FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 czerwca 2025, 00:31 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
Witam

Ostatnio odwiedzilem znajomego pszczelarza na terenie Niemiec, on zadal mi pytanie jak tam wyglada sytuacja w Polsce z pszczolami Kaukaskimi w trakcie rozmowy okazalo sie ze pszczelarz ten bardzo interesuje sie ta linia pszczul i chetnie zakupilby w nadchodzacym sezonie kilkadziesiat matek lini Kaukaskiej do wykorzystania puznych porzytkuw z koniczyny czerwonej, jak z jego wypowiedzi wyniklo co roku na poczatku Wrzesnia wystepuje masowo koniczyna czerwona ale on nie widzi zadnych pszczulek oblatujacych ten rodzaj porzytku.
Bodajrze pewna odmiana linia Kaukaskiej posiada najdluzszy jezyczek wsrud wszystkich lini pszczul i nadaje sie do wykorzystania puznych porzytkuw z koniczyny czerwonej??????.....
Co mu jeszcze chodzilo po glowie to ze Niemieckie instytuty do dnia dzisiejszego nie wprowadzily, czy tez nie przetestowaly tej pszczoly na naszych wysokogurskich terenach i praktycznie na calym terenie Niemiec nie mozna dostac odpowiedniego materealu z lini Kaukaskiej.
Instytuty Niemieckie propaguja tylko i wylacznie Krainke ruznych lini i powoli przekonywuja sie do Bukwasta kturego ale nie uznaja za linie pszczoly tylko jako Hybryda,
Uwarzaja ze matki Bukwasta nie nadaja sie na dlurzsza mete do chodowli i czeba czesto zmieniac, czy tez zakupywac co roku nowy matereial chodowlany odpowiadajacy wszystkim wymogom im postawionym.
I wogule temat psczoly Kaukaskiej jest na forum malo poruszany, a moze sie okazac ze ta pszczola nie jest taka zla!!!!!!!.......
Moze idzie wiosna puzno w rozwuj i zimuje sie slabrze rodziny????.......co zwiazane jest z mniejsza iloscia zurzycia pokarmu zimowego????......
Slabszy rozwuj wiosenny oznacza tez slabszy rozwuj rostocza Warozy, ktura mozemy zwalczyc nawet w puzniejszym terminie?????????.......
Sa to tylko pytania i moje domysly, nie mailem doswiadczenia z Kakazami niemilem ich jeszcze w pasiece, a moze bylo by warto chociaszby na wykorzystanie puznoletnich porzytkuw z koniczyny czerwonej i innych.
Moze zna ktos chodowce Kaukazuw, bardzo chetnie nawiazalbym kontakt z takaim pszczelarzem.
Mam nadzieje ze temat ten rozwinie sie i skupi wieksze grono zainteesowanych ta pszczola!!!!!!!..........
Sukamy i interesujemy sie ruznymi egzotycznymi liniami a stare i kiedys porzyteczne linie ida w zapomnienie, moze to i dobrze bo czeba isc z postepem, ale nie powinno sie rezygnowac z starych lini kture moga sie stac porzyteczne w obecnosci w walce z Waroza.
Muj najlepszy kolega i pszczelarz zaczol pszczelarzenie przed 10 laty i obja pasieke po starszym gosciu wraz z pszczolami, tez fascynowaly go Wloszki i Bukwasty ruzne linie Krainek itd.
Jako nowicjusz zawsze mial problemy i do dnia dzisiejszego walczy z waroza i nie morze dac sobie rady, co roku ponosi straty ze wzgledu na silne porarzenie przes Waroze 80% rodzin pszczelich ginie do poczatku Grudnia i co dziwne to tylko te egzotyczne kture przyniosly morze wiecej miodu w sezonie nsz te miejscowe ale cuz ten cykl powtarza sie regularnie co 3 lata, jedynie te miejscowe Krainki od tego dziadka przezywaja jakims cudem?????..........
Czyzby powstala u nich pewna tolerancja na waroze?????????..........
Wziolem sobie od niego na wiosne kilka matek z tej starej lini i zobaczymy po zimie co z nich bedzie, narazie zimuja bardzo dobrze, znikoma ilosc osypu, ladny suchy dzwiek wydaja po zastukaniu w scianke ula.
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
Spokojnie nie a się co denerwować
Jeśli chodzi o pszczołę kaukaską to zdecydowanie nadaje się ona do uli leżaków.
Bardzo niechętnie przechodzi do nadstawek.
Miałem kiedyś kaukaską linie woźnicę w ulu na ramkę wielkopolską na 16 ramek + nadstawka 1/2 wielkopolska i pszczoły składały miód w gnieździe a nadstawkę po prostu olały. Możliwe ze rodzina była słaba - nie pamiętam bo to już kilka latek temu było.

Nigdy nie testowałem kaukaskiej w ulach korpusowych i podejrzewam ze mało kto ją testował. Ogólnie na wszystkich forach i w rozmowach z pszczelarzami panuje opinia ze te pszczoły nie nadają się do uli korpusowych.
Mieszańce z pszczoła kraińską przejawiają większą chęć do składania miodu nad gniazdem.

U mnie w okolicy to raczej nikt nie ma kaukaskiej pszczoły. Każdy mówi ze już nie ma PGR-ów i nikt nie sieje koniczyny więc nie ma konieczności trzymania takiej pszczoły no bo i po co.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mój znajomy twierdzi, że ma tylko kaukazy. Chwali sobie je. Prowadzi pasiekę na leżakach wlkp. 16 ramek. Wozi pszczoły na wrzos i twierdzi, że żadne inne nie nazbierają tyle co kaukazy. Nie hoduje matek.

Ledwo błysną zorze !A wy , pszczółki , robotniczki ,
Chciałbym ja wam sprostać ,
Rano wstawać i pracować ,
Byle miodu dostać !

Tytuł:

wykorzystuję pszczoły kaukaskie choć kończę miodobranie po lipie. Co do hodowli tą są np. w Argentynie i w Nowej Zelandii. Polecam obejrzeć filmy hodowców z Argentyny. W Nowej Zelandii jest pięciu hodowców z Polski.Sam mam matki hodowane w Polsce.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Warsz-posz, Dadant
Cytuj:
Mój znajomy twierdzi, że ma tylko kaukazy. Chwali sobie je. Prowadzi pasiekę na leżakach wlkp. 16 ramek. Wozi pszczoły na wrzos i twierdzi, że żadne inne nie nazbierają tyle co kaukazy.

Zgadzam się, u mnie na wrzosie dorównują im jedynie Bukwasty od Lewandowskiego.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]