FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=24&t=12509
Strona 1 z 1

Autor:  kkdt [ 23 marca 2014, 09:53 - ndz ]
Tytuł:  Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

Witam. Chciałbym odebrać pszczółkom czysty miód mniszkowy,ale patrząc na to co jest w gniazdach teraz to nie mam pojęcia jak to zrobić. Wczoraj wszystkim rodzinom dokładałem suszu bo wszystko miały już pozalewane nakropem z wierzby, zimowego pokarmu mają przynajmniej po 3,4 pełne ramki.Oczywiście nie licząc ramek osłonowych wszystko nad czerwiem.Wiem że muszę to odsklepiać a ramki całe z pokarmem wycofać (tylko kiedy,jak będe zakładał nadstawki?) Jak uzyskać czysty miód?Boję się wycofywać zapasu żeby nie ograniczyć rozwoju..

Autor:  BoCiAnK [ 23 marca 2014, 10:01 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

kkdt,
Do mniszka jeszcze daleko wiec jeżeli masz ramki z pokarmem odsklepiaj i wstawiaj pomiędzy czerw zniknie w momencie na wykarmienie , gdy zacznie kwitnąć mniszek na gniazdo daj kratę i susz do miodni zaczną tam znosić nektar z mniszka
kkdt pisze:
a ramki całe z pokarmem wycofać

Nigdy tego nie rób pszczoły podczas pożytku w pierwszej kolejności uzupełniają zapasy w gnieździe a dopiero potem znoszą do nadstawki jak będziesz miał
kkdt pisze:
pokarmu mają przynajmniej po 3,4 pełne ramki.

Jako skrajne to cały wziątek zniosą do miodmi a pokarm zimowy same w miarę dalszego rozwoju zjedzą same

Autor:  kkdt [ 23 marca 2014, 10:07 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

BoCiAnK, Dzięki za szybką odpowiedz. Robiłem tak w zeszłym roku,tylko że miód który dowirował nie skrystalizował mi dobre 2 miesiące,potem nie wiem bo już go nie było :D dlatego podejrzewam że mógł być z domieszką cukru i dlatego pytam.Tamta zima wymusiła błyskawiczny rozwój roślin i może dlatego nie zdążyły skarmić pokarmu z gniazda.

Autor:  Lisek87 [ 23 marca 2014, 10:16 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

kkdt pisze:
Robiłem tak w zeszłym roku,tylko że miód który dowirował nie skrystalizował mi dobre 2 miesiące,potem nie wiem bo już go nie było :D dlatego podejrzewam że mógł być z domieszką cukru

Mój do tej pory nie skrystalizował a brałem tylko z nadstawek i całkowicie zasklepiony...

Autor:  BoCiAnK [ 23 marca 2014, 10:29 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

Tomasz2020 pisze:
Mój do tej pory nie skrystalizował a brałem tylko z nadstawek i całkowicie zasklepiony...

To chyba że Twoje Pszczółki zamiast nosić miód z mniszka opędzlowały sąsiada ule z pokarmu
Mniszek krystalizuje bardzo szybko Jeżeli brałeś zasklepiony to po odwirowaniu w dwa tygodnie jest skrystalizowany :wink:

Autor:  Mariuszczs [ 23 marca 2014, 10:37 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

Bardzo to dziwne że jak się odsklepi ramki z pokarmem to pokarm zniknie a dążąc tym tropem to jak się nie odsklepi nie zniknie ? Czy jak się nie odsklepi to czerw nie zostanie wykarmiony albo mniej nakarmiony i nie wyjdzie tyle samo pokarmu ?

Autor:  Adwokat Diabła [ 23 marca 2014, 10:42 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

Mariuszczs, jak rodzina rozwija się samoczynnie bez ingerencji pszczelarza w odsklepianie plastrów to robi to w określonym dla siebie czasie, odsklepiając plastry przyspieszasz rozwój jeśli ci na tym zależy, jak ktoś ma mniszek jako pierwszy pożytek to tak robi, ty z swoimi pożytkami nie musisz bo nie ma takiej potrzeby a zapasów pszczoły zużyją tyle samo ale w dłuższym czasie, wykarmią tak samo czerw, będą się dłużej o kilka do kilkunastu dni rozwijały do takiej samej siły jak w innym ulu w którym będziesz odsklepiał przy założeniu że obie rodziny są jednakowo silne i mają identyczne warunki w ulach.

Autor:  BoCiAnK [ 23 marca 2014, 10:44 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

Mariuszczs pisze:
Bardzo to dziwne że jak się odsklepi ramki z pokarmem to pokarm zniknie
Mariuszczs,
zasada jest prosta jak odsklepisz ramkę i wstawisz miedzy czerw to pszczoły nie muszą go przenosić poza tym to ich zmusza do jego przenoszenia nad czerw ( mówię o terminie gdy nie ma położonych miodni ) tym sposobem zjadają go co powoduje zwiększenie produkcji mleczka a za czym idzie zwiększonego karmienia matki ta znów czerwi znacznie więcej
Zrób sobie taki eksperyment a przekonasz się o ile szybciej są ramki zaczerwiane

Autor:  BeeBeeBee [ 23 marca 2014, 10:51 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

BoCiAnK pisze:
Mariuszczs pisze:
Bardzo to dziwne że jak się odsklepi ramki z pokarmem to pokarm zniknie
Mariuszczs,
zasada jest prosta jak odsklepisz ramkę i wstawisz miedzy czerw to pszczoły nie muszą go przenosić poza tym to ich zmusza do jego przenoszenia nad czerw ( mówię o terminie gdy nie ma położonych miodni ) tym sposobem zjadają go co powoduje zwiększenie produkcji mleczka a za czym idzie zwiększonego karmienia matki ta znów czerwi znacznie więcej
Zrób sobie taki eksperyment a przekonasz się o ile szybciej są ramki zaczerwiane

Zauważyłem także że pszczoły nie lubią tego że gniazdo jest przedzielane suszem, węzą, ramka z pokarmem to burzy ich naturalny układ gniazda i pszczoły dążą do tego żeby jak najszybciej wrócić do takiego stanu jaki im odpowiada,ramki dodane między czerw zostaną szybciej zagospodarowane przez pszczoły niż te dodane poza czerwiem jeśli oczywiście pszczoły mają wybór.

Autor:  BoCiAnK [ 23 marca 2014, 10:54 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

don.vito.leone pisze:
Zauważyłem także że pszczoły nie lubią tego że gniazdo jest przedzielane suszem, węzą, ramka z pokarmem to burzy ich naturalny układ gniazda i pszczoły dążą do tego żeby jak najszybciej wrócić do takiego stanu jaki im odpowiada,ramki dodane między czerw zostaną szybciej zagospodarowane przez pszczoły niż te dodane poza czerwiem jeśli oczywiście pszczoły mają wybór.

No i na tym polega cała ta tajemnica przyspieszania rozwoju :wink:
Że to my mamy wpływ na to co muszą biedaczki zrobić choć im się tego może nie chce :haha:

Autor:  Mariuszczs [ 23 marca 2014, 11:01 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

No niestety ale nie ma już co za bardzo odsklepiać u mnie w ulach. Pszczoły dały radę, raczej trzeba się martwić o rójki pierwszomajowe.

Tak napisałem bo dawno już wybadano że to zbędna robota - ciasta na rozczerwienie, odsklepianie na rozczerwienie. Wszystko podobno genetyka.
Ja tam nie mam na razie jak takich badań przeprowadzić porównawczyc mając kilkanaście uli bo to trzeba by 100 odsklepić a 100 nie odsklepić i wtedy można dopiero wnioski wyciągać.

Autor:  ja-lec [ 23 marca 2014, 11:08 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

Jeżeli nie będzie miał kto wychować i ogrzać czerwiu to nic nam nie da żadne odsklepianie i rozdzielanie gniazda suszem. A jak jest silna rodzina to też nie potrzebuje pomocy bo sama da sobie radę.

Autor:  Lisek87 [ 23 marca 2014, 11:47 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

BoCiAnK pisze:
To chyba że Twoje Pszczółki zamiast nosić miód z mniszka opędzlowały sąsiada ule z pokarmu
Mniszek krystalizuje bardzo szybko Jeżeli brałeś zasklepiony to po odwirowaniu w dwa tygodnie jest skrystalizowany

Miodobranie robiłem w czerwcu po akacji i ten miód jest koloru takiego herbacianego. Drugie robiłem po lipie i ten jest bardzo ciemny... i oba nie skrystalizowały czy to normalne?

Autor:  Adwokat Diabła [ 23 marca 2014, 11:54 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

Tomasz2020, normalne bo w jednym jest sporo akacji a w drugim sporo gryki.

Autor:  minikron [ 23 marca 2014, 11:59 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

Gryka krystalizuje tak jak inne miody, jak jest dobra, to po 2 tygodniach jest krupiec.

Autor:  Lisek87 [ 23 marca 2014, 11:59 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

Rameczki przy odbieraniu miodu były takie jak w moim awatarze:)
Gdyby w miodzie był syrop to nie byłby taki ciemny...

Autor:  Adwokat Diabła [ 23 marca 2014, 12:04 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

minikron pisze:
Gryka krystalizuje tak jak inne miody
Postaw ją w temp. pokojowej to będzie stała i 8 miesięcy nim zacznie się krupić szczególnie jeśli doniosły do tego spadzi lipowej a tej było w tym roku ogrom, u mnie nadal ona jest płynna z drobnym krupcem w dnie słoików.

Autor:  Lisek87 [ 23 marca 2014, 12:11 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

byłem zobaczyć i na dnie słoików zaczyna się powoli krystalizować...

Autor:  xsiek [ 23 marca 2014, 12:49 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

BoCiAnK pisze:
Mariuszczs pisze:
Bardzo to dziwne że jak się odsklepi ramki z pokarmem to pokarm zniknie
Mariuszczs,
zasada jest prosta jak odsklepisz ramkę i wstawisz miedzy czerw to pszczoły nie muszą go przenosić poza tym to ich zmusza do jego przenoszenia nad czerw ( mówię o terminie gdy nie ma położonych miodni ) tym sposobem zjadają go co powoduje zwiększenie produkcji mleczka a za czym idzie zwiększonego karmienia matki ta znów czerwi znacznie więcej
Zrób sobie taki eksperyment a przekonasz się o ile szybciej są ramki zaczerwiane
Ja nie jestem zwolennikiem dzielenia czerwiu wiosną, uważam że to jeden z tych zabiegów "by pszczołom żyło się gorzej" :wink: Odsklepiam plastry i robię swego rodzaju rotacje ale zawsze jako skrajne ramki przy czerwiu je zostawiam... efekt zadowalający :) Mariuszczs, Jak ktoś robi odkłady to o rójki się nie martwi i o szybszy rozwój także :)
Tomasz2020 pisze:
Rameczki przy odbieraniu miodu były takie jak w moim awatarze:)
Gdyby w miodzie był syrop to nie byłby taki ciemny...
Kolor nie jest wyznacznikiem jakości miodu nigdy, no chyba że miód jest niebieski :wink: Nikt nie mówi że TY coś dodałeś ale jaką masz pewność że pszczoły same coś nie doniosły rabując inne ule albo z jakiegoś zakładu coś przyniosły co teraz się często zdarza ostatnio, szczególnie ciekawie zabarwione :mrgreen: U mnie poza akacją praktycznie wszystko do Świat BN krystalizuje w jednorodną konsystencję... Czasami jakaś mieszanka akacji z mniszkiem czy innym wielokwiatem trochu dłużej postoi ale też zaraz krystalizuje.... Jedynie ta akacja jak inwert dobry dwa lata stoi i nie krystalizuje :wink:

Autor:  Hagrid [ 02 kwietnia 2014, 22:23 - śr ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

W mojej okolicy też jest trochę akacji i okres krystalizacji też jest dłuższy. A targowi handlarze powiadają że pierwszy miód dla klienta a kolejny dla rodzinki i bliskich.... :haha:

Autor:  polbart [ 03 kwietnia 2014, 00:56 - czw ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

kkdt pisze:
Witam. Chciałbym odebrać pszczółkom czysty miód mniszkowy,ale patrząc na to co jest w gniazdach teraz to nie mam pojęcia jak to zrobić. Wczoraj wszystkim rodzinom dokładałem suszu bo wszystko miały już pozalewane nakropem z wierzby, zimowego pokarmu mają przynajmniej po 3,4 pełne ramki.Oczywiście nie licząc ramek osłonowych wszystko nad czerwiem.Wiem że muszę to odsklepiać a ramki całe z pokarmem wycofać (tylko kiedy,jak będe zakładał nadstawki?) Jak uzyskać czysty miód?Boję się wycofywać zapasu żeby nie ograniczyć rozwoju..


Nie karmić pszczół na zimę.
Wywozić na późne pozytki.

Pozdrawiam,
polbart

Autor:  zen424 [ 05 kwietnia 2014, 00:40 - sob ]
Tytuł:  Re: Jak zapobiec zafałszowaniu miodu?

polbart pisze:
kkdt pisze:
Witam. Chciałbym odebrać pszczółkom czysty miód mniszkowy,ale patrząc na to co jest w gniazdach teraz to nie mam pojęcia jak to zrobić. Wczoraj wszystkim rodzinom dokładałem suszu bo wszystko miały już pozalewane nakropem z wierzby, zimowego pokarmu mają przynajmniej po 3,4 pełne ramki.Oczywiście nie licząc ramek osłonowych wszystko nad czerwiem.Wiem że muszę to odsklepiać a ramki całe z pokarmem wycofać (tylko kiedy,jak będe zakładał nadstawki?) Jak uzyskać czysty miód?Boję się wycofywać zapasu żeby nie ograniczyć rozwoju..


Nie karmić pszczół na zimę.
Wywozić na późne pozytki.

Pozdrawiam,
polbart

Ale co wtedy będzie z wychwalaniem się ile to z ula miodu każdy natargał

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/