www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 26 marca 2019, 11:46 - wt
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: 08 marca 2019, 18:32 - pt 
Nowo zarejestrowani użytkownicy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 marca 2016, 18:20 - ndz
Posty: 9
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: W/Z i Ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: dęblin
Mam zagwozdkę i nie wiem jak do tego podejść.
Mam dwa ule Ostrowskiej za zimowane na 7 ramkach (po dwa korpusy). Pech chciał, że w zeszłym roku motylica "opyliła" mi cały zapas suszu. Teraz na wiosnę nie mam ani jednej ramki suszu, który mógłbym moim pszczołom dołożyć.
Jak byście to rozwiązali?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 marca 2019, 18:51 - pt 

Rejestracja: 21 grudnia 2016, 15:38 - śr
Posty: 1184
Ule na jakich gospodaruję: wz, 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
wrylu pisze:
Mam zagwozdkę i nie wiem jak do tego podejść.
Mam dwa ule Ostrowskiej za zimowane na 7 ramkach (po dwa korpusy). Pech chciał, że w zeszłym roku motylica "opyliła" mi cały zapas suszu. Teraz na wiosnę nie mam ani jednej ramki suszu, który mógłbym moim pszczołom dołożyć.
Jak byście to rozwiązali?


Węza zostaje,
Jeśli dobrze oceniłeś siłę, nie musisz zwężać gniazd, więc zostają jak są, jak już będzie trzeba poszerzać, dołożysz ramki z węzą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 marca 2019, 19:57 - pt 

Rejestracja: 17 września 2017, 09:01 - ndz
Posty: 391
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 18
Miejscowość z jakiej piszesz: Dębe Wielkie
tak jak każdy początkujący węza węza węza


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 marca 2019, 21:17 - pt 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 00:03 - ndz
Posty: 3050
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Gruba węza, 13 a./ kg.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2019, 17:49 - pn 

Rejestracja: 09 września 2013, 20:57 - pn
Posty: 195
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
wrylu pisze:
Jak byście to rozwiązali?


W zeszłym roku kolega który kupił odkład i go przezimował, uzupełnił gniazdo do pełnego wielkopolskiego 3r węzy, kolejne 3r odbudowały po zrobieniu odkładu. Miodnie ma na 1/2 wielkopolskich i odbudowały 60 takich ramek.
Raczej wyjdzie ci to na plus bo będziesz miał wszystko nowe bez pozostałości po larwach i innym dobrodziejstwie. Polecam do miodni ramki które nigdy nie były gniazdowymi bo nie miały kontaktu z jakimikolwiek substancjami stosowanymi w walce z roztoczem a i motylica mniej chętnie idzie na dziewicze plastry - u mnie nie miałem jeszcze sytuacji by gąsienice zabrały się za miodnie.
Dodawaj plastry do odbudowania jak przyjdzie pora tuż za czerw i szybko ci to odrobią.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 marca 2019, 18:43 - czw 
Nowo zarejestrowani użytkownicy
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 marca 2016, 18:20 - ndz
Posty: 9
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: W/Z i Ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: dęblin
Dzięki za odzew. Oczywiście uzupełnienie gniazdowych rozumiem - dostawiam po 3 ramki węzy na korpus i jest ok. Ale co z całym korpusem miodni? Wstawiać cały węzy czy po trochu? Do tej pory gospodarowałem (i nadal gospodaruje) na WZ, to w sumie mój drugi rok na korpusach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 marca 2019, 20:06 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 kwietnia 2017, 19:06 - czw
Posty: 152
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: małopolska
Gdy uzupełnisz gniazdo, możesz przenieść ramki z czerwiem na wygryzieniu do górnego korpusu i dodać kilka ramek węzy, a w miejsce zabranych ramek w gnieździe dodać węzę. Tak działając możesz odbudować całe korpusy ramek.Tym samym wymienisz ramki gniazdowe z zimowli co jest zalecane. Warto jednak pamiętać o tym, że rodzina musi być silna i mieć pożytek.

Jeżeli nie jesteś pewien siły rodziny, stawiając korpus nad gniazdo możesz położyć folię pod spód i zostawić tylko kilka uliczek do przejścia. Gniazdo nie będzie się tak wychładzać, a pszczoły zagospodarują górny korpus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach      Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

   Producent sprzętu pszczelarskiego   



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji