FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Różnica w miodzie produkowanym u nas a w strefie międzyzwrot
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=23&t=3789
Strona 1 z 1

Autor:  robi00 [ 19 grudnia 2010, 13:45 - ndz ]
Tytuł:  Różnica w miodzie produkowanym u nas a w strefie międzyzwrot

Zeskanowałem jeden rozdział książki Czesława Typańskiego "Pasieka towarowa" poświęcony miodzie z "ciepłych krajów".
Była już wiele razy poruszana dyskusja na temat miodu chińskiego ale nikt konkretnie nie napisał o różnicy w miodzie, bo to że miód jest źle przechowywany w jakichś nie odpowiednich pojemnikach itp. to są sprawy nie istotne.

http://picasaweb.google.com/10038448059 ... 4642696690

http://picasaweb.google.com/10038448059 ... 0088617170

http://picasaweb.google.com/10038448059 ... 6372397522

drugi skan miał za dużą objętość więc proszę kliknąć w środkowy link.

Autor:  BoCiAnK [ 19 grudnia 2010, 16:05 - ndz ]
Tytuł: 

Miód czy to chiński czy argentyński czy obojętnie z jakiego by nie pochodził kraju jest produktem naturalnych wytworzonym z nektaru kwiatów przez pszczoły
problem moim zdaniem w ocenie miodu ale w kilku jego sprawach
-U nas czy w UNII są przepisy dotyczące pozostałości leków w miodzie w chinach NIE i w innych krajach też wiec było już głośno o chloramfenikolu
o tym można poczytać w starszych wpisach z netu http://www.halat.pl/miody.html Czy coś się zmieniło w tej dziedzinie podejrzewam że nic
Inną istotną sprawą to pyłki zawarte w miodach w naszej części europy nie ma takich strasznych różnic co do roślinności ale roślinność Azji to całkiem co innego
zawarte pyłki w miodzie powodowały uczulenia alergiczne , Zapewne identycznie by zadziałał nasz miód na chińczyka gdyż każdy organizm przyzwyczaja się do tego co wdychamy a i tak jesteśmy alergikami na swoje pyłki co dopiero obce
Ale żeby wyeliminować obce pyłki z miodu zaczęto go filtrować >>> można o tym też poczytać tu <<
Na temat filtrowania i całej procedury chyba wszyscy wiedzą że miód dostaje podgrzany do ponad 100 stC i przepuszczany przez filtry
pozbawiony w ten sposób pyłku jest nie alergiczny wtedy się go miesza z krajowym i uchodzi za nasz co zresztą nie jest tajemnicą że na słoikach pisze " Mieszanina miodów z Krajów UNI i z Poza Unii poza jednym że nawet wymieszanie miodu 1/1 po jakimś czasie by ten miód zaczął się krystalizować a tu można z ciekawości kupić słoiczek który nawet po 5 latach jest płynny czyli tylko z nazwy jest to mieszanina
Jeszcze inną różnicą to zawartość wody
A naj ważniejszą różnicą która bije na łeb nasze to cena produkcji
Jak musi być niska cena produkcji miodu chińskiego że można go w chinach kupić jednokrotnie 1 dolar za kilo

Autor:  robi00 [ 19 grudnia 2010, 17:06 - ndz ]
Tytuł: 

Ja nie neguję że miód z chin czy z kądkolwiek nie jest produktem naturalnym, chodzi mi oto że jak pisze w książce ten miód to jest tylko nektar kwiatowy zebrany przez pszczoły ledwo co przez nie przerobiony a woda jest odparowywana już sztucznie przez podgrzewanie.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/