FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 05 lipca 2025, 21:15 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
http://wyborcza.pl/1,75477,7865546,Uwag ... eciem.html

Uwaga! Zagrożone wyginięciem

Co czwarty typ roślin na świecie jest zagrożony wyginięciem
Tak twierdzą autorzy opublikowanego w poniedziałek raportu Konwencji ONZ o Różnorodności Biologicznej. Niezwykle zagrożone - z powodu zatrucia środowiska, zmian klimatycznych, wycinania lasów, kłusownictwa i zbyt dużych połowów ryb - są też m.in. rozmaite rodzaje płazów oraz lasy amazońskie.

Nie ma zartow

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
jerzy to nic nowego , zawsze coś ginęło , brazylia już dawno powiedziała światu dajcie kasę to nie bedziemy wycinać lasów aby mieć kasę, jeden gatunek ginie nastaje drugi , (leper i bizony jego syna) a zresztą 2012 blisko to czym sie martwić? do arki w chinach i tak sie nie załapiesz

Tytuł:
Awatar użytkownika

birkut pisze:
jerzy to nic nowego , zawsze coś ginęło , brazylia już dawno powiedziała światu dajcie kasę to nie bedziemy wycinać lasów aby mieć kasę, jeden gatunek ginie nastaje drugi , (leper i bizony jego syna) a zresztą 2012 blisko to czym sie martwić? do arki w chinach i tak sie nie załapiesz

Nie wiem co konkretnie masz na mysli, ale spojrz jak zmienil sie klimat w skali globalnej i zamiast usilowac zalapac sie na "arke", jak to napisales - to predzej mozna jechac NA TRUMNIE, a to smutna przyszlosc, bo jaka to przyszlosc?

Starzy pszczelarze zapewne pamietaja jak za dawnych czasow (nie lubie tego okreslenia, bo jakie to 'dawne'?) - deszcz padal w nocy, a w dzien bylo parno, goraco i pszczoly nawet zadlic nie mialy czasu, bo tak zbieraly nektar, a dzisiaj ...?
Dzisiaj na rzepak mozna tylko popatrzec, o lipe mowia, ze to "lipa", na kwitnienie gryki zamiast ciepla i parnych nocy, jest susza i tez nic, podobnie ze spadzia.
Pszczelarstwo naprawde moze zmienic sie tylko na hobby polegajace na dobrowolnym hodowaniu owadow, ktore potrafia czasem uzadlic - nic wiecej. :placz:

Dlatego napisalem: nie ma zartow!!!

Tytuł:

Każdy gatunek w ekosystemie jest istotny, tak jak trybik w dobrze działającej przekładni. Wyginięcie chociażby jednego gatunku, powoduje zachwianie ekosystemu i często ciągnie za sobą zagładę kolejnych gatunków. To ludzie muszą zrozumieć że są gośćmi w przyrodzie, nawet stwórca kazał nam sobie ziemię uczynić poddaną, a nie demolować ją, jak tego nie zrozumiemy to wyginiemy jak dinozaury. Wiem że łatwo powiedzieć bo to problem globalny, ale poprubujmy małych kroczków i będzie lepiej.
Pozdrawiam! :pl:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Nasluchaliscie sie idiotów z greenpeasu. Od zawsze ginely gatunki, a na ich miejsce pojawialy sie nowe. Przyroda da sobie rade z nami i bez nas. Poczytajcie sobie troszke o historii upadku cesarstwa rzymskiego potem wielkich epidemi w europie. Jak tylko ubywalo ludzi od razu przyroda spowrotem bujnie odzywala. Pola zarastaly lasami, a w lasach mnozyly sie zwierzeta. Moje zdanie jest takie ze nie ma sensu specjalnie martwic sie o przyrode sama sobie da rade. A ocieplenie klimatu to jedna wielka sciema. po to tylko zeby zarobic kase na glupim ludzie. W podstawowce uczylismy sie o dziurze ozonowej. Teraz juz nikt z naukowcow o tym nie trąbi, bo sobie znalezli nowy temat ocieplenia klimatu.
Ludziom sie wydaje ze maja wielki wplyw na ziemie, a w rzeczywistosci nie znacza nic.

Tytuł:

I tu Miecio się mylisz. Masz rację że przyroda sama sobie reguluje populacje, powstają pożary i odrastają nowe lasy, ale nigdy nie wypala się tyle przez ludzką bezmyślność. Nie zwalajmyodpowiedzialności na naturę, samemu pchając paluchy tam gdzie nie trzeba. Nikt nie mówi o zaprzestaniu rozwoju cywilizacyjnego, ale jeżeli możemy uchronić przed zagładą jakiś gatunek to uczyńmy to, bo obudzimy się sami na pustynnej planecie.Nigdzie nie pisałem o globalnym ociepleniu, ewolucja to jedno a gospodarka rabunkowa to drugie. Meliorujemy tereny gdzie rozmnaząją się ropuchy, jak myślisz kto pomaga nam walczyć ze ślimakami? A ropuchy coraz rzadsze i słyszysz ludzie mam inwazję ślimaków, co robić? Jesteśmy jedynym gatunkiem który poluje dla sportu ,a nie dla potrzeby przetrwania.Nie gniewaj się ale chyba nie rozumiesz tematu.
Pozdrawiam i dzięki za nazwanie mnie po imieniu bo rozumiem że takie masz zdanie o wszystkich którym leży na sercu środowisko naturalne.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Alex dla mnie greenpease to organizacja faszystowska i tego nie zaprzeczysz. A członkowie nie wiedza prawie nic o przyrodzie, uczestnicza tym tylko i wylacznie dla tego ze mozna poprotestowac, zrobic rozrube itp.
Masz racje ze aby uchronic jakis gatunek nalezy robic wszystko. Ale wszystko zgodnie ze zdrowym rozsadkiem. Poczytaj o programie Natura 2000 i o przywracaniu rodzimej populacji, miedzy innymi żmiji w okolicach Piwnicznej itp. Tak przywrocili rodzime gatunki ze teraz ludzie boja sie do lasu chodzic.
A co do melioracji to zaprzeczasz temu o czym piszesz. Co z tego ze wyginie wiekszosc ropuch i bedzie plaga slimakow?? Przeciez to nie zaszkodzi naturze, ewentualnie moze zaszkodzic człowiekowi. Ślimaki rozmnoza sie zezrą wszystko dookola i pozdychaja jak bedzie ich za duzo i wszystko wroci do normy. A ropuchy znajda sobie inne miejsce i tam beda sobie żyły.
Kończąc chyba ty nie rozumiesz tematu. I nie mow takich pierdół że tylko i wyłącznie greenpeasowi zalezy na przyrodzie. Bo greenpease to nie wszyscy. Mi tez lezy na sercu środowisko naturalne, ale ja nie mam takich skrajnych pogladow typu wiazania sie do drzewa.
A ostatnia sprawa wycinania lasow. W Polsce % udział lasów wzrosł przez 100 lat o 10%, a jakoś greenpease specjalnie przez te 100 lat sie Polska nie interesowal. Dopiero moze od 10 lat.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Zgadzam się z mieciem, ma bliskie mi konserwatywno-liberalne podejście, ale wiem że z zatroskanymi "miłośnikami" przyrody się nie wygra.

Tytuł:

miecio skończ gadać jak typ jadący samochodem do lasu tylko po to by wyrzucić śmieci.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dlaczego uważasz ze gadam jak typ jadacy samochodem to lasu, po to aby wyrzucic smieci?? Jeszcze nigdy zadnych smieci do lasu nie wywozilem. A przyzam sie nawet ze bralem udzial w likwidowaniu dzikich wysypisk w mojej okolicy jako wolontariusz i wcale nie naleze do greenpeasu.
Denerwuje mnie tylko gadanie pseudoekologow, ktorych dzialanie nie ma nic wspolnego z ekologia. Trzeba rozsadnie podejsc do tematu i znalezc jakis zloty srodek pomiedzy obiema skrajnosciami, a nie przywiazywac sie do drzew i wieszczyc koniec swiata ze wzgledu na wyginiecie jednego gatunku. Takie dzialanie w niczym nie pomoze.
Oczywiscie nie popieram bezsensownego niszczenia przyrody. Ale nie popadajmy w skrajnosci.
A co do wymarcia gatunku. Kilka razy w ciagu istnienia ziemi wyginelo ponad 95% gatunków na ziemi i jakos wszystko sie odrodzilo:) A wedlug tych teorii ktore glosicie to dinozaury powinny jeszcze łazic po ziemi.

Tytuł:

Polecam filmik
George Carlin - The Planet Is Fine (polskie napisy)

http://www.youtube.com/watch?v=IOqMoS6y ... ClvOT8l4h0

1' - "nie zabiliśmy ich wszystkich" :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzięki za link kriss. Ten człowiek w filmiku to odzwierciedlenie mojego spojrzenia na ekologie.
A tekst z plastikowymi reklamówkami miażdży system :mrgreen:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
miecio pisze:
Denerwuje mnie tylko gadanie pseudoekologow, ktorych dzialanie nie ma nic wspolnego z ekologia. Trzeba rozsadnie podejsc do tematu i znalezc jakis zloty srodek pomiedzy obiwac sie do drzew i wieszema skrajnosciami, a nie przywiazyczyc koniec swiata ze wzgledu na wyginiecie jednego gatunku. Takie dzialanie w niczym nie pomoze.
Oczywiscie nie popieram bezsensownego niszczenia przyrody. Ale nie popadajmy w skrajnosci.

Gdyby poprawić błędy to nawet bym się pod tym podpisał. :wink:

Tytuł:

amerykanie właśnie mają takie podejście do zmian klimatu i tym podobnych najpierw zweryfikowała ich katrina bo zmiany klimatu olewali na każdej konferencji teraz konsumpcja ropy odbiła im się czkawką w zatoce mexykańskiej a dla ludzi myślących że człowiek na klimat i resztę wpływ ma znikomy niech obejrzy ziemię w nocy z kosmosu -świeci jak żarówka,zaasfaltowaliśmy i zabetonowaliśmy ogrom ziemi a wycinke lasów ukazują zdjęcia satelitarne wystarczy poszukać greenpeace nie nadarmo ratowło wieloryby mało brakowało a walenie to słowo które określało by tylko coś innego.Ja nie jestem ekologiem ale dbam o to co na okło lasów amazońskich nie uratuje ale sumienie mam czyste.

Tytuł:
Awatar użytkownika

swiwojtek zle zacytowales i dlatego sa bledy:P Przeczytaj jeszcze raz moj wpis i jak znajdziesz choc jeden blad ortograficzny (nie liczac pominiecia jakiejs literki w slowie i polskich literek) to dam ci sloik miodu:P

Tytuł:
Awatar użytkownika

Co Katrina miala wspolnego z ekologia Łupaszko?? Dla mnie to tylko i wylacznie dzialanie natury. Chyba ze nalezysz do osob ktore jeszcze nadal wierza w ocieplenie klimatu pomimo tego ze od prawie 10 lat sie oziebia.
Jeszcze dozyjemy czasow ze o wybuchu wulkanu na Islandii albo o trzesieniu ziemi w Chile beda mowili ze to ze wzgledu na ocieplenie klimatu :?

Tytuł:

miecio, a spójrz na to z innej strony może dzięki tym co przywiązują się do drzew rządzący nie podejmują zbyt pochopnych decyzji z obawy przed protestami są pewnym hamulcem

Tytuł:

Jednak TV ma ogromną moc odziaływania.
Mimo udowodnionego w zeszłym roku fałszowania danych przez "ekologów" na konferencji w Kopenhadze, mimo wpisów na tym forum jeszcze w połowie kwietnia " gdzie ta wiosna, czekam wciąż na oblot" itd. Koledzy wciąż swoje, że zniszczyliśmy Ziemię, że trzeba ratować bo katastrofa...
Jakiś czas temu w programie Cejrowskiego, on sam przyznał że są wciąż na ziemi miejsca których nie dotknęła stopa człowieka, przynajmniej białego (Borneo, Ameryka PŁd)
Co do ropy, jakoś dziwnie cicho się zrobiło a miała to być katastrofa stulecia.
Pamiętam jak czytałem kiedyś o katastrofie tankowca Exon Valdez i tam gdzie ekolodzy "ratowali" plaże posypując ropę DDT (który miał ją neutralizować) życie zamarło na wiele lat, a tam gdzie na ratowanie zabrakło pieniędzy, system szybko wrócił do normy. Ropa jednak to również część przyrody.

Aha, w zeszłym roku posadziłem tak ze 200 drzewek i krzewów.
Pilnie potrzebuję CO2 do ich rozwoju!!!!

Tytuł:
do płuc wdychasz powietrze a wydalasz dwutlenek węgla , proste biegaj i oddychaj chwilke przy każdym drzewku

a co do przyrody , po czarnobylu miał byc terem skarzony i nieczynny przez stulecia , podobno przyroda juz sie tam zregenerowała

i jeszcze tak przy tej ochronie jedna sprawa byłem w agustowie gdzie jeżdzą te tiry , byłem na rozpudzie , lepiej zabic parę gówniarzy jak beda szły do szkoły niżeli kilka zab które albo tam beda albo nie

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
miecio pisze:
Co Katrina miala wspolnego z ekologia Łupaszko?? Dla mnie to tylko i wylacznie dzialanie natury. Chyba ze nalezysz do osob ktore jeszcze nadal wierza w ocieplenie klimatu pomimo tego ze od prawie 10 lat sie oziebia...

Nie jestem co prawda fanatycznym obrońcą ale Panowie wygłaszając tak ostre sformułowania proszę sięgnijcie choć trochę do argumentów merytorycznych. Proponuję zacząć od definicji czym jest ekologia i czym ta nauka się zajmuje a nie opierać się na hasłach rodem z brukowców.

Miałem okazję spędzić jakiś czas na naszej stacji badawczej na Spitsbergenie. Jest tam wywieszone zdjęcie pobliskiego lodowca zrobione około 50 lat temu, po przejściu kilkuset metrów staje się dokładnie w tym samym miejscu z którego było ono robione. Wrażenie jest niesamowite gdy zobaczy się własnymi oczami jak cofnął się lodowiec przez te kilkadziesiąt lat.
Czyli tam widać, że jednak temperatura wzrasta, inne pytanie jaki na to ma wpływ działalność człowieka a na ile są to procesy naturalne.

Piszecie, że natura da sobie radę, OCZYWIŚCIE, ale nie wiadomo czy człowiek jako gatunek też da sobie radę.

Tytuł:
Awatar użytkownika

birkut pisze:
... i jeszcze tak przy tej ochronie jedna sprawa byłem w agustowie gdzie jeżdzą te tiry , byłem na rozpudzie , lepiej zabic parę gówniarzy jak beda szły do szkoły niżeli kilka zab które albo tam beda albo nie

Dlaczego stawiasz sprawę albo życie dzieci albo obwodnica przez Rospudę??
Może łątwiejsze by było pytanie dlaczego akurat tam chciano budować tą obwodnicę wiedząc, że są to tereny unikatowe.
I może warto by je było zachować dla tych "gówniarzy" jak dorosną

Tytuł:
Awatar użytkownika

CYNIG ponizej masz linka zebym nie byl goloslowny i sobie poczytaj. JA niestety nie bylem na stacji badawczej i musze sobie radzic w ten sposob:P
http://motyl.wordpress.com/2008/04/09/g ... a-tuz-tuz/

Tytuł:
Dlaczego stawiasz sprawę albo życie dzieci albo obwodnica przez Rospudę??

bo na rozpudzie też byłem i widziałem gdzie chcą budować , tylko znalazło sie kilku z grenpis i szalało mieli swoje 5 minut, a gruba kasa poszła w błoto , podam w takim razie inny przypadek zapora na dunajcu w nidzicy , górale sie zesrać chcieli aby nie budowac , same szkody itd. itp. jeszcze nie była oddana do użytku przyszła wielka woda zatrzymała ją własnie ta zapora , górale na kolanch szli dziekowac za jej wybudowanie, jestem jak najbardziej za ochroną środowiska popieram ale z umiarem a nie aby błysnąc bo pysk dreć umie każdy , tylko jakoś nie ma ich do przeproszenia czy przyznania się do błedu

Tytuł:
Awatar użytkownika

Miecio, ja nie jestem specjalistą klimatologiem i nie mam wiedzy wystarczającej do oceny kiedy jesteśmy manipulowani a kiedy nie.

Oczy mam jednak jeszcze w miarę dobre i przedstawiłem to co widziałem osobiście.

Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

birkut pisze:
...jestem jak najbardziej za ochroną środowiska popieram ale z umiarem a nie aby błysnąc bo pysk dreć umie każdy...

Birkut i z tym zgadzam sie z Tobą w 100%
Jakakolwiek skrajność przynosi zwykle więcej szkody niż korzyści.

Pozdrawiam

Tytuł:

klimat się oziębia-dobre sobie,czasami mam wrażenie że niektórzy piszą tylko po to by mieć odmienne zdanie,lodowce ukazują właśnie jak to się oziębia tam gdzie sto lat temu był teraz stoją chałupy.zresztą pszczelarzycie i widzicie sami co człowiek nawywijał same nasze owady ukazują jaki stan jest naszej przyrody i klimatu i nie pier...cie że jest inaczej.

Tytuł:

Wniosek nasuwa się taki pszczelarze którzy krzyczą że rolnik pryska w dzień rzepak czy sady to oszołomy i idioci z greenpisu bo przecież nic się nie stało, pszczoły to mądre stworzenia i się odrodzą a jak nie to trudno ,przecież takie są prawa ewolucji
pozdrawiam Mariusz

Tytuł:

Najlepiej to opodatkować wszystkich na 300 zł od osoby/miesiąc, dać to politykom i niech ratują klimat.
Pisałem wcześniej że dyskucja na ten temat nic nie da.
Łupaszko, Mazury na których mieszkasz zostały ukształtowane miliony lat temu przez cofający się lodowiec właśnie, jeśli Wam tak Go brakuje nie mam nic przeciwko temu żeby On wrócił, byle zatrzymał się w okolicach Kielc :D

Tytuł:
coś ty kriss, mazury powstały z tymi jeziorami jak ludzie tam mieszkający zaczeli z nudów kopać dziury , najgorsze że wybraną ziemie wozili na taczkach na południe Polski , w ten sposób powstały tatry i sudety

Tytuł:

Tak Birkut, a jedna grupa jak kopała Mamry, to co nieco dziabnęła, rozsypało im się koło Kielc i powstały G. Świętokrzyskie :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

birkut pisze:
coś ty kriss, mazury powstały z tymi jeziorami jak ludzie tam mieszkający zaczeli z nudów kopać dziury , najgorsze że wybraną ziemie wozili na taczkach na południe Polski , w ten sposób powstały tatry i sudety

I wreszcie mamy absolutnie adekwatne do rozwazan "ekspertow od ekologii" wyjasnienie problemu 'ocieplenia klimatu', bo na takie tezy tylko takie jest odpowiednie.

Bo taki "ekspert", to czlowiek, ktory nie musi myslec, a w szystko wie najlepiej.

Birkut - gratuluje i tak trzymaj, a wiedze masz, pedagogiczne podejscie tez - i kolejny raz podkreslam: czytam wszystko, co piszesz.
Cale szczescie, ze wczesniej sie wysikalem. :blee: :haha: :haha: :haha: :haha:

Ale tak jeszcze sie nie ciesz, bo najblizsza prognoza pogody dla Twojego regionu mowi, ze jeszcze oprocz tych zwalow gruntu nawiezionych 'taczkami' z Mazur na poludnie, nawioza jeszcze beczkami wody, a bedziesz dopiero mial kompletny krajobraz - prawie jak Mazury!
Ciekawe jak to bedzie sie mialo do dalszego rozwoju pszczelarstwa w tym regionie, ale chyba przyroda sobie poradzi z tym?

Oto ta wiadomosc:

Od godz. 18 w sobotę do 18 w poniedziałek w woj. małopolskim i śląskim prognozowane są intensywne opady deszczu mogące powodować liczne podtopienia, zniszczenia zabudowań, dróg i mostów, duże trudności komunikacyjne oraz stwarzające zagrożenie dla życia - ostrzega IMiGW.

http://lajt.onet.pl/wiadomosci/2170029,wiadomosc.html

Tytuł:
Awatar użytkownika

niezle nam sie temat rozwinol:)

Tytuł:
Jerzy jak mnie zaleje to już bedzie wiadomo ze jest to drugi potop w dziejach tej planety

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sprecyzuje tylko moje zdanie na temat ocieplenia klimatu. Nie wiem czy sie ociepla czy się oziebia, bo kazdy kit moze nam wcisnąc. Samo topnienie lodowcow tez mozna wytlumaczyc zmiana pradow morskich itp. Ale uważam że napewno nie jest to wina emisji CO2 do atmosfery przez człowieka. A cykle zwiazane ze zmiana temperatury od zawsze wystepowaly na ziemi i napewno czlowiek tego nie zmieni. A za przyklad dam grenlandie, ktorej nazwa znaczy "zielony lad". Albo dopłynięcie wikingow do wielkich jezior w ameryce polnocnej szlakiem ktory teraz dopiero topnieje:), a wydaje mi sie ze chyba wtedy nie bylo jeszcze przemyslu i emisji duzych ilosci CO2 przez ludzi:) Co najwyzej z palenia ognisk w kurnych chatach:D

Tytuł:
Awatar użytkownika

miecio pisze:
Sprecyzuje tylko moje zdanie na temat ocieplenia klimatu. Nie wiem czy sie ociepla czy się oziebia, bo kazdy kit moze nam wcisnąc. Samo topnienie lodowcow tez mozna wytlumaczyc zmiana pradow morskich itp. Ale uważam że napewno nie jest to wina emisji CO2 do atmosfery przez człowieka...

Bardzo odważnie używasz określeń w stylu "na pewno" zwłaszcza w odniesieniu do klimatu. :)
Prądy morskie - jasne mogą odbiegać od normy ale znowu, sprawdziłeś jakie były ich anomalie w ostatnich kilkudziesięciu latach i ewentualnie czym były spowodowane?

Zważ, że tak naprawdę, pomiary meteo są robione od niedawna i informacje sprzed tego czasu to w większości "beletrystyka" :)

W sumie przy naszych dyskusjach o klimacie więcej możemy "meteorologicznie politykować" niż wymieniać się rzetelnymi informacjami. Zabawa jest przednia, byle nie popaść w demagogię.

Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeszcze tak na zakończenie tematu,
miałem okazję widzieć płonące pola naftowe w Kuwejcie i Iraku, z poziomu ziemi robi to wrażenie, ale dopiero jak przelatywałem nad tym obszarem i z okien samolotu widziałem czarną powłokę po horyzont to zrozumiałem o jakiej skali zanieczyszczeń generowanych przez człowieka możemy mówić.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:
Awatar użytkownika

mieszkam na terenie po powodziowym i mają robić opryski przeciwko komarom przez dwa dni ze śmigłowców ciekawe jak to zadziała na pszczoły czy może je zamknąć na ten czas ?
dzwonili do naszego związku i mówili że to ponoć ma być nie szkodliwe wie ktos może jaki to srodek na te komary oni stosują

Tytuł:
Ja dałbym ciasto cukrowe, zamknął wylotki i pootwierał w ulach wentylacje na czas oprysków, znam się troszkę (mam hektar sadu owocowego i sam robię opryski ok kilku lat) na różnych chemiach przeciwko szkodnikom i każde mają wpływ na pszczoły nawet te, które producent określa jako bez karencyjne dla pszczół. ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Widze, ze w temacie zawrzalo.
Nie bede tu nikogo cytowac, bo przykladow ludzi gloszacych demagogie zawsze znajdzie sie wielu, takze i tych, ktorzy to podchwyca i dalej beda bezmyslnie powtarzac.
Pozwole tu jednak przytoczyc przyklad calkiem zewnetrzny dla calego pszczelarskiego audytorium, a mianowicie:

Islamski duchowny: człowiek nie był na Księżycu
Szejk Abdel Karim al Jodeir, saudyjski duchowny należący do Rady Wielkich Ulemów Arabii Saudyjskiej, najwyższej instytucji religijnej w tym kraju, oświadczył, że lądowanie człowieka na Księżycu to zwykła bajka.
Duchowny odpowiedział w ten sposób na pytanie pewnego wiernego, czy islam pozwala na odprawianie modłów na powierzchni Księżyca.

Według duchownego, informacją o tym, że człowiek dotarł na Księżyc, "zakpiono sobie z ludzi i miała ona na celu podważenie zasad religii islamskiej".

Na ponizszej stronie przeczytasz wiecej:

http://wiadomosci.onet.pl/2201751,16,is ... ,item.html

Warto wiec zachowac pewna ostroznosc w niektorych wypowiedziach, zwlaszcza gdy do zabrania glosu wymagane jest przynajmniej minimum jakiejs wiedzy, a temat jest powazny.
Kopernik tez ledwie uszedl z zyciem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]