www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 30 kwietnia 2017, 15:55 - ndz
Pasieka Ambrozja Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 500 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
Post: 02 lutego 2015, 23:58 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
U mnie zima w pełni.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 kwietnia 2015, 07:01 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
http://youtu.be/4Iu672DRSxg
Mało pyłku zebrały bo była zła pogoda więc staram się im troche pomóc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 kwietnia 2015, 22:17 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Obrazek
10 kg pyłku dostały przez ten okres niepogody. Gdy była jako taka pogoda to sypałem im mielony na na odwrócony daszek a gdy warunki na to nie pozwalały to dawałem im na ramki jak widać na filmiku powyżej. Troche podałem też sypiąć do ramek ale ten sposób nie jest za dobry bo go dużo wyrzucają z tych ramek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 kwietnia 2015, 06:57 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2010, 22:59 - pn
Posty: 303
Lokalizacja: Częstochowa
krzys, obys im w sezonie nie dawał miodu buraczanego :wink:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 kwietnia 2015, 12:10 - wt 

Rejestracja: 05 grudnia 2010, 20:54 - ndz
Posty: 1298
Lokalizacja: Wołów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
krzys pisze Troche podałem też sypiąć do ramek ale ten sposób nie jest za dobry bo go dużo wyrzucają z tych ramek.
krzys skąd ty w padłeś na taki pomysł , tylko nadałeś im roboty bo chcąc nie chcąc to musiały go i tak wynieść z tych komórek

_________________
Odkłady pszczele: wielkopolskie i dadant tel.693305282 lub PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 kwietnia 2015, 20:32 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Zenon pisze:
krzys pisze Troche podałem też sypiąć do ramek ale ten sposób nie jest za dobry bo go dużo wyrzucają z tych ramek.
krzys skąd ty w padłeś na taki pomysł , tylko nadałeś im roboty bo chcąc nie chcąc to musiały go i tak wynieść z tych komórek

Kiedyś zrobiłem małą próbę i zauważyłem że owszem wyrzuciły część ale nie wszystko a to co wyrzuciły to i tak później zebrały z dna i z wylotka. Na drugi i trzeci dzień widziałem że zbierały nawet to co wyrzuciły na ziemię. Wydaje mi się że podanie pyłku w jakikolwiek sposób jest lepsze od pierzgi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 kwietnia 2015, 06:02 - śr 

Rejestracja: 05 grudnia 2010, 20:54 - ndz
Posty: 1298
Lokalizacja: Wołów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
krzys pisze Wydaje mi się że podanie pyłku w jakikolwiek sposób jest lepsze od pierzgi.
krzys nie ma nic lepszego od pierzgi podana ramka z pierzgą na wiosnę daje pszczołom pirunujący rozwój ,a taki pyłek nie zmielony one traktują jak śmieci one go nie pobrały tylko wysprzątały ramkę idennicę , poczytaj posty Polbarta o podawaniu pierzgi na wiosnę

_________________
Odkłady pszczele: wielkopolskie i dadant tel.693305282 lub PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 kwietnia 2015, 07:52 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Zenon pisze:
krzys pisze Wydaje mi się że podanie pyłku w jakikolwiek sposób jest lepsze od pierzgi.
krzys nie ma nic lepszego od pierzgi podana ramka z pierzgą na wiosnę daje pszczołom pirunujący rozwój ,a taki pyłek nie zmielony one traktują jak śmieci one go nie pobrały tylko wysprzątały ramkę idennicę , poczytaj posty Polbarta o podawaniu pierzgi na wiosnę


Przecież ja pisałem że podawałem mielony sypiąc na odwrócony daszek i mielony na ramki tak jak inni podają ciasto a tego nie mielonego to dałem im tylko trochę. Pierzge też im dałem ale widze że to nie to co pyłek. Chcesz to wierz co wypisuje Polbrat bo ja mu nie dowierzam po tym jak kiedyś zachwalał ile to więcej pszczoły przynoszą miodu stosując w pasiece węze o komórce 4,9.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 kwietnia 2015, 08:52 - śr 

Rejestracja: 21 sierpnia 2014, 19:44 - czw
Posty: 256
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tarnów
Początkujący jestem, ale dobry pszczelarz mi doradził, że pyłek moczysz, tyle wody żeby go przykryło, może ciut więcej, jak namoknie to formujesz placek i na ramki - u mnie działa - pobrały wszystko co dostały do ostatniego ziarenka :D

_________________
Pozdrawiam
Jarek(jarok)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 kwietnia 2015, 10:11 - śr 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5065
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
jarok, nie jest ważne że pobrały tylko to z nim zrobiły.

Dając pyłek zmielony na zewnątrz ula dajesz złudzenie pożytku pyłkowego. Pszczoły formują obnóża i dalej przerabiają na pierzgę.
Z podanym w formie papki tego procesu nie powtórzą.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 maja 2015, 21:14 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Nie pierwszy z forum ale na pewno pierwszy w rodzinie robiłem dziś miodobranie wielokwiatu- mniszka. Choć zasklep był mały to reflaktometr pokazywał tylko 17 -17,5%. Wziołem bo rzepak jeszcze kwitnie a do akacji jeszcze z 10 dni więc jutro te wybrane wioze jeszcze na rzepak,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lipca 2015, 14:57 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
No i zakwitła. Gdzieś musiałem to zapisać bo za rok będę się zastanawiał kiedy.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 listopada 2015, 20:30 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
http://pasieka24.pl/images/stories/Pasi ... 397_RD.jpg
http://pasieka24.pl/images/stories/Pasi ... 010_RD.jpg

To zdjęcia w czasopiśmie Pasieka, mojego stoiska handlowego na Dożynkach w Częstochowie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 grudnia 2015, 23:03 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Troche się dzisiaj obleciały. Różne są opinie na ten temat bo jedni twierdzą że to źle że w grudniu latają a drudzy że to nawet dobrze. Ja tam jestem za tym by sobie troche polatały. Pare lat temu też w Boże Narodzenie latały i to nie miało żadnego wpływu na przebieg zimowli.

https://youtu.be/FXa4RRf6VCU


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 grudnia 2015, 23:18 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Dawno nie wstawiałem filmu no i zapomniałem jak to się robi. powinien się wyświetlić tylko ten jeden a nie następne. Może ktoś mi pomoże jak to zrobić ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 grudnia 2015, 23:38 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
krzys pisze:
Dawno nie wstawiałem filmu no i zapomniałem jak to się robi. powinien się wyświetlić tylko ten jeden a nie następne. Może ktoś mi pomoże jak to zrobić ?

Już wiem gdzie miałem żle ustawione.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lutego 2016, 19:14 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Pare fotek z mojej pasieki i mojej nowej pracowni.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lutego 2016, 19:53 - ndz 

Rejestracja: 21 lipca 2008, 20:38 - pn
Posty: 1107
Lokalizacja: Małopolska
krzys,
Witam, co zamierzasz zrobić z sufitem ,mam taki sam i się zastanawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lutego 2016, 20:00 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
anZag pisze:
krzys,
Witam, co zamierzasz zrobić z sufitem ,mam taki sam i się zastanawiam


Najprawdopodobnie to na sufit dam panele plastikowe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lutego 2016, 23:45 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 3924
Lokalizacja: wadowice 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
krzys,

piękny metraż a ja się musze zastanawiać gdzie stope postawić żeby o coś nie zawadzić :? co do sufitu pomaluj na biało to co jest (modne są takie surowe wykończenia) albo sufit podwieszany można schować oświetlenie, moje oko wypatrzyło kilka pomieszczeń ile tam jest metrów łącznie ? :P

_________________
Oferuje odkłady pszczele wielkopolskie, małopolska [ tel 724227381]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lutego 2016, 19:03 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
kudlaty pisze:
ile tam jest metrów łącznie ?


Te trzy pomieszczenia będą miały ok 45m. Do tego będę miał jeszcze 80m strychu. To wszystko tylko i wyłącznie do pasieki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 maja 2016, 04:13 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
No i wczoraj rozpocząłem wirowanie miodu mniszkowego, wielokwiatowego. Niestety ale w pracowni przydomowej bo ta nowa nie jest gotowa. Płytkarz jest też pszczelarzem i nie miał czasu ale jutro przychodzi inny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 maja 2016, 11:52 - wt 

Rejestracja: 25 sierpnia 2011, 21:29 - czw
Posty: 1049
Lokalizacja: Włodawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
a na sufit może jakaś farba sylikatowa zmywalna czy jaki tam inny odporny czort :mrgreen:

_________________
Cezary256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2017, 05:49 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
I ja też wyrabiam węze na własne potrzeby


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2017, 08:12 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 3924
Lokalizacja: wadowice 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
krzys, bardzo sprytne rozwiązanie z tym napędęm jednoczesnym dwóch wałków
w tym roku planuje też zakup albo walcy albo dobrej prasy z tym że skłaniam się ku prasie bo zajmuje mniej miejsca i prawie natychmiast można działać bez przygotowywania się no i oczywiście autoklaw przy zakupie tego drugiego miał mi pomoc kolega z forum ale jak mu napisałem co słychać to cisza więc wnioskuje że sprawa nieaktualna

_________________
Oferuje odkłady pszczele wielkopolskie, małopolska [ tel 724227381]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2017, 08:27 - czw 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 11:44 - czw
Posty: 2916
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
kudlaty pisze:
w tym roku planuje też zakup albo walcy albo dobrej prasy z tym że skłaniam się ku prasie bo zajmuje mniej miejsca i prawie natychmiast można działać bez przygotowywania się no i oczywiście autoklaw przy zakupie tego drugiego

Czy gra jest warta świeczki.? Też o tym myślałem ale czy wszystko musimy robic sami. Skupiam się na pozyskaniu jak największej ilości swojego wosku.
Przerobic mozna już w cenie od 10-15 zł za kg(ze sterylizacją)
Hej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2017, 08:42 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 3924
Lokalizacja: wadowice 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
mendalinho pisze:
Przerobic mozna już w cenie od 10-15 zł za kg(ze sterylizacją)
Hej


koszty są jednorazowe i tu nie o to chodzi żeby było tanio tylko wiedzieć co się ma w klasie jakiej się chce mieć
Nikt głupi nie jest i za 10zł nie będzie ci wosku sterylizował a że ludzie piszą ze sterylizowany to już inna sprawa, a badanie jednej partii wosku na rok nie wnosi nic do tematu
koszt wytworzenia węzy to nie tylko koszt przerobu ale też kuriera w obydwie strony, mój czas na pakowanie przesyłek
2 x też miałem okazję kupić węzę która była krzywo docięta i weź później docinaj w maju 150kg na wymiar (węzę wtapiam przed podaniem) gdzie każdy arkusz zbyt długi z innej strony, za pierwszym razem wziąłem to na klatę ale zaznaczyłem wykonawcy że węza może być krzywo docięta ale niech będzie mniejsza zamiast większa a że za 2 razem było to samo to zmieniłem dostawce i po kłopocie,
zimą mogę sobie węzę pykać w ciepełku problemu nie widzę moja duma az tak nie ucierpi tym bardziej że zawsze to nowa umiejętność zdobyta,
przy pszczołach można i trzeba się wiele nauczyć

_________________
Oferuje odkłady pszczele wielkopolskie, małopolska [ tel 724227381]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2017, 09:15 - czw 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 11:44 - czw
Posty: 2916
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
kudlaty pisze:
Nikt głupi nie jest i za 10zł nie będzie ci wosku sterylizował a że ludzie piszą ze sterylizowany to już inna sprawa, a badanie jednej partii wosku na rok nie wnosi nic do tematu

Myślę, że byś znalazł w kwocie 10-15 zł za kg.Nawet tu na forum jest kilka osób które ci zrobią z autoklawem za ta kwotę. Jeśli chodzi o klasę w której chce mieć wosk to mam 2 warunki: mój wosk i sterylizacja.I tyle albo aż tyle
kudlaty pisze:
koszt wytworzenia węzy to nie tylko koszt przerobu ale też kuriera w obydwie strony, mój czas na pakowanie przesyłek
2 x też miałem okazję kupić węzę która była krzywo docięta i weź później docinaj w maju 150kg na wymiar

Tu już sie rozmieniasz trochę na drobne.
Myslę, że w zrobioną przez siebie węze będziesz musiał zainwestować więcej pracy niż na zapakowanie wosku czy docięcie ewentualnie krzywej węzy. Chociaż problem żle dociętej węzy tez znam i niewątpliwie jest to wkurwia....ce.
Zdaję też sobie sprawe, że każdy z Nas ma inaczej zoorganizowany czas. (rodzina, praca, dom).Przy mojej organizacji brakuje czasu na czyszczenie, zbijanie, malowanie i wtapianie . Nie widzę (na razie) siebie przy autoklawie i walcach.
Hej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2017, 14:06 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 09:15 - sob
Posty: 1813
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant jednościenny nadstawkow
mendalinho pisze:
Jeśli chodzi o klasę w której chce mieć wosk to mam 2 warunki: mój wosk i sterylizacja.I tyle albo aż tyle


Właśnie dlatego robię sam.Myślę,że jeśli masz takie wymagania i nie robisz sam węzy ,to znaczy ,że przymykasz oko.
W/g mnie nie ważne czym ,ale jak ktoś cały sezon dba o wosk w swojej pasiece(pod każdym względem)to prędzej czy później pomyśli o swoim wykonaniu.Jak prześledzimy(na spokojnie ,na kanapie) całą technologię(wszystkie czynności) walcowania węzy ,to dojdziemy do wniosku,że bardzo trudno wymagać od wykonawcy by węza była tylko z naszego wosku.
Już sam fakt,że taśma z walców schodzi 30cm,a węza wlkp.ma chyba 24cm to już jest 20% obrzynka,który powinien być ponownie stopiony,wylany do foremki,nagrzany ,wywalcowany itak w koło ,aż do wyczerpania naszego wosku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2017, 15:36 - czw 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 00:03 - ndz
Posty: 2297
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
kudlaty i krzys dobrze kombinują jeszcze trochę to i ja takie coś sobie zafunduję. Muszę jednak więcej zainwestować, bo w walce, to trochę odkładam inwestycją, bo inne potrzeby były . To przyszłość pszczelarstwa, pewność i zaufanie. Jak nawet źle przytniesz to sam to zrobiłeś, a następnym razem zrobisz dobrze. Koszty to jeszcze inna bajka. Starszemu pszczelarzowi z 10 ulami to się nie zwróci, nie mówiąc o zarobku, ale młodemu owszem. Gdy ma do tego tych uli 70 to i zyski niebawem będą.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2017, 16:22 - czw 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 11:44 - czw
Posty: 2916
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
idzia12 pisze:
kudlaty i krzys dobrze kombinują jeszcze trochę to i ja takie coś sobie zafunduję. Muszę jednak więcej zainwestować, bo w walce, to trochę odkładam inwestycją, bo inne potrzeby były . To przyszłość pszczelarstwa, pewność i zaufanie. Jak nawet źle przytniesz to sam to zrobiłeś, a następnym razem zrobisz dobrze. Koszty to jeszcze inna bajka. Starszemu pszczelarzowi z 10 ulami to się nie zwróci, nie mówiąc o zarobku, ale młodemu owszem. Gdy ma do tego tych uli 70 to i zyski niebawem będą.

Mam zupełnie inne zdanie na ten temat.
Niedługo każdy Pszczelarz będzie miał walce za kilkanaście tysięcy które będą się zwracał kilkanaście lat
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2017, 21:05 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
mendalinho pisze:
Czy gra jest warta świeczki.? Też o tym myślałem ale czy wszystko musimy robic sami. Skupiam się na pozyskaniu jak największej ilości swojego wosku.
Przerobic mozna już w cenie od 10-15 zł za kg(ze sterylizacją)
Hej

Wiem że interesu dużego na tym walcowaniu nie zrobię. Walce nie są moje. Kolega kupił je 10 lat temu i na nich nie robił bo miał za małą pasieke i warunki do takiej roboty też nie najlepsze więć robimy to razem u mnie. W tym roku ramki zbija i wciąga drut do ramek mój wnuczek z kolegą. Do zrobienia nowych daszków też mam pracownika więc zyskałem troche czasu by zająć się wyrobem węzy. Przez cztery dni uwalcowaliźmy ok 40 kg węzy. Troche to mało ale w pierwszych dwóch dniach nie szło nam najlepiej bo nie mieliśmy wprawy. Dokładnie nie wiem ale dzisiaj zrobiliśmy ok 17kg.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2017, 07:48 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
https://youtu.be/cXs5ngghfcc
W mojej pracowni przygotowania do sezonu idą pełną parą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2017, 08:12 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
https://youtu.be/3JNGb-r6uVg
Pierwsze próby wyrobu węzy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2017, 09:53 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lipca 2016, 12:43 - czw
Posty: 164
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Konopiska
Wszystko fajnie, tylko odwróć telefon o 90 stopni przy nagrywaniu filmów ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 lutego 2017, 08:26 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Walcowaliźmy, walcowaliźmy z kolegą tą węze aż zatarli my walce. O smarowaniu wiedzieliźmy i od czasu do czasu kolega kapnoł jej troche oleju w miejsca do tego przeznaczone a mimo to nie pomogło. Te walce nie były używane nie wiadomo jak długo, może nawet i 30 lat. One były przystosowane do kręcenia ręcznego a myźmy dorobili do niej napęd elektryczny i to mogło być przyczyną jej zatarcia bo być może w systemie ręcznym a systemie mechanicznym inny jest sposób smarowania. Awaria została już usunięta i po niedzieli walcujemy dalej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2017, 07:05 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
https://youtu.be/v9Jp0bFeN6M


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2017, 08:49 - pn 

Rejestracja: 17 grudnia 2013, 14:03 - wt
Posty: 114
Lokalizacja: lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: WZ, WLKP
Miejscowość z jakiej piszesz: Parczew
krzys, podczas nagrywania trzymaj telefon w poziomie, nie w pionie... widziałeś w kinie ekran wyższy niż szerszy?
A winda fajna. :brawo:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2017, 17:47 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Trzydzieści pięć dzisiaj przejrzałem. Pasieka pomniejszyła się o trzy rodziny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2017, 18:14 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 listopada 2011, 19:45 - czw
Posty: 686
Lokalizacja: Poznań /okolice/
Ule na jakich gospodaruję: 12r wielkopolski
krzys pisze:
https://youtu.be/v9Jp0bFeN6M


O widzisz - dokładnie taką windę potrzebuje - 2 rok tak sobie myślę że muszę windę sobie zainstalować a nie wiedziałem jak się zabrać do tego a tu ładnie wszystko przedstawione. Super!

_________________
WWW.MIODYBARTKOWIAKA.PL zapraszam też na stronę na FACEBOOK-u
Moje zdjęcia przyrodnicze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2017, 20:16 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Trzy rodziny ubyły ale niech sobie przypadkiem ktoś nie myśli że mi się osypały. Ubyły bo dwa były bez matki a jeden był za słaby by go dalej trzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2017, 20:26 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 17:41 - sob
Posty: 3515
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: angielskie ,wielkopolski
krzys, super winda a ja sie zastanawiałem jak wnosic do magazynu nad garażem


henry

_________________
https://goo.gl/maps/hL13WHejj7k


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2017, 20:50 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
henry650 pisze:
krzys, super winda a ja sie zastanawiałem jak wnosic do magazynu nad garażem


henry

Mój strych nad pracownią ma 80 m2 więc trzeba go właściwie wykorzystać. Koszt takiej windy to niecałe 2 tyś.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 marca 2017, 11:01 - śr 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 11:44 - czw
Posty: 2916
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
krzys pisze:
Trzy rodziny ubyły ale niech sobie przypadkiem ktoś nie myśli że mi się osypały. Ubyły bo dwa były bez matki a jeden był za słaby by go dalej trzymać

a co to za różnica czy sie osypały, czy bezmatki czy słabe.
Liczy sie jako spadek zimowy i tyle
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2017, 20:42 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Mój wózek pasieczny.
https://youtu.be/JZ6kqWkfLAg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2017, 21:04 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 1629
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
Odlot ;)

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 marca 2017, 08:55 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Tym pojazdem jestem w stanie wjechać do pracowni pod samo stanowisko do odsklepiania miodu a ponieważ w pracowni jest dwoje drzwi szer ok 1m po przeciwnej stronie więc nie ma potrzeby w niej zawracanie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 marca 2017, 10:29 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 17:07 - pn
Posty: 1446
Lokalizacja: Srodek / Niemiec
Ule na jakich gospodaruję: RAMKA (370/223)
Czesc
A ja sie musze meczyc nosic korpusy, a najmlodszy nie jesztem.
krzys--chyba u Ciebie postawie pare uli a potem po miod przyjade.
Super wynalazki--poz d

_________________
http://www.buckfast-zucht.de/index.php?seite=shop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 kwietnia 2017, 12:16 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 17:18 - pt
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Częstochowy
W lesie wczoraj widziałem pszczoły na kwiatkach borówki. Nie mam tego nigdzie zapisane ale wydaje mi się że to troche wcześnie niż po inne lata.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 kwietnia 2017, 19:04 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lipca 2016, 12:43 - czw
Posty: 164
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Konopiska
W mnie w lesie w piątek na krzewach borówki było już po jednym-dwóch kwiatach. Jednak pszczół nie widziałem, ale byłem po 18 i było 8-10 stopni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 500 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
 cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji