigdy problemu z wyjęciem ramki
- Odległości ramki od ramki nigdy się nie trzymałem żadnych 8 czy nawet 10 mm pszczoły mając większą swobodę mają lepszą wentylacje i nie siedzą im głupoty w głowie a jak chcą to górę pogrubią (ale tylko górną cześć gdzie mają papu )
Tak wygląda 40cm szerokości korpus

Obrazek
A tak 45 cm - w nim mieści się 12 ramek w tym akurat że był to odkład czerwcowy jest 11 ale po wyjęciu bocznych desek zatworowych mięci się 12 ramko
Obrazek

Po za tym w nadstawkach mogę zmieścić 10 ramek 30- 35mm W ZALEŻNOŚCI DO KTÓREGO ULA czego przy 37,5 jest NIE REALNE

_________________
odkłady pszczele Na 2017 <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 stycznia 2011, 20:35 - czw 

Rejestracja: 26 listopada 2010, 18:26 - pt
Posty: 166
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Bardzo dziękuje za fotki.Moje wymiany korpusów prawie są dobre,większe odstępy pomiędzy ramkami napewną poprawią wentylację,pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 stycznia 2011, 22:40 - czw 

Rejestracja: 21 lipca 2008, 20:38 - pn
Posty: 1114
Lokalizacja: Małopolska
Mając gniazdo na dwóch korpusach wielkopolskich, zawsze w tym wyższym pod nadstawką przez lato mam 9 ramek a nie dziesięć ,jest dużo lepsza wentylacja, matki też tam ładnie czerwią ,,od dechy do dechy'' mimo większych odległości między plastrami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 stycznia 2011, 22:52 - czw 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 19:47 - czw
Posty: 11407
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
anZag pisze:
Mając gniazdo na dwóch korpusach wielkopolskich, zawsze w tym wyższym pod nadstawką przez lato mam 9 ramek a nie dziesięć ,jest dużo lepsza wentylacja, matki też tam ładnie czerwią ,,od dechy do dechy'' mimo większych odległości między plastrami.

:brawo:
No i widzisz sam do tego doszedłeś co i ja tylko że ja robiąc ule nie zrezygnowałem z 10 ramek tylko wolałem korpus zrobić o 2,5 cm większy :jupi: jest wiele trików o których jeszcze mało kto słyszał dlaczego to albo tamto prawie wszyscy są przyzwyczajenie do standardu a Guzik prawda z standardami ;-)

_________________
odkłady pszczele Na 2017 <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 07 stycznia 2011, 09:35 - pt 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 11:44 - czw
Posty: 3014
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
BoCiAnK pisze:
Po za tym w nadstawkach mogę zmieścić 10 ramek 30- 35mm W ZALEŻNOŚCI DO KTÓREGO ULA czego przy 37,5 jest NIE REALNE

Bocianku przy ramce 35mm to w standardowym wymiarze 375mm wejdzie 8 ramek jak masz korpusy 400mm to maks 9 ale to bedzie bardzo ciasno


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 07 stycznia 2011, 12:17 - pt 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 19:47 - czw
Posty: 11407
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
mendalinho pisze:
BoCiAnK pisze:
Po za tym w nadstawkach mogę zmieścić 10 ramek 30- 35mm W ZALEŻNOŚCI DO KTÓREGO ULA czego przy 37,5 jest NIE REALNE

Bocianku przy ramce 35mm to w standardowym wymiarze 375mm wejdzie 8 ramek jak masz korpusy 400mm to maks 9 ale to bedzie bardzo ciasno

;-) Przeczytaj jeszcze raz co napisałem
Po za tym w nadstawkach mogę zmieścić 10 ramek 30- 35mm W ZALEŻNOŚCI DO KTÓREGO ULA
A więc
w 400mm mieści się 10 /30mm
w 450mm mieści się 10/35mm
A jeszcze gdyby coś to
w 450mm mieści 11/30mm
;-)

_________________
odkłady pszczele Na 2017 <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 stycznia 2011, 13:57 - sob 

Rejestracja: 26 listopada 2010, 18:26 - pt
Posty: 166
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Dziękuje za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami.Pozdrawiam.
Jeśli ktoś by chciał dodać swoje spostrzeżenia chętnie je przeczytam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 stycznia 2011, 14:06 - sob 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5175
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
tu masz zebraną wiedzę w jednym miejscu. Wystarcza do zrobienia ula :)
http://pszczelarstwo.neostrada.pl/budowa_ula.htm

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 stycznia 2011, 19:27 - ndz 

Rejestracja: 26 listopada 2010, 18:26 - pt
Posty: 166
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Dzięki za fotki ja też tak spróbuje budować korpusy -przekonam się który sposób lepszy .Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 stycznia 2011, 21:32 - ndz 
Czy robiąc wysoką dennicę ,a pewnie niską też ,wymiary dennicy są takie same jak korpus gniazdowy. Zastanawiam się ,bo w korpusie jest ocieplenie a dennica jest z jednej deski. Więc nie bardzo mogę załapać jak to jest. :szok: A chcę sam zrobić dadanta :czatownik: :piwko:
P. s Chodzi mi o wymiary zewnętrzne i wewnątrz też


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 11 stycznia 2011, 21:15 - wt 

Rejestracja: 26 listopada 2010, 18:26 - pt
Posty: 166
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Sam nie mam w tej kwestji doświadczenia ale czytałem i sam będę tak robił.Moja dennica będzie o 2cm węższa i krótsza od korpusu aby zewnętrzne ścianki wystawały ok. 1cm woda spływająca po korpusach nie będzie powodować zamakania dennicy.
Jeżeli masz korpusy o wymiarach np.45x54 to dennica powinna mieć 43x52 nie wiem czy poprawnie myślę.Może wypowie się ktoś z większym doświadczeniem było by fajnie.Pozdrawiam. :oczko:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 12 stycznia 2011, 20:22 - śr 

Rejestracja: 21 lipca 2008, 20:38 - pn
Posty: 1114
Lokalizacja: Małopolska
Robię podobnie z tym że moja dennica jest nie o dwa lecz o 1cm węższa i krótsza od korpusu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 stycznia 2011, 13:07 - czw 

Rejestracja: 26 listopada 2010, 18:26 - pt
Posty: 166
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Myślę ze 0,5cm na stronę też wystarczy ,aby woda spadała z boku .Dzięki człowiek całe życie się uczy.pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 stycznia 2011, 13:20 - czw 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5175
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Marek Podlaskie pisze:
Czy robiąc wysoką dennicę ,a pewnie niską też ,wymiary dennicy są takie same jak korpus gniazdowy. Zastanawiam się ,bo w korpusie jest ocieplenie a dennica jest z jednej deski. Więc nie bardzo mogę załapać jak to jest. :szok: A chcę sam zrobić dadanta :czatownik: :piwko:
P. s Chodzi mi o wymiary zewnętrzne i wewnątrz też


Marek, popatrz jak to wygląda w praktyce.
To, że wymiary wewnętrzne dennicy są większe niż korpusów, moim zdaniem nie ma znaczenia.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 stycznia 2011, 14:29 - czw 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5175
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
w odpowiedzi na PW uzupełnienie zdjęć dennicy.
Środek będę pokazywał w trakcie budowy kolejnej.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 stycznia 2011, 14:44 - czw 
Dzieki .Z fotek wynika ,że dennica jest węższa z zewnątrz, a w środku nie widać. :czatownik: :piwko:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 13 stycznia 2011, 14:59 - czw 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5175
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Marek, dennica jest z desek calówek wiec o tyle w środku jest mniejsza. Na bocznych ściankach cą przyklejone listewki i one robią mi za "prowadnice na które wsuwam albo prostokąt sklejki i oprawioną w listwy siatkę (mam jak sprawdzać osyp warrozy) albo samą siatkę bez sklejki i mam dennicę osiatkowaną :).

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 stycznia 2011, 15:11 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 listopada 2009, 10:38 - ndz
Posty: 394
Lokalizacja: Krosno, Lesko, Lutowiska
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Ja myslałem co by dać tą ścianke "wylotkową" pod skosem, żeby pszczoły miały dostęp do wszystkich ramek jednocześnie ale nie wiem jak zaprojektować zatyczkę otworu wylotowego, żeby czasami zmniejszyc ten otwóri wszystko trzymało się że tak powiem "kupy".

_________________
"To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu. Jeżeli słyszę bzykanie, to znaczy, że ktoś bzyka, a jedyny powód bzykania, jaki ja znam, to ten, że jest się pszczołą."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lutego 2012, 09:32 - wt 

Rejestracja: 30 marca 2011, 11:44 - śr
Posty: 126
Lokalizacja: Błonie - Bieniewice
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski, WZ
Mario klepiemy te nasze korpusy bo do wiosny coraz bliżej :lol: :lol: :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lutego 2012, 09:32 - śr 

Rejestracja: 26 listopada 2010, 18:26 - pt
Posty: 166
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Zamierzam zrobić 60 korpusów obym się wyrobił do wiosny.Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lutego 2012, 16:10 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 sierpnia 2011, 10:49 - pn
Posty: 664
Lokalizacja: Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
kolego to sie bierz do pracy mnie na korpus wychodzi jakies trzy godzinki, to 60 korpusów tj miesiac pracy po 6-8 g powodzonka moze tobie uda sie sybciej jak bedziesz pracował ciagle ja po pracy od 15 co dzien jeden zrobie marnie Cie widze powodzonka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2012, 09:13 - pn 

Rejestracja: 26 listopada 2010, 18:26 - pt
Posty: 166
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Witam wcześniej zapomniałem wspomnieć ze mam przygotowane 15 korpusów do malowania i 15 włożyć styropian i przykręcić płytę na zewnątrz oraz też pomalować Pozostało mi jeszcze 30+daszki i dennicę ,z tym będzie gorzej ale biorę się pilnie do pracy.Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji