BoCiAnK pisze:
Dziś po raz pierwszy spotkałem się z takim układem
Otwieram ula a tam ramki na krzyż w
ule 1/2 Wielkopolski
W
Jednym w dolnym korpusie ramki były ułożone na ciepła zabudowę a w drugim na zimno co ciekawsze w obydwóch był już czerw od strony wylotu najśmieszniejsze było to że w pierwszym korpusie od dennicy był na pierwszych 4 ramkach a w drugim też na 4 ale tylko do połowy ,,
W drugim ulu było na odwrót czyli dolny korpus na zimno a górny na ciepło i identyczny układ czerwiu czyli czerw nad czerwiem
w Trzecim
a tego nie przedziałem w obydwóch korpusach układ ramek na zimno i czerw Tylko w górnym na 6 rameczkach i to centralnie na środku
Zaciekawił mnie taki Mix ramkowy gdyż nigdy nie widziałem widocznie jeszcze wielu rzeczy nie widziałem
wiec pytam jakie to ma znaczenie termiczne
W każdej z trzech kombinacji, tyle samo czerwiu i tyle samo ile w klasycznym wlkp z gniazdową ramką na dzisiejszy dzień, w rodzinach o takiej samej sile. Nie ma róznicy.
Robiłem te eksperymenty z zimowaniem na krzyż i poza tym, że pokrzyżowane korpusy bardzo ciężko
się rozdziela to nic innego nie zauwazyłem.
Odkłady robione z taką samą ilością czerwiu i pszczół na półnadstawce wlkp, w porównaniu z odkładami na 5 ramkach wlkp, szły silniejsze do zimy.
Samo krzyżowanie korpusów w/g mnie nie ma znaczenia, choć może wydawać się, że pszczoły mają cieplej i matki wcześniej zaczynają czerwienie.
Raczej chodzi tu o siłe zazimowanych rodzin.
Świadczą o tym również Twoje obserwacje.