Dzisiaj zacząłem wymieniać matki i łączyć odkłady z macierzakami przed Spodziewanym pożytkiem Spadziowym /lub lipowym
Jest wiele metod maksymalnego uzyskania siły rodziny
- naloty
- zasilanie czerwiem łączenie słabszych rodzin itp
Ja wybrałem swoją metodę
Wczoraj przywiozłem na pasiekę odkłady zostały ułożone zaraz obok uli macierzaków w których dokonuję wymiany matek
Przy sprzyjających warunkach i pożytku jaki się rozwija w moim terenie odkłady rano dokonały oblotu i zaczęły nosić pyłek i nektar co świadczy że zapoznały się z nowym otoczeniem
każdy odkład poszedł 5 ramkowy wybieram z odkładu tylko zaczerwione 3-4 plastry przeniosłem do pustego ula i postawiłem nadal obok macierzaka
gdy pszczółki po 1 godzinie zaczęły już swobodnie od nowa latać i trafiać na wylot szybko przestawiłem ule w miejsce macierzaka odkład a macierzak został odstawiony do tyłu ściągając nadstawkę szybko bez dymu wyjmuję ramki z czerwiem i uzupełniam odkład gdzie już nalatują ściągające z terenu pszczoły z macierzaka i odkładu
Z każdej takiej operacji pozostaje mi 1-3 ramek czerwiu (wybieram kryty ) z odkłady pozostają mi 1-2 pokarmu łączę to do kupy w skrzynce i powstaje nowy odkład (czasami słabszy ale do września dojdzie sam do 7-8 ramek aby go za zimować z nową mamusią
A czasami jest potrzebny jeszcze tego roku gdy coś się wydarzy (matka padnie itp
Pszczoły nawet nie zauważają że mają nową Królową
A stara pod ula
Na dziś przewidziałem wymianę zrobiłem kilka i przeszła Burza i koniec pracy