FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 06 lipca 2025, 00:21 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: 18 grudnia 2010, 18:21 - sob 

Rejestracja: 15 stycznia 2009, 22:31 - czw
Posty: 217
Lokalizacja: kuj-pom
Bardzo przepraszam,że stale zawracam głowę pytaniami.Szukam i szukam ale nie mogę znaleźć.Chodzi mi o to,czy w Polsce można zarejestrować jako produkt regionalny alkohol wyrabiany na miodzie?Może ktoś zetknął się z tą dziedziną i potrafi mi jasno odpowiedzieć?Z góry dziękuję.

_________________
Pasieka Wilczkowo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 grudnia 2010, 20:56 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2009, 17:52 - sob
Posty: 2566
Lokalizacja: Szczecin okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
nogoglaszczka76, pewnie że mozna, nawet jeszcze dostaje sie dofinansowanie. Problem jest jeden-posiadanie firmy, zaplecze sanitarno-higieniczne i badania dla osób produkujących. Bo jesli sie chce wyprodukowac produkt spozywczy, to tam wkracza sanepid. Ale jesli to sie spelni, mozna ubiegac sie o dofinansowanie unijne. WIem, to bo w tyg z wójtem mojej gminy rozmawialem, a ona sie zna na funduszach europejskich

_________________
www.pszczolyimiod.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 grudnia 2010, 21:23 - sob 

Rejestracja: 15 stycznia 2009, 22:31 - czw
Posty: 217
Lokalizacja: kuj-pom
Chodzi mi o alkohol wysokoprocentowy,krótko mówiąc-bimber na miodzie.Doczytałem,że w większości państw UE można niewielkie ilości produkować i sprzedawać,tylko w Polsce sprawa akurat alkoholu jest niejasna,stąd pytanie.Dziękuję za odpowiedź.

_________________
Pasieka Wilczkowo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 19 grudnia 2010, 21:01 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 21:17 - sob
Posty: 1939
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
musisz tylko zarejestrować go jako produkt regionalny a i z tym jest trochę problemu musisz mieć jakieś wzmianki na ten temat z przed kilkunastu lat, ale na ten temat więcej wiedzą górale oni rejestrowali swoją śliwowicę

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 19 grudnia 2010, 21:09 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 08:23 - pt
Posty: 1940
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
ale masz duże szanse 5 /7 produktów regionalnych to produkty pszczele.

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 21 grudnia 2010, 19:16 - wt 

Rejestracja: 15 stycznia 2009, 22:31 - czw
Posty: 217
Lokalizacja: kuj-pom
Wywiedziałem się w temacie i w innych źródłach,niestety wszelkie destylaty w Polsce są zabronione.Nawet górale ze śliwowicą muszą jeździć ze swoim "zacierem" do legalnej gorzelni i tam go przerabiać.Domowym sposobem,legalnie nie wolno!

_________________
Pasieka Wilczkowo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji