FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 05 lipca 2025, 13:56 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tematy Forum
Mam pytanie do Wszystkich Użytkowników forum Piszących i Czytających
Jakie Waszym zdaniem mogę Dodać Główne Kategorię Tematowe ??
Bo to mogę Napisać tylko Ja
Proszę o propozycje
Proszę też pisać pod tematy TO WY decydujecie o czym chcecie pisać
Jeżeli ktoś z was ma jakieś przeszkody w podaniu Głównego tematu tu w tym temacie
Proszę o napisanie do mnie na PW
Czekam na propozycje

Tytuł:
Awatar użytkownika

Brakuje chyba działu "prawnego".Wbrew pozorom prowdzenie pasiek ujęte jest w wielu przepisach prawnych czasem tak pogmatwanych że nie zawsze można się zorientować o co chodzi.Z racji wykształcenia moge coś napisać.

Tytuł:
Awatar użytkownika

dokładnie działu "prawnego" brakuje :)

Tytuł:
charlie-19 pisze:
dokładnie działu "prawnego" brakuje :)

Dział prwawny dodałem :wink: MOŻE -- coś Jeszcze ??????????? :wink:

Na Portalu przybywa nowych bardzo ciekawych Tematów zapewne z kolegów nie jeden ma Ciekawą Strone i zawarte na niej tematy zapraszam
Tylko wystarczy podać adres :wink:

Kto chętny :wink:

Tytuł:

Myślę że przydał by się oddzielny temat „Miody Pitne” bo to też jak najbardziej jest związane z naszym pszczelarstwem. A napisane już obecnie wątki o miodzie pitnym które znajdują się w temacie Pszczela Apteczka, należało by je przenieść. Tak naprawdę miody pitne nie mają nic wspólnego z Pszczelą Apteczką. Proszę o rozpatrzenie mojej propozycji jednak decyzję pozostawiam w gestii Admina.

Pozdrawiam serdecznie
StanleyK

Tytuł:
Forum dostało uporządkowane
Niektóre tematy zostały poprzenoszone do nowych lub odpowiednich kategoriii
myślę że teraz będzie można szybciej odnaleźć :wink:
Dziekuję za wszystkie propozycje i sugestie
i czekam na dalsze :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

BocianK-ja jeszcze proponuję żeby ogłoszenia miały termin ważności(np.30 dni),a po tym czasie były automatycznie usuwane.Bo czasem są już nieaktualne a nie można usuwać swoich postów.

Tytuł:
apaczpk pisze:
BocianK-ja jeszcze proponuję żeby ogłoszenia miały termin ważności(np.30 dni),a po tym czasie były automatycznie usuwane.Bo czasem są już nieaktualne a nie można usuwać swoich postów.

Nie dam rady tego spełnić
W ogłoszeniach są tematy w kórych rozwinęła się dyskusja :wink:
i jak bym właczył automatyczne czyszczenie to pewne istotne czasem informacje zostaną usunięte
Ja co jakiś czas zagladam i usuwam sam :?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
A ja sie tak zastanawiam czy dałoby rade zmajstrować dział z biografia (mamy temat gdzie możemy naskrobać co nieco o sobie to czemu by nie wrzucić czegoś o tych którzy w znaczący sposób przyczynili sie do rozwoju pszczelarstwa) lub historia pszczelarstwa. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam Psepscolek :)

Tytuł:
Psepscolek pisze:
A ja sie tak zastanawiam czy dałoby rade zmajstrować dział z biografia (mamy temat gdzie możemy naskrobać co nieco o sobie to czemu by nie wrzucić czegoś o tych którzy w znaczący sposób przyczynili sie do rozwoju pszczelarstwa) lub historia pszczelarstwa. Co o tym myślicie?

Nie ma sprawy ,,
Tylko o nas -Jest już temat a nawet dwa ; Nasze pasieki ,, Kim jestesmy tam możemy przedstawiać historie naszych pasiek -jak powstawały

Co innego Dział ;; Historia Pszczelarstwa - to tak Już nawet namawiałem Bariiego by się zajął
coś w rodzaju Skansenu Starych uli (fotografje ,skany , opisy ) ale coś nie ma czasu na to :cry: wieć pomyśl nada tym moge Ci napisać odpowiedni temat tylko nie wszystko będę ja pisał i wstawiał :mrgreen: :mrgreen: chcesz to daj znać jak każdy coś wstawi to będzie dział że hohoho :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Temat targi pszczelarskie ,w całej Polsce , lub hurtownie ze sprzętem.
Jezeli ktoś wie o jakiś targach , ostatnio były w Kobyłce i dowidziałem się przypadkiem.
I dzięki tym targom trochę , sprzętu i węzy kupiłem taniej jak w sklepie lub przez internet
pozdrawiam
Wiesław

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Z czasem trzeba pilnować to będą w Radzyminie, plus jakieś wykłady, raczej wystawowcy Ci sami plus sprzęt Łysonia.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Targi pszczelarskie w Radzyminie są 26-27 kwietnia od 9;00 w hurtowni Łysonia . Oraz innych firm.

Ale we wrześniu będą targi pszczelarskie w Warszawie ,organizowane na terenie SGGW ul Nowoursynowska ,przez Warszawski Klub Dyskusyjny. Ogolno polskich producentow , sprzętu pszczelarskiego .
Jak coś dowiem się konkretnie , to podzielę się wiadomością.
pozdrawiam.
Wiesław

[ Dodano: 2008-04-06, 22:56 ]
bzzy, W radzyminie targi 26-27 kwietnia od 9;00 hurtownia Łysonia .
pozdrawiam
Wiesław

W spólpracy z inna stroną internetową na Portalu Ambrozja powstała
Internetowa Giełda Ogłoszeń

Giełda Ogłoszeń

Ogłoszenia sa darmowe i dotycza wszystkiego co związane jest z Pszczelarstwem

zapraszamy

Dodaj Swoje Ogłoszenie :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak sie teraz zastanawiam... Pszczelarz to ogrodnik. Można by stworzyć dział "Ogrodnictwo" :).

Pozdrawiam Psepscółek. :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

prawda jets taka że te działy są dobre ale im więcej ich będzie tym trudniej podjąć decyzje gdzie wpisać post bo mamy już dwa podobne tematy główne z matkami i już trzeba się zastanawiać

Tytuł:
Awatar użytkownika

entrion pisze:
prawda jets taka że te działy są dobre ale im więcej ich będzie tym trudniej podjąć decyzje gdzie wpisać post bo mamy już dwa podobne tematy główne z matkami i już trzeba się zastanawiać

Tu sie zgadzam :) proponowałbym połączyć te dwa działy :)

A co do ogrodnictwa to mam na myśli dział dot. uprawy małego skrawka ziemi tzn wielkości zwykłego ogrodu. :) pożytki to sie tycza ogółu roślinności dziko rosnącej (choć nie tyko) a ogrodnictwo to już bardziej sprecyzowane i zaplanowane działania :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

oczywiści tyle że sprecyzowane pod kontem pszczółek np leszczyny i wierzby tu to jak najbardziej pasuje jak sadzić jabłonie i inne drzewa i krzewy żeby uzyskać dobrą załone pasieki i dobrą baze pożytkową

Tytuł:
Awatar użytkownika

Heh zapewne zastanawiające jest dla niektórych skąd mi sie taki pomysł wziął w głowie. :) Otóż na to składają sie 4 powody:

-Pamiętam jak kiedyś było pytanie gdzieś na którymś z for o to czy można pszczoły trzymać w bloku na balkonie (na 8 pietrze bodajże myślę ze pamiętacie :P ). :) co to ma wspólnego z ogrodnictwem i pszczółkami?? :) Ano pszczelarstwo jest jak narkotyk jak sie zacznie to sie nie może skończyć :wink: Głęboko wierze ze osoby mieszkające w blokach dopną tego celu i dla nich warto by było takowe rady pisać co do czego i jak gdzie sadzić itp. itd. :)

-Mam sąsiada który eksperymentuje z własnym ogrodem a do niedawna mieszkał w bloku :)
Wiem ile go to trudu kosztuje :)

-Uwidziało mi sie zrobić sobie ogród z sadem pod lasem właśnie przy pasiece :D. Jednak interesuje mnie bardziej techniczno-chemiczna strona zakładania ogrodu :D .

-Sprowokowałem nieświadomie wrzucenie linku do sadownictwa. Myślę ze dzięki temu nasze forum sie rozwinie :wink: :D :D :D .

Pozdrawiam Psepscolek :) .

Tytuł:
Awatar użytkownika

mi sie nasuwa temat "kulinarny"
po sezonie mam kupę miodu i nieraz zrobił bym sobie jakieś danie miodowe... :D

Tytuł:
Pawel_T pisze:

A kto Ci broni napisz temat kulinarny
A ja Ci napiszę parę przepisów na potrawy z miodem np.
Miód z Makaronem
Miód z chlebem
Miód z serem
Miód z ziemniakami ,ryżem ,kasza ,grysikiem

A jak Ci się znudzi miód Wielokwiatowy to zawsze możesz przejść na inny np. Spadziowy . Akacjowy, Rzepakowy itp. a przepisy te same tylko zmieniasz miody
:mrgreen: :mrgreen:
Jedz Miody a Będziesz Słodki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
Pawel_T pisze:

A kto Ci broni napisz temat kulinarny
A ja Ci napiszę parę przepisów na potrawy z miodem np.
Miód z Makaronem
Miód z chlebem
Miód z serem
Miód z ziemniakami ,ryżem ,kasza ,grysikiem

A jak Ci się znudzi miód Wielokwiatowy to zawsze możesz przejść na inny np. Spadziowy . Akacjowy, Rzepakowy itp. a przepisy te same tylko zmieniasz miody
:mrgreen: :mrgreen:
Jedz Miody a Będziesz Słodki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :wink:

e to już Pan podał przepisy więc nie ma co...
a do tego ostatniego zdanie sie zastosuje :mrgreen:

Tytuł:

Witaj Bogdan.A może taki temat jak ,,Usługowe zapylanie roślin?,,.Mam trochę doświadczeń i wydaje mi się że przychodzi czas i na to...Jeżeli wymienimy sie informacjami jak i za ile..Pozdrawiam i połamania ramek.

Tytuł:
Michał pisze:
Witaj Bogdan.A może taki temat jak ,,Usługowe zapylanie roślin?,,.Mam trochę doświadczeń i wydaje mi się że przychodzi czas i na to...Jeżeli wymienimy sie informacjami jak i za ile..Pozdrawiam i połamania ramek.

Własnie Jest juz taki temat nawet dziwne ni ze nikt nic tam nie pisze
Wspólpraca rolniczo - pszczelarska Była by to baza danych pożytkowych

Tytuł:
W związku z przebudową całej mojej domeny znikł dotychczasowy Portal który był u góry forum po lewej stronie w to miejsce będzie podpięty całkiem inny który będzie rozbudowany o wiele innych podstron tworząc całość jako
www.pasiekaambrozja.pl
za utrudnienia w szukaniu Serdecznie przepraszam ;-)

Tytuł: Tematy Forum
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
moje zdanie jest takie ze tematy przepisane z forum ktore opracoeal ktorys z kolegow nie mozna bylo sciagac i poraz drugi je publikowac jako swoje. Pawel .ale to moze spelnic sw mikolaj

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
W związku z przebudową całej mojej domeny znikł dotychczasowy Portal który był u góry forum po lewej stronie w to miejsce będzie podpięty całkiem inny który będzie rozbudowany o wiele innych podstron tworząc całość jako
www.pasiekaambrozja.pl

Jest już podpięty, zapraszam każdego do przeglądania i recenzji z Waszej strony. Można sobie teraz swobodnie przechodzić z forum na portal i z portalu na forum. :oczko:

Klikamy na ikonę

Obrazek

i jesteśmy na Portalu stamtąd wracamy sobie klikając w menu na napis Forum. :oczko:

Tytuł:
Koledzy jeśli ktoś z Was ma życzenie może sobie zmienić obecny styl - powiedzmy wiosenno-letni na styl zimowy. Włączyłem taką opcję. Każdy może wybrać sobie samemu jaki chce mieć styl obecnie. Mile widziane sugestie co chcielibyście jeszcze by w stylu zimowym zmienić i czy wogóle? Poniższy zrzut z ekranu pomoże każdemu z tym gdzie szukać opcji zmiany stylu.

Obrazek

Tytuł:
Jasne super pomysł proponuję 4 style
-Zima - o ten pasi byle pszczółka miała szaliczek lub uszatkę
-wiosna no jakaś tam łączka żółtawa no mniszek w paseczku a pszczółka z obnużem pyłeczku
- Lato słoneczny paseczek obładowana pszczoła tacha miód w wiadrach
- Jesień lekki powiew wiatru rozwalający liście w paseczku pszczółka wzmagająca się z wiatrem który rozczochruje jej czułka tacha kit by w chacie dziury polepić
:rolf:
Każdy z nas mieszka gdzie indziej według pogody ustawi sobie dany styl lub zmieni by rano patrząc na forum chociaż na chwile zapomniał co za oknem się dzieje :leży_uśmiech: ;-)

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Cordovan pisze:
Mile widziane sugestie co chcielibyście jeszcze by w stylu zimowym zmienić i czy wogóle?

Pomarańczowy kolor nicków zlewa się z tłem.

Tytuł:

a taki temat-klub majsterkowicza-każdy mógłby się dzielić swoimi technicznymi pomysłami od budowy ula do projektu tarczy antyrakietowej jak by kto potrzebował pasiekę ochronić :uśmiech:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Oczywiście miałem na myśli kolor żółty a nie pomarańczowy.

Tytuł:
łupaszko pisze:
a taki temat-klub majsterkowicza-każdy mógłby się dzielić swoimi technicznymi pomysłami od budowy ula do projektu tarczy antyrakietowej jak by kto potrzebował pasiekę ochronić :uśmiech:

Uważam że spokojnie każdy może założyć swój temat w dziale Budowa Ula / urządzenia i w tym temacie pokazać budowę ula/uli swojej produkcji. Nie można jednak w tym że dziale reklamować swojej produkcji, od tego jest dział Ogłoszeń i w nim można zaoferować forumowiczom zakup takiego ula swojej produkcji. ;-)

swiwojtek pisze:
Oczywiście miałem na myśli kolor żółty a nie pomarańczowy.

Żółty się odróżnia wystarczająco, pomarańczowy bardziej się zlewał. ;-)

Tytuł:

Cordovan, Mam takie pytanie; w jaki sposób zaznaczyć i zacytować fragmęt czyjegoś postu, tak jak odpisałeś wyżej łupaszce i swiwojtkowi, próbowałem ale nie wiem jak to się robi?

Tytuł:
obok opcji cytuj jest opcja do cytowania selektywnego najpierw zaznaczasz tekst i klikasz cytowanie selektywne.

Tytuł:

KOBER, Dziękuje.

Tytuł:
anZag możesz sobie to zrobić na kilka sposobów: dla przykładu jak chcesz sobie zacytować dwa fragmenty czyjejś wypowiedzi to możesz zacytować cały post, następnie wyciąć z niego to czego nie chcesz i w odpowiednich miejscach wstawić kody:

{quote="nick forumka"]cytowany tekst[/quote] ,

oczywiście pierwszy nawias musi być kwadratowy, celowo zrobiłem inny byś zobaczył kody, tymi kodami możesz sobie dzielić tekst. Możesz też jak napisał KOBER zacytować selektywnie zaznaczając sobie konkretne zdania z postu i klikając na ikonę. Tekst cytowany wrzuci ci w okienko odpowiedzi na dole strony, napiszesz co chcesz do danego tekstu, potem, myszką w górę strony i możesz zaznaczyć i zacytować sobie znów selektywnie inne zdanie, po naciśnięciu ikony cytowania selektywnego kolejne cytowane wrzuci ci w to samo okienko odpowiedzi pod tym co już napisałeś. ;-)

Tytuł:

Cordovan, Dziękuje.

Tytuł:
Ja bym miał taki pomysł jak BHP z pszczołami, a tam by można było umieszczać wiadomości związane z wyposażeniem apteczki pszczelarskiej i jak zapobiegać żądleniem i jego skutkami.
Taki jeden znajomy zakładał pasiekę i gdzieś mu powiedzieli że pszczoły nie żądlą, a to nie prawda.
Mam też takiego kolegę który jest tak uczulony na użądlenia że ciągle nosi przy sobie adrenalinę.
Gdy jego użądli pszczoła lub inny owad z pszczołowatych ma tylko kilka minut na zarobienie sobie właśnie takiego zastrzyku, a jeśli nie to :kapelan: .
Myślę że taki temat by się przydał i powinny być tam wiadomości skonsultowane z lekarzem lu wiarygodne.
pozdrawiam wszystkich pszczelarzy.

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
www.pasiekaambrozja.pl
za utrudnienia w szukaniu Serdecznie przepraszam ;-)

Koledzy na Portalu rozbudowujemy już Bazę Wiedzy, gdyby ktoś chciał mieć swój wkład w jej rozbudowę może na pw przesyłać napisane przez siebie art. Po recenzji taki art. będzie dodany na stronę z informacją o autorze tekstu. Zainteresowani pisaniem art. o ile ktoś będzie są proszeni o wcześniejsze skontaktowanie się ze mną poprzez PW na forum. Czekam też na Waszą recenzję czy się podoba nowa strona Portalu oraz na informację z propozycjami co jeszcze byście na Portalu chcieli widzieć. :oczko:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]