FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 06 lipca 2025, 08:54 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 275 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Na razie to sobie gdybamy wiemy już że miód zmienia smak, kolor, może zapach wiemy ze w takim miodzie może być propolis oprzęd kał larw. Może ktoś z lek wet lub osób zajmujących się badaniem miodu wypowie się ? Jeśli to nie ma znaczenia można spokojnie przekładać rodnia miodnia. Jeśli jest jakieś zagrożenie to dlaczego nie mamy podnieść naszego polskiego miodu w jakości na lepszy stosując czyste ramki:pl: Jeśli tam jest coś czego nie widzimy to nie powiedziane że szkodzi lub nie.

Ja ze względu na odymianie nie użyję tych plastrów w miodni. tak jak opakowania po Raundop Apiwarolu po wielokrotnym wypłukaniu nie stosuje do picia napojów.

No właśnie czarnych nie chcemy a jakie to są te wycofane po zimie są tu tacy co uważają nawet że taki miód jest lepszy.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Wszystkim proponuję, żeby wypisali właściwości podstawowe miodu sobie na kartkach. Jak dojdą do punktu, że jest antybakteryjny i że dojrzały nigdy się nie psuje, może leżeć w naczyniu od czasu FARAONÓW i właściwości nie traci, to temat się skończy.
W tej chwili wszyscy sobie sami szkodę robimy.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
robert-a,
przy tak stawianych pytaniach nie szukaj odpowiedzi na forum, wybierz się na dobre szkolenia prowadzone przez ludzi z Puław. Jak nie będzie tego na szkoleniu to na pewno w rozmowach kuluarowych podzielą się swoimi spostrzeżeniami i wynikami badań.
Oni na prawdę bardzo chętnie dzielą się taką wiedzą.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Ule na jakich gospodaruję: wp
kazdy ma swoje zdaie w tym temacie ja nieuważam żeby ten miód był gorszy od tego z plastrów dziewiczych, a cordowan jak ma aż tak dobre pożytki żeby pól korpusu miodu z ula dać do odkładów.

Awatar użytkownika

Może jest na forum jedna z takich osób rozwiała by domysły. Ja tam i tak jestem za czystym woskiem w miodni i jak największej wymianie ramek w rodni.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Cordovan pisze:
komórka staje się mała co wpływa na jakość każdego następnego pokolenia pszczół,

Według mojej wiedzy bardzo pozytywnie . Czytaj a będziesz na bieżąco z nowoczesnym pszczelarstwem. :idea:

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

adriannos pisze:
...właściwości nie traci...

aktywności enzymatycznej też??
W np: 18 stopniach po 3 latach??

Ten wątek już dawno przerodził się w akademicką dyskusję, ale w sumie dlaczego nie. Przecież to świadczy że pszczelarze drążą temat jak najlepszego miodu. A że wiedza i doświadczenia różne to i wnioski rozbieżne :).
Awantur nikt nie robi, nie wyzywa, Pełna przednoworoczna kultura :)

mar-kos157 pisze:
a cordowan jak ma aż tak dobre pożytki żeby pól korpusu miodu z ula dać do odkładów
a cóż to jest pół korpusu miodu raptem 10 kg, pięć ramek po jednej na odkład a w miodnię w ich miejsce plastry dziewicze i po sprawie a jak nie robisz odkładów to na zimowlę zostaw tak by pszczoły na te ramki weszły ci na wiosnę, będą się lepiej rozwijały niż na syropie cukrowym czy inwercie. Oddadzą to z nawiązką tylko nie trzeba być pazernym na te 10 słoików miodu z ula. :wink:

wiesiek33 pisze:
Cordovan pisze:
komórka staje się mała co wpływa na jakość każdego następnego pokolenia pszczół,

Według mojej wiedzy bardzo pozytywnie . Czytaj a będziesz na bieżąco z nowoczesnym pszczelarstwem. :idea:
Czytam i nie przekonuje nie to do mniejszej komórki - bo niby warrozy nie będzie?, bzdura jakich mało. Warroza dostosuje się ewolucyjnie do mniejszej komórki i będzie to samo co na większej a mając pszczoły nie dostosowane do mniejszej komórki i nie wymieniając plastrów by ta komórkę miały prawidłową obniżasz jakość każdego kolejnego pogłowia jakie się wygryza. :wink:

Awatar użytkownika

Enzymy mają to do siebie, że potrzebują aktywatora. Nie tylko środowiska, ale i światła i temperatury. Enzym łączy się z konkretną cząsteczką, rozbijając dany związek na prostsze. Inaczej mogą sobie leżeć i leżeć i leżeć. Możemy jeszcze podyskutować nt. reakcji katabolicznych i anabolicznych jeśli sobie życzycie. Sęk w tym, czy miód dobrze będzie przechowywany.

adriannos pisze:
Miód gniazdowy jest nietykalny

Zgoda. Mało-klasyka.
adriannos pisze:
Koniec. Kropka. Basta.

adriannos pisze:
Proszę nie pchać ch.... w pszczele gniazdo

Tylko, że tu trwa super ucząca dyskusja nie o miodzie z gniazda tylko z ramek które są w miodni a wcześniej były w gnieździe.
Moje zdanie jest takie, że nie ma żadnych przeciwwskazań aby ramki gniazdowe po zakończeniu ich kadencji wykożystywać jako ramki miodni.
Tyle, że wielu chcąc być "och" i "ach" robi z siebie "ą, ę".

Ule na jakich gospodaruję: wp
odkłady robie i to dużo pasieka sie powiększyła ito znacznie ale robie składańce z 2 uli po 3 nawet 4 ramki czerwiu i nie karmie ich jak zrobie na rzepaku to jeszcze akacje znich wezmę i lipe bo robie silne odkłady bo robię je dla siebie. a i nie mówię że wszystki ramki sa przeczerwione ale zdaża się tak że dam taką ramkę do miodni. a jak narazie staram się dawać węzę i to dużo w tym roku poszło mi ok 25kg węzy no ale pasieka się powiększa.

Awatar użytkownika

Mniejsza a stara komórka to chyba dwie inne sprawy. Wcześniej było wałkowane wymieniać stare plastry co najmniej po zimie w celu poprawienia higieny w gnieździe.

Skoro higiena to jest to jedno z przeciwwskazań przekładaniu ramek ciemnych z rodni do miodni. Ciekawe jakie jest przeciwwskazanie używania czystego wosku w miodni ??

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
przemku 10kg to może nie dużo ale pomnóż je razu 100 albo 200 i juz sie robi ładna sumka

kolopik pisze:
Moje zdanie jest takie, że nie ma żadnych przeciwwskazań aby ramki gniazdowe po zakończeniu ich kadencji wykożystywać jako ramki miodni
Ja też uważam że przeciwwskazań nie ma o ile miodu z nich nie będziesz sprzedawał ani jadł sam tylko zostawisz rodzinom na zimowlę albo dasz go do odkładów, przynajmniej u mnie tak to działa, miód do klienta i na własną konsumpcję idzie tylko z ramek dziewiczych. Każdy robi jak uważa, znam takich co mają i w miodni i rodni ramki jak asfalt a węzę kupowali ostatnio 20 lat wstecz. :wink:

mar-kos157 pisze:
odkłady robie i to dużo pasieka sie powiększyła ito znacznie ale robie składańce z 2 uli po 3 nawet 4 ramki czerwiu i nie karmie ich
i błąd bo powinny dostać ramkę z miodem, co z tego że zrobisz je na rzepaku a jak będzie niepogoda to latasz i karmisz wtedy? Odkład nie jest ustabilizowany biologicznie przez najbliższe trzy do czterech tygodni od zrobienia.

robert-a pisze:
Mniejsza a stara komórka to chyba dwie inne sprawy.
zgadza się ale stara komórka robi ci się z czasem mniejsza.

marcinbzyk pisze:
przemku 10kg to może nie dużo ale pomnóż je razu 100 albo 200 i juz sie robi ładna sumka
Fakt 10 kg w detalu to 300 zł x 100 uli daje 3.000 / x200 - 6.000 zł tylko czy jak byś zrobił odkłady i dał ten miód do odkładów to nie weźmiesz za przezimowane odkłady lepszej kasy, zrób 100 odkładów daj im te 3000 zł w miodzie, sprzedaj wiosną każdy odkład za 150 zł ile zyskasz? :wink:

Cordovan pisze:
Ja też uważam że przeciwwskazań nie ma o ile miodu z nich nie będziesz sprzedawał ani jadł sam

Skoro jesteś aż taki fachowiec to skądś swoją wiedzę zdobyłes. Mam nadzieję, że twoja biblioteka pszczelarska zawiera pozycję pt. Poradnik pszczelarski autorstwa: mgr. Czesław Bojarczuk, mgr. Zofia Chomińska, Jadwiga Duderska, Dr.Mieczysław Lipiński, inż. Wanda Ostrowska, inż. Mieczysław Wojtacki.
Wydanie II
Wa-wa 1967.
Na stronie 311 tego poradnika autorzy (nie sądzę abyś odważył się podważać ich fachowość) opisują ze szczególami drogę miodu z kwiatka do zasklepionej komórki w miodni.
Nie posiadam skanera bo wszystim piszącym bzdury, szczęka by opadła.

Awatar użytkownika

Kolego Klopik A co piszą o wymianie wosku w pasiece i dlaczego ?

Awatar użytkownika

robert-a,
wiesz jaka jest droga przenoszenia patogenów z plastra do pszczoły?
I jak to się ma do miodu czy nakropu??

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
adriannos pisze:
Miód gniazdowy jest nietykalny

Zgoda. Mało-klasyka.
adriannos pisze:
Koniec. Kropka. Basta.

adriannos pisze:
Proszę nie pchać ch.... w pszczele gniazdo

Tylko, że [b]tu trwa super ucząca dyskusja nie o miodzie z gniazda tylko z ramek które są w miodni a wcześniej były w gnieździe.[/b]
Moje zdanie jest takie, że nie ma żadnych przeciwwskazań aby ramki gniazdowe po zakończeniu ich kadencji wykożystywać jako ramki miodni.
Tyle, że wielu chcąc być "och" i "ach" robi z siebie "ą, ę".

A to przepraszam. Już myślałem, że jeden drugiemu chce udowodnić, że trzeba wirować tylko i wyłącznie z młodych ramek, bo amitraza się nie rozłoży, jej związki na pewno trafią do miodu u góry, bo pszczoła to tylko durny, że nie napiszę głupi "zwierzo-owad", co nie potrafi ocenić nakładów energetycznych całej kolonii i na pewno podczas trwania pożytku nie załaduje nakropu do komórek w rodni, bo nie wie tego, że po walnięciu ich do góry, więcej energii zużyje na ich odparowanie. No tak, w końcu w wosku i miodzie ona będzie i sto lat. Piszę to by zmusić do myślenia. Ale i tak jeden drugiemu będzie chciał w końcu tylko kłodę rzucić pod nogi, by udowodnić, że u niego miód lepszy, u niego tylko kupować, a reszta ma miodzik BEEEEEEEEEE. No cóż. Trza w końcu być mądrzejszym od wróbla. Proponuję się zapisać na wykłady (zajęcia z biochemii).
Pytania do wszystkich:
Komu pszczoły podczas pożytku zalewają czasem gniazdo? Gdzie potem ten nakrop idzie? Czym karmi pszczoła larwy - nakropem, czy miodem?
A ramki wymienia się, ponieważ przetrwalniki niektórych patogenów przystosowały się do bytowania w danym środowisku, a my za zadanie mamy je jak najbardziej oganiczyć.

robert-a pisze:

A Kolego "robert-a" nie czytałeś w lekturkach pszczelarskich ?
Czy ostatnio czytałeś "Co słonko widziało" ?

kolopik pisze:
Skoro jesteś aż taki fachowiec to skądś swoją wiedzę zdobyłes

kolopik fachowiec ze mnie żaden a jedynie z własnych obserwacji wiem że miodu w gniazdach nie mam (bo odpowiednio dostosowuje ich wielkość do pory roku, pożytków i czerwienia matki) a jak nawet mam to znikome ilości i zostaje w gniazdach, nie sadzę by go pszczoły z zasklepionych wianków po 0,5-1 cm wysokości nad czerwiem odsklepiały i przenosiły w nadstawkę.
kolopik pisze:
nie sądzę abyś odważył się podważać ich fachowość
Nawet bym nie śmiał. W końcu specjaliści to pisali tyle że lata temu a gospodarka pszczelarska jest edytowalna względem każdego pszczelarza, jego umiejętności, bazy pożytkowej i pogody w określonej porze roku. Patrzeć co się dzieje i działać po swojemu a nie powoływać się na książki wydawane w 70-tych latach gdzie od tamtych czasów zmieniły się zarówno warunki klimatyczne, pszczoły jakie były a są teraz jak i samo pszczelarstwo. Nie podważam owej literatury i tego co napisali fachowcy ale polecam samemu to poobserwować.
kolopik pisze:
zrób zdjęcie i zamieść poczytamy.

kolopik pisze:
Komu pszczoły podczas pożytku zalewają czasem gniazdo?

temu co jest dupa nie pszczelarz albo nie ma czasu na to by dojechać do pasieki i na czas dać półkorpus czy korpus jako miodnię ew. dołożyć kolejny jak jest taka potrzeba. W gnieździe ma być pierzga, czerw i minimalny zapas miodu w postaci wianka nad czerwiem a nie miód.

kolopik pisze:
Gdzie potem ten nakrop idzie?
jak dasz nadstawkę to w nią oczywiście przeniosą robiąc matce miejsce na czerwienie, pytanie tylko dlaczego dopuściłeś do tego by zalały gniazdo? - bo nie dałeś na czas magazynu miodowego.

kolopik pisze:
Czym karmi pszczoła larwy - nakropem, czy miodem?
Dlatego minimum miodu zawsze pszczoły w gnieździe sobie zostawiają w wiankach nad czerwiem a w przypadku gdy im braknie bo nastanie dłuższa niepogoda a będą miały w nadstawce zniosą sobie do gniazda. :wink:

Awatar użytkownika

kolopik pisze:

przystaw tą książkę do monitora może coś zobaczymy :haha: A tak na poważnie to masz całkowitą rację , kiedyś w tym temacie zabierając głos zostałem osaczony i musiałem się poddać!!! :haha: tylko że to jest tak że każdy chce mieć ostatni słowo nawet jak nie ma racji , nie będę podawał przykładów bo mógł bym nie doczekać tych ostatnich czterech godzin końca starego roku . :haha:

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
robert-a pisze:

A Kolego "robert-a" nie czytałeś w lekturkach pszczelarskich ?
Czy ostatnio czytałeś "Co słonko widziało" ?

Właśnie teraz Sławomir Trzybiński Współczesna Gospodarka Pasieczna strona 291 Plastry pszczele i wosk. Nadmienię że wspomnienie o książkach kolegi sprowokował mnie do zajrzenia :) pozdrawiam :)

wiesiek33 pisze:
nie będę podawał przykładów bo mógł bym nie doczekać tych ostatnich czterech godzin końca starego roku .

Cordiego się nie bój. Niedawno wrócił z "urlopu wychowawczego" :haha: :haha: :haha:

Awatar użytkownika

CYNIG pisze:
robert-a,
wiesz jaka jest droga przenoszenia patogenów z plastra do pszczoły?
I jak to się ma do miodu czy nakropu??

Nie mam pojęcia wygląda mi to na pytanie troszkę akademickie.

wiesiek33 pisze:
tylko że to jest tak że każdy chce mieć ostatni słowo nawet jak nie ma racji , nie będę podawał przykładów bo mógł bym nie doczekać tych ostatnich czterech godzin końca starego roku
Ja nie piszę by udowodnić że mam rację czy też jej nie mam albo że moje musi być ostatnie słowo ale by każdy to poobserwował sam i dopasował to do swojego działania o danej porze roku w pasiece i do pożytków jakie ma, by tak zorganizował sobie gospodarkę pasieczną dostosowując min. typ ula i ramkę do pożytków aby osiągnąć zamierzony cel jak najefektywniej, poza tym jestem niegroźny bo nie mam praw Admina jeśli masz na myśli to iż mógłbym cię wyrzucić z forum za to że napiszesz iż nie mam racji. Pozdrawiam noworocznie. :wink:

Awatar użytkownika

Pszczoła przynosząc pożytek z pola część nakropu w celu szybszego odparowania, ładuje możliwie jak najkrótszą drogą do każdej pustej komórce, w tym i w gnieździe, jednocześnie je poniekąd dezynfekując. Ślina pszczoły oraz kit też mają takowe właściwości. Dopiero potem, pszczoły przenoszą je do magazynów, robiąc jednocześnie matce miejsce do czerwienia. Idzie do góry. Jak więc pozostałości po amitrazie nie mają przeniknąć do miodu, skoro znaczna część nakropu ląduje w potraktowanych apiwarolem komórkach. Od nakropu do miodó, produkt pośredni, a potem można rzec końcowy-miód- ląduje w wielu komórkach, przechodzi przez nie.
Jak ktoś nie chce mieć jakichkolwiek pozostałości po specyfikach w miodzie, nawet tych, których na zasadzei testów labolatoryjnych się stwierdzić nie da, to przed miodobraniem, po zimowli musi mieć zarówno wymienione 100%ramek, na których pszczoły zimowały, 100% pokarmu oraz 100% pszczół. Tak się nie da
Tu nie chodzi o wianka miodu.

robert-a pisze:
Nadmienię że wspomnienie o książkach kolegi sprowokował mnie do zajrzenia

Czyżby Kolega "zgubił" temat dyskusji ?

Awatar użytkownika

robert-a,
absolutnie nie, znając odpowiedzi na powyższe pytania będziesz sam wiedział jak rozwiać Twoje własne wątpliwości.

Podpowiem, skup się na okresie głodu pyłkowego :)

Awatar użytkownika

Panowie proponowalbym abysmy zakonczyli ta dyskusje bo odbieglismy od wlasciwego tematu czyli wysokosci ramki w rodni wlkp a ta dyskusje przeniesc do osobnego tematu

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
robert-a pisze:
Nadmienię że wspomnienie o książkach kolegi sprowokował mnie do zajrzenia

Czyżby Kolega "zgubił" temat dyskusji ?

Nie :) nie zgubiłem :) poczytałem na forum teraz książkę w sumie nic mnie nie przekonało do tych czekoladowych plastrów w miodni. Ja tez nie chcę przekonywać jak kolega ma coś przeciw częstym wymianom przeczytam. Co do tematu i wniosków które mi się nasuwają. U mnie wysokość rodi - wlkp, miodnia 1/2 Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

robert-a pisze:
Właśnie teraz Sławomir Trzybiński Współczesna Gospodarka Pasieczna strona 291 Plastry pszczele

miałem przyjemność widzieć jego plastry.Bez komentarza. Pomijając warozę którą dostałem w prezencie wraz z odkładami obdarzył mnie dodatkowo czymś mocniejszym , i nie mam na myśli %

adriannos pisze:
Pszczoła przynosząc pożytek z pola część nakropu w celu szybszego odparowania, ładuje możliwie jak najkrótszą drogą do każdej pustej komórce, w tym i w gnieździe,
Co jak nie ma tych komórek wolnych bo każdą wolną matka zaczerwia a pszczoły zapychają od dołu ramki wolne komórki pierzgą. Ramki osłonowe potrafią nabić całe w pierzgę i mając dane na czas magazyny miodowe nad gniazdem nawet nie pomyślą na ciągłym, umiarkowanym do dużego pożytku o ograniczeniu matki? jaka jest droga przyniesionego nakropu? czy nie wprost do nadstawki? :wink:

robert-a pisze:
Sławomir Trzybiński Współczesna Gospodarka Pasieczna
Raczej w dobry przykład nie trafiłeś z zakupem lektury. :wink:

adriannos pisze:
Jak ktoś nie chce mieć jakichkolwiek pozostałości po specyfikach w miodzie, nawet tych, których na zasadzei testów labolatoryjnych się stwierdzić nie da, to przed miodobraniem, po zimowli musi mieć zarówno wymienione 100%ramek, na których pszczoły zimowały, 100% pokarmu oraz 100% pszczół. Tak się nie da

:brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:

Awatar użytkownika

panowie adriannos dal nam wystarczajaca odpowiedz czy miod do ramek czy ramki do miodu i tak i tak beda mialy kontakt z rodnia i na to nie mamy wpływu i nie kłucmy sie dalej bo juz nie ma o co i wesolego nowego roku :pijemy: :pijemy: :pijemy: :pijemy: :pijemy: :pijemy:

marcinbzyk, a kto tu się kłóci, swobodna wymiana własnych zdań i doświadczeń, kulturalnie. Trochę tylko od tematu odskoczyliśmy i pasowało by to wydzielić w jakiś inny np. Ramka gniazdowa przeczerwiona w zastosowaniu w miodni. :wink:

wiesiek33 pisze:
miałem przyjemność widzieć jego plastry.Bez komentarza. Pomijając warozę którą dostałem w prezencie wraz z odkładami obdarzył mnie dodatkowo czymś mocniejszym , i nie mam na myśli %

Stare plastry zawsze idą do żyda, czego kolega się spodziewał nowej węzy i nowiutkich ramek?

Awatar użytkownika

Cordovan pisze:
robert-a pisze:
Sławomir Trzybiński Współczesna Gospodarka Pasieczna
Raczej w dobry przykład nie trafiłeś z zakupem lektury. :wink:

Ups. kupiłem co było. Wiem Ostrowskiej lepsze ok poszperam na Alegro chyba ze ktoś ma zbędną odkupię.

Awatar użytkownika

Cordovan pisze:
adriannos pisze:
Pszczoła przynosząc pożytek z pola część nakropu w celu szybszego odparowania, ładuje możliwie jak najkrótszą drogą do każdej pustej komórce, w tym i w gnieździe,
Co jak nie ma tych komórek wolnych bo każdą wolną matka zaczerwia a pszczoły zapychają od dołu ramki wolne komórki pierzgą. Ramki osłonowe potrafią nabić całe w pierzgę i mając dane na czas magazyny miodowe nad gniazdem nawet nie pomyślą na ciągłym, umiarkowanym do dużego pożytku o ograniczeniu matki? jaka jest droga przyniesionego nakropu? czy nie wprost do nadstawki? :wink:

Zanim matka wejdzie na takowe obroty, pszczoły jej na to pozwolą, wliczając kubaturę ula, ja, ty i 99% pszczelarzy będzie już przynajmniej po pierwszym miodobraniu. Fizyki, chemii i matematyki przede wszystkim nikt nie jest w stanie oszukać. Biologi (nie wliczając mutacji) również.

Awatar użytkownika

Cordovan pisze:
Raczej w dobry przykład nie trafiłeś z zakupem lektury.

Lektura nie jest zła dla początkującego ,pomimo że pan Trzybiński nic od siebie nie wnosi , a tylko zebrał co nie co w tematyczną całość .

Awatar użytkownika

marcinbzyk, Nawet nie wiesz, jak się cieszę, że przynajmniej 1 pszczelarz zrozumiał, nie licząc tych co już to wiedzą.

Awatar użytkownika

przemku chcialbym jeszcze dodac ze wszystko zalezy od pszczoly sa linie mniej lub bardziej ograniczajace matke podczas pozytku na to tez trzeba brac poprawke

Gegon pisze:
Stare plastry zawsze idą do żyda, czego kolega się spodziewał nowej węzy i nowiutkich ramek?
To tylko świadczy o wykonawcy odkładów, widziałeś zdjęcia jakie pokazałem a na nich ramki jakie otrzymał kolega mpaweł2 w odkładach? tutaj kliknij :wink:

Awatar użytkownika

[quote="Gegon"]
Zasadę znam to było dwa lata temu i nie o stare ramki tu idzie ale oto co dostałem jako dodatek.

Wszystko dobrze jak się nie powiększa pasieki jak ilość uli stale rośnie i na dziś brak 300 odbudowanych ramek do kompletu to można zapomnieć o 50 % wymianie ramek w gnieździe. Jak ktoś powiększa to wie o co chodzi

Ule na jakich gospodaruję: inny
Dla osoby starszej wiekiem oba warszawiaki są idealne.

adriannos pisze:
Zanim matka wejdzie na takowe obroty, pszczoły jej na to pozwolą, wliczając kubaturę ula, ja, ty i 99% pszczelarzy będzie już przynajmniej po pierwszym miodobraniu.
Dlatego można dostosować wielkość gniazda do rozwoju rodziny i jednocześnie przy niepełnym gnieździe dać niepełny półkorpus na miód czyż nie? Trzeba się trzymać zasady że najpierw ma być pełny korpus gniazdowy ramek by dać półkorpus?

wiesiek33 pisze:
Cordovan pisze:
Raczej w dobry przykład nie trafiłeś z zakupem lektury.

Lektura nie jest zła dla początkującego ,pomimo że pan Trzybiński nic od siebie nie wnosi , a tylko zebrał co nie co w tematyczną całość .
Miałem i sprezentowałem ją bo mnie nic nowego nie nauczyła.

marcinbzyk pisze:
przemku chcialbym jeszcze dodac ze wszystko zalezy od pszczoly sa linie mniej lub bardziej ograniczajace matke podczas pozytku na to tez trzeba brac poprawke
Fakt trzeba.

No to kończąc temat nie w temacie powiem za poetą (bo sam nie potrafię tak trafnie)
" jak już wszystkie sposoby obrony upadły,
wśród serdecznych przyjaciół,
psy zająca zjadły"

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 275 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]