FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Różnica w miodzie produkowanym u nas a w strefie międzyzwrot http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=23&t=3789 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | robi00 [ 19 grudnia 2010, 13:45 - ndz ] |
Tytuł: | Różnica w miodzie produkowanym u nas a w strefie międzyzwrot |
Zeskanowałem jeden rozdział książki Czesława Typańskiego "Pasieka towarowa" poświęcony miodzie z "ciepłych krajów". Była już wiele razy poruszana dyskusja na temat miodu chińskiego ale nikt konkretnie nie napisał o różnicy w miodzie, bo to że miód jest źle przechowywany w jakichś nie odpowiednich pojemnikach itp. to są sprawy nie istotne. http://picasaweb.google.com/10038448059 ... 4642696690 http://picasaweb.google.com/10038448059 ... 0088617170 http://picasaweb.google.com/10038448059 ... 6372397522 drugi skan miał za dużą objętość więc proszę kliknąć w środkowy link. |
Autor: | BoCiAnK [ 19 grudnia 2010, 16:05 - ndz ] |
Tytuł: | |
Miód czy to chiński czy argentyński czy obojętnie z jakiego by nie pochodził kraju jest produktem naturalnych wytworzonym z nektaru kwiatów przez pszczoły problem moim zdaniem w ocenie miodu ale w kilku jego sprawach -U nas czy w UNII są przepisy dotyczące pozostałości leków w miodzie w chinach NIE i w innych krajach też wiec było już głośno o chloramfenikolu o tym można poczytać w starszych wpisach z netu http://www.halat.pl/miody.html Czy coś się zmieniło w tej dziedzinie podejrzewam że nic Inną istotną sprawą to pyłki zawarte w miodach w naszej części europy nie ma takich strasznych różnic co do roślinności ale roślinność Azji to całkiem co innego zawarte pyłki w miodzie powodowały uczulenia alergiczne , Zapewne identycznie by zadziałał nasz miód na chińczyka gdyż każdy organizm przyzwyczaja się do tego co wdychamy a i tak jesteśmy alergikami na swoje pyłki co dopiero obce Ale żeby wyeliminować obce pyłki z miodu zaczęto go filtrować >>> można o tym też poczytać tu << Na temat filtrowania i całej procedury chyba wszyscy wiedzą że miód dostaje podgrzany do ponad 100 stC i przepuszczany przez filtry pozbawiony w ten sposób pyłku jest nie alergiczny wtedy się go miesza z krajowym i uchodzi za nasz co zresztą nie jest tajemnicą że na słoikach pisze " Mieszanina miodów z Krajów UNI i z Poza Unii poza jednym że nawet wymieszanie miodu 1/1 po jakimś czasie by ten miód zaczął się krystalizować a tu można z ciekawości kupić słoiczek który nawet po 5 latach jest płynny czyli tylko z nazwy jest to mieszanina Jeszcze inną różnicą to zawartość wody A naj ważniejszą różnicą która bije na łeb nasze to cena produkcji Jak musi być niska cena produkcji miodu chińskiego że można go w chinach kupić jednokrotnie 1 dolar za kilo |
Autor: | robi00 [ 19 grudnia 2010, 17:06 - ndz ] |
Tytuł: | |
Ja nie neguję że miód z chin czy z kądkolwiek nie jest produktem naturalnym, chodzi mi oto że jak pisze w książce ten miód to jest tylko nektar kwiatowy zebrany przez pszczoły ledwo co przez nie przerobiony a woda jest odparowywana już sztucznie przez podgrzewanie. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |