www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 15 listopada 2018, 07:41 - czw
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ] 
Autor Wiadomość
Post: 20 grudnia 2015, 15:47 - ndz 
Potrzebna mi pomoc w przeniesieniu rysunku z papieru do programu komputerowego.
Wiem tylko, że rysunek trzeba dostarczyć w plikach wektorowych: dxf, cdr, dwg, plt.
Niestety nie mam żadnego programu który by miał takie rozszerzenia.
Czy może mi ktoś pomóc.
Rysunek jest prosty - praktycznie same kwadraty i prostokąty - jedno kółeczko (no kilka kółeczek). :mrgreen:

Dla kogoś kto w tym siedzi - to 10 minut roboty. :)


Na górę
  
 
Post: 20 grudnia 2015, 16:24 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 01:01 - czw
Posty: 2066
Lokalizacja: Sędziszów (Kraków)
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D + Wl
To nie jest takie sobie 10 minut roboty.
Aby ten rysunek porządnie przetworzyć do wersji wektorowej, trzeba go po prostu ponownie przerysować, narysować w programie do tworzenia grafiki wektorowej.
Automatyczna programowa wektoryzacja z wersji rastrowej daje bardzo słabe rezultaty.
Podeślij na email, zobaczę co się da zrobić.

_________________
Pozdrawiam, Józef.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 18:17 - ndz 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 19:47 - czw
Posty: 11419
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
Marcinek pisze:
Potrzebna mi pomoc w przeniesieniu rysunku z papieru do programu komputerowego.

jak masz Ksero to wystarczy potem zapisz na kompie i masz do jakiego tylko chcesz programu czy to Paint czy Irfan Wiev czy inne do grafiki i obróbki

_________________
odkłady pszczele Na 2017 <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 18:28 - ndz 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5179
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Bogdan to nie takie proste, Marcinek, chce to w postaci wektorowej, to nie poziom painta czy irfana.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 18:31 - ndz 
Napisałem, że proste bo takie rzeczy robi się w Corelu czy Autocad - w 10 minut jeśli ktoś zna ten program.
Niestety a może na szczecie na swoim kompie nie instaluje kradzionych programów a na te programy zwyczajnie mnie nie stać. Co prawda są darmowe ale i takich nie instaluje z kilku powodów. Ot, bezpieczeństwo najważniejsze.


Na górę
  
 
Post: 20 grudnia 2015, 18:37 - ndz 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 19:47 - czw
Posty: 11419
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
Marcinek pisze:
Ot, bezpieczeństwo najważniejsze.

To sobie zainstaluj uczciwy program ochronny Np NOD 32 :haha:

_________________
odkłady pszczele Na 2017 <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 19:29 - ndz 
Może jeszcze raz wyjaśnię bo widzę, że minie nie rozumiesz.
Ostatnim czasy nawet w TV ostrzegają przed zakupem oprogramowania niby legalnego. Okazuje się, że np. Windows jest tak spreparowany, że nieświadomy użytkownik potrafi stracić wszystko. Jest to złośliwe oprogramowanie. Ja ze względu na różne umowy mam zakaz instalowania takiego oprogramowania - ochrona danych itp.
Nawet ściągając program z "dobrych programów" itp - ściągasz dodatkowe programy (choć są darmowe jednak coś czasami może się do nich coś przypałętać). Tak więc mam zasadę nieinstalowania nieznanego oprogramowania. Drugą zasadą jest to, że nie kradnę !!! To kogoś praca i kogoś wartości - ktoś musiał stworzyć ten program i na nim zarabia - kraść może każdy ale nie ja :wink: Pracuje tylko na legalnych programach które zakupuję.
Jako zabezpieczenie mam opłaconego legalnego, subskrybowanego Kasperskiego.
Uważam, że wystarczy. Mam też to co kontrahenci mi narzucają i to mi całkowicie wystarczy.
Fakt jest taki, że czasami nie mogę czegoś zrobić bo nie mam odpowiedniego programu, jednak wystarczy zwrócić się do fachowców a zrobią to w kilka minut (jakieś proste rzeczy). Do bardziej skomplikowanych rzeczy - raczej ich nie robię :mrgreen: i szukam innego prostszego rozwiązania. :idea:


Na górę
  
 
Post: 20 grudnia 2015, 20:10 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 stycznia 2010, 23:15 - czw
Posty: 1156
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Marcinek pisze:
Napisałem, że proste bo takie rzeczy robi się w Corelu czy Autocad - w 10 minut jeśli ktoś zna ten program.
Niestety a może na szczecie na swoim kompie nie instaluje kradzionych programów a na te programy zwyczajnie mnie nie stać. Co prawda są darmowe ale i takich nie instaluje z kilku powodów. Ot, bezpieczeństwo najważniejsze.

Nie musisz mieć kradzionych. Zciągnij sobie AutoCAD dla studentów jest darmowy i działa chyba miesiąc lub 2 jak pełna wersja.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 20:11 - ndz 

Rejestracja: 02 września 2014, 11:22 - wt
Posty: 18
Lokalizacja: Góry Kamienne
Ule na jakich gospodaruję: langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: Wałbrzych
Marcinek, podeślij mi to zdjęcie na pw, corela znam dość dobrze, spróbuję Ci pomóc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 20:14 - ndz 
tczkast pisze:
Nie musisz mieć kradzionych. Zciągnij sobie AutoCAD dla studentów jest darmowy i działa chyba miesiąc lub 2 jak pełna wersja.

Po pierwsze - nie jestem studentem. Po drugie trzeba znać to oprogramowanie. Kiedyś robiłem w Corelu ale to jeszcze chyba w Corel 3.0 albo coś podobnego. :D Po trzecie to ciągle ściągane oprogramowanie z nieznanego źródła. Na swoim kompie mam za dużo danych aby ryzykować. :D
Po piąte - nie będę kupował mleczarni jeśli chcę się napić mleka. :mrgreen: :haha:


Na górę
  
 
Post: 20 grudnia 2015, 20:15 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 01:01 - czw
Posty: 2066
Lokalizacja: Sędziszów (Kraków)
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D + Wl
Przecież napisałem, podeślij zeskanowany plik (nie ksero, bo to się robi z papieru na papier), albo nawet foto z aparatu, to się coś zrobi.
Tylko foto to takie centralnie i prostopadle nad arkuszem.
Marcinek pisze:
Napisałem, że proste bo takie rzeczy robi się w Corelu czy Autocad - w 10 minut jeśli ktoś zna ten program.

No, ale skoro takie proste...

_________________
Pozdrawiam, Józef.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 20:25 - ndz 
Panowie ! - dzięki - nie myślałem, że wszyscy rzucą się do pomocy.
Nie myślałem, że to nawet odbije się takim echem.

Zatkało mnie pozytywnie. :)

Jeszcze raz dziękuję.


Na górę
  
 
Post: 20 grudnia 2015, 20:49 - ndz 
Władek, WIELKIE DZIĘKI :) :thank: :thank: :thank: :thank: :thank: :thank: :thank: :thank: :thank: :thank:
Jutro walę z tym na laser.
Jak mi wytną - pochwalę się fotką.
Jeszcze raz dziękuję.

O krok do moich pszczółek.
Jeszcze raz dziękuję. :thank:


PS. Nie zdążyłem nawet włączyć stopera. Trwało to nie więcej niż 5 minut. :haha:


Na górę
  
 
Post: 20 grudnia 2015, 20:57 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 22:35 - śr
Posty: 2438
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: D,1/2D,WP,WP korp.
No to jeszcze ja się pomędrkuję , bo ze 20 lat pracuję z programami CAD ( od wersji 2.16 AutoCad). Można pobrać legalny i funkcjonalny program GstarCAD , który jest identyczny jak drogi Autocad. Jeśli rysunek jest wystarczająco dokładny i zapisany w jakimś formacie graficznym ( *.jpg, *.bmp itd) to można go wczytać do programu jako attachment i ustwić w tle , a na nim faktycznie w 10 minut narysować rysunek wektorowy *dwg , czy uniwersalny *.dxf.
Bez ściągnięcia wersji trial lub demo nie obejrzysz rysunku ,nawet jak ktoś w końcu narysuje . Nie przesadzaj z tymi zagrożeniami, wystarczy odrobina rozsądku i nic się nie dzieje. Oczywiście jak wszyscy doradcy i ja deklaruję pomoc o ile masz ten rysunek w formacie grafiki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 21:08 - ndz 
manio pisze:
Bez ściągnięcia wersji trial lub demo nie obejrzysz rysunku ,nawet jak ktoś w końcu narysuje . Nie przesadzaj z tymi zagrożeniami, wystarczy odrobina rozsądku i nic się nie dzieje.

Uwierz mi - mój komp jest w stałym połączeniu z jakim tam "głupkiem", nawet czasami mi sama myszka lata i coś tam kombinuje. :twisted: Nawet nie wiem czy bym mógł coś takiego zainstalować. Takie mam wytyczne i muszę się ich trzymać. Nie wolno mi instalować żadnych dem i innych - nawet nie mogę zagrać w grę. Tego kompa nawet nie mogę wynieść z biura. Wiesz - ta kochana ustawa o ochronie ............ wszystkiego innego , jakieś niejawne, jakieś tajne i jakieś tam ściśle taje i takie tam pierdoły.

Nawet nie mogę kichnąć bo wszystko wiedzą.
Ja na tym naprawdę się nie znam. Ja mam wytyczne i je wykonuję. :mrgreen:


Na górę
  
 
Post: 20 grudnia 2015, 21:11 - ndz 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5179
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
dobry zwyczaj i podstawa bezpieczeństwa to nie mieszać dwóch światów na kompie. Zawodowego z domowo/rozrywkowym.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 21:13 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 22:35 - śr
Posty: 2438
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: D,1/2D,WP,WP korp.
nie no jak służbowy , to nie Twój i nie ma mowy o instalowaniu czegokolwiek bo każda firma ma gościa , który śledzi i tępi takie działania , bo nawet darmowe oprogramowanie ma zastrzeżenia przed stosowaniem komercyjnym .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 21:17 - ndz 
CYNIG pisze:
dobry zwyczaj i podstawa bezpieczeństwa to nie mieszać dwóch światów na kompie. Zawodowego z domowo/rozrywkowym.


Mam tu zainstalowany jakiś dysk (przełączam się) i tu mogę robić co chcę ale nie instalować. Na dysku mam tylko swoje fotki i inne pierdoły. Jak mi ukradną kompa to tylko moje rzeczy znikają. Po włączeniu kompa natychmiast mam połączenie z centralą i tam mam wszystkie dane i inne rzeczy. Na swoim kompie mam tylko Wina i Office - tyle mi wystarczy.

Ja się na tym nie znam - w tym jestem gorzej niż noga, tyle wiem i to mi wystarczy. :haha:


Na górę
  
 
Post: 20 grudnia 2015, 21:40 - ndz 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 19:47 - czw
Posty: 11419
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
Marcinek pisze:
Uwierz mi - mój komp jest w stałym połączeniu z jakim tam "głupkiem", nawet czasami mi sama myszka lata i coś tam kombinuje. :twisted: Nawet nie wiem czy bym mógł coś takiego zainstalować. Takie mam wytyczne

No tak bo jak siedzisz przed ekranem Państwowym to Ci nie wolno :haha: teraz już rozumiem na czym Twoja praca polega tylko się jeszcze przyznaj Czego Pilnujesz

_________________
odkłady pszczele Na 2017 <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 21:48 - ndz 
BoCiAnK pisze:
o tak bo jak siedzisz przed ekranem Państwowym to Ci nie wolno :haha: teraz już rozumiem na czym Twoja praca polega tylko się jeszcze przyznaj Czego Pilnujesz


Tego to już nie załapałem - chyba mi coś wszczepili.
Po pierwsze to mój prywatny komputer.
Nie rozumiesz na czym moja praca polega - tak zakładam. Im mniej będziesz wiedział tym ...... no i takie tam straszenia, strachy na lachy. :mrgreen: :haha:
Zmieniam profesję - na pszczelarza. Pszczoły będą dla mnie pracować (patrz: jak delfiny) :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:


Na górę
  
 
Post: 20 grudnia 2015, 21:53 - ndz 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 19:47 - czw
Posty: 11419
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
Marcinek pisze:
Nie rozumiesz na czym moja praca polega - tak zakładam.

No wiesz monitorek wygodny fotelik cieplutko to można siedzieć i obserwować co kamerki pokazują :haha: :haha: :haha:

_________________
odkłady pszczele Na 2017 <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 21:57 - ndz 
BoCiAnK pisze:
Marcinek pisze:
Nie rozumiesz na czym moja praca polega - tak zakładam.

No wiesz monitorek wygodny fotelik cieplutko to można siedzieć i obserwować co kamerki pokazują :haha: :haha: :haha:


Hi, hi nie trafiłeś - nie mam żadnej kamerki. :) Nawet komputer takiej nie ma - zakaz (i tu pisze 100% prawdy).


Na górę
  
 
Post: 20 grudnia 2015, 22:02 - ndz 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 19:47 - czw
Posty: 11419
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
Marcinek pisze:
Hi, hi nie trafiłeś - nie mam żadnej kamerki. :) Nawet komputer takiej nie ma - zakaz (i tu pisze 100% prawdy).

no tak pewno Ci jeszcze sprawdzają co oglądasz :haha: a to brzydale nawet Ci popatrzeć na XXL nie pozwolą :haha:

_________________
odkłady pszczele Na 2017 <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 22:03 - ndz 

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 21:25 - śr
Posty: 180
Lokalizacja: lubuskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant
BoCiAnK, mówisz. Że. Cieć

_________________
http://pasiekawiktoria.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 22:12 - ndz 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 19:47 - czw
Posty: 11419
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
arecki pisze:
mówisz. Że. Cieć

nie rozumiem !

_________________
odkłady pszczele Na 2017 <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 22:30 - ndz 
BoCiAnK pisze:
no tak pewno Ci jeszcze sprawdzają co oglądasz :haha: a to brzydale nawet Ci popatrzeć na XXL nie pozwolą :haha:


A, nie !!!! Mogę :) no tak pewno Ci jeszcze sprawdzają co oglądasz :haha: a to brzydale nawet Ci popatrzeć na XXL nie pozwolą :haha:
Przecież nie wiedzą gdzie są moje łapki. :haha: :haha: :haha: :haha:

arecki pisze:
BoCiAnK, mówisz. Że. Cieć

Kolega posuwa myśl o cieciu - jednak w domu cieć? Nic tu nie gra :) Bardzo zły trop. :haha:

Powiem więcej - jestem gorszy niz Urząd Skarbowy. :pala:


Na górę
  
 
Post: 20 grudnia 2015, 23:05 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1621
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Marcinek pisze:
Powiem więcej - jestem gorszy niz Urząd Skarbowy.
To może cieć w urzędzie skarbowym ze służbowym laptopem ,cienkoczłento w fful opcji i telefonem na baterie zn komórką.Nie to chyba jeszcze za mało ,dobrze, dorzucam jeszcze stopień starszy zmianowy.Jak powiesz ze nie to się poddaję.

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awata.To nie jest tak jak myślisz r-się uśmiałem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 23:11 - ndz 
Niestety nie ! Nie zgadza się kilka rzeczy. :haha:

Mój samochód jest mniejszy niż to coś co wymieniłeś. :mrgreen:
To co na baterie to u mnie na kluczyk i nazywa się garaż.
Żaden zmianowy - pracuję na jedną zmianę 24/24. :haha: :haha: :haha:

bo lubię pisze:
Jak powiesz ze nie to się poddaję.

Nie uznaję poddawania - nie respektuję żadnych postanowień, uzgodnień - strzelam ! :pojedynek: no i :kapelan: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:


Na górę
  
 
Post: 20 grudnia 2015, 23:19 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 08:21 - pn
Posty: 1645
Lokalizacja: Wawa
arecki, Jesteś pierwszy na liście że tak mu pojechałeś,,,cieć/// CZEKAJ KIEDY ZAPUKA ,,,,DO TWYCH DRZWI,,,, :haha: :haha: :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 23:28 - ndz 
wtrepiak, coś Ty ? Ja nie pukam. :haha:
Ja z glana zachodzę. :mrgreen: :haha: :haha:


Na górę
  
 
Post: 20 grudnia 2015, 23:30 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 08:21 - pn
Posty: 1645
Lokalizacja: Wawa
O,,O


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 23:32 - ndz 
wtrepiak, ja nawet podpis glanem robię bo długopis mi zabrali abym atramentu nie wypił. :mrgreen: :haha: :haha: :haha: :haha:


Na górę
  
 
Post: 20 grudnia 2015, 23:40 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1621
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
korekta -jednozmianowy w tico z garażem na baterie wchodzący z glana i piszący

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awata.To nie jest tak jak myślisz r-się uśmiałem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 23:43 - ndz 
bo lubię pisze:
korekta -jednozmianowy w tico z garażem na baterie wchodzący z glana i piszący

znowu źle !!!!!
mniejszym niż tico!
z garażem na kluczyk
nie piszący a pijący. :haha: :haha: :haha:

Co się z Tobą dzieje ja tu piszę a tu znowu tyle pomyłek.
Jadę do Ciebie - wyjaśnię to osobiście. Tylko gdzie te moje "glany", długopis już jakiś znalazłem i może mi nie zabiorą. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

PS. Teraz to już erratę zakładaj. :haha:


Na górę
  
 
Post: 20 grudnia 2015, 23:53 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1621
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Nie musisz jechać wystarczy że przejdziesz przez korytarz, jesteśmy na tym samym oddziale prawie wizawi ,na moich drzwiach pisze "doktor"wpadaj pogadamy

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awata.To nie jest tak jak myślisz r-się uśmiałem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2015, 23:55 - ndz 
No to odsuń się od drzwi. 8)
Wchodzę za 10, 9, 8 ,7,6,5,4,3,2,1, - TERAZ ! :mrgreen:


Na górę
  
 
Post: 24 grudnia 2015, 02:38 - czw 
Panowie Władek, manio, oto jak wyszło z Waszych rysunków. :D
Dziękuje Wam za pomoc, to też Wasz wkład pracy.
Teraz dalszy ciąg pracy.

Śpieszę pokazać jak to wygląda - dostałem to o 2 w nocy (facet z lasera mi to przywlókł do domu). :D

Obrazek

Jeszcze raz dziękuję. :thank: :thank:


Na górę
  
 
Post: 24 grudnia 2015, 11:00 - czw 

Rejestracja: 02 września 2014, 11:22 - wt
Posty: 18
Lokalizacja: Góry Kamienne
Ule na jakich gospodaruję: langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: Wałbrzych
Polecam się :D
Czy ja dobrze widzę, że to plexi?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 grudnia 2015, 11:52 - czw 
Tak ! Zgadza się - to plexa utwardzona.
Rozmawiałem z instytutem w Puławach. Plexa utwardzona - nadaje się do miodu (przynajmniej ta - wychodzi to ze specyfikacji produktu i dostarczonego certyfikatu spożywczego). :D
Teraz robię na plexa - potem na płycie kwasówce (muszę pojechać i załatwić - Wasze rysunki przekazać do realizacji).
Powiem jeszcze jedną ciekawostkę. Te poglądówki co dostałem od Was - facet jakoś przerobił na wektory i z tego wycinał. Chciałem mu przesłać te w odpowiednich zapisach - ale nie chciał i efekt widoczny. :D

Fajnie wyszło.
Plexa 5 mm.
Jeszcze raz wielkie dzięki. :D

Teraz tokarnia i składanie.
Mam nadzieję, że teraz już z górki. :mrgreen:


Na górę
  
 
Post: 24 grudnia 2015, 12:22 - czw 

Rejestracja: 02 września 2014, 11:22 - wt
Posty: 18
Lokalizacja: Góry Kamienne
Ule na jakich gospodaruję: langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: Wałbrzych
Marcinek pisze:
Te poglądówki co dostałem od Was - facet jakoś przerobił na wektory i z tego wycinał

Te poglądówki to był pdf wektorowy, on go po prostu zaimportował do programu obsługującego maszynę :), wrzuciłem Ci tego pdfa, abyś też mógł zobaczyć rysunek, ale też dlatego, że wiedziałem, że jeśli facet jest ogarnięty to sobie go bez problemu otworzy. No i okazało się, że facet jest ogarnięty :)
Ta plexi to rozumiem do prototypu tylko, czy zamierzasz jej używać na stałe? Pytam, bo plexi, zwłaszcza ekstrudowana, jest dość krucha. Twarda jak cholera, ale czasem wystarczy w nieodpowiednim miejscu przyłożyć siłę i pęka jak szkło. Pamiętaj też, żeby jej nie czyścić alkoholem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 grudnia 2015, 12:27 - czw 

Rejestracja: 21 marca 2014, 22:03 - pt
Posty: 267
Lokalizacja: Opole
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Żerkowice k/Opola
Może dziwne pytanie ale co to jest - do czego będzie służyło?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 grudnia 2015, 15:46 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 maja 2012, 19:53 - czw
Posty: 299
Lokalizacja: Koło
Ule na jakich gospodaruję: wlkp. ramka 18
pewnie chce zrobić miodarkę z plexi...

_________________
Chcesz być szczęśliwy jeden dzień? ? napij się,
Chcesz być szczęśliwy jeden rok? - ożeń się,
Chcesz być szczęśliwy całe życie? ? poświęć się pszczelarstwu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 grudnia 2015, 17:26 - czw 
imiodek pisze:
pewnie chce zrobić miodarkę z plexi...


a, co w tym złego? :shock:

Potem z kwasówki.


Na górę
  
 
Post: 24 grudnia 2015, 22:06 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 maja 2012, 19:53 - czw
Posty: 299
Lokalizacja: Koło
Ule na jakich gospodaruję: wlkp. ramka 18
Marcinek, nie, wg. mnie nie ma w tym nic złego. Też o tym myślałem, tylko ekonomicznie u mnie się nie sprawdzi. Koniecznie napisz relację i kosztorys proszę i powodzenia, trzymam kciuki!

_________________
Chcesz być szczęśliwy jeden dzień? ? napij się,
Chcesz być szczęśliwy jeden rok? - ożeń się,
Chcesz być szczęśliwy całe życie? ? poświęć się pszczelarstwu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 grudnia 2015, 09:38 - pt 
Koszt miodarki to około (aczkolwiek nie przekroczę) 200 zł. Wszystkie materiały przystosowane do art spożywczych. Żadna lipa - wszystko zgodnie z zaleceniami SANEPID-u i Weterynarii. Nawet oś miodarki jest zrobiona z kwasówki. :mrgreen:

W przyszłości będzie docelowo bęben z kwasówki i podstawa też - tylko muszę złożyć plany i poleci na laser (koszt oczywiście wyższy - do 400 zł). To co obecnie robię to wersja dla skąpców (dla mnie :D ). Projekt mój przewiduje zamianę części - więc będzie OK. Przekładka i super maszyna.
Oczywiście będzie to miodarka elektryczna z w pełni kontrolowanymi obrotami.


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji