FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 05 lipca 2025, 23:36 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dla zdrowia.
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Z myślą o starszych pszczelarzach i nie tylko. "Zdrowie ten tylko się dowie kto je stracił" Szukając w internecie znalazłem taką wypowiedz: W moim życiu był okres czasu, gdy zmogła mnie pewna męska choroba.Po wielu próbach leczenia jej, lekarstwami przepisywanymi dla mnie przez lekarzy.Nie widząc skutków, jakiej kolwiek poprawy, pojechałem do Pana Mgr J. Żuka.Przekazane zioła i zalecenia ich przyrządzania, powodowały niesamowity, prawie ·natychmiastowy pozytywny skutek. Kupowałem te zioła kilkakrotnie, ( bowiem kuracja ziołowa musi trwać dosyć długo). Pamiętam, że pewnego wiosennego dnia spotkałemPana mgr Żuka na spacerze, idąc rozmawialiśmy o ziołach i mieszankach ziołowych.W pewnym momencie, przechodząc obok rozłożystego orzech włoskiego, zapytałem (tak właściwie, aby przerwać ten trochę nudny dla mnie temat - a orzech włoski jest też przydatny?). I tu dopiero się zaczęło: świeże liście orzecha włoskiego zbiera się w czerwcu,zielone orzechy w połowie czerwca – do póki dają się lekko przekuć szpilką, zielone łupiny orzecha - na krótko przed dojrzewaniem, zanim stanom się brązowe o dojrzałe orzechy we wrześniu.Herbata z liści jest dobrze działającym środkiem przy zaburzeniu trawienia, a więc zaparciu stolca, braku łaknienia i do oczyszczania krwi. Jest również skutecznie stosowana w cukrzycy i przeciwko żółtaczce.Wywar z liści orzecha jako dodatek do wody kąpielowej jest bardzo skuteczny zarówno w leczeniu krzywicy jak i w gruźlicy węzłów chłonnych, zwłaszcza szyi, a czasami kości i powierzchni stawów szerząca się na tkankę podskórną i na skórę, próchnicy kości i rozszczepienia kości, jak również ropiejących palców rąk i nóg.Przy wypryskach dziecięcych , łupieżu i świerzbie Należy stosować (zmywać) przy schorzeniu dziąseł, szyi, gardła i krtani (płukanie). Wywar z liści należy stosować przy silnym wypadaniu włosów (nacieranie).Widocznie widział, że jestem troszkę znudzony tym, co nieco długim wykładem powiedział: a dla Pana zaleciłbym - z czerwcowych liści znakomitą nalewkę, która oczyszcza żołądek, krew oraz usuwa zaburzenia żołądkowe.Może Pan częstować ta nalewką osoby cierpiące na gnicie jelitowe, czy ludzi mających gęstą krew.A w domu dam Panu parę stron gdzie jest to wszystko opisane i gdzie podaję sposoby przygotowania: naparu - herbatki, wywaru do kąpieli i obmywań, nalewki orzechowej, likieru orzechowego.Po otrzymaniu obiecanych paru stron, (z których to streściłem), podziękowałem wylewnie, kupiłem swoje zioła i z zadowoleniem odjechałem do siebie.Dzisiaj, gdy mam przeszło 70 lat, jestem bardzo zadowolony, że na swojej drodze życia spotkałem tak wiele wiedzącego człowieka. Do chwili obecnej stosuję jego wskazówki i rady i jestem w sanie dorównać ( w wielu sprawnościach umysłowych i fizycznych) niejednemu młodzieńcowi. PozdrawiamBogdan Może ktoś zna jeszcze podobne lecznicze zioła? Pierwsza moja myśl która mi się nasunęła to czy z tych liści orzecha włoskiego nie dało by się jakiej mikstury dla pszczół zrobić.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Hallo tu podaje ramke z wenza 40 letnia---------------------i sposob jej odsklepiania

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]